Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

konwalia f

Jedzenie kompulsywne - komu jeszcze marnuje zycie?

Polecane posty

Go艣膰 AniaC
U mnie nieco lepiej.. Ale ju偶 nigdy nie b臋dzie normalnie.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 jkolo
dzien bez ataku zarlocznosci, choc za duzo jedzenia jak Wam idzie? pzdr

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jkolo
uleglam dzis :-(((

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jola irlandia
A u mnie kiepsko, ale od jutra zbieram sie do galopu!!! Odezwe sie jutro

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nirwana
pierwszy dzie艅 wiosny, warto powalczy膰 o zmiany:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jkolo
czyli dzis zaczynamy!!! RAZEM! BADZMY SILNE!! ja chce to zmienic...!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 AniaC
Razem naprawd臋 mo偶emy da膰 rad臋! Musimy tylko wszystkie chcie膰. I si臋 wspiera膰 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 29lat na szcz臋艣cie88kg
Widz臋, 偶e zosta艂am tu olana z g贸ry na d贸艂;) A ja od 9 stycznia z 88kg zesz艂am do 76 kilos贸w! W tym czasie mia艂am atak 3x (ma艂e) w odst臋pach miesi臋cznych. Jeszcze raz polecam t臋 stronk臋 http://www.anonimowizarlocy.org/kwest.php i tamtejsze forum!

Udost臋pnij ten post

witam. jestem tutaj nowa i w sumie zorientowalam sie po dzisiejszym dniu ze jednak ten problem dotyczy rowniez i mnie. do tej pory obserwowalam tylko to forum, ale nadszedl dzien, w ktorym postanowilam sie udzielac. zastanawiam sie, czy nie zglosic sie do specjalisty, nie wiem do jakiego lekarza mam isc i czy zwyczajnie powiedziec ze \"mam napady jedzenia\"...

Udost臋pnij ten post

Witam Was drogie Panie! Nie przejrza艂em ca艂ego forum i ale tez to mam nieraz to potrawie ca艂y dzie艅 nic nie je艣膰 a jak mnie co艣 napadnie to to wszystko zjadam a偶 偶o艂膮dek boli

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 amilianna
czesc dziewczyny, nie przeczytalam calego blogu mam teraz tylko chwile i jak naszybciej pisze. Ja cierpialam na bulimie i kompulsywne jedzenie 15 lat - to polowa mojego zycia i nawet nie bardzo wiem jak udalo mi sie to wytrzymac. Dopiero miesiac temu podjelam decyzje o leczeniu - wizyta u psychologa, potem u psychiatry. Wszystko zmienilo sie od tamtej pory, czuje sie duzo lepiej, wiem ze zdrowieje. Najwazniejsze co dowiedzialam sie od lekarzy to to ze ja nie mialam zadnego wplywu na pojawienie sie choroby - a te wszystkie lata czulam sie winna tego co sie dzialo. Pojawienie sie tej choroby w naszym zyciu to wypadkowa uwarunkowac biologicznych i srodowiskowych. Czasami przyczyna sa rowniez uwarunkowania genetyczne. Biore teraz leki ktore zmienily moje zycie, od 3 tygodni czuje sie duzo lepiej, jestem spokojna, stracilam apetyt, jem wtedy kiedy jestem glodna - odzywiam sie coraz racjonalniej i spokojniej. To tak jakbym uczyla sie zyc na nowo. Zaluje tylko tych straconych lat, moze bede mogla komus pomoc.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nirwana
Mam pytanie do amilanny: czy mo偶esz napisa膰 jakie leki bierzesz? To chyba nic kr臋pujacego, a leki sa napewno na recept臋 wi臋c nikt od razu ich nie poleci wykupic. Najpierw trzeba uda膰 sie i tak do specjalisty.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 amilianna
Jasne, biore fluoksetyne, w moim przypadku bardzo skuteczna, pierwsze efekty poczulam po 10 dniach, ten lek zaczyna dzialac dosc pozno, czasami trzeba czekac nawet 5 - 8tygodni. najwazniejsze ze jest coraz lepiej. Prosze was dziewczyny ratujcie sie, idzcie do lekarza, to jest choroba i same z tego nie wyjdziecie. Ja przez 15 lat obiecywalam sobie ze 'od jutra ...'. Pozdrawiam wszystkich

