Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Emika

Czy są wśród Was kobietki, które chcą zostać mamami cz. VII - SZCZĘSLIWA

Polecane posty

Ależ wy kochane jesteście :-D Sysiu👄 to bardzo miła propozycja, dwie dzidzie:-D hmm, bardzo miło brzmi, a niech więc sie stanie jak mówisz, no i niech dopadną mnie wreszcie te mdłości :-P bardzo fajnie że z nami tu jesteś👄 Granini👄 kochane trzymaj się cieplutko i niech Szymeczek rośnie jak najwięcej👄 Golus👄 to tak jak ja mam urwanie głowy, chcę skończyć projekt by móc choć na chwilkę na urlop pojechać, przykro mi że będziesz sama na weselu, z pewnością i Piotrowi jest smutno z tego powodu, postaraj sie wybawić za Was dwoje i smaczne jedzonko przynieś mężusiowi niech sie ucieszy👄 miłej pracy ja też zaraz siadam do niej.... a ja też zaczęłam przymierzać sukienki na wesele, tak zajęta jestem że nawet nie pomyślałam że to już w tą sobotę :-P coś wybrałam;-) nadwislanko👄 jak dobrze pójdzie to ja tez za dwa tygodnie będę na urlopie:-D ty mały leniwcu jeden, a może ciąża odwrotnie wybudzi w tobie jakiegoś tygrysa :-D Menia👄 wiesz co przed obciążeniem twoja prolaktyna jest ok, ale po obciążeniu nie bardzo powinna wzrosnąć 5-6 razy a ona zbyt dużo urosła, a po dwóch godzinach spadała? kasia31👄 niestety ja nie miałam przepisanego tego leku, mam PCO i dlatego mam monitoringi cyklu i stymulację jajników, tu jak najbardziej jesteś w temacie, bo wszystko nas interesuje i w ogóle wpadaj częściej, a robiłaś jakieś inne badania, gzie sie leczysz? czy masz monitoringi cyklu, bierzesz jakieś leki na stymulację? z tego co sie orientuję to ten lek jest na trądzik i nie wolno go stosować np z Aspiryną, - podobno uszkadzają sie nerki,poczytaj w internecie powinnaś sie czegoś dowiedzieć i jeśli masz zaufanie do swojego lekarza to bierz go, w razie czegoś pytaj sie go o wszystko, z pewnością nie pomaga na PCO, zanim zaczniesz go brać upewnij sie możne u innego gina czy powinnaś go brać.... a mi dziś temp. spadłą do 36,77 oC i chyba już niedługo moja utęskniona w tym miesiącu wstręciucha przyjdzie:-P oby szybko hihihihi, uciekam do pracy, wpadnę tu jeszcze...

Emika poprali mi dwa razy krew czyli raz przed wzięciem tabletki i po godzinie kiedy wziełam tabletke. A co to może oznaczać że tak mocno wzrosła??? Jakies 3 lata temu miałam robiona prolaktyne była dobra ale niemoge znaleźć wyniku , bo tak bym mogła porównać.

Emiczka-ja to leniwiec jestem straszny i zawsze mam chec na lezenie. A uwierz mi ze jak bede w ciazy to nie bede sobie zalowac. bede lezec az mi dupsko zgnije (hehehe) a mezowi dam popalic ;) Ja bez ciazy mam smaki na ogorki i slodkie w jednej chwili to w ciazy moja gama zachcianek moze byc dluuuga. Niech on juz dzis szuka dobrego sklepu 24 h bo sobie pouzywam , oj bedzie sie dzialo :)

Menia21 w tym badaniu prolaktyny, które ci zrobili chodzi o wykluczenie tzw. gruczolaka przysadki. Robi się badanie krwi na czczo, a następnie łyka jakąś tabletkę (nie pamiętam nazwy) i po godzinie jest kolejne badanie. Jeżeli poziom prolaktyny znacznie wzrósł, to jest ok. Oznacza to, że nie ma gruczolaka. Miałam takie badanie, bo mam problemy z wysoką prolaktyną i już od dłuższego czasu łykam bromergon. Można też zrobić rezonans magnetyczny dla pewności, ale jest to droga sprawa, więc lekarze raczej zalecają te testy na prolaktynę.

IKa0019 to znaczy że jest wszystko dobrze, i że jeżeli po teście czyli po tej tabletce prolaktyna bardzo wzrosła to jest ok??? I dziekuje że mi to wytłumaczyłaś kochana jesteś:)

Menia - ja tam ekspertem nie jestem , ale wydaje mi się, ze nie za bardzo jest dobrze, że aż tak wzrosła po tabletce (o ile dobrze pamiętam metroclopramid, czy jakoś tak). Z tego co wiem, to po niej prawidłowo poziom prl wzrasta 5-6 razy a u ciebie przekroczył tę normę znacznie (o ile dobrze mnożę wynik). Zatem wg mnie to prl jest przyczyną niepowodzeń. A ten lek powoduje tak jakby sztuczny stres w organiźmie. Nie wiem czy wiesz, ale prl jest własnie hormonem stresu. I to może być m.in. przyczyną niepłodności. Aczkolwiek przy lekach z pewnością uda ci się zbić ten poziom. To wazne, bo nawet jakby doszło do zapłodnienia, to może potem pójść coś nie tak. Zdaje się, ze na którymś topiku była dziewczyna, która miała podobny problem, zaszła w ciążę biorąc leki na zbicie prl, za szybko lekarz odstawił i poroniła. Zatem pamiętaj, zeby wyczulić się na to. Jak najdziesz w ciążę, to raczej nie powinno się chyba odstawiać leków od razu. Ale ja wybiegłam w przyszłość dośc mocno. Ważne, że problem zdiagnozowany, teraz tylko leki i ... myślę, ze się uda. Ponadto jak masz jakieś sytuacje stresogenne, to postaraj się ich unikać, bo dodatkowo to Ci szkodzi. Emika - nigdy chyba tak nie czekałaś na wredę, co? enigma - a co tam u Ciebie? Pewnie już po egzaminach ... a jak przygotowania do punkcji ?

