Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dobre rady Noir

odpowiem na Wasze pytania

Polecane posty

od niedawna stosuje plastry dzisiaj przypadał dzień zmiany-niestety przykleiłam na podbrzuszu i sie nie trzymał-więc nakleiłam ten sam na ramie i sie trzyma-czy w takim przypadku działanie plastra jest skuteczne??? i jeszcze jedno plasterek brudzi sie po brzegach i czasem nie dolega d ciała-oraz czasem robią się na środku fałdki-zdjęcia-dobrze czy źle??????????????????????????? pozdrawiam:)

Gość klaika
rozpisuje się na kefeteryjnych forach w sprawie mireny a raczej szukam odp. na pytanie czy mirena może być odpowiedzialna za powstanie u mnie tzw. syndromu gilberta tj. podwyzszony poziom bilirubiny przu prawidłowych wszystkich pozostałych analizach wątrobowych i usg , mirenę mam od 3 lat a rok temu przeszłam wiele badań z powodu rej bilirubiny i ostateczna diagnoza to ten niby niegrożny syndrom , lekarze mówią niegrożny a ja sie zamartwiam jeżeli mogłabyś udzielić mi porady będę wdzięczna

Gość Ja tez mam problem
A w zasadzie potzrebuje porady kogos bardziej doświadczonego. P kilku miesiącach usilnych staran o dzidzie mam takie male wrażenie i przeczucie że moze sie udało ale, no własnie.... Po braniu tabletek logest (odstawione rok temu w styczniu) zaczęłam miec neiregularne cykle raz 47 dni raz 37 42 ostatni nawet się skrócił bo trwał 32 dni. No i jak co miesiąc staramy sie bardzo ale nie popadamy w jakaś histerie jak się nie udaje. Moje pytanie to, dlaczego od owulacji bolą mnie piersi, mam juz ponad 2 tygodnie 37 stopni temperatury tydzień czasu bolał mnie brzuch jak bym miała zaraz za moment dostac okres???niee dostałam a najśmieszniejsze to że bóle juz sie skonczyły. i okresu nie ma wciąż Jedyne co boła to piersi i troszke powiekszyły się. MAm ciągle uczucie że jestem bardzo spiąca, swoje humory wyładowuje na moim biednym kochanie, wieczorami nieraz mnie mdli, i jem jak koń czytaj DUZO. Robiłam test w 32 dniu bo sadzilam ze tak dostane@ ale wynik był negatywny. Moż eza wczesnie ten test? jak tak to kiedy teraz go robić no i dlaczego te piersi tak bolą, czy to na ciążę? Aha co do mojego sluzu to jest go duzo bo nieraz jak nie ma wkaldki to nawet rajstopki sa mokre:( Jak wy sie czulyscie zaraz w pierwszych dniach tygodniach ciazy? HELP me bo zaczynam mam metlik w glowie? Ufff sie napisalam:)

Gość buziacze5
Od kiedy można stwierdzic,jak partner weżmie zastrzyk hormonalny ,że sex będzie bezpieczny i nic niespodziewanego się nie zdarzy.?Proszę o szybką odpowiedz,to dla mnie ważne.I czy można brac pigulkę hormonalną przez kobietę,którą wcześniej po wzięciu bolały nogi.Nie biorę ich od4 lat.Czy będzie to dla mnie bezpieczne?

Gość kasia_1989.11
Oba zabiegi są bezbolesne. Cena zabiegu laserowego 120 zł a zabiegu krioterapii 50 zł, musisz się zzgłosić do poradni dermatologiczno chirurgicznej. >>>>>>>>>>>>>>>>>>> Czemu lekarze nic o tym nie mówią??? skoro jest sposób na usunięcie tego, przeciez 120zł czy 50 zł to nie majątek. Czy to jest niebezpieczne? Ile razy trzeba powtarzać taki zabieg??? W Warszawie gdzie to moge zrobić, troche sie wstydze przy okinku powiedzieć że ja chce usunąć prosaki na wargach sromowych.. Proszę powiedz mi co tylko wiesz o tym.

