Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość She...

Kobieta z dziećmi, to już nie kandydatka na partnerkę?

Polecane posty

Gość pytanie do She*
Czy jakbyś związała się z jakimś mężczyzną to chciałabyś mieć z nim kolejne dzieci ? Bo jak czytałem , dwójkę już masz. Może kolejną dwójkę ?

Gość ale gorący temat
Ja też sie wypowiem. Dla mnie jako kawalera i praktykującego katolika związek z kobietą z dzieckiem po rozwodzie jest nie do przyjęcia gdyż: nie mógłbym z taką osobą zawrzeć oficjalnego ślubu i ze względu na powyższe musiałbym się powstrzymać od seksu (mozliwe że do końca życia), dla partnerki zawsze ważniejsze byłoby dziecko, dla dziecka ojciec biologiczny, W świetle moich przekonań ona nadal byłaby żoną poprzedniego partnera i w każdej chwili może do niego powrócić. A ja nie chciałbym po odchowaniu dziecka być w sytuacji "murzyn zrobił swoje, murzyn może odejść".

Tak, ja rozumiem, że dla katolika, jest to niemożliwe związać się z rozwódką. Jedynym wyjściem jest próba uniważnienia małżeństwa przez sąd kościelny (co nie jest łatwe i nie zawsze możliwe). Ja tego jednak nie robiłam, bo nie jest to dla mnie ważne, nie jest ważne też dla mojego partnera, bo i tak żyjemy bez ślubu, nawet cywilnego. Ale znam przypadki, że ludzie starają sie o unieważnienie, a potem zawierają \"kolejne\" śluby kościelne. Są przy tym dzieci z poprzednich związków i to z obu stron i jakoś to działa:) Tak naprawdę ważne jest to, że ludzie się poznają i stwierdzją, że chcą być ze sobą, i kochają się, i pokochują nawet nie swoje dzieci, co dla niektórych jak widzę jest nie do wyobrażenia:) Mój facet zawsze mówił, że u Niego to działa na podobnej zasadzie jak adopcja. Tak jak łatwo by Mu przyszło pokochać adoptowane=nie swoje dziecko (na dodatek nawet nie moje, więc jeszcze i ja musiałabym je pokochać), tak samo łatwo pokochał moją córkę:)

Gość He*
Katolicy powinni znać tę historię: Jan. 4:15-19 15. Rzecze do niego niewiasta: Panie, daj mi tej wody, abym nie pragnęła i tu nie przychodziła, by czerpać wodę. 16. Mówi jej: Idź, zawołaj męża swego i wróć tutaj! 17. Odpowiedziała niewiasta, mówiąc: Nie mam męża. Jezus rzekł do niej: Dobrze powiedziałaś: Nie mam męża. 18. Miałaś bowiem pięciu mężów, a ten, którego teraz masz, nie jest twoim mężem; prawdę powiedziałaś. 19. Rzekła mu niewiasta: Panie, widzę, żeś prorok. Czy w czasie tej rozmowy Jezus choć jednym słowem zganił lub potępił tę kobietę za to, że miała pięciu mężów, a szósty z którym żyła, nie był jej mężem ? Czy powiedział, że tak nie wolno ?

Gość chyba nie wiesz zbyt dobrze
He*, ty to chyba jechowy (czytaj: mąciciel ludziom w głowach) jesteś. W Ewangelii Mateusza 5.32 stoi jak wół: "kto opuszcza swoją żonę, wyjąwszy powód wszeteczeństwa, prowadzi ją do cudzołóstwa, a kto by się związał z opuszczoną, cudzołoży" (treść może się nieco róznić w zależności od przekładu).

Gość He*
Pudło :D Jednak jest jakiś powód do opuszczenia. Działa on też w drugą stronę :)

Gość chyba nie wiesz zbyt dobrze
Do opuszczenia tak, ale nie do wstępowania w nowy związek. I jeszcze odnośnie wcześniejszych wypowiedzi: jak można mieć "legalnie" 5 mężów ? - będąc 4 razy wdową :P .

Jak czytam wasze wypowiedzi to mi się chce śmiać. Przecież teraz jest coraz więcej rozódek i rozwodników. To są normalni ludzie i mają prawo do normalnego życia i do ułożenia sobie życia na nowo. W jakim wy świecie żyjecie . Na pewno w rodzinach tych krytykantów jest niejedna taka sytuacja, że rozwódka z dzieckiem lub dziećmi ma nowego partnera.Nie rozumiem skąd takie oburzenie, przecież tak było zawsze. Nie widzę w tym złego.Nie życzę osobom które tak krytykują She aby znalazły się w takiej sytuacji. Ale kto wie...