a poczytaj sobie troszkę Prolaktyna jest hormonem przysadki. Jej podwyższone stężenie obniża poziom gonadotropin (zwłaszcza LH), zaburza mechanizm owulacji i prowadzi do niewydolności fazy lutealnej. Jej poziom jest względnie stały w cyklu miesiączkowym, lecz ulega zmianom w dobowym i jest wyższy nocą w porze snu. Stężenie prolaktyny podnosi się podczas stresu, w czasie urazu, po posiłku oraz w ciąży. W celu uzyskania jak najbardziej rzetelnych wyników prolaktynę należy oznaczać na czczo lub przynajmniej 3 godziny po posiłku i po kilkuminutowym odpoczynku. NORMY Hormon norma co oznacza wynik PRL 3-15 ng/ml wynik idealny 15-20 ng/ml wynik dobry (leczenie tylko w wąsko wybranych przypadkach) 20-25 ng/ml łagodna hiperprolaktynemia > 25 ng/ml hiperprolaktynemia Przelicznik: 1 ng/ml = 20 mIU/l UWAGA! 1. Hiperprolaktynemia jest czasem związana z niedoczynnością tarczycy. Przed leczeniem warto tą przyczynę wykluczyć. 2. Leczenie łagodnej hiperprolaktynemii daje dobre wyniki przy leczeniu zaburzeń fazy lutealnej lub jeśli towarzyszy jej PCOS. 3. Nadmiar prolaktyny może utrudniać pęknięcie pęcherzyka. 4. W cyklach bezowulacyjnych można rozważyć dołączenie do leków indukujących owulację leków obniżających stężenie prolaktyny nawet u osób z prawidłowymi wynikami. W wybranych przypadkach takie postępowanie poprawia skuteczność terapii (tzn. ułatwia zajście w ciążę). 5. Estrogeny oraz środki antykoncepcyjne podnoszą poziom prolaktyny. Hiperprolaktynemia ma charakter czynnościowy lub organiczny (gruczolak). Teoretycznie do odróżnienia tych przypadków może służyć test z metoklopramidem. W teście tym bada się poziom prolaktyny, potem podaje się doustnie 100 mg metoklopramidu i ponownie ocenia stężenie prolaktyny. W warunkach prawidłowych po 60 minutach obserwuje się mniej niż pięciokrotne zwiększenie stężenia prolaktyny. W przypadku podejrzenia o obecność gruczolaka badaniem rozstrzygającym jest tomografia komputerowa lub rezonans magnetyczny. \'Hiperprolaktynemia Prolaktyna (PRL) jest hormonem wydzielanym przez przysadkę mózgową. W regulacji wydzielania prolaktyny bierze udział dopamina (działa hamująco poprzez receptory D2). Hiperprolaktynemia jest zaburzeniem hormonalnym polegającym na występowaniu w surowicy stężeń prolaktyny przekraczających wartości prawidłowe (w zależności od laboratorium 20-25 ng/ml u kobiet, powyżej 15 ng/ml u mężczyzn). Nie jest to choroba, a jedynie objaw, dlatego bardzo ważne jest ustalenie przyczyny hiperprolaktynemii i w zależności od tego odpowiednie postępowanie. Wpływ nadmiaru prolaktyny na płodność Prolaktyna wpływa na wydzielanie gonadotropin przez przysadkę. Poziom LH i FSH jest zwykle prawidłowy lub nieznacznie tylko obniżony, jednak zmienia się amplituda ich wydzielania – maleje częstość i wielkość impulsów wydzielania. W szczególności pik LH w okresie okołoowulacyjnym może być zbyt słaby by wywołać owulację – stąd cykle bezowulacyjne. Poza tym prolaktyna prawdopodobnie działa bezpośrednio na gonady, powodując zmniejszenie wydzielania progesteronu u kobiet (niewydolność ciałka żółtego) i testosteronu u mężczyzn. Najczęstsze przyczyny hiperprolaktynemii Wyróżniamy przyczyny fizjologiczne: • ciąża • karmienie piersią (pierwsze 4-6 m-cy) • stres • sen • hipoglikemia • spożywanie posiłków • drażnienie brodawek sutkowych Farmakologiczne (leki): • antagoniści receptorów dopaminowych (fenotiazyny, butyrofenony, tioksanteny, metoklopramid, sulpiryd, respirydon) • leki eliminujące dopaminę (metylodopa, rezerpina) • hormony (estrogeny, antyandrogeny) • opiaty • werapamil • cymetydyna Patologiczne (choroby): • guzy przysadki (guzy typu prolactinoma, inne guzy wydzielające hormony w tym prolaktynę, guzy nieczynne hormonalnie ale uciskające na szypułę przysadki) • choroby podwzgórza i szypuły przysadki • pierwotna niedoczynność tarczycy • przewlekła niewydolność nerek • marskość wątroby • uraz klatki piersiowej (w tym operacje chirurgiczne, półpasiec) • napady padaczkowe • PCOS Objawy i dolegliwości Wskazane jest wykonanie badania poziomu prolaktyny jeśli występują: • mlekotok • niepłodność • osłabienie libido • osteopenia, osteoporoza • objawy wywołane możliwą obecnością makrogruczolaka (bóle głowy, upośledzenie pola widzenia, neuropatie nerwów czaszkowych, niedoczynność przysadki, napady drgawkowe, wyciek płynu mózgowo rdzeniowego z nosa) • akromegalia • tylko u kobiet: zaburzenia miesiączkowania (brak miesiączki, rzadkie miesiączkowanie), poronienia nawykowe • tylko u mężczyzn: ginekomastia, impotencja Diagnostyka – trudności, trudności... Najlepiej kolejne badania kontrolne przeprowadzać w tym samym laboratorium. Stężenie prolaktyny może się zmieniać nawet z godziny na godzinę, dlatego w celu ujednolicenia wyników, badanie najlepiej przeprowadzić rano na czczo. Jeśli jest to niemożliwe, od ostatniego posiłku powinna upłynąć przynajmniej godzina (przyjmowanie pokarmu podnosi poziom prolaktyny). Kolejnym problemem jest występowanie prolaktyny w surowicy w różnych postaciach – jako pojedyncza cząsteczka, ale także jako dimery, trimery, polimery i kompleksy immunologiczne. Wszystkie formy poza pojedynczą wykazują niską aktywność fizjologiczną, ale podwyższają wynik oznaczeń laboratoryjnych. Dlatego bardzo ważna jest ocena wyniku laboratoryjnego w powiązaniu ze stanem pacjenta/pacjentki – leczyć powinno się chorobę/dolegliwość, nie wynik laboratoryjny. Podstawą dalszej diagnostyki jest próba stwierdzenia przyczyny nadmiaru hormonu. Jeśli potencjalna przyczyna jest odwracalna, należy spróbować ją usunąć (np. odstawić leki) i ponownie po kilku tygodniach wykonać badanie. Jeśli na podstawie wywiadu nie da się ustalić przyczyny hiperprolaktynemii, powinno się wykonać badania dodatkowe: • test ciążowy (kobiety) • TSH, T3, T4 (w celu wykluczenia pierwotnej niedoczynności tarczycy - uwaga! wtórna niedoczynność nie powoduje hiperprolaktynemii) • mocznik i/lub kreatynina (w celu wykluczenia niedoczynności nerek) • próby wątrobowe Jeśli przyczyna hiperprolaktynemii nadal nie jest znana i/lub jeśli poziom prolaktyny przekracza 200 ng/ml, należy wykonać badanie radiologiczne okolic siodła tureckiego - TK (tomografię komputerową), a lepiej NMR (tomografię rezonansu magnetycznego). Dawniej stosowany rentgenogram siodła tureckiego jest mniej przydatny. Badania te mają na celu odróżnienie hiperprolaktynemii organicznej, wywołanej przez guz przysadki (najczęściej jest to łagodny gruczolak) od czynnościowej, będącej efektem nadmiernej reakcji wydzielniczej na bodźce (np. stres). Test z metoklopramidem (MTC) W tym badaniu wykorzystuje się ośrodkowe antydopaminergiczne działanie metoklopramidu. Wydzielanie prolaktyny nie jest wówczas hamowane przez dopaminę. Test przeprowadza się następująco: podaje się doustnie 10 mg metoklopramidu i bada stężenia prolaktyny w próbkach krwi pobranych w 0, 60 i 120 min testu. W warunkach prawidłowych stężenie prolaktyny rośnie 2-5 razy po 60 min i wzrost w tych granicach utrzymuje się przez kolejną godzinę. W przypadku gruczolaka, uszkodzenia podwzgórza, braku endogennej dopaminy i nadczynności tarczycy brak jest zwykle odpowiedzi na metoklopramid lub jest ona niewielka. W przypadku hiperprolaktynemii czynnościowej następuje bardzo silny (nawet 10-krotny i większy) wzrost poziomu prolaktyny. W wielu krajach test z metoklopramidem nie jest stosowany – w celu wykrycia gruczolaka przysadki stosuje się jedynie (bardziej wiarygodne) badania radiologiczne. Leczenie Hiperprolaktynemia polekowa W przypadku hiperprolaktynemii wynikającej z przyjmowania leków można rozważyć przerwanie ich przyjmowania (niekiedy, szczególnie gdy przyjmowane są leki psychotropowe, jest to trudne do przeprowadzenia) lub zmianę na leki mniej wpływające na poziom prolaktyny. W przypadku części leków podwyższających poziom prolaktyny można jednocześnie podawać bromokryptynę, ale nie zawsze jest to możliwe - np. bromokryptyna znosi lub osłabia działanie antagonistów receptora dopaminowego (w tej grupie mieści się wiele leków psychotropowych). Osłabienie ich działania (zwłaszcza nagłe) może prowadzić do nawrotu zaburzeń psychicznych. Hiperprolaktynemia wywołana zaburzeniami czynności nerek, wątroby, tarczycy W tym przypadku należy leczyć chorobę podstawową – skutkiem tego powinna być normalizacja poziomu prolaktyny. Hipreprolaktynemia spowodowana guzem przysadki Gruczolaki przysadki (prolactinoma) są łagodnymi guzami produkującymi prolaktynę. Umownie podzielono je na mikrogruczolaki (= microprolactinoma, średnica poniżej 10 mm) i makrogruczolaki (= macroprolactinoma, powyżej 10 mm). Guzy typu microprolactinoma, nawet nie leczone, w większości zachowują stabilność i w zakresie ilości wydzielanej prolaktyny, i jeśli chodzi o wielkość guza. Makrogruczolaki zawsze wymagają leczenia ze względu na możliwość rozwoju dolegliwości związanych z rozmiarem guza (głównie bólów głowy, zaburzeń pola widzenia). Leczeniem pierwszego rzutu w przypadku gruczolaków jest terapia farmakologiczna agonistami dopaminy (np. bromokryptyna). Zwykle powoduje to zmniejszanie się guza, choć niekiedy leczenie farmakologiczne nie jest skuteczne. Ponadto po przerwaniu farmakoterapii może wystąpić ponowny wzrost guza. Alternatywą podawania leków jest leczenie chirurgiczne, niestety również często następuje nawrót guza (w ok. 40-80% przypadków; częściej u chorych z makrogruczolakiem). Dlatego często po usunięciu guza kontynuuje się farmakoterapię agonistami dopaminy. Przy dużych makrogruczolakach zabieg chirurgiczny bywa łączony z radioterapią. Występują też guzy przysadki nie produkujące hormonów. Podwyższają poziom prolaktyny np. poprzez mechaniczny ucisk na szypułę przysadki. W tym przypadku terapia farmakologiczna agonistami dopaminy nie daje rezultatów (w postaci zmniejszania guza). Poziom prolaktyny zwykle zmniejsza się przy farmakoterapii niezależnie od przyczyny hiperprolaktynemii. Leczenie farmakologiczne Farmakoterapię stosuje się w przypadku hiperprolaktynemii czynnościowej, a także jako leczenie pierwszego rzutu przy gruczolakach przysadki. Zastosowanie znajdują leki będące agonistami dopaminy (tzn. pobudzające receptory dopaminowe tak jak dopamina – i w ten sposób wpływające na hamowanie wydzielania prolaktyny). Bromokryptyna (Bromergon®, Bromocorn®, Ergolaktyna®, Parlodel®) to podstawowy i najczęściej stosowany lek tej grupy. Często wywołuje uciążliwe działania niepożądane, m.in. nudności, wymioty, zawroty i bóle głowy. Próbuje się to ograniczać poprzez odpowiednie stosowanie leku: rozpoczyna się od małych dawek na noc i stopniowe zwiększa do dawki terapeutycznej, lek przyjmuje się z posiłkiem. Bromokryptyna ma stosunkowo krótki okres półtrwania i czasem zachodzi konieczność stosowania jej nawet 2-3 razy dziennie. Czasem jest lepiej tolerowany przy podawaniu dopochwowym, bywają jednak osoby, które nie tolerują go żadną drogą. Przy prawidłowym doborze dawki poziom prolaktyny normalizuje się zwykle w ciągu kilku dni, natomiast normalizacja cyklu krwawień trwa ok. 2 miesiące (czasem nawet do roku). U mężczyzn stężenie testosteronu zaczyna wzrastać zazwyczaj po ok. 3 m-cach terapii. Chinagolid (Norprolac®) – wykazuje mniejsze objawy uboczne i silniejsze niż bromokryptyna działanie. Jest bardziej niż bromokryptyna wybiórczy (działa głównie na receptor D2, odpowiedzialny w przysadce za hamowanie wydzielania prolaktyny, podczas gdy bromokryptyna działa również na receptor D1, co nie wpływa na poziom prolaktyny, a jest odpowiedzialne za część działań niepożądanych). Kabergolina (Dostinex®) – podobna w działaniu do leku poprzedniego. Ma bardzo długi okres półtrwania, dzięki czemu może być podawana tylko 1-2 razy w tygodniu. Pergolid (Permax®)– stosowany głównie w terapii choroby Parkinsona, choć ma też działanie obniżające poziom prolaktyny. Nie przewyższa w sile działania bromokryptyny. Wit. B6 – stosowana w dużych dawkach zmniejsza poziom prolaktyny. Nie jest w tym celu stosowana leczniczo. Zaprzestanie podawania leków Uważa się, że jeśli przez 2 lata leczenia poziom prolaktyny utrzymuje się w normie i cofnęły się objawy hiperprolaktynemii, można stopniowo odstawiać leki. Po odstawieniu należy kontrolować poziom prolaktyny we krwi, początkowo co 3 m-ce, potem co 6-12 miesięcy i postępować w zależności od uzyskanych wyników. Mikro- i makrogruczolak przysadki a ciąża Podczas ciąży objętość przysadki zwiększa się ok. 2-krotnie, głównie na skutek namnażania się komórek laktotropowych produkujących prolaktynę. Zwiększa się też poziom prolaktyny, ale dzięki hamującemu działaniu estrogenów na gruczoł sutkowy nie rozpoczyna się laktacja. U 2-5% ciężarnych kobiet z mikrogruczolakiem może dojść do rozrostu guza, dającego dolegliwości w postaci bólów głowy lub zaburzeń pola widzenia, rzadko jednak wymaga to terapii. W przypadku ciąży u kobiet z makrogruczolakiem częściej spotyka się powikłania związane z rozrostem guza (u ok. 15%), ale wcześniejsza terapia bromokryptyną zmniejsza to niebezpieczeństwo. Przyjmowanie bromokryptyny a ciąża Zwykle zaleca się przerwanie przyjmowania bromokryptyny po stwierdzeniu ciąży, ale nie ma dowodów, aby lek ten zwiększał ryzyko wad wrodzonych albo poronień. Są lekarze, którzy zalecają podawanie bromokryptyny również w ciąży (np. u kobiet z makrogruczolakiem). W szczególności, jeśli podczas ciąży zaobserwuje się powiększanie się gruczolaka i pojawią się znaczne dolegliwości z tym związane, może być konieczne podawanie bromokryptyny w celu zmniejszenia guza.\" _________________

Menia👄ja miałam badanietak: raz pobrali krew przed tabletką, potem po godzinie od tabletki i potem po dwóch godzinach , mi endokrynolog powiedziała, że ważne jest by spadało po dwóch godzinach, mój wynik był taki: przed tabletką 42, po pierwszej godzinie 215 (czyli zmieściłam się w 5-6 krotności pierwszego wyniku) a po dwóch godzinach było już 196 więc już się zmniejszało i wtedy dr powiedziała że gruczolaka wyklucza się... pewnie będziesz musiała sprawdzić dlaczego wzrosła prl tak mocno, jeśli spada po tych dwóch godzinach to prl wysoka jest spowodowana stresem, jeśli nie, może oznaczać guza przysadki mózgowej...... dlatego ważne jest by zrobić zawsze to trzecie pobranie krwi po dwóch godzinach, moim zdaniem powinnaś powtórzyć to badanie i zrobić jedno przed tabletką , drugie po godzinie i trzecie po dwóch godzinach, wtedy jest wiadomo.... ale to ty decydujesz, ja tylko mogę doradzić..... nadwislanka👄 a może nie będziesz miała zachcianek, i może nie będziesz leżeć tylko zaczniesz jak maszyna mieć ochotę na sprzątanie? hmm, i co ty na to ? nie wiemy co potem może być :-D hihihihi Ika👄 moim zdaniem masz mylną informację, bo dopiero po trzecim badaniu czyli po dwóch godzinach - jeśli wynik podwyższony spada i jeśli przy wzroście po pierwszej godzinie nie ma większego powiększenia niż 5-6 krotność wyniku przed tabletką można mówić o tym że nie ma gruczolaka, tak mi mówiła dr endokrynolog z enel-medu, ona ma doktorat z endokrynologii... miłej pracy, ja zasypiam 💤

Zabajonku👄 w wakacje rok temu chyba miałam jeden cykl 37 -dniowy ale potem było już oki, tak jak dr wczoraj mi powiedział, często po stymulacji po miesiącu cykl sie wydłuża, ale mam nadzieję, ze nie wydłuży mi się za długo, liczę że jutro mnie zalaje :-P

Dziewczynki dziękuję za wytłumaczenie mi tego wszystkiego. I powiem wam szczerze że niewiedziałam że jest możliwość pobrania krwi 3 raz. Jak będę u pani ginekolog to sie jej podpytam. Więc tu było jasne dlavzego tak się dzieje. Naprawde kochane jesteście i jeszcze raz dziękuje :)

Gość kaska31...
Andzia 77 i Emika dziekuje za info... dzownilam do tego lakarza i mowił ze nia ma obaw... aby brac jakby co to bedzie inaczej leczył hormonalnie... (chodziło mu o złe samopoczucie itp) a wyniki badan mam miec jutro wiec co i jak bede wiedziec jutro prolaktyna, testosteron itp... Nie wiem ale chyba wezme ten spironol.... bo juz nie wiem co robic... a czy mam zaufanie... Chodze do tego lekarza.... o naziwsku Wiesław Kurach - Warszawa - ma swoja strone wiec mozecie o nim poczytac.... Ponoc rewelacyjny lekarz... dziołchy sie tak pchaja do niego... Pozdrawiam i dziekuje....

Emika być może sie mylę. Ja miałam 5-krotny wzrost po tabletce i endokrynolog powiedział, że jest ok i że nic nie wskazuje na mikrogroczulaka. Nawet nie wiedziałam, że robi się trzecie badanie. Ile to ciekawych rzeczy można się dowiedzieć podczas rozmowy! Menia nie wiem, jakie miałaś wyniki, ale to co dziewczyny piszą to bardzo cenne źródło informacji. Pozdrawiam!

Jestem wszystkim kobietkom wdzięczna za to że mi pomogłyście i doradziłyście, naprawde.:)

Cześć Wam dzieeewczyny! :) \"Wpadłam\" na chwilunie tylko by się z Wami przywitać, dwie minuty czytania a tyle wiedzy :) super!!! czuję się jak na studiach :) :) :)

ta pogoda mnie wykończy, albo moja wstręciucha nadchodzi, mam rzuty :-P i lenna jestem i jakaś nijaka rozciapkana :-D idę zaraz sie wykąpać, jak dam radę posiedzę jeszcze nad projektem inaczej padam i śpię :-) Menia👄 nie ma sprawy, zawsze każda się z nas tu nowych rzeczy dowiaduje i uczy👄 Kaska👄 skoro to dobry lekarz to zaufaj mu i rób co karze, jeśli nic sie nie zmieni po pół roku to możesz zawsze zmienić lekarza Ika👄 Twój wzrost była jak najbardziej prawidłowy, widzisz każdy lekarz stosuje inne metody, ważne by doprowadziły do celu.... Lara👄 ty nasza studentko :-D hahahahahaha widzisz jaka wiedza krąży po necie..... buźka serdeczna👄