Witam. Mam taki problem. Otóż mam 20 lat i nieregularne cykle miesiaczkowe. Ostatnio mialam 30 dniowy cykl.Miesiaczke przyszla 27 lutego a skonczyla sie 3 marca. 5 marca Kochalam sie z moim narzeczonym z prezerwatywami plemnikobójczymi ale niestety prezerwatywa zsunela sie.Na szczescie nie doszło do końca czyli chłopak nie zakonczyl we mnie ale mimo wszystko Strasznie spanikowalam bo to nie najlepszy okres mojego zycia na dziecko. Dziś tj. 7 marca zauwazylam na majtkach lekko brązowe upławy jak czasem przed miesiączką i czasem odczuwam lekkie klucie w lewej części brzucha. Czy to moze byc oznaka ciąży? I po ilu dniach mam zrobic test ciążowy aby wykazał najbardziej prawdopodobny wynik? Z gory dziekuje za odpowiedz...

Nie rozumiem \"nie biorac ilus tabletek kilka cykli wczesniej jednkokrotnie, wtedy unikniesz wpadki w noc poslubna\" Czy chodzi Ci o to ze moge nie robic tej 7 dniowej przerwy? Chyba nie moge nie wziasc kilka tabletek :/

Nie rozumiem tego: "przesun sobie miesiaczke czyli nie biorac ilus tabletek kilka cykli wczesniej jednkokrotnie," Nie moge chyba nie wziąść kilka tabletek, czy chodzi Ci o to zeby teraz nie robić tej 7 dniowej przerwy wtedy się okres automatycznie przesunie. Chce sie upewnic, zebym Ci zle nie zrozumiala :/

Gość lamcia
ja też mam pytanko. Stosuję Microgynon czy jak to sie tam pisze. Mam wrazenie, ze stracilam zupełnie libido po tych tabletkach i w dodatku nie moge zgubic 3kg nadwagi, których nigdy nie mailam. I strasznie pękają mi naczynka krwionośne, tak sobie myśle, ze moze w ogóle w tym wypadku nie powinnam brac tabletek..Jakie powinnam brac zeby to libido bylo ok? Mam 28 lat

Gość fvgfdgg
co oznacza brazowy sluz tydzien po okresie.. ktory trwa juz.. z 6 dni?

Gość ojoj....
witam to znowu ja... cały czas nie mam okresu :( :( :( nie wiem co robić...:(:( to już jest 45 dzien cyklu... ;( i nadal nic tylko kilka dni temu miałam takie jasnoróżowe plamienia o których pisałam juz tutaj...miałam je 2 dni... i mam urojenia..że mi brzuch rosnie itd... ;( ;( jejku to jakaś paranoja... pomocy:(

Gość klaika
myślę że powinnaś zrobic test , ja dwa razy byłam w podobnej sytuacji , zrobiłam test , emocje opadły i następnego dnia miałam miesiączkę ,głowa do góry i pędem do apteki ,pewnie masz stresa i sie boisz ale ta niepewność w której jesteś teraz tęz nie jest zapewne miłym stanem

Noir, czy jeśli wziełam 2 tabletki z nowego opakowania i póżniej je odstawiłam, to możliwe jest, żebym dostała krwawienia z odstawienia, takie jak w tej 7-dniowej przerwie, dokładnie po tylu samo dniach jak w tej przerwie? Czy może jesdna kowinno być tylko plamienia?

Gość ktosia11
Mój cykl miesiączkowy już 2. miesiąc trwa ok 40dni. Jeśli się pojawi to standardowo trwa ok 5dni. Mam 18 lat, ciąża wykluczona. Co może by tego przyczyną, czy powinnam się iść przebadać?? Nie zażywam żadnych leków, tabletek antykoncepcyjnych, nie odchudzam się.