Odpowiadam na pytanie które zostało mi zadane (aczkolwiek chyba trochę podszyte ironią :P): nie planuję więcej dzieci, ale mam koleżanke która mając dwójke dzieci z poprzedniego związku zdecydowała się na trzecie. Wcześniej twierdziła, że nie będzie to możliwe. I co? Spotkała człowieka przy którym zmieniła zdanie. Więc na dzień dzisiejszy odpowiedź brzmi: nie planuję więcej dzieci. Bez problemu zaakceptowałabym dzieci z wcześniejszego związku. Wiem, że jest to możliwe, znam takie pary, widzę jak żyją. Jeśli ktoś myśli, że kobieta po rozwodzie mająca dziecko pozbawi się miłości i szczęścia tylko dlatego, że źle wybrała kiedyś to się myli. A tym wszystkim co to sobie \"nie wyobrażają\" życzę z całego serca, naprawdę szczerze idealnych związków. Porażka mogłaby ich przrosnąć. Niepowodzenie zamieniłoby się w tragedię. I nie przytoczę danych statystycznych, mówiących o ilościach rozwodów :). Mądre wypowiedzi = mądre głowy = znajomość rachunku prawdopodobieństwa :)

Gość pytanie do She*
Skoro tak to, szukaj kogoś wśród tych, którzy swoje dzieci już mają (wdowców, rozwodników) a nie wśród bezdzietnych. Nie wyobrażam sobie żeby normalnie myślący facet dobrowolnie zgodził sie na wymarcie swoich genów a jednocześnie poświęcał się dla obcego potomstwa.

Ale się uśmiałam :) Czy jakieś zdanie, słowo padło tu z mojej strony sugerujące że szukam wśród bezdzietnych kawalerów? Chyba nie :P A swoją drogą piszesz, że: \"Nie wyobrażam sobie żeby NORMALNIE myślący facet dobrowolnie zgodził sie na wymarcie swoich genów a jednocześnie poświęcał się dla obcego potomstwa.\" Hej to sugeruje, że Ty jesteś normalnie myślący bo byś się na to nie pisał :) No i masz małą wyobraźnię :( Bo znam też taką parę. Zwrócę Ci jeszcze uwagę na to, że mój ewentualny partner byłby po 30-tce, więc prawdopodobieństwo, że rozwodnik jest spore. Kawaler po 30 ? Nie wypowiem się, bo nie chcę. Zauważ, że kawaler po 30 nie mający nawet kobiety jest na dobrej drodze do \"wymarcia swoich genów\" :)

Gość He*
Zadaj to pytanie nie mnie, ale Autorowi ewangelii :)

Gość pytanie do She*
- Zauważ, że kawaler po 30 nie mający nawet kobiety jest na dobrej drodze do "wymarcia swoich genów" Chyba nie zupełnie, bo jak widać z topiku "Mój partner jest dużo starszy" -> http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3207862 , piędziesięcioparolatkowie łapią się za dwudziestoparolatki i mają z nimi zdrowe dzieci. 30-40-50 lat u mężczyzny to nie to samo co u kobiety.

A czy na tym topiku, którego link podałeś jest napisane, że to kawaler był? Nie czytałam całego, więc nie wiem. Widzisz, różnica między nami jest taka, że ja nie wykluczam możliwości i szansy na istnienie jakiegokolwiek związku: rozwódka za dzieckiem + mężczyzna (kawaler, rozwodnik, dzieciaty czy nie) czy też różnicy wieku np 30 lat. A niech sobie będą. I nie twierdzę, że ktoś \"normalny\" na to nie pójdzie. Bo drogi rozmówco, życie potrafi czasem bardzo zaskoczyć i nie ma się co zarzekać że \'\'ja to nigdy\'\', bo przewrotny los może poddać Cię próbie. Jak nie Ciebie to kogoś Ci bliskiego kto będzie czekał na wsparcie od Ciebie, a ciężko będzie schować poglądy do kieszeni. Pozdrawiam

No ale Ci pięćdziesięciolatkowie to chyba raczeje nie kawalerowie? :) Ja się związałam z kawalerem, on jakoś nie bał się, że jego geny zaginą, przez długi czas nie chciał w ogóle mieć swojego dziecka. Pokochał moją córkę jak swoje własne dziecko, jakoś to nie było dla Niego problemem:) Także naprawdę ludzie są różni, wbrew pozorom też i mężczyźni:) I nie wszystkim zależy w życiu na rozptrzestrzenianiu swoich genów:) Także she kochana nie przejmuj się! Naprawdę jest wielu takich facetów, którym posiadanie przez partnerkę dzieci z porzedniego związku zupełnie nie przeszkadza, i kiedyś i Ty trafisz na takiego faceta, czego Ci serdecznie życzę:)

Shamrock zgadzam się z Tobą. Znam takie pary i śmiem nawet twierdzić że ich związki są niejednokrotnie bardziej wartościowe niż \"standardowych\" małżeństw. Ale oczywiście nieuogólniam, więc nie rzucajcie zaraz kamieniami :P

Gość a jakie szanse ma kobieta
która ma już dwoje dzieci i każde z nich ma innego ojca? Sama sobie odpowiem :o - zerowe ...

