Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
*Dora*

ZAKŁADAM STAŁY APARAT ORTODONTYCZNY - KTO JESZCZE?

Polecane posty

Witam serdecznie. Ja tez zauwazylam w piatek, ze mam krzywo osadzony pierscień, przez co nie domykam mojej paszczeki. Ortodontka na wczasach, więc przez weekend \"znieczulałam się\" ;) jak mogłam, żeby się na tym nie skupiać. Jutro przejdę się do mojej dentystki i niech spiłuje badziewie. No i wyżebram tak z 3kg wosku, bo już mi się kończy, a używam go od groma. P.S. połowę tego wosku.... zjadłam przy myciu zębów hehe ale i to jest do strawienia ;) Spytam się o inny kolor niż biały. Może ma inny smak????? ;)

Gość Nyfalain
Heh :) Ja nie używałam w ogóle wosku :D:D Lepiej się od niego nie uzależnić i nauczyć się żyć bez niego :D:D No chyba, że już coś naprawdę mnie wkurza, to przykleję wosk, albo gdy wystaje mi jakiś drut, to wyginam go łyżeczką :D:D

Mnie okropie wręcz irytują te klipsy na pierścieniach. Albo uwierają mnie w język, albo w polik. Wosku używam właśnie tylko do nich. i gdybym tylko miała wystarczająco duża buzię, to najchętniej wosk nakładałabym szpachlą albo łopatą, bo takie klejenie na 20 podejść zżera trochę czasu i nerwów ;) jezu - inwazja komarów w domu!!

Gość aparatka z większym stażem
uzbrojona - są takie "nakładki" woskowe w aptece na całą szczękę - OsOs chyba o tym też wspominała - może byłyby lepsze

Gość klamaja 23
no mam nadzieje ze w końcu sie jakos te pierścienie porządnie ustawia na razie i tak zbytnio nie mogę rzuć bo mnie jeszcze zęby w czasie gryzienia bolą ale jak będę już mogla to trochę sobie tego nie wyobrażam :) Właśnie sie dziś w wosk wyposażyłam - ponaklejałam ale mnie wkurzał i wszystko odkleiłam. A w prezencie od chłopaka dostałam te mini szczoteczki co wyglądają jak do czyszczenia butelek ;) chyba kosztowały 12 zł za 10 sztuk, nom i ta szczote z wyciętym środkiem ale jak tak na nia patrzałam to strata kasy- zwykła sobie lepiej poradzę hehe!! Milej nocy aparatki :)))

Gość enia_kg
Jak już pisałam (stronka 390) mam doświadczenie w noszeniu aparacików, moje "ponoć" będą zdejmowane w listopadzie ale to jeszcze nic pewnego. Dużo z Was pyta o pasty i płyny do higieny jamy ustnej- powiem szczerze że tylko czasami korzystam z płynu do płukania a pasty używam "clinomyn" ale nie dla palaczy tylko "clean and polish", polecam jestem z niej bardzo zadowolona a używam jej od 1,5 roku. Słyszałam też o produktach "oxi...." jedna z dziewczyn o nich pisała są po 15zł ale nigdzie ich nie mogę dostać (mieszkam w Krakowie!) Będę szczera- ja nie rozstaje się z wykałaczkami!!! I wam też to polecam, noszę też w każdej torebce szczoteczkę do zębów tak na wszelki wypadek, a zęby myje w toalecie w galeriach- centrach handlowych, restauracjach, McDonaldach itp wcale się nie krępuję:):):) Jeżeli chodzi o kupowanie produktów specjalnie do aparatów ortodontycznych- to nie przesadzajcie, to tylko zwykłe wydawanie kasy bez potrzeby bo normalną pastą też umyjecie zęby- chodzi przecież o usunięcie resztek pokarmu i pozbycie się bakterii. Drogie kobiety- dbajcie o swoje portfele:) aha no i zmieniajcie regularnie szczoteczki bo to podstawa (ja zmieniam 1-2 w miesiącu)

kłamaja - te szczoteczki to wyciorki :) a szczoteczka z wyciętym środkiem do aparatu powinna być - normalna z równymi "włoskami" nie dotrze wszędzie przy aparacie (to wcięcie jest właśnie na aparat).