Oj moje drogie mialam piekny weekend dlatego nie pisalam nic. A.N.N.A - w ulotce jest napisane ze nie powinno sie brac, jedni mowia zeby brac drudzy zeby odstawc, ja uwazam, ze najlepiej jest brac go jeszcze przez pierwsze 3 miesiace dla podtrzymnia ciazy, nagly skok prolaktyny moze spowdowac poronienie. A nic nie stanie sie dziecku podczas brania. małe wredne to to - to jest nomalne, dlatego wedlug mnie ja nie ufam plastrom, wiadomo z sie ak robi, niektore dziewczyny wpadaja po plastrach a niektore nie, nie wiem czy to wplywa na skutecznosc, na brzegach na pewno nie ma hormonow ale sa na srodku, nic nie napisalas gdzie przykleilas wczesniej, nie mozna dwa razy w tym samym miejscu ale tu chodzi o podrazanienia skory. Nie napisalas czy w tym samym dniu zmienilas z podbrzusza na ramie. klaika - Można stwierdzić, że zespół Gilberta stanowi względne przeciwskazanie do stosowania hormonalnej antykoncepcji doustnej. Nie sposób jednak przyznać racji tym, którzy twierdzą, że jest to w jakiś sposób ryzykowne - bo wątroba, jeżeli nie jest chora to nie jest też tak w pełni zdrowa. Decydujące zatem mogą być labolatoryjne wykładniki uszkodzenia komórki wątrobowej przy próbie stosowania tabletek pod postacią wzrostu aktywności enzymów wątrobowych w surowicy (ASPAT, ALAT) Ale mozesz brac plastry jeśli z badań u hepatologa wyjdzie,że taki poziom to u Ciebie norma to mozesz bez obaw brać tabletki nadal.A co do plastrów to można je na 100% stosować gdy się ma z tym problem. Ja tez mam problem - byc moze jestes w ciazy, ale moze tak teraz beda wygladaly twoje cykle, wiele kobiet ma bole piersi. Najlepije zrob test hcg z krwi. Objawy sa ciazowe, ale czy bylabys juz senna to watpie, wiesz ze wiele kobiet czekaja na dziecko jest przewrazliwoione i ma objawy ciazowe pozatym objawy przed miesiaczka sa podobne. W czasie owulacji mozesz miec silne bole brzucha i moga sie utrzymywac 14 dni az do miesiaczki a moga przed sama miesiaczka ustac i pojawic sie na 1 dzien przed. Temperatura 37 utrzymuje sie od dnia owulacji przez okolo tydzien. buziacze5 - tego nie wiem ale mysle ze tak jak zastrzyki dla kobiet od razu, zastrzyk przyjmuje sie co miesiac a wiec musi szybko dzialac. Jesli mialas bole oznacza to, ze masz predyspozycje do powiklan zatorowo zakrzepowych, powinnas zrobic badania na krzepliwosc krwi i enzymy watrobowe, pozniej w trakie stosowania tabletek tez, proponuje trzy wyjscia 1 brac tabletki tylko z progstreonem albo zastrzyk ale tego nie polcam bo gdyby nie pasowaly nie bedziesz mogla odstawic. Pamietaj, ze tabl z estrogenami powoduje krzepniecie krwi 2 bolaly Cie zyly, czy milas kurcze lydek, jesli zyly to nie propnuje brania tabletek o chyba ze te wczesniejsze a jesli kurcze byc moze branie mg b6 spowodowalyby zniknieiecie problemu. 3 jestes obciazona ryzykiem w rodzinie? wtedy nie mozesz brac. kasia_1989.11 - Kasiu bo lekarze lecze horoby, a to nie jest choroba, to ze chcesz to usunac to Twoj wymysl i zalicza sie to do kosmetyki, a wiec to ni jest refundowane, sama widzisz, ze lekarz sie tym nie przejal, a nie pytalas czy mozna usunac? Nie orientuje sie gdzie w warszawie mozna obic takie zabiegi to co znalazlam w necie Kejtusia - nie martw sie nie to nie moze byc ciaza a mialas kieys krotszy niz 30 dni? klucie w jajnku oznaczac moze owulacje, ale to byloby za wczesnie, no chyba ze dostalabys miesiaczke wczesniej, wtedy ryzyko ciazy by bylo bo mialabys owulacje dwa dni po stosunku, ale ja bym sie nie przejmowala, dla pewnosci zrob test 21marca i zobacz, ale nie martw sie na zapas i nie przesadzaj z odczuciami. Sequoia - mozesz nie robic 7 dniowej przerwy ale teraz bo moga wystapic krwawienia albo mozesz zrobic tak, ze w opakowaniu jest 21 tabletek powiedzmy, ze 25 dnia masz krwawienie i slub wiec kilka miesiecy wczesniej przestawiasz sobie, biorac tylko 18 tabletek, mozesz nie wziac kilku tabletek w trzecim tygodniu po kilku miesiacach stosowania. Wtedy 22 dnia dostajesz krwawienie 3 dni i 25 masz koniec w dniu slubu. Albo stopniowo za kazdym miesiacem skracac nie biorac 1 tabletki. lamcia - nie wiem jakie powinnas brac, o wsystko zalezy od organizm, napwno tyjesz to jest woda zatrzymana w Twoim organizmie te tabletki maja to do sibie, propnuje jakies 3 generacji, bo te sa drugiej, z mala dawka hormonow, np mercilon. Cizeko stwierdzic czy tycie to Twoj typ hormonalny czy wynik stosoania antykoncepcji. fvgfdgg - jesli masz krotkie cykle owulacje, jesli nie koncowke miesiaczki albo infekcje idz do ginekologa. ojoj.... - tak moja droga nie jestes w ciazy bo niby skad, byc moze to byla Twoja miesiaczka, taka skapa, zrob test, ale jak mozesz byc jak sie nie dotykaliscie wcale? Kasienka_J - nie raczej nie dostaniesz bo bierzesz tabletki w pierszy dzien miesiaczki, wiec jeszcze masz miesiaczke po dwoch dniach, jesli nawet hormony spowoduje zatrzymanie miesiaczk, to to co sie zluszczylo juz wydala. Zaburzysz sobie cykl, napewno nie bedziesz miala nomalniemiesiaczki, krwawienia nie bedzie dostaniesz normalna miesiaczke, moga wystapic w polowie cyklu jakies plamienia, ale napewno miesiaczka sie opozni lub skroci. ktosia11 - ja tez mam takie cykle, jestem zdrowa, chociaz lekarz podejrzewa endometrioze a masz silne miesiaczki? Idz o ginekologa na usg. Dla pewnosci.