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nirwana
To potwierdza moj膮 teri臋. Trzeba naprawde wybra膰 dobrego specjalist臋, a je艣li nie jest si臋 zadowolonym, to i艣膰 do innego. Ja niestety by艂am u g贸wnianego:( i sie zrazi艂am,nie posz艂am ju偶 wcale. A wybra艂am sie z nadziej膮, 偶e da mi jaki艣 艣rodek, kt贸ry zawiera w艂a艣nie fluoksetyn臋, znaczy 偶e specjalist膮 nie jestem ,ale instynktownie wiedzia艂am , ze to mi moze pom贸c!!!!!! A pani uczona m贸wi艂a 偶e ja wcale gruba nie jestem i przepisywa艂a mi jakies rzeczy wr臋cz uspakaj膮ce i za chiny do niej nie dociera艂ao, 偶e ja chc臋 powstrzyma膰 napady jedzenia, 偶e tu le偶y problem, a nie w tym 偶e mam depresj臋 z powodu swego wygl膮du. Ale jak sie psychiatra czy psycholog uprze to nie ma si艂y. By艂o to 5 lat temu..... I tak sie borykam do dzi艣. eh......

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 amilianna
ja mysle ze 5 lat temu bylo troche inaczej z leczeniem bulimii, kompulsywnego jedzenie ... psycholog ktora zdiagnozowala u mnie depresje nerwicowa (dystymia) z zaburzeniami odzywiania polecila wizyte u psychiatry - doradzala zeby wybrac mlodszego lekarza - oni sa w temacie najnowzszych metod leczenia. Poszlam do psychiatry - pani nie najmlodsza wprawdzie ale po wysluchaniu mnie od reki przepisala mi fluoksetyne. Ten lek jest lekiem psychotropowym, trzeba brac pod uwage ze zazywa sie go okolo pol roku minimum i nie mozna pic wtedy alkoholu, ma tez skutki uboczne ale w moim przypadku poza przejsciowymi bolami glowy nic nie wystapilo. Wazne tez aby rozpoczac psychoterapie - ja jeszcze nie rozpoczelam ale mam wkrotce zamiar. Czuje sie teraz naprawde swietnie, warto sprobowac.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nirwana
amilianna, ja jednak spr贸buj臋 sobie poradzi膰 sama jeszcze raz. teraz jest troch臋 inaczej,od paru miesi臋cy coraz wi臋cej wiem co si臋 ze mn膮 dzieje, dlaczego, 偶e cia艂o i umys艂u nie mozna rozdziela膰. przedtem te偶 to niby "wiedzia艂am" ale tym razem mam solidna wiedze, mn贸stwo si臋 naczyta艂am, wiem 偶e trzeba porzadnie zaangazowa膰 podswiadomo艣膰 w to przedsi臋wzi臋cie:) Mo偶e to g艂upawo brzmi, ale od trzech miesi臋cy jest du偶o lepiej, pr贸buj臋 okie艂znac m贸j m贸zg i troche sie udaje. posz艂am w zaparte. Chcia艂abym Ci kiedys napisa膰 co w艂asciwie sama osi膮gne艂am, ale nie wiem czy b臋dziesz zaglada膰. pozdrawiam i dzi臋kuje za wpis, dzieki niemu znalaz艂am jeszcze par臋 stron,kt贸re mi na pewno du偶o dadz膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 amilianna
Nirwana, zycze powodzenia z calego serca, to dluga walka, ja mimo tych wszystkich lat czuje ze wiele jeszcze przede mna, ze blizna pozostanie - to wiem - ale teraz wiem tez ze poraz pierwszy wychodze na prosta, ze same bylam bez szans. To cudowne uczucie przestac myslec i jedzeniu, zjesc polowe porcji i reszte zostawic bo poprostu nie ma sie wiecej ochoty ... czlowiek zdrowy nie zrozumie jakie to szczescie a ja nie moge sie tym teraz nacieszyc. W wolniej chwili podesle ci ciekawe linki, prosze o to samo. Napewno bede zagladac na forum, moze wymienimy maile. bardzo chcialabym uslyszec wiecej co u ciebie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nirwana
reiki66@op.pl m贸j adres czy po tych lekach mozna prowadzic samoch贸d? bo kurcze mysl臋, 偶e mo偶e jednak wsparcie by sie przyda艂o......taki atak ze wszystkich stron:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 amilianna
'zdolnosc prowadzenia pojazdow mechanicznych ... moze byc zaklocona w trakcie leczenia fluoksetyna'. Mysle ze to kwestia indywidualna, sa osoby ktore skarza sie na wiele skutkow ubocznych, jak ci pisalam u mnie wszystko lagodnie przeszlo, czasami bol glowy lub zawroty glowy - malo uciazliwe. Ciezko cokolwiek zagwarantowac. Te skutki uboczne sa najgorsze w pierwszych tygodniach - pozniej u prawie wszystkich przechodza. Ja zaczelam od dawki minimalnej 20 mg i miala byc zwiekszona po miesiacu w razie potrzeby - mam jednak zamiar zostac przy tej mniejszej dawce, czuje sie wyastraczajaco dobrze a reszta to praca nad soba no i psychoterapia (troche sie boje bo wiem ze bedzie to bolesne wyciaganie spraw z przeszlosci - trzeba jednak wreszcie to zrobic). I jeszcze jedno - psycholog nie ma uprawnien do wystawiania recept na fluoksetyne, jedynie psychiatra lub lekarz ogolny. Polecam jednak zdecydowanie wizyte u psychiatry.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nirwana
No to si臋 zapisa艂am.........m艂odego g艂osu ten lekarz nie mia艂,zobaczymy.dopiero za tydzie艅, niestety.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 amilianna
gratuluje decyzji, trzymam kciuki za trafna diagnoze. Mam nadzieje tez ze tak jak ja niedlugo stwierdzisz ze to najlepsze co moglas zrobic, bedziemy w kontakcie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 amilianna
