Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Oranje

Spodobali mi się Świadkowie Jehowy...

Polecane posty

DO hbij """""" weźmy przykład seksu przed ślubem ( ok 90 % polaków to katolicy ) ilu z nich przestrzega tego nakazu od Boga ? jaki wpływ ma tutaj religia ? żaden !!!! i takich przykładów jest mnóstwo....... """"" To nie tylko problem katolików, ale wszystkich. a takie pytanie :) Czy seks z przyszłą żoną jest zły? W porównaniu np. z seksem z obcą osobą w domu publicznym? Jak widać kaliber inny. Jedną kochasz i się z nią ożenisz, a drugą nie kochasz i się z nią nie ożenisz (chociaż i tak bywa)...

DO """"" do hbij. a jeśli chodzi o transfuzję. myślisz ze Jezus wymaga takiej ofiary? skoro sam powiedział: Mt 12:7 Bw "I gdybyście byli zrozumieli, co to jest: Miłosierdzia chcę, a nie ofiary, nie potępialibyście niewinnych." Bóg nie wymaga ofiar, Bóg wymaga wierności Jemu, spełnienia woli Ojca i miłosci- najpierw do Niego potem do człowieka.""""" JA TAK DODAM NA MARGINESIE... WSZYSCY CO WYMYŚLAJĄ ZAKAZY PRZYCZYNIAJĄCE SIĘ DO ŚMIERCI BLIŹNICH NIE UJDĄ KAŻE. O ILE DOROSŁY CZŁOWIEK ZDECYDUJE ZA SIEBIE I NIE PRZYJMIE TRANSFUZJI TO JESZCZE PÓŁ BIEDY, TO JAKIM PRAWEM TAK SAMO ROBI ZE SWOIM MAŁYM DZIECKIEM, KTÓRE NIE MAJĄC CHRZTU NIE JEST NAWET ŚJ...? KTO MU DAŁ WŁADZĘ NAD ŻYCIEM I ŚMIERCIĄ? JAKO SŁUGA PAŃSKI POWINIEN WSZYSTKICH RATOWAĆ OD ŚMIERCI, A NIE PRZEZ ZŁE PRAWA PRZYCZYNIAĆ SIĘ DO ZABIJANIA BLIŹNICH... CI LUDZIE MAJĄ KREW NA RĘKACH... CZY PRZEZ 13 LAT NIE BYŁO ZAKAZU PRZESZCZEPÓW? PO CO CI LUDZIE UMIERALI? CO TYM OSIĄGNĘLI? PRZEZ BŁĘDNĄ INTERPRETACJĘ SŁOWA BOŻEGO WIELU PRZEPŁACIŁO GŁUPOTĘ I PYCHĘ CIAŁA KIEROWNICZEGO ŚJ ŻYCIEM... ZAPYTAŁEM FANATYCZNEGO ŚJ PO CO UMARLI CI KTÓRZY PRZEZ ZAKAZ PRZESZCZEPÓW ZESZLI Z TEGO ŚWIATA? JEŚLI TO BYŁA BŁĘDNA INTERPRETACJA Z KTÓREJ STRAŻNICA SIĘ WYCOFAŁA TO UMARLI NA DARMO... MAŁO TEGO POPEŁNILI SAMOBÓJSTWO LUB ZABILI INNEGO NIE POMAGAJĄC MU. ODPOWIEDZIA, ŻE NIE UMARLI NA DARMO... CZY TRZEBA KOMENTOWAĆ TAKĄ OBŁUDĘ I KŁAMSTWO? A CZY KIEDYŚ JAK ZNIESIONY ZOSTANIE ZAKAZ TRANSFUZJI NIE ZOBACZYMY ZDZIWIONYCH MIN ŚJ, MÓWIĄCYCH: JAK TO PRAWO BOŻE ZOSTAŁO ZNIESIONE? OBY GŁUPOTA I PYCHA USTAPIŁA MIEJSCA MĄDROŚCI I MIŁOŚCI CZEGO SZCZEGÓLNIE ŚJ ŻYCZĘ, BO BARDZO DUŻO WYCIERPIEĆ MUSZĄ PRZEZ TO ŻE CIAŁO KIEROWNICZE ROŚCI SBIE PRAWO DO WŁADZY IŚCIE BOSKIEJ...

DO Kamelia """przeczytaj dokładnie te objawienia które ci podałam a szczególnie te żółte zdania które świadczą o niezgodnosci z Biblią. """ Zielonoświątkowcy... Nie uznają kultu maryjnego, dogmatu o jej niepokalanym poczęciu oraz wniebowzięciu... Wyznanie któremu kult MARYJNY jest nie na rękę zawsze będzie chciało Ją ośmieszyć...

DO Kamelia """"post wyznaczony w piątek. Sprawa ludzkiej nauki. Nigdy nie można nikomu narzucić postu. To nie jest sprawa "ustaleń odgórnych", ale z własnej woli i od serca postanowienie ofiarowane Bogu.""""" A ja tak o ludzkich naukach... Komu dał waładzę jezus? Czy została władza przkazana następcom? Mają następcy prawo czynić coś korzystając z władzy danej im od Boga? Jeśli następca Piotra coś ustali to czy nie przyjmując tego słuchasz Jezusa? Chrystus powiedział, że zbuduje Kościół swój (Mt 16:18). Budowanie to miało na pewno wykraczać poza życie Piotra, a Jezus miał go wznosić w oparciu o niego. Widać, że po śmierci Apostoła musiał go ktoś zastąpić. Podobnie słowa o Eucharystii: "to czyńcie na moją pamiątkę" (Łk 22:19) miały dot. też następców Apostołów, aż do momentu powrotu Chrystusa (1Kor 11:26). Również utwierdzanie braci w wierze miało być kontynuowane przez wieki, a nie tylko za życia Piotra, choć jemu tylko bezpośrednio to zlecono (Łk 22:32). Mt 16:18 mówi, że "bramy piekielne" nie przemogą Kościoła, a moce te miały działać zarówno za życia Piotra jak i później. Czy nadał władzę "związywania i rozwiązywania" (Mt 16:19, 18:18)? Mt 16:19 BT „I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie.”' Mt 18:18 BT „Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co zwiążecie na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążecie na ziemi, będzie rozwiązane w niebie.” Jaka to władza? czysto ludzka i nakazy czysto ludzkie?

DO Hbij Mdr 3:1-5 BT „A dusze sprawiedliwych są w ręku Boga i nie dosięgnie ich męka.(2) Zdało się oczom głupich, że pomarli, zejście ich poczytano za nieszczęście(3) i odejście od nas za unicestwienie, a oni trwają w pokoju.(4) Choć nawet w ludzkim rozumieniu doznali kaźni, nadzieja ich pełna jest nieśmiertelności.(5) Po nieznacznym skarceniu dostąpią dóbr wielkich, Bóg ich bowiem doświadczył i znalazł ich godnymi siebie.” Czy dusza nieśmiertelna to wymysł? Czy ŚJ nie są tymi głupimi o których mówi Pismo?

ŚJ trzeba przypominać, że ofiara Mszy św. nie jest powtarzaniem, ale "uobecnieniem" autentycznego faktu ofiary Chrystusa i odbywa się ona na ołtarzu ("Mamy ołtarz, z którego nie mają prawa spożywać ci, którzy służą przybytkowi" Hbr 13:10 por. 1P 2:5). Tę ofiarę zapowiadał prorok Malachiasz (Ml 1:11), a te rozumienie poświadczