Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość będę chciała ale później

zabawne różnice językowe w różnych rejonach Polski

Polecane posty

Gość Krakuska-Filolożka
W Krakowie mowi sie : ide na pole, dzieci bawia sie na polu WEKA to bulka paryska, wroclawska i jakas tam jeszcze KAPCIE, PAPCIE, PANTOFLE, PAPUCIE BORÓWKI a nie jagody (czarne) BRUSZNICA a nie borówki Czesto spotyka sie tez : szmalec, czeba, Andżej, dżwi (pisze fonetycznie, tak jak sie wymawia) A z Wielkopolski pamietam jeszcze : spódnik (spódnica) "czemu nie umyłeś NOGÓW" zrobić wam KANAPKÓW GRYCZMON (to chyba bukszpan)

Gość to jeszcze ja moze
ja myslalam ze sie mowi cuda-wianki wszedzie.. hym to moze mam wiecej "gwary" niz mi sie wydawalo

Gość viva ala vive
gryczpan:)

Gość w wielkopolsce
viva la vive u nas tez mowia gryczmon, gryczpan alöbo bukszpan :) to ostatnie jest chyba wlasciwe

Gość Krakuska-Filolożka
A na Ślaasku uwielbiam KUKLOK ...to w drzwiach...judasz kot sie DRE.... Acha, a my jeszcze mowimy IDZE-IDZE, wspomniane juz CUDA-WIANKI

Gość a mi sie podobało...
jak kiedys kolezanka ze slaska nazwala mnie "boroczko" :D nie mialam pojecia o co jej chodzi,a w koncu dowiedzialam sie ze to znaczy "biedaczysko" czy cos podobnego ;) a kiedys jak miala do mnie przyjechac rodzina z Dolnego ślaska to kazalam im zabrac ze soba pantofle i nikt nie wiedzial co to jet:) haha no przeciez to kapcie, nie rozumiem, myslalam, ze kazdy w PL zna to słowo:)

Gość sztuka teria
Krakuska filolozka, a skąd Ty wzięłaś te niby-Wielkopolskie powiedzonka? Ja tu mieszkam ponad trzydzieści lat i nigdy ich nie słyszałam. Tytka, sorry, ale nie czytałam wszystkich stron topiku :P

Gość viva ala vive
ja jestem z wielkopolski. Kompletnie nie rozumiem jak mozna mówić: wyjsc na pole. Dla mnie to jest nie do strawienia. Cuda- wianki to moje ulubione słowo, nie znałam, wg mnie jest genialne. ostatnio tez słyszałam w Krakowie że np telewizor nie hula ( nie działa), koj ( łózko), i skitrać sie ( schować się).

Gość sztuka teria
skitrać to ze slangu więziennego :D a hula tez mówi się wszędzie. Komputer też może hulać albo nie :D

Gość w wielkopolsce
a znacie skowo KUKNAC? kuknij tam na malego! = zerknij, rzuc okiem, zobacz ;) ten kuklok jest NIIEEEMOOOZZZLIWYYY!!!!!! :D :D

Gość viva ala vive
z więziennego???? ha hahahaha, może... w sumie by się zgadzało.....:)

Gość viva ala vive
moja babcia mówiła: smyrgej do wyra:) wiecie co to..?

z hulaniem to bym sie nie zgodziła, że jest znane wszędzie :o ja nie znam .. i nie spotkałam się z takim określeniem ... moja babcia uzywała słowa hulać w znaczeniu tańczyć ...

słyszłam o tym \"kukaniu\":P SZTUKA TERIA - spoko:) za dużo czytania. Na Mazowszu przedmioty nie \"hulają\":P

Gość viva ala vive
a wiecie co to są " glupki" po poznańsku??? :)

Tytka, POMÓŻ zamiast POMÓC to jednak raczej bardziej Śląskie, tam się bardzo często z tym spotykałam :)

Gość Krakuska-Filolożka
Krakusi przekomarzja sie z Warszawiakami....Mowia " My - szlachta, wychodzimy z DWORU na POLE, a Warszawiacy- chlopi...wychodza z POLA na DWOR! To zart....wiec Warszawiacy wybaczcie..... A skad znam Wielkopolskie gwarowe powiedzenia..... Meza rodzina jest z tamtych okolic i zapisywalam gdy bylam tam pierwszy raz, duzo juz zapomnialam..... Kukloka uwielbiam! :)

Gość viva ala vive
glupki to agrest smyrgej do wyra - idź do łożka ( szybko!):) a znacie słowo : posmyrać, albo giglać?

skitrać to znaczy coś ukraść.. a nie schowac sie, widocznie ktos sobie mylnie uzyl tego słowa ;) w Krakowie mowia np flizy na kafelki, a jak sie mowi w innych regionach? płytki? moja corcia lat 3 chodzi po domu i mowi \"piciur\" oczywiscie mi skojarzyło sie z \"pisiorem\" czyli penisem, i dawaj od niej wyciagam skad u niej to slowo, a dopiero bratwoa mnei olsnila ze piciur to podobno po goralsku jeleń:) a ja wlasnie kupilam malej gierke o wyprawie w gory:) :D moja teściowa mowi \"jak ci zaraz zaiwanie...\" (czyli przyfanzole) albo jak na kogos chce powiedziec ze jest glupi to mowi :myszyginowaty\" uchacha skad ona te wyrazy bierze :D no ale ona z pochodzenia kresowianka..:)

Giglać --- > łaskotać :) Trza se szkity w wymborku wypłechtać ;)

Gość Krakuska-Filolożka
"NIe wiem jak ci POMOŻ" ...to nie krakowskie, to typowy blad jezykowy, spotykany wszedzie i nagminnie. Razi potwornie. Pewnych rzeczy po prostu trzeba sie nauczyc, to nie kwestia gwary...

Gość viva ala vive
gilgać????? nieeee, hahahahhaha, giglać! h ahahaha

Chyba moze być i giglać i gilgać - to drugie jest u nas też używane :) A mówicie gzik, czy gzika ?? U mnie gzik się mówi.

Gość Krakuska-Filolożka
Acha.... jeszcze slowo KOROMYSLA to z ukrainskiego NOSIDLA do wiader z woda..... A "kitrac" to chowac.... mlodziez w Krakowie czesto uzywa....

Gość viva ala vive
gzika:) albo cyce jak wymbory, h ahahahhaa, to jest dobre!