Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aga225

gdzie najlepioej ulokowac pieniazki dla dziecka?

Polecane posty

chcialabum co miesiac odkladac pare groszy synkowi ,jaki najlepszy? jaki fundusz ?

Gość justaaaaaaaaaaa
polecam CU absolwet moi rdzice placa mi do 24 roku zycia, mojemu synkowi moj narzeczony tez zalozyl. to jest o tyle dobrze ze jak by sie tobie tfu tfu cos stalo to CU placi skladki za ciebie do tego wieku ktory wczesniej okreslilas. u mnie przez rok uroslo 7000 ;)

Gość justaaaaaaaaaaa
*absolwent

Gość kokinkoo
najlepiej w funduszu inwestycyjnym

Gość pod poduszką
wtedy na pewno znajdzie :-)

Żadne Cu i inne firmy ubezpieczeniowe. CU płaci składkę w okresie bezskładkowym z tego co się uzbierało, chyba nikt nie wierzy w ich działalność charytatywną;) Nigdy nie możesz założyć, że dasz radę płacić tyle lat ile założyłaś na początku a wtedy cała kasa będzie wtopiona (ostatni przykład, facet zrezygnował po 10 latach, zamiast po 20, z wpłaconych 24 tys dostał 8 :]) Agenci tych polis mają w pierwszych latach bajońskie sumy za prowizje. Tzn, że w pierwszych latach prawie cała składka to koszty. Naprawdę lepiej w jakieś bezpieczne papiery wartościowe, czy choćby konto, coś co Cię nie zwiąże na te wszystkie lata.

Gość skandia tylko i wyłącznie
w multiportfel MISIEK dla malucha. Program specjalnie dla dzieci. Rewelacyjna sprawa, a mama trójeczki niech sama odkłada na konto i zbiera 0,000001 % odsetek rocznie, albo sama inwestuje w papiery wartościowe, powodzenia życzę.

Ja nie mówię, że z tego będą kokosy, ale lokowanie w firmach ubezpieczeniowych jest gorsze od wkładania pod poduszkę. I nie mówię tego z pozycji klienta a wieloletniej współpracy z różnymi firmami ubezp. Każdy zrobi co uważa.

Gość jadwiga majowa
proponowala bym jakis fundusz inwestycyjny np. pionier czy jak to tam sie pisze :D

Gość w mieszkanie albo dom
to najlepsza lokata :)

My założyliśmy plan systematycznego oszczędzania w BPH. Wybiera się rodzaj funduszy w który inwestują pieniążki, umowa jest na 3 lata podpisywana, oczywiście możesz ją przedłużyć później, w każdej chwili tez możesz wybrać pieniądze nie tracąc odsetek ale jak będziesz te trzy lata trzymać to zwracają 40 procent prowizjii pobieranej przy każdej wpłacie. Odkładac możesz dowolne kwoty, niekoniecznie co miesiąc ważne żeby w ciągu roku nie było to mniej niż 600 zł. My mamy od 8 m-cy i przyznam, że jak na taki krótki czas i niewielką kwote dotychczas całkeim nieźle im idzie to inwestowanie (raport co miesiąc dostaję).

Gość Refrigerator
Popieram Arkę-f. zrównowazony (akcyjny jeszcze lepszy-ok 35 proc rocznie) Tylko fundusze inwestycyjne, lokatka maks na 4 proc i jeszcze podatek zabiorą. To juz lepiej płacic podatek jak urosnie te 35 proc:) Te lokaty typu Junior, i wyzej wymienione to wielka lipa-przyrost kasy jest żałosny i tyle. Nasi starzy tez w płacali na pko i teraz kupowałam mieszkanie i dostałam-6 tys po 24 latach, hahahahaha. A wtedy sie wplacalo realatywnie duze kwoty. Lokaty są dobre dla ludzi którzy nie umieja inwestować, boją się albo maja troche mało kasy:( to tez jest wyjscie, lepiej tak niz wcale. Ale lokaty dla dzieci w bankach to lipa w wiekszosci przypadków. Kilka miesiecy temu byl o tym artukul chyba w Forbes:) Banki na tym zbierają kasę, żeby innym kredyty puszczać:) a dla mnie 4 proc rocznie to g...a nie pieniądze

Gość Refrigerator
słonko a ty napisz dokładnie ile zarobił ten plan-znam ten produkt BPH i tez nie jest za ciekawy:)

Ja na początku swojej pracy trafiłam na BOOM wypłat z polis PZU, zakładanych wiele lat temu przez rodziców dla swoich pociech. Jezu, było mi tak wstyd za cały świat ubezpieczeń na życie, że tej traumy chyba nigdy nie przeżyję:D:D:D:D Te dzieciaki co najwyżej na dobre buty dostały:p

dokładnie w tej chwili Ci nie napiszę, bo nie mam comiesięcznych zetsawień w pracy a nie pamietam tak z głowy. Mogę Ci napisać ostatni wyciąg bo przyszedł wczoraj więc pamiętam. Wpłacamy co miesiąc 100 zł, wpłacamy od 8 m-cy więc wkładu naszego było 800 zł. Co miesiąc pobierana jest prowizja w wysokości 1,8, więc od tych 100 zł, musisz odjąc te 1,8. Stan konta po ostatnim miesiącu wynosi 873 zł i jakieś grosze.

Gość Refrigerator
to nie nagorzej-lepiej niz zwtkla lokata na oko widac

Gość Refrigerator
ale i tak zyski na funduszu są mega lepsze-nawet na tym zachowawczym:) Ja wrzucam na akcyjny-zebraliśmy 5 tys (wziełam pozyczke nieoprocentowaną z pracy) dwa lata temu Ja spłacam po stówce miesięcznie. Na arce urosło już prawie drugie tyle-mamy 9600

na razie nie najgorzej ale wiadomo, jakis zamach, rafinerię wysadzi czy coś w tym stylu i akcję pójdą się....no ale na razie nie jest najgorzej. Mamy fudusz zrównoważony, mniej więcej połowa bezpiecznych papierów więc chyba nie przepuszczą wszystkiego...

Co do Arki to w sumie zastanowimy się za te 3 lata (no za dwa i 4 m-ce), bo jak zakładaliśmy fundusz to jeszcze inne warunki płacowe mieliśmy a w Arce był wymóg wpłacania 100 zł. miesięcznie, w tej chwili możemy to robić ale wtedy nie mieliśmy pewności czy wydolimy....

Mąż miał taką polisę PZU. Babcia mu to założyła. Chcieli nam wypłacić ok 1400zł :D Potem zaproponowli ugodę 2800zł. Pozwaliśmy Państwowy Zakład Ubezpieczeń do sądu, który przyznał nam 16000zł i zwrot kosztów procesowych. 2000zł poszło na adwokata. Kupilśmy sobie samochód :) Warto dochodzić swoich praw. My kasę inwestujemy w fundusze akcyjne. Początkowo zrównoważone teraz prawie wszystko w akcjach

Gość pewna...
w styczniu wplacilam 11000 na arke akcji, w pon bylam rozwiazac umowe, zarobilam ok.2500 przez 5 miesiecy, z czego podatek i prowizja za wczesniejsze zerwanie wyniosa jakies 500zl. w piatek lub poniedzialek bede mogla odebrac pieniazki. 2000zl, za trzymanie pieniazkow w funduszu to chyba ladny procent;) a z pzu, po 20 latach postanowili mi wyplacic... 800zl, to i tak lepiej niz innym po kilka groszy.

Zuza ma dynamiczny fundusz inwestycyjny w ING Nationale Nederlanden. Minimalna wpłata to 100zł miesięcznie i kasę można w każdej chwili wypłacić.

Gość vicckii
Fundusze inwestycyjne w mbanku lub bz wbk. Lokuję tak od 10 miesięcy i zarobiłam już 10 tysiecy. Dodam, ze niw wlozylam tam wielkiej kwoty. Wazne tez ze mozna w razie potrzeby wyjac te pieniadze. W wakacje wyplacam sobie 2 tysiace i jade na wczasy - w zasadzie za friko, bo to sie samo zarobilo.

dziekoje wszystkim za wypowiedzi:) zdecydojemy sie chyba na Arke.

Ja wpłaciłam w lutym na Skandię 3000, dzisiaj mam 4110. Ponad 1000 zł przez 3 m-ce to chyba dobry wynik.

Nie lokuj w Arkę, bo jej świetność już minęła. Żaden fundusz nie będzie najlepszy zawsze, dlatego warto mieć produkt, w którym możesz zmieniać fundusze w zależności od sytuacji na rynku. Takie możliwości daje m.in. Skandia, ale nie tylko, bo także Aegon i od niedawna Axa.

podnoszę zastanawiam sie nad Alliantz, ktos ma taki fundusz, co polecacie?

Gość ja tam mam
ja tam mam Skandię od dwóch lat i zadowolony jestem.