Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość będę chciała ale później

zabawne różnice językowe w różnych rejonach Polski

Polecane posty

Gość a mnie wcale nie dziwi
a jak sie mowi u was na chlopaka ktorym sie chodzi? przyjaciel? chlopak? czy inaczej

O właśnie, poruta, żybura i fafoły :D I jeszcze farfocle są swietne :D Ja znam \"W antrejce na ryczce starły pyry w tytce\" ;)

Gość pyra miraD
niektorzy mowia szczun :D:D

\"Dzisiaj każdy bejmy liczy i w Krakowie i w stolicy Poznaniaku ty badź w formie i zapomnij o reformie. Ćpnij na sznytkę szczypę dżymu, jedz i godej po naszymu\".

Gość wattcher
Jestem z Poznania-ale nigdy nie slyszalem zeby ktos mowil pyry na ziemniaki.Kartofle-z niemiecka tez raczej rzadko.Po prostu-ziemniaki. Poza tym, ktos tu pomylil: szneka z glancem-z jakas sznyca z glanca???-pierwszy raz slysze o tej :sznycy z glanca.Ciapciaki tez pierwsze slysze??? Jezeli inni robia takie "pomylki",to nic z tego nie ma,a warto by bylo sie dowiedziec.To fajne... "slyszeliscie o Sznyca z glancą => Drożdżówka z serem Pyry=> ziemniakia ja na kapcie mówię ciapciaki jestem z wielkopolski "

Pyra, wołaj dziadka, koniecznie w reblach, to nam coś o rozdziapach opowie :) W sumie, to cholernie dużo naleciałości germańskich w naszym języku.... Choćby taki niewinny wihajster :)

farfocle też znam! :D Usłyszałam od teściowej, że \"wiszą mi u swetra\", nie wiedziałam o co chodzi. Chodziło o frędzle :)

Gość pyra miraD
oj widze ze z ta drozdzowka to sie wszsyscy myla:D:D tak naprawde szneka z glancem to drozdzowka z lukrem bo mowi sie tez wyglancowac buty czyli wypastowac bo glanc to taki polysk:) no Kate zapomnialam o wihajstrze:D:Dhehe

wattcher widocznie nie jestes prawdziwym poznaniankiem bo pyry to u nas kult, tej znajdz w se w googlach słownik naszy gwary

Gość wattcher
acha-zapomnialem powiedziec,ze tez nie slyszalem np.nigdzie w sklepie zeby ktos poprosil o :szneke z glancem.To okreslenie znam raczej z opowiadan. Posluchajcie tego: lecialem na szage, skoczylem na bimbe gira mi sie polajzla i wlecialem na kisty. Ciekaw jestem czy wiecie o co tu chodzi?

Gość pyra miraD
no pewnie witcher ze Cie rozumiem:D:D a o szneke moze w sklepie nikt nie prosi ale za to kiedys poprosilam o szneke z glancem w karpaczu jak bylam w cukierni i powiedziala mi kobieta ze nie ma chociaz na polce widzialam taka ladna drozdzowke z lukrem:D:Dhehe

Gość pyra miraD
sznupa czyli geba czyli buzia czyli otwor gebowy:D:Dhehe

wattcher, gwara po prostu wychodzi z użycia, ale zapewniam Cie, że w pokoleniu moich rodziców jeszcze tych słów sie uzywa :) Może nie w sklepie, ale w domu jak najbardziej :)

Gość frapee
na pole mnie zawsze śmieszyło ;P

Gość dddddddd
leciałem na skroty, wskoczyłem do tramwaju, noga mi sie poslizgła

Gość wattcher
tak-pyra mira d-to tez zapomnialem sprostowac.Chodzi oczywiscie o drozdzowke z lukrem. Farfocle-wszelkie jakies wiszace rzeczy,np.frenzle wymborek-to wiadro(nie uzywane,nigdy nie slyszalem)

Gość frapee
Kuraiko :) na dwór, raczej od podwórka, niż dworu ;)