częśc laseczki:) dzis napisałam dupne:P wypracowanie i kurna wcieło mi:( Potem miałam kupe roboty... i dopiero teraz jestem wolna:) Jutro czeka mnie wawa:) i 2ga wizyta u Dr Lewandowskiego:) Oczywiscie wkurzam sie bo NIC MNIE NIE BOLI!!!!!!!! zero czucia jajnikow i wogoole czuję sie zajebiscie a powinnam wkoncu cosik poczuc prawda? no poza tym ze żrę jak świnia:P to jest good:) Jutro zaczynam nową ampułkę gonalu:) nie dosc ze nie mnie nie boli to na dodatek krew nie leci mi jak się kłuję:D:D:D:D kOSMITA ZE MNIE CZY CO?:) Zabajonku ❤️ wogole nie czuje ze będzie punkcja i transfer:) normalnie marzy mi sie Egipt:) 2 tygodnie pod palmami:) No jakbym sie dobrze czuła to kto wie czy w 2 polowie sierpnia nie pojade mam wielkie smaki:) Jutro będę znała przypuszczalny termin punkcji:) ale pewnie będzie to poniedziałek:) zobaczymy:) Ika ❤️ a niech to szlak trafi...@ przyszła ... nie dosc ze @ to jeszzcze ten Twoj doktorek to kawał kutasa:D za przeproszeniem:P zdzierca ze szok.Pewnei we wrocku jest wiele innych dobryxh lekarzy:) zmien tego konowała bo serce sie kroji jak on zdziera:( Joannko ❤️ pisz pisz więcej:) zreszta jak czytałas to wiesz ze tutaj są eksperci:) foli,Zabajona:) i inne Panie mgr:P:P:P:P tore napewno maja wiecej wiedzy niz niejeden \"lekarz\"- czytaj konował:P Poza tym to ja skonsultowałabym te Twoje wyniki jednak z innym ginem??? co Ty na to> no własnie a foli kaj?:) Emika ❤️ normalne ta Twoja @ mnie też wkurza:P A miałysmy sie spotkac na transferku:) nadwislanko:) zapytaj gina jak bedziesz w Nowum czy da sie meza jakos podleczyc? ja cos czytąłm ze gonal chłopom sie podaje jak słabe robale? Aa moja sesja zajebiscie mi wyszła:) Sytpendium oczywiscie mam:) boze jaka ja pazerna materialistka jestem:P:P:P:P:P sory sory ale ja tak sie ciesze ze na starosc taka mądra sie zrobiłam:P:P:P:P:P choc moj tatko mowił ze ja zawsze \"psychiczna\" byłam..czytaj: psy..chiczna... bo zawsze jedzialam z pasami na wystawę i wogole pieski to moje zycie:) Moja córunia bobunia tak strasznei mnie kocha ..zresztą ja ja też ,własnie mi buziaczki daje:) ach moje malenstwo... 30 kg:P no dobra nie będę wam tu pisała i wyznawała moją miłosc do córeczki bo i Wy stwierdzicie ze ja psychiczna:) Trzymta kciukasy cobym wyprodukowała jakies jajucha:) kokoko..kokoko...kokokoko:D:D:D:D:D

ups... sory za byki...ale widac ze juz nie jarze:) dobrej nocki:) odezwe sie po powrocie:) buziaki 👄 👄 👄

Enigma no to czekamy ,trzymam za dobre wiesci i szybkie szybkie efekty :) Będzie ok ,a Egipt to sobie wybij z głowy ;)

Cześć dziewczynki:) U mnie pada cały czas nawet nie chce mi się wychodzić na dwór. Ale mam ochote na jakąś imprezke, gdzieś nad morzem. Fajnie by było:)

Cześć:) Enigma wcale psychiczna :) :) :) nie Jesteś :) pieski to też moja pasja, pracę mgr pisałam z dogoterapii i był czas, że o niczym innym mówić nie mogłam :) A odnośnie wakacji ,ach .... w poniedziałek zaczyna się mój urlop :) wzięłam całe 26 dni, a co tam!

Enigmuś, to prawda, nie dość, że zdzierca, to jeszcze musiałam się o wszystko wypytywać, bo on nawet nie raczył mi nic wyjaśniać. A co ja wróżka jestem! Pieniądze to się łatwo bierze... Jejkuś jakie ja mam nerwy. I jak tu ma mi nie skakać prolaktyna. A propos, krótko przed inseminacją skończył mi się bromek, więc mówię mu to, a on na to, żeby na razie nie brać, bo a nuż zajdę w ciążę. Nie wiem, czy tak powinno być, tym bardziej, że ta moja prolaktyna tak skacze. Postanowiłam na dobre dać sobie spokój z panem doktorkiem (a niby taki specjalista!). W sobotę idę na darmowe konsultacje do wrocławskiego invimedu, organizują dni otwarte i mam nadzieję, że będę po nich o wiele wiele mądrzejsza niż teraz, ha ha. A co do gonalu, to mnie pobolewały jajniki i troszkę brzuch, a najwięcej to piersi. A krewka nie leciała po zastrzykach, tylko przez dłuższy czas zostają na brzucholu takie ślady po ukłuciach - sine plamki. buziaki dla wszystkich forumowiczek