NO I STAłO SIę !!!! ;( odłamał mi się kawałek zęba o który pukał pierścień :/ najgorsze jest to że na tym zębie będzie pierścień aparatu z dolnej szczęki, a jak mi się tak kruszy to ja nie wiem ;( ;( na dodatek moja dentystka jest na urlopie, a ja nigdy u innego dentysty nie byłam i mam pietra ;( muszę jednak szybko coś załatwić, bo przecież nie będę chodzić bez 1/4 zęba .... pukało pukało i po zębie :( ratujcie się dziewczyny ze stukającymy pirścieniami póki możecie!!!!! lecę na jakieś pogotowie dentystyczne pa ;( ;(

Cześc dawno mnie tu nie było więc pewnie nikt mnie nie pamieta :-D Aparatko od 2 miesięcy - co ty robisz z tymi wyciorkami że po jednym dniu masz do wurzucenia!!! Ja mam aparat na dole i na górze, używam wyciorków i póki co jedno opakowanie tych z rosmanna mam juz chyba 3 miesiące!!! Ja już marzę o ściągnięciu aparatu ale niestety jeszcze to trochę potrwa. W styczniu będę rodzić i mam nadzieję że z bólu nie odgryzę sobie czegoś w aparacie, zwłaszcza że ja mam tak zrobione że na jednynkach od tyłu mam przyklejone kapy które sprawiają że nie mogę zagryźć zębów bo inaczej bym sobie odgryzła aparat na dole ;-)

Dirie współczuje na szczęście nie mam pierścieni tylko tulejki.

Gość Magda G
Witam! Masz racje strachliwa odpisalas juz wczesniej:) odpoczywaj ile wlezie nad morzem a pozniej bedziemy sie meczyc z aparatami razem:) drie--- wspolczuje bardzo nie wiedzialam ze takie rzeczy moga sie dziac podczas noszenia aparatu!! wkurza mnie to ze wydajemy tyle kasy i cierpimy (przynajmniej niektore)a tu zamiast kozysci sa straty. Wczoraj moj kolega powiedzial mi ze po zdjeciu aparatu ma zab do wyrwania konkretnie ten na ktorym byl pierscien ale jak go wyrwie znowu mu sie balagan zrobi wiec na sile mu dentystka odbudowuje go ale podobno wcale to nie pomaga!! boje sie ale dentystka mi powiedziaal ze takie przypadki zdarzaja sie bardzo zadko!! Musze sie dopytac o szzcoteczki do zebow czy taki malutkie wygladajace jak do mycia butelek wystarcza? czy taka zwykla tez musi byc. Wiem ze piszecie o tym w kolko ale prosze napiszzcie jaki rodzaj to ma byc szczoteczek i jakiej firmy najlepsze oczywiscie nie najdrozsze:)

Magda - wyciorki muszą być tak samo jak normalna - tzn DO APARATU szczoteczka - oral-b ma takie ortodontyczne - w większości aptek są kosztyuje ok 10zł. hiruni - ja pamiętam:) widać już brzuszek?:) (nie otwiera się link do suwaczka w Twojej stopce;) )

Gość surissou
eleoeloelo lasencje XDD. ja narazie mam te przeklęte gumki od wczoraj, a pojutrze zakładam aparat :( nie umiem nic jeść, cały czas jestem na jakiś kaszkak, serkach i jogurtach. ból niesamowity, aż starch pomyśleć, co będzie z aparatem. zazdroszcze tym, co w ogóle nie odczuwają bólu ! ale trzymam się nieźle, dziękuje dziękuje XDD. w sumie ja czekam na aparat tylko miesiąc, miałam mieć go już wcześniej założony, a jechałam na kolonie i wizyta się opóźniła. ja nie miałam takiej wielkiej wady zgryzu, tylko za wąską szczękę i ząbki się nie mieściły ; ((. miałam wyrywane dwie czwórki, ale to był taki wielki horror. czwórki były spoko, aż tak nie dokazywały, gorzej jak wyrywałam dolną szóstkę, bo była zepsuta. nie chodziłam do dentysty od dobrych 7 lat.. zęby miałam zdrowe i mam dalej, więc nie musiałam dodatkowo ich leczyć. po prostu miałam jedną blombkę, która wypadła i ząb zaczął się kruszyć, a od tego starsznie sie zepsuł. wyrywanie było już od początku okropne, bo nie było jak go złapać, cała szczęka mi "szczekała", hahah, ale cała impreza zaczęła się po... zaczęło mi się to babrać. rana zaczęła ropieć, spuchłam jak beczka, a wszystkie zęby mnie od tego bolały. cóż, schudłam 3 kg. teraz te gumki dają mi we znaki.. a jak dojdzie potem aparat to schudne kolejne.. i to mnie przeraża, bo moim największym atutem jest szczupła talia i okrągłe biodra, a nie chce na tym tracić ; ((( mam nadzieje, że utyje po ; DDD trzymam za siebie i za was kciuki ; )) pozdrowienia. p.s. gdybym mogła prosić to mógłby mi ktoś przesłać jakieś zdjęcia w aparacie ? ; DD i chce poradę, jakie gumki wybrać ?! ; DD pozdrawiam gorąco. surissou@tlen.pl