Gość fgtfghyhjuk
wpadlem do kałuzy

Mój ojciec, kiedy pierwszy raz wszedł do Starego Browaru, popatrzył na rzeźbę w hallu i powiedział \"Ale wielka sznupa\" :D Do dzisiaj jak patrzę na tę samą rzeźbę to mi ta sznupa się przypomina :D

A propos cukierni i ciastek: poprosiłam w Krakowie w cukierni o bajaderkę. Ekspedientka spytała dwa razy o co mi chodzi, a kiedy wytłumaczyłam i pokazałam palcem, stwierdziła, że ma tylko kartofelki i o bajaderkach słyszy pierwszy raz w życiu :)

Gość ale smiesznie
w swietokrzyskiem mowi sie łapcie:) a z zasłyszanych z roznych stron Polski kapuza-kaptur szaflik- miednica ide na pole- ide na dwór zajdz po mnie- przyjdz po mnie boli jej noga- boli ja noga pazłotko- folia aluminiowa dziekuje wtedy bardzo- to mnie rozbraja- czesto slyszane na połnocy no to dziekuje wtedy bardzo

Kuraiko, złośliwcy mówią, że na pole to chodzi plebs, a na dwór szlachta :D:D:D

Gość frapee
kartofelki, w sensie ziemniaaczki!

Gość pyra miraD
wymborek slyszalam:D a za bajaderkami niestety nie przepadam:/:Da wiem ze wiekszosc lubi:D:D