Noir!! jej co to mzoe byc dzis wsadizlam sobie palec do pochwy tak do polowy i poczulam taka jakby chrzastke tam w dole jesto na zakonczona czyms okraglym ie iwem jak to opisac..co to moze byc?? czy to normalne?>

Gość soska
z powodu zagubionej tabletki wzielam 20 tabletek w cyklu zamiast 21. ostatniego dnia (tzn. dnia, w ktorym przyjelam 20-ta tabletke) mialam stosunek. czy brak 21-ej tabletki przerwie ciaglosc antykoncepcji? co robic?

Gość Szyba
Noire,proszę o podpowiedź. Przez pół roku stosowałam plastry evra, niestety nie czułam sie po nich zbyt dobrze i dlatego postanowiłam je odstawić. Mam zamiar zacząć brać pigułki,ale postanowiłam odpocząć od leków przez miesiąc. Kilka dni po odklejeniu ostatniego plastra dostałam jak zwykle @ ale teraz upłynął kolejny miesiąc i nie dostałam. Pojawiło się co prawda plamienie,ale trwało tylko 4 dni i to na tydzień przed terminem, miało ciemną barwę i zwykłą miesiączką z pewnością nie było.Czy to normalne, że po odstawieniu plastrów @ się opóźnia?! To normalne czy powinnam już kupić test?