" Wiele przeprowadzonych bada艅 wyra藕nie pokazuje, 偶e u chorych istnieje wyra藕na niedomoga uk艂adu serotoninergicznego - czyli w m贸zgach os贸b z bulimi膮 wyst臋puje deficyt kluczowego neuroprzeka藕nika. 脫w neuroprzeka藕nik znany pod nazw膮 serotonina odgrywa istotn膮 rol臋 w regulacji nastroju, pop臋d贸w, snu. Niedob贸r serotoniny znajduje sw贸j wyraz w postaci zaburze艅 nastroju, cz臋sto towarzysz膮cych temu zaburzeniu od偶ywiania. Zatem logiczn膮 konsekwencj膮 wspomnianych okoliczno艣ci jest leczenie bulimii za pomoc膮 lek贸w antydepresyjnych. Leki antydepresyjne, zar贸wno starsze, jak i bardziej nowoczesne, maj膮 udowodnion膮 skuteczno艣膰 w leczeniu bulimii. Ze wzgl臋du na mniejsz膮 liczb臋 dzia艂a艅 ubocznych w leczeniu stosuje si臋 raczej leki nowoczesne. Podstawowe znaczenie maj膮 selektywne inhibitory wychwytu serotoniny,zw艂aszcza fluoksetyna, kt贸ra poza dzia艂aniem antydepresyjnym zmniejsza 艂aknienie - efekt jest co prawda przemijaj膮cy, ale niezwykle istotny na pocz膮tkowym etapie leczenia. Fluoksetyna w leczeniu bulimii zarejestrowana jest w du偶ych dawkach, si臋gaj膮cych 60 - 80mg . Kolejnym preparatem. kt贸ry jest z powodzeniem stosowany, s膮 preparaty welafaksyny - tu r贸wnie偶 jest bardzo silne dzia艂anie antydepresyjne, efekt redukcji apetytu, przy relatywnie niewielkiej ilo艣ci dzia艂a艅 ubocznych. Najwi臋ksz膮 wad膮 leczenia welafaksyn膮 jest stosunkowo wysoki koszt. Oba wspomniane leki nie s膮 refundowane w bulimii." to cytat ze strony: http://bulimia.mam-efke.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 AniaC
Chyba te偶 si臋 zapisz臋... Jako艣 nie mam motywacji ;/ Nirwano, napisz jak by艂o :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nirwana
To si臋 nazywa...."chwyci膰 byka za rogi"!:) Poszuka艂am innego lekarza,by艂am juz dzisiaj. Rozmowa taka sobie, ale dosta艂am w艂a艣nie fluoksetyn臋. Co prawda lek pod inn膮 nazw膮 ale to jest to. dawka na miesi膮c, potem zn贸w wizyta. Nie taki diabe艂 straszny, AniaC:)Tylko sobie mow臋 trzeba przygotowa膰, bo ja wiem co mi dolega, a plata艂am sie,bo nie umia艂am dobrze wyja艣ni膰 otoczki ca艂ej historii. narazie minimum p贸艂 roku leczenia, a w razie braku poprawy terapia. Amilanna, Tobie zaproponowano to i to jednocze艣nie. Skutki na pewno b臋d膮 lepsze, ale ja dzi艣 jeszcze nie jestem i tak gotowa na terapi臋.Moze sam lek z pozytywnym nastawieniem pomo偶e. Jedno jest pewne, amilanna, gdyby nie Ty nie posz艂abym do lekarza. Wi臋c pisz i ratuj te zb艂膮kane dusze:) Mam nadzieje 偶e ja te偶 nied艂ugo napisze co艣 w Twoim klimacie:) Dzi臋ki:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 amilianna
tak bardzo sie ciesze, trzymam kciuki. Napisz prosze jaka nazwa leku i jaka dawka u ciebie. Bardzo jestem tez ciekawa jak bedzie w twoim przypadku, kiedy odczujesz pierwsze pozytywne skutki. Mowiac szczerze ja dzisiaj pierwszy raz powaznie zaczela myslec o psychoterapii i poprostu sie rozplakalam, chyba jeszcze nie jestem gotowa ... taki dzien wspomnien z dziecinstwa i okresu choroby. Coraz czesciej czuje jednak cos w rodzaju ciekawosci, co w sobie i o sobie odkryje ... Chce tez poukladac sobie w glowie zanim przyjdzie czas na odstawienie leku.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nirwana
amilianna, odpisa艂am na meila, a tu wkleje ten cytat, kt贸ry daje duzo do my艣lenia "Nadwaga to inny dobry przyk艂ad tracenia energii na rozwiazywanie problemu, kt贸ry nie jest tym prawdziwym problemem. Ludzie niejednokrotnie przez wiele lat bezskutecznie walcz膮 z nadwag膮. Wszystkie swoje k艂opoty przypisuj膮 nadwadze. a ona jest tylko uzewn臋trznieniem powa偶niejszych, g艂臋bszych problem贸w. Wed艂ug mnie jest to zawsze l臋k oraz potrzeba opieki i oparcia. kiedy czujemy si臋 zagro偶eni, niepewni lub "nie do艣膰 dobrzy", przybieranie na wadze jest nasza obron膮. sp臋dzaj膮c 偶ycie na wymy艣laniu sobie z powodu nadwagi i obwiniaj膮c sie za kazdy k臋s jedzenia oraz robi膮c wszystko 偶eby schudn膮膰, po prostu tracimy czas. Za dwadzie艣cia lat b臋dziemy w tej samej sytuacji, poniewaz nie rozpocz臋li艣my nawet pracy nad prawdziwym problemem. Osiagamy jedynie tyle, 偶e doprowadzamy sie do stanu jeszcze wi臋kszego przera偶enia i niepewno艣ci, a wtedy w艂a艣nie tym bardziej potzrebujemy ochrony-dodatkowych kilogram贸w. Rezygnuje wi臋c z koncentrowania si臋 na nadmiernej tuszy lub dietach. Diety nie zdaja egzaminu. z wyjatkiem diety psychicznej, polegajacej na ograniczeniu negatywnych my艣li. " Lousie L. Hay "Mo偶esz uzdrow膰 swoje 偶ycie"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 amilianna
czytalam, juz chyba wieki temu ale pamietam ze swietna pozycja. Ja uwielbiam ksiazki autora - Wayne W. Dyera - w szczegolnosci 'Pokachaj siebie', 'Kieruj swoim zyciem' - to przez wiele lat byly moje dwie biblie. Ostatnio dolaczyla do mojej kolekcji kolejna ksiazke tego autora 'Potega intencji' - jest troche inna ale rownie dobra. Te ksiazki naprawde pomagaja zyc. Bardzo polecam. Nirwana, dziekuje za maila, pisz jak sie czujesz po leku. U mnie kilkudniowy spadek formy - albo hormony przed okresem albo bede zwiekszac dawke leku, narazie czekam i bardzo sie kontroluje. Czuje to dziwne napiecie, ktore dobrze znam ...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 AniaC
My艣licie, 偶e znajd臋 kt贸r膮艣 z tych ksi膮偶ek w bibliotece publicznej? Czy raczej kupi膰 ;p