Ajzol- przedmiot żelazny, metalowy; kawałek żelaza, metalu, żelastwo Babol- zaschła wydzielina w nosie Bachać się- kapać się Bamber {wyzw. pogardl.}-o kimś ze wsi, prostaku Bana- pociąg Bejm {częściej l.mn} bejmy- pieniądze Blałka, blauka- wagary Brachol- brat (zwłaszcza w języku młodzieżowym) Bręczenie, brynczenie {powsz.}- marudzenie, zrzędzenie Brękot, brynkot {żart.}- maruda. Zrzęda Bryle- okulary Bubek- Walet {figura w kartach} Bulaj- grubas Chichrać się- śmiać się Chochla {powsz.}- łyżka wazowa; warząchew Ciul {lekc., pogardl.}- oferma, niedorajda (w Poznaniu nie odczuwane jako wulgarne) Dowcidupny- dowcipny Drabka {powsz.}- drabina Dundel, dundle- wydzielina z nosa lub {żart} malec, smarkacz Dziabka {powsz.}- motyka Fafoł {powsz.}- śmieci, kłęby kurzu lub zwisające, skręcające się strzępy odzieży; wytrącony osad Fantazować {rzad.}- histeryzować, reagować przesadnie, zbyt emocjonalnie Flep {powsz.}- dokumenty Fuszera – fuszerka Galart {powsz.}- galareta z mięsa Galoty {żart.}- majtki Garować -spać Gemyla, gemela, gymyla –śmietnik Giglać rzadziej gliglać {powsz.}- łaskotać Giglanie {powsz.}- łaskotanie Gilejza, gielejza, gelejza {wyzw., pogardl.}- niezdara, osoba powolna, ślamazarna, niezręczna Gira, giyra, giera {powsz.} -noga Girka, giryka, gierka {powsz.}- nóżka Glaca {powsz.}- łysina, głowa z przerzedzonymi lub bardzo krótko ostrzyżonymi włosami Glajda –błoto Glapić się- gapić się, patrzeć Glut- kawałek kału Gnyk- kark Gwiazdor-ktoś przebrany w stylu Św. Mikołaja,przynoszący prezenty na Boże Narodzenie Gzik (gzika)- twarożek, zwykle przyprawiony śmietaną i szczypiorkiem lub cebulą Hista- historia (jako przedmiot w szkole) Jabzo- jabłko Jadaczka {żart.. lub obelżywie}- gęba Japa- dziura w odzieży Juchta -chuligan, łobuz; przed I wojną światową i okresie międzywojennym nazwa chuligana, przestępcy z Chwaliszewa, niedużej dzielnicy Poznania Kakalud {powsz., żart. Lub iron., lekc.}- malec, pędrak Kalafa- twarz, gęba Kamlot- kamień Kanar- kontroler komunikacji miejskiej Kasta- skrzynia, skrzynka lub bramka (na boisku piłki nożnej) Kaszak, kaszok- kaszanka Katana- rodzaj wierzchnego okrycia, najczęściej marynarka lub kurtka Kawiorek {powsz.}-długa pszenna bułka Kejter- pies, kundel Kibol- kibic Kicha– kiełbasa Kielczyć się- śmiać się Kitować się- dryblować piłką Klamot- kamień Klofta {pogardl.}- gruba, ociężała kobieta Kluka, kluk- nos Kociamber- kot Kolebać, kolybać- kołysać Korbol- dynia Kumpela- koleżanka Kromka, krómka {powsz.}- piętka chleba Kuzaj – kuzyn Laczek, laczki- domowe pantofle damskie i męskie bez napiętka Lump, lomp- ubranie, odzież, ciuchy Łacha- łaska Łe tam, ueee(e) tam, ueetam- wykrzyknik: ach tam! Nic to! Majty- majtki Makiełki, makiołki- słodka potrawa wigilijna z makiem, kluskami, pieczywem, rodzynkami, miodem itp. Matema- zwykle w języku uczniów: matematyka Mieć ptapty- zachowywać się infantylnie być niedorozwiniętym umysłowo Mieć równo poukładane- być w pełni władz umysłowych Mieć sztycha- być zepsutym, nadpsutym (zwłaszcza o mięsie, rybie itp.) Mieć wypite- być pod wpływem alkoholu Migana {wychodzi z użycia}-zabawa taneczna Modra kapusta- czerwona kapusta Modrak- bławatek Modrakowy- modry, niebieski, ciemnobłękitny Muła zwykle w l.mn. Muły- muskuł Mus- konieczność Na szagę- na ukos, na przełaj Nadzierać się –krzyczeć Nagrygolić- napisać niestarannie, nagryzmolić Nahajcowany- napalony Naleźnik- naleśnik Napalony- zawzięty, bardzo pragnący czegoś, Naświgać- nawrzucać Neper- {pogardl.} Określenie mężczyzny z marginesu społecznego Niegodziwy- nieznośny, niegrzeczny (w odniesieniu do dzieci) Niemota- niemowa Nieusłuchany, nieusuchany- niegrzeczny, nieposłuszny (tylko w odniesieniu do dzieci) Norać się- brudzić się, Nuplać- ssać Nyny- spanie (zwłaszcza przy zwracaniu się do dzieci lub żartobliwie) Nyrol- skąpiec Obkład- wędlina, ser itp. na kanapce, lub okład, kompres Obśrupany- wyszczerbiony Odkluczyć {powsz.