Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewellka85

Kara śmierci, kto jest za a kto przeciw?

Polecane posty

Gość chyba cie ponioslo ill_
to ze nie bylo Cie wtedy przy dziecku nie oznacza ze ty zamordowalaś

ill_ jesli twoje dziecko ginie w wieku 23 lat , to co ty chcesz dopilnowac, ma swoje zycie , chcesz dla jego bezpieczenistwa chodzic za nim krok w krok. Z tego co czytam wyzej to nikt nie napisal ze chodzi do kosciola. W duzej czesci przeciwni sa karze smierci , ci ktorzy nie mieli nigdy z czyms przykrym doczynienia albo nie dopuszczaja mysli ze cos kiedys moze ich spotkac... oby nie. Czy jesli ktos komus odebral zycie w straszny sposob ma prawo do zycia? Zabijaja twojego syna o glupie pieniadze, najlepsi koledzy ze szkolnych lat. Szczelaja do niego, dobijaja go lopata w dole, tym trzonem po twarzy, umiesz sobie to wyobazic?!, na koniec kiedy on zyje zakopuja go, wracaja spokojnie do domu a nad ranem wracaja do lasu zeby poszukac tego drugiego.... Sa to mlodzi ludzie maja po 20 lat, maja pawo do zycia po takim czyms? Chciiala bym zeby po 15 latach odsiadki wrocili do Twojego miasta i usmiechali ci sie w twarz , oni nie maja skrupolow nie czuja skruchy, nie zaluja. Taki ktos pozniej jest dumny z tego co zrobil a wiezienie go nie nauczy. Nikt sobie tego nie umie wyobrazic kto tego nie pzezyl. jak widze las to w glowie mam 1000 mysli na minute... Prze ze mnie nie przemawia ból, jestem za kara smierci, dlatego -jesli ktos dopuszcza sie takiego bestwialstwa powienien odejsc z tego swiata w ten sam sposob. To jest znizanie sie do ich poziomu chyba nie, niemam takiego pomyslu zeby wyciagnac swoja przyjaciolke wieczorem na piwo uspic ja a pozniej zabic...

Fajnie, ze ktos zrozumial o co mi lotto. Nie zamordowalam, ale mysle ze jako matka bede sie obwiniac ze mnie przy dziecku wtedy nie bylo i moglam temu zapobiec. Bardziej lopatologicznie sie nie da.

i jeszcze coś -Innego zdania byla byś gdyby taka hipotetyczna sytuacja miala miejsce czyż nie? ale kazdy ma prawo do wlasnych poglądow i nie bede tlumaczyl dlaczego

a pewnie ze obwiniać sie mozesz i nawet powinnas ale piszemy tu o karze dla mordercow a nie karze dla matek ktore nie byly przy dziecku z powodu hm Mody na Sukces

a ja jestem przeciw... zamiast kary smierci wolałabym dozywocie bez mozliwosci starania sie o zwolnienie... bo co w przypadku kiedy mimo niezbitych dowodow okaze sie ze nastapila pomylka? moze to sytuacje z filmu, ale jednak .... po wykonaniu wyroku juz sie nie naprawi błędu:(

Jestem za DOZYWOCIEM i ciezka praca w odizolowanym wiezieniu. Nie mialabym innego zdania, jestem przekonana o tym, ze jesli spotkalaby mnie taka sytuacja (oby nie) predzej czy pozniej pojawiloby sie pytanie: gdzie ja wtedy bylam? Nie wrzucajcie mnie w historie co by bylo gdyby. Jestem przeciwna karze smierci bez wzgledu na okolicznosci i sytuacje. Odsylam wszystkich do pierwszego zdania tej wypowiedzi, mam nadzieje ze jest jasne.

Gdyby wprowadzono kare smierci to polowa z tych osob zostala by zabita \"z jakiegos tam powodu\"... bo komus wygodnie... Nasz kraj taki jest...

Gość kirik kirik
jestem absolutnie przeciw nikt nie ma prawa do odebrania zycia drugiej osobie Kara dla przestepcy jest to ze bedzie siedzial w wiezieniu do konca swoich dni. KROPKA .

Gość niech siedzi... byleby nie
za moje pieniadze ;] niech sam zarabia na to swoje nedzne zycie...

Gość jestem przeciw dozywociu
nie bede mordercy utrzymywal za swoje podatki a taka gnida kosztuje 2300 miesiecznie razy setki gnid ?