Do \"a jakie szanse ma kobieta\" - słuchaj głowa do góry i Ty znajdziesz kogoś w atkiej sytuacji. Myślę, że to nie koniec świata. :);)

nie sądzę :o dzieci nie są przeszkodą ale niestety kontakty, przecież nieuniknione, z ich ojcami tak

Skoro nie jesteś z żadnym z nich to znaczy, że traktujesz ich jak ojca swoich dzieci. Tylko. I Twój przyszły partner musi sobie zdawać z tego sprawę. Mój przyszły partner też musi wiedzieć i wierzyć w to, że ojciec moich dzieci jest dla mnie już przeszłością jako mężczyzna, a w obecnej chwili jest dla mnie tylko ojcem dzieci. I na tej płaszczyźnie jeśli już to się z nim kontaktuję.

to nie takie proste, zastanów się i pomyśl realnie - jaki to wytrzyma? Jeden ujdzie, różnie w życiu bywa, dwóch to już tłok :o Wszystko jest ok dopóki się nie dowiedzą że jest dwóch ...

Z pewnością nie jest to komfortowa sytuacja. Ale gdy o tym komuś mówisz to jakoś tłumaczysz tę sytuację. Miałaś powody dla których tak się stało w Twoim życiu. Miałam koleżankę która miała dziecko, spotkała mężczyznę i z nim miała drugie. Małe było jeszcze, gdy dowiedziałam się, że jest na etapie kończenia tego związku. Wcale się tym nie martwiła. Cieszyła się dziećmi i walczyła o spokój w swoim życiu.

Gość ja nie wierzę w bajki
"...Mój przyszły partner też musi wiedzieć i wierzyć w to, że ojciec moich dzieci jest dla mnie już przeszłością jako mężczyzna, a w obecnej chwili jest dla mnie tylko ojcem dzieci. I na tej płaszczyźnie jeśli już to się z nim kontaktuję..." hehehehe, stara miłość nie rdzwieje. U mnie w miasteczku też był taki przypadek że facet zostawił babkę z 3 małych dzieci - najstarsze nie maiało 5 lat, wzieli rozwód, potem ona znalazła sobie takiego "opiekuna", z nim dzieci nie miała, facet wyjechał na zachód, zarobił trochę szmalu i wrócił po parunastu latach do kraju, przyjechał do miasteczka, spotkali się znów i ona zaprała dzieci i graty od "opiekuna" i wróciła do swojego byłego. I co zostało opiekunowi za jego pomoc przy wychowywaniu cudzych bachorów? Nie miał partnerki ani dzieci ani kasy (rozdzielność majątkowa). Został mu tylko żal do kobity i całego świata.

Do \"ja nie wierzę w bajki\". Opisana przez Ciebie historia to raczej wyjątek. Większość małżeństw które się rozpadły zakłada kolejne rodziny. Ja przynajmniej nie wyobrażam sobie czegoś takiego.

Gość ja nie wierzę w bajki
Tamta kobieta też przy rozwodzie nie wyobrażała sobie powrotu to mężą. Jednak w miarę upływu czasu wiele rzeczy ulega zatarciu i modyfikacji. Nie pamięta się ile razy dostało się od męża po głowie za to zauważa się że teraz męża stać na nowego merca czy dom z basenem. A kobiety zawsze tam ciągną gdzie kręcą się faceci z kasą.

Ale przyznasz chyba, że to wyjątkowa sytuacja. Zdarzyła się więc nie można mówić, że nie. Ja to się zastanawiam czemu wszyscy wszystko uogólniają. I to z taką pewnością. Przecież życie zaskakuje, różne sytuacje nas w nim zastają. Nie każdego spotyka to samo. Nudno by było ;)

do ja nie wierzę w bajki szczerze mówiąc to raczej bajką jest sytuacja o której opowiadasz ( w sensie nieprawdopodobieństwa) Na ile rozwiedzionych par tak się może zdarzyć? Ja znam sporo rozwiedzionych par i nikogo, kto chciałby wchodzić drugi raz to tej samej rzeki. Rzadko kto sie decyduje na ponowne związanie z chłopakiem lub narzeczonym po rozstaniu, a co dopiero mówić z mężem. Jak już kobieta decyduje sie na rozwód, to zwykle jest to poprzedzone długim procesem, bo niełatwo sie rozwieść, gdy są dzieci. Także gdy juz podejmie tę decyzję i doprowadzido rozwodu, to naprawdę, muszą to byc b. rzadkie przypadki, gdy kobieta zdecyduje sie wrócić do byłego męża, szczególnie jeśli znalazła juz sobie kogoś innego. No ale pewnie i to się zdarza, bo tak to już w życiu bywa, że życie pisze najbardziej nieprawdopodobne scenariusze:)

Gość A młodsza Młynarska
po rozwodzie, z dzieckiem i po raz 4 chłopa złapała -> http://gala.onet.pl/0,1430049,1,1,paulina_mlynarska,wywiady.html :P .

Gość He*
Rzadkie te przywitania. Witajmy się częściej, nawet codziennie. Dzień dobry :)