}- otworzyć zamek kluczem Odpicować się- wystroić się Odpicowany- elegancki, wystrojony Ogarnąć się – oporządzić się Oglądnąć - obejrzeć Oglądnąć się- obejrzeć się Opypłany, opyplany {wych. z użycia}-brudny, umorusany, niechlujny Ośrupać się {wych. z użycia}-ogolić się, wystrzępić sobie włosy, nierówno je obciąć Pamperek- pajacyk, maskotka Papeć lub papieć zwykle w l. mn. -pantofle domowe Papuć- but Parówa {powsz.}-gorące i wilgotne powietrze Parówa- parówka Patan {zazwyczaj w l.poj. wychodzi z użycia}-olbrzym, osiłek Peja {powsz. żart. lub pogardl.}- wesz, pchła Pener- mężczyzna z marginesu Penerstwo- margines społeczny Pierdoła- gamoń, niedołęga lub człowiek stary, gadatliwy, sklerotyk (bez wulgarnego nacechowania) Pierdoły- głupstwa, bzdury, brednie Pietrucha- pietruszka Pkać ndk- pknąć dk- pchać pchnąć Plyndz, plendz {zwykle w l.mn. powsz.}- placki ziemniaczane Podkoziołek {powsz.}- ostatni dzień karnawału Podstawek, podstawka- spodek pod szklankę, filiżankę Polewka, polywka {powsz.}- zupa z kwaśnego mleka lub maślanki, zaprawiana mąką Poruta {powsz.}- wstyd, kompromitacja Pory- spodnie Porypany- porysowany, zadrapany Prędzej- wcześniej Przekluczyć {powsz}-przekręcić klucz w zamku Przytostać- przynieść, przytargać, przyprowadzić Purtać ndk. Purtnąć dk- czasownik zastępujący pospolity zwrot: puścić bąka, puścić wiatry Pyra {powsz.}- ziemniak Pyza częściej w l.mn. pyz –ów {powsz.}-ciasto drożdżowe uformowane w kształcie bułek, gotowane na parze, podawane do mięsa i sosu Rajcować {tylko ndk}- kusić, wabić podniecać Repeta- gęsta zupa, najczęściej jarzynowa, stanowiąca jednodaniowy obiad Rojber {powsz.}- łobuziak, nicpoń, urwis Rozlyrotać się- obluźnić się, rozchwiać się (najczęściej o meblach) Rozlyrotany- rozchwiany Rychło- wcześnie, wnet Ryczka {powsz.}-niski taboret, stołecznik Rylotać się- kołysać się, chwiać się Siora- siostra (zwłaszcza w środowisku młodzieżowym) Sklapnąć {powsz.}- złożyć Skurzawka {powsz.}- ściereczka do kurzu Skurzyć- odkurzyć Strugać- obierać Stryknąć się – zderzyć się Szabel- fasola szparagowa Szabelek- fasolka szparagowa Szagówki- rodzaj klusek skośnie krojonych, kopytka Szajba- bzik, obłęd Szalek- karo Szałaputny- lekkomyślny Szczapić- schwytać, złapać, dostać w swoje ręce Szczun, szczón- chłopak Szkieł- policjant Szpeknąć- spojrzeć, zobaczyć Szwajsaparaty {żart.}- stopy, zwłaszcza brudne, cuchnące Szwamka- gąbka Szypa- łopata, szufla Ścielenie {powsz.}- słanie (łóżka, tapczanu, itp.) Ślumpa, ślompa- brudna woda, śmierdząca ciecz Śrupać się- drapać się Świgać {ndk}– śwignąć {dk}-rzucać, rzucić Taśtać, tośtać- nieść, dźwigać, ciągnąć Taśtać się, tośtać się- wlec się Tej {powsz.}-wołacz zaimka ty Teściu- teść Tuk- ktoś tępy, nierozgarnięty lub złośliwy, nieznośny Tuleja{lekcew.}- niezdara, oferma Tytka- torebka papierowa Uliczka {przestarz.}- furtka Unorać się- ubrudzić się Upypłać- ubrudzić U roboty- w pracy Waserwaga, wasserwaga- poziomica Wdziać- włożyć {o odzieży} Wedle- z powodu, w sprawie Wichłacz- krętacz, kłamczuch Wkulać się- wkulnąć się – wtoczyć się Wmucić- zjeść łapczywie, dużo Wparować- wtargnąć Wuchta- wielka ilość, masa, mnóstwo, kupa Wuja- wuj Wygnajewo- przedmieście, pustkowie Wyro- łóżko Zajączek- wielkanocny zwyczaj obdarowywania dzieci słodyczami, upominkami itp. Zakluczenie- zamknięcie drzwi Zbańczyć- zbankrutować Zesmyknąć się- zsunąć się Zmelić, zmielić- zemleć Zyzol {wyzwisk}- zezowaty, czasem też o kimś noszącym okulary Ździebełko {powsz.}- trochę Żdżarty- żarłoczny,nienasycony Żybura- brudna, mętna ciecz

Gość sztuka teria
Ja też jestem z Poznania i też mnie rozwaliła ta sznyca z glanca :D Co to ma być. Szneka z glancem to co innego, ale to raczej w żartach sieużywa. I można kupić w tytce, czyl iw torbie :D Pyry w strarych dzielnicach ludzie kupują w sklepach albo na rynku Jeżyckim, czy łazarzu - często to słyszę. A na tramwaje mówi się bimby, ale też raczej żartobliwie teraz

Gość frapee
śmieszyło, ale nie w jakims negatywnym tego słowa znaczeniu ;P po prostu na moich terenach się tak nie mowi.