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nirwana
AniaC, mozesz spr贸bowa膰 w bibliotece, ale takie ksi膮偶ki warto mie膰 je艣li chce sie z nich korzysta膰, nie wystarczy raz przeczyta膰. Kilka, albo chocia偶 jedn膮. amilanna, jeszcze nie wzie艂am tabletek, ogladam , czytam ulotke, odstawiam i tak w k贸艂ko, nie wiem dlaczego. I te偶 mam jakis spadek formy. To pogoda. Uniwersalna wym贸wka,moznaby rzec, ale to prawda. To co sie dzieje za oknem, przynajmniej u mnie tylko przyt艂acza, a juz na pewno nie sprzyja niczemu dobremu. te ile艣 lat temu kiedy wybra艂am sie pierwszy raz do lekarza, to tez by艂 marzec....jak sie okaza艂o. na szcz臋艣cie sie ko艅czy:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 carlo
rowniez borykam sie z kompulywnym jedzeniem, trwa to 4 lata Nie chce tak dluzej zyc codziennie powtarzam sobie ze od jutra ale to nie wychodzi, kiedys wazylam 50kg dzis waze 64 i jest coraz gorzej Nikt mnie nie rozumie, jestem z tym sama Ja naprawde nie chce tak dluzej zyc ale to silniejsze ode mnie masakra pozdrawiam;**

Udost臋pnij ten post