Praca = wlasne utrzymanie w wiezieniu. Minimalne warunki zyciowe, brak tv, brak silowni, brak biblioteki. Podstawowe jedzenie. Za to wszystko niech zaplaca = nie zaplaca, nie dostana.

tylko, ze poki co my za to placimy ;]

Placimy, bo mamy wiezienia slabszego kalibru. Mordercy dostaja kilka lat, wychodza i gitara gra. Mysle utopijnie, ale co mi szkodzi? Trzeba kodeks karny wrzucic do pieca, zrobic nowy. Wiezniow do roboty - niech buduja sobie wiezienia. Dozywocie dla zbrodniarzy. Plus wszystko o czym pisalismy. Moze ktos sie wtedy zastanowi zanim podniesie reke?

Gość
a wiecie, że stawka żywieniowa dzienna w więzieniu jest wyższa niż w szpitalach? :/ przykładowo bezdomni celowo popełniają przestępstwa, żeby na zimę iść do więzienia... po drugie - co to ma być zwolnienie po połowie kary np za gwałt. dla morderców dożywocie, przymusowe ciężkie roboty, kiepskie warunki, a nie lepsze niż u niejednego uczciwego człowieka. jak to by było spełnione, to po co kara śmierci?

otoz to ;) A poki tak nie bedzie - jestem za kara smierci. Z oszczednosci :P

Ja wolalabym, aby tak bylo. Kara smierci dla mnie - nie istnieje.

Gość tez bym wolala zeby tak bylo
ale poki tak nie bedzie... :P

Nie. Poki tak nie bedzie, niech jest jak jest. Chociaz zmodyfikowanie rozrywek kulturalnych w wiezieniach dla zbrodniarzy nie jest jakims ciezkim krokiem do wykonania, ruszenie ich tylkow do pracy - tez nie. Kara smierci - NIE.

Gość jhhjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
za

Gość antekkk
przeciw - są pomyłki sądowe

Gość janka897
stanowczo przeciw - kto dał namżycie to ten je zabierze

Nie chodzi o skajnosci \"pomylki sedziego\" chodzi o powazne rozpatrzenie sprawy, dokladne analizowanie wszystkiego, takiej kary nie dawali by od tak, ze ktos ukradl gume. Tylko mowa jest o powaznych zbrodniach. A rozwiazanie dozywotniego wiezienia z ciezka praca bardzo mi sie podoba, tylko ani jedno ani drugie jest nie mozliwe.

Gość magnolia09877
podnosze, ciekawy temat.

Ja-jestem zdecydowanie przeciw. A co do takich opinii : \" flawless jestem ZA szczegolnie dla gwałcicieli, pedofilów, morderców!!! takie kanalie maja siedziec w wiezieniach za nasze podatki!!??!!!?? do piachu z nimi!!!!!!!!!!!!!\"-------------------------------------------------- .................................... Rozumiem,ze twoja opinia dotyczy plci obojga,tak?

Nie rozumiem,jak mozna sie wypowiadac na temat badz co badz powazny,nie znajac faktow.Ktos tu pisze,chyba ewelinka,ze jest za \"kara\" smierci,gdyby takowaz byla dobrze rozpoznana. No to ja cie pytam,jak ty sobie cos takiego wyobrazasz,zebys miala taka gwarancje?Zeby to wiedziec,trzeba znac wnetrze czlowieka.trzeba byc w nim,a nie obok niego .To potrafi tylko Bog.Sedziowie,prokuratorzy sa ludzmi,a jako tacy sa omylni.Nie mozna miec zatem nigdy przekonania o czyjejs winie.Stany Zjednoczone oficjalnie sie przyznaja do tego,ze ich sady wydaly kilkadziesiat wyrokow smierci na osobach,jak sie pozniej okazalo-niewinnych.Czy potrafisz sobie wyobrazic co to znaczy?A zatem juz chocby z tego powodu--zdecydowanie i stanowczo glosuje przeciw.Ponadto,czlowiek nie jest dawca zycia,a zatem nie moze go tez nikomu odbierac.Argumentem nastepnym jest to,iz tzw.\"kara smierci\",w istocie nie jest zadna kara.Jest natomiast zemsta.kara musi zawierac trzy elementy:zadoscuczynienie,odplate za czyn,mozliwosc poprawy.jezeli ktoregos z tych elementow nie ma,mamy do czynienia z zemsta,nie z kara.Argument nastepny.\"Kara smierci\"jest wydawana w imieniu spoleczenstwa.Ja nie chce brac na swoje sumienie czyjesc smierci.Nie czuje sie w najmniejszym stopniu do tego uprawniony.

Gość jestem przeciw chocby z tego
powodu - kto ma byc z zawodu katem - wykonawca i brac to na swoje sumienie?Jak sie czuje rodzina, dzieci kata? Niby z kogo rekrutowac katów? Chyba z psychopatów.

jestem na nie ...za wielu nie winnych ludzi umarło po źle rozpatrzonym wyroku ...