TABELA III Nick......................Imię.................Zodiak... ........wiek.....nr GG estella..................Edyta................Skorpion.. .... ..29.......2662371 mysza29................Bożena...............Lew......... ...29...............? Dorota28...............Dorota................Byk........ ....28................? paula24.................Paulina..............Waga....... .......24.....2880856 sylwia19................Sylwia...............Waga....... .......21.....5679908 Domi24.................Dominika............Baran........ ....24,5......? 38 tydzień.............Kamila...............Strzelec.........19 .........? MEG33 .................Marta ...............Bliżniaki ........33.........? Dioda...................Dominika...........Strzelec..... .....30.........? Aga*.....................Agnieszka..........Skorpion.... .....26 .....5134039 Olala....................Aleksandra.........Ryby........ ......27......8177064 Impersona.............Elka..................Baran....... .....20........3897413 Bozina..................Bożena...........Wodnik ............29.......1945823 monia-81..............Monika...............Panna........ ....24...............? Mia26..................Asia...................Bliźnięta. .......26...............? Gosia25...............Gosia................Waga......... ...25.......8616146 Tweety*...............Agnieszka..........Bliżnięta.... ....22,5..............? Silve26................Sylwia...............Waga........ ...27.................. Emika.................Ewa..................Byk.......... ....29.......4301791 Marlena200...........Marlena.............Lew............ .26.......4841415 ida_................... Aneta.................Rak..............20.......? Golka26...............Gosia................Byk.......... . ..27.......6662178 monika80.............Monika..............Baran.......... 25.......1226378 Suzinka...............Hania................Lew.......... ..24.......9504986 Ef27...................Ewa...................BYk....... .....28................? Joanna................Asia..................Lew....... ......30................? Mama Muminka .....?.......................Byk..............27............ ...? Aśka74...............Asia...................Byk......... . ....32 ......7215111 Julik...................?........................Skorpin . ......30................? Roza_.................Agnieszka.............Bliznięta... ...23.......2213816 Moniśka2005.........Monika.............Strzelec....... ...?.................. Sysia1912.............Sylwia..............Lew........... ...21........859561 Foli....................Asia...................Kozioroże c.....29............... Granini................Angelika.............Baran....... .....27......8621281 Andzia77..............Ania..................Bliźnięta... .....30......6121638 AlicjaY................Dorota................Waga....... ....32.....1415791 Ta oczekujaca.......Monika...............Bliźniak.........26.. .. 4355248 DIDO 76 .............. Alicja ................Skorpion .......28.... 1055740 Qulaska................Ania .................Lew..............26.....3915592 AnA.....................Aneta................baran..... ......29..............? Georgina80__........Aneta................byk........... ...25.....5773063 sabra..................ada...................baran...... ......2 6....1510226 Iskierka nadzieii.....Basia................Koziorożec......24........ ...???? enigmaa................Ania...................rak....... ......35.....5192614 beti78..................Beata............Koziorożec..... ...27................ Iwona 77.............. Iwona ...............Skorpion.........28............... Zabajona..............Sylwia...............Bliźnięta.... .....28.....3213932 maklady ............. .Iwona ............. Skorpion ..........32............... Z Sycylii...............Ania..................lew............. ...27.. .............. kiki13...............Monika.................byk......... ........30.....8387852 kasiula kula...........Kasia............ .Strzelec..........28........5859475 owulka..............Asia...............Koziorożec....... 23............. Menia21............Marzena..............Rak............. 22....6246545 okokokokokokoko.........Dorota.......Lew.............?.. ....? Lara27................Sylwia............Strzelec........ ...27...........? IKa0019..............Iwona............Skorpion...........32..........

🖐️ dziewczyny :D Kasia31 - ja tez mam chyba PCOS i jak narazie mam brac Metformax 500 bo mam uposledzona tolkerancje glukozy :( ale chcialbym dostac rowniez cos na wloski i zarazem na obnizenie cisnienia bo ja mam wysokie :( Co do prolaktyny to ja nigdy nie mialam robionej z obciazeniem tylko na czczo a wynik to 12,99 wiec mysle ze idealny :D U mnie owulacje bolkuje testosteron bo mam go o 100% ponad norme :( Emika czy na tym topiku ma ktos jeszcze PCOS ????

hello👄 enigmuś, mam nadzieję, ze zdasz nam szybciutko relacje z wizyty, ja tam wierzę, że wszystko będzie oki u ciebie, a że świrusek z ciebie to i owszem :-P hihihihihi nie da sie zaprzeczyć:-D nic mi nie mów o Egipcie b0 bardzo bym chętnie pojechała ale czasu mi narazie brak, może uda sie we wrześniu lub październiku..... monik👄 pogoda dziś paskudna, kiedy to lato ma być....... owulka🌻 nie mam pojęcia czy ktoś ma jeszcze yu PCOS ale nam osobiście 3 dziewczyny które długo się starały o dzidzię, mają dodatkowo endometriozę i są już w zaawansowanych ciążach, nie martw się my też bedziemy niedługo👄 nic mi sie nie chce i wszystko mnie dziś wnerwia najbardziej cierpi mój psiak bo czasem na niego krzyknę jak psoci;-)

TABELA II NICK..............1DC.........DC.....dzidzia, może@...czas staranek.....miasto Emika....30.05.......27.06 - czekam na transfer śnieżynek w lipcu.....25 m-cy........Warszawa Golka26..........22.06.......29..........?...... już 3 lata.....od sierpnia przygotowania do in vitro Estella .........02.07.....27......29.07..........prawie 3 lata...... .Warszawa AnA 30............15.06.......30-34.......?...............nie licze juz... enigmaa......19.05.....25...?? ....17 m-cy....Katowice- ICSI -początek lipca -Wawa -Novum beti78............16.05......26-28 ......?????...............ponad 2 lata.......łódzkie Nadwislanka......07.05..........27-28 ........ 35 m-ce.... okolice Warszawy Iwona77 ..........05.08.....31-34.......?...............ponad 2 lata...podlaskie Kinia79.....29.11.......33.......?.......3lata3m-ce..... ...Biała Podl OCZEKUJĄCA1... 25.08......35..........?...............19 m-cy.......Warszawa JaChceFasolke...05.05........?.....04.06........ponad 2 lata...... Chorzów kkkkasia ......17.02....staranka są 2 lata.......Warszawa Menia21.......27.05.....?............?..........Trzebiat ów

hello ja tż \"ruszyłam\" w pogoń za dzidziusiem W czwartek za tydzień mam hsg-usg. Boję się z deka, ale lepiej wiedzieć czy nie mam zapchanych jakimś świństwem jajowodów. A za miesiąc...inseminacja...raaannnyyy