Oj dziewczynki. Jak tak czytam, jakie dramaty wam się zdarzają, to Bozi dziękuję za to, że jestem we własnej skorze. Mnie pierścień jakoś mniej uwiera, więc nie narzekam :P Dzisiaj w ogóle nie zastosowałam mojego ukochanego wosku i ....żyję! :D Za to zrobię sobie dzisiaj prezent i kupię szczoteczkę elektryczną, bo mi się juz ręką machać nie chce. Pytanie do Was, dziewczynki: Jak wgląda końcowka szczoteczki elektrycznej przeznaczonej do aparatów ortodontcznych (moja Orto mówiła, że warto taką kupić)? I jak się nazywa, albo cóś. aparatka z większym-> heheheh zmień sobie nicka z \"aparatka z większym...\" na \"ta szczoteczka do butelek to WYCIOREK jest!!\" hehehehe

surissou-> ja Ci mogę wysłać zdjęcie w aparacie. To jest zdjęcie makro, gdzie na ekranie kompa, mój siekacz jest wielkości malego palca u ręki hahahahahahaha ale za to, dokładnie pooglądasz dobie gumki ;)

Gość Nyfalain
Szczoteczka elektryczna? O nie! Nie radzę, myłam kiedyś taką zęby, gdy miałam aparat, i później mnie cały dzień bolały od niej zęby -.- Ale to już twoja decyzja uzbrojona po zeby;p

mi moja orto odradzała elektryczną - zwykła tak samo doczyści zęby jak nie lepiej uzbrojona - ja miałam zmieniać nick na aparatka bez aparatu hehe:)

Hmmmm....ja już miałam szczoteczkę elektryczną, zanim założyłam aparat. I powiem szczerze, że jedno co zauważyłam to to, że myje zęby dokładniej ode mnie o jakieś 98% ;) ale agresywności w jej działaniu jakoś nie odnotowałam. Teraz, jak mam aparat też zbytnio na bóle zębów nie narzekam (no może trochę 6tki mnie pobolewają), z dziąsłami nie mam problemów. Dlatego wydaje mi się, że taka szczoteczka za wiele szkód mi nie wyrządzi. A zawsze lepiej wyczyści wszystko koło zamków, no nie? Sama juz nie wiem...

No czizys i chłolera jasna- jkby się te wszystkie Orto nie mogły zgadać i przedstawiać ludziom jednej, zgodnej wersji ;) ehhhhhhhhhhhhhhhhhhh

to samo co o elektrycznych szczotkach (które wcale nie czyszczą dokładniej koło zamków;) ). orto mówi że do normalnego aparatu irygator nie jest potrzebny bo spokojnie można wyczyścić zęby szczoteczką i wyciorkami. irygator sprawdza się przy hyraxach i tego typu atrakcjach - gdzie ciężko lub niemożliwe jest dotarcie do pewnych miejsc w aparacie i lepiej przepłukiwać wodą ogólnie te sprzęty bajeranckie to jest wyciąganie hajsu od pacjenta:)

Gość surissou
uzbrojona po zęby-> jasne wysyłaj XDD. a jak tak gadacie o tych szczotach, to moja orto odradzała tych elektrycznych... p.s jaki kolor polecacie tych gumek ? myslałam o niebieskich, żółtych i zielonych... i nie wiem które wybrać ; (( teraz gumki już coraz mniej mnie bolą, ale jak "coś" ugryzę to nie da się wytrzymać, dlatego zapas jogurtów mam ; DD hihihi. mam nadzieję, że przejdzie, choć w czwartek już aparat . ps. ja mam 15 lat ; pp

Aparatka z większym stażem :-) Brzuszek jeszcze słabo widoczny - dziś zaczęłam 4 miesiąc ;-) Ja mam ten komfort że mnie zęby nie bolą nawet po zmianie drutów czy założeniu wyciągów, czasami pojedyńczy ząb czuję jak się przesówa, pozatym spoko. Oby to się nie zmieniło ;-) Co do szczoreczek to miałam te specjalne do aparatu ale stwierdzam że najlepsze są miękkie szczoteczki dla dzieci - u mnie najlepiej się one sprawdzają do tego wyciorki z rozmanna i tyle.

Gość surissou
tez nie działa.. przynajmniej mi.

Gość surissou
haha, a sprobuj dac na www.fotosik.pl albo www.imageshack.us ; )) i podasz link ; pp

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się