Gość Szyba
I przepraszam za dopisanie literki e Noir:)

zauwazylam ze stasznie przytylam,powiekszyly mi sie piersi.poza tym sutek jest większy i ma ciemną obwodke...czy to cos znaczy

Gość soska
(zazywam novynette)

więc tak z plastrem; w czwartek wieczorem przykleiłam na plecy-w piątek około 12zdjęłąm i nakleiłam na podbrzusze i sie trzymał.... kolejny plaster był na podbrzuszu ale w innym miejscu i sie nie trzymał więc w w piątek odkleiłam i jeszcze raz przykleiłam...ale sie nie trzymał i nakleiłam na ramie gdzie też sie nie trzymał i odkleiłam i nakleiłam niżej i teraz sie trzyma... wiem teraz w jakich miejscach mi sie trzyma.Sa takie dwa.

Gość kajsa
kiedy powinnam zrobić badania prenatalne? czytałam ostatnio sporo o poalkoholowym zespole płodowym i cholernie się boje że te kilka kieliszków może spieprzyć mi życie. i tak wszystko się sypnęło związek studia przyszłość więc chociaż dziecko chcę mieć zdrowe

Gość MagnoliJka........
Mam pytanie odnośnie plastrów.. czy odklejanie się rogów, czasem całości ( lecz powtórnie przyklejam ) ma coś do skuteczności? czasem ten plaster jest taki pofałdowany i zastanawiam się czy dalej jestem zabezpieczona. I czy jeżeli pierwszy naklejam w pon? to w następny pon,7 dni potem, naklejam drugi ?

ah - punkt G??? soska - nie przerwie nic sie nie boj, Szyba - to rozregulowany cykl, po odstawieniu dostalas krwawienie z odstawienia, potem czekalas na miesiaczke mialas plamienia zaburzenia hormonalne a teraz mozesz dostac za 40 pare dni, jesli zle sie czujesz po plastrach to albo nie bedziesz tolerowac tabletek zadnych albo szukaj z odpowiednm poziomem hormonow czyli gestagenne artemizja - bierzesz tabletki, jestes w ciazy, dojrzewasz, zmienilas styl zycia? małe wredne to to - nie nic nie bedzie, ale pamietaj zawsze naklejaj na zmiane kajsa - oj nie martw sie jakos sie ulozy, teraz musisz juz myslec o dziecku a nie zalowac tamtej chwili, pierwszy trymestr jest najwazniejszy, najwczesniej pod koniec pierwszego trymestru mozesz robic. A mozesz powiedziec jak sie stalo, ze zaszlas? MagnoliJka........ - tak pon pon pon, a co do skutecznosci i pofaldowania glowy nie daje, plastry nie sa tak skuteczne jak tabletki, duzo kobiet po nich wpada i nie mozna mowic o zlym stostowaniu jak w przypadku tabletek ze spoznienie w braniu, ale byc moze zanczenie w skutecznosci ma odklejanie sie plastra.

Gość MagnoliJka........
Tabletki stosowałam i było ok, ale odkąd jestem na plastrach czuję się znacznie lepiej i nie chce wracać do plastrów ... i jeszcze jedno,dużo osób mówi ' trujesz się tabletkami .. ' jak można to brac itp .. ;/ a o plastrach nic nikt nie mowi? wiec czy to oznacza,że są choć troche bezpieczniejsze dla organizmu ???

Gość Szyba
Ślicznie dziękuję za odpowiedź:) zatem muszę uzbroić się w cierpliwość:)

noir to raczej nie jest punkt g za duze ..to jest taka gula no nie wiem jak to opisac moze to szyjka macicy jestem 6 dni przed miesiaczka i moze dlatego

Gość Więc i ja zapytam...
w tym msc przechodziłam z tabletek na plastry ... było ok, czasem się lekko odklejały.. czekam na okres,odstawiłam w poniedziałek plasterek .. no i okresu nie ma i nie ma zadnych objawów.. żadnych!!! :(zeby miał sie pojawić..czy powinnam się martwic?

Witaj, mam cykl 21-dniowy. W pierwszych dwóch dniach mam okropne bóle w dole brzucha, skurcze, dreszcze ogólnie jestem wyłączona z życia. W drugi dzień nie pomaga nawet No-Spa Forta+Ibuprom Max. Po prostu umieram. Czy to może być objaw choroby?:( Bardzo się martwię...