Cześc dziewczynki ❤️ Wróciłam ale z niezbyt dobrymi wieściami:( \"Rosną\" mi 3 pęcherzyki ale dzis w 7dniu brania gonalu mają 7,8 mm:( a endo 5mm:( Totalna hujnia:( sory ale nawet Dr L był zdziwiony i chyba nawet zdenerwowany tym co zobaczył:( Jak weszłam do gabinetu juz cos mowil o hormonach ...chyba wyszło cos dupiato ale w tym szoku jak widzialam te koślawce na usg to zapomnialam zapytac co z tymi hormonami nie tak? No pewnei cosik mu powiedzialy bo zanim zajrzal w moje wrota to juz wiedzial ze cosik nie tak:( Powiedzial ze mogl mi dac wieksza daawke gonalu ale zasugerowal sie tym ze mowilam mu ze podczas brania clo mialam dupne pęcherzyki w 10dc mialam juz 22-25mm!!!!! a teraz takie same kurduple na dodatek jakies niewyrazne:( masakra..... jeszcze nie poplakalam sobie ale juz sie zanosi:( W sobote znowu jadę, zwiekszyl mi gonal o pół ampułki i dali mi dzis zastrzyk menopur i od jutra mam brac zmniejszony dekapeptyl z 1 amp na 2/3 amp do tego gonal 175mm a bralam 150 i ten menopur cala ampulke w sobote kolejne usg a jak będą rosły i cos wyjdzie z tego to punkcja w srode a jak nie to dupa blada ,przerwa miesiac i potem krotki protokoł i znowu stymulacja:( Jeszcze to do mnie nei dotarło... ale czuję się nieciekawie..... pomyslalam sobie jak zobaczyłam ze mam takie małe pechertzyki ze nawet nie będę mogła dac Komuś A choć jednego jajeczka:(:(:(:( a tak chcialam zeby Ktos kto nie moze miec swoich mógł cieszyc sie ze jednak jest dla Niego szansa:( A ponadto Dr L powiedzial mi ze moze moje pęcherzyki sie kończą..... bo przy cyklach 25 dniowych szybciej jest menopauza:( Przyjechalam do domu i zadzwonilam do mojego gina i pojechalam na usg i moj gin powiedzial ze rzeczywiscie podczas clo mialam wieksze ale w jego ocenie usg endo mialam 8mm a pecherzyki mialy juz 8-11mm mozliwe ze urosły po menopurze bo jak jechalam pociagiem to czułam ze coś sie tam dzieje w jajnikach:) no zobaczymy bardzo chcialabym być optymistycznie nastawiona ale poki co jestem realistką i ..... no własnie.... czas pokaze. A 2 dni temu sniło mi sie ze moj maz wkradł sie do Nowum i ukradł dla mnie ...dekapeptyl i gonal i policja go złapała i poszedl do pierdla:( To własnie był zwiastun tego co dzis zobaczylam i usłuszlama u doktora:( Zawsze mam takie sny prorocze:( A ponadto moj gin mial dzis zaplakane oczy więc zapytalm co sie stalo Panie doktorze a on ze syna mu potrącilo auto w sobote i lezy w spiączce :( złamany kregosłup i wogole nie wiadomo co będzie:( Poprosil abym sie modliła .... bo tylko to im pozostalo:( Lekaze nei daja rzadnych nadzieii:( Chłopak młody zdał maturę i teraz na weterynarie mial isc:( Poryczalam sie z moim ginem:( zapominajac wogole o moim problemie...:( I uzmysłaowilam sobie ...jakie inni ludzie maja problemy....... boze jakie to zycie jest niesprawiedliwe:( Autopotrącilo go na przejsciu i tak pierdyukneło ze chłopak leciał w powietrzu 20m:( MÓDLCIE SIE ZA NIEGO KOCHANE DZIEWCZYNKI!!!!!!! Ja o niczym teraz innym nie myśle tylko Prosze Bogą aby dał mu szansę na Zycie!!!!!! Przepraszam ze tak smęcę..ale na dzis to za duzo mnie chyba spotkało ..... :( Jadę z suczka na dzialke teraz i tam sobie w spokoju popłacze... to mi jest potrzebne Pozdrawiam wszystkie i dziękuję za wsparcie Jesteście kochane ❤️ ❤️ ❤️ przepraszma za pismo i składnie ale nie mam siły myslec i piszę to co slina mi na jezyk daje:( narazie

Enigma przytulam cię mocno kochana !!! Bedzie dobrze .przecież jesteś w rekach fachowców takze głowa do góry zdołowała mnie też wiesć o tym biednym chłopaku twego lekarza ....bedziemy sie modlć za niego trzymaj sie ,musi być dobrze .choc to trudne bo na lepsze wiesci była ś przygotowana tak jak i ja wchodzac na kafe ,ale medykamenty podgonią Twoje jajeczka zobaczysz .musisz byc silna ,musisz i dasz radę pokonac te przeciwnosci .myśle o Tobie cieplutko

Enigmuś************************************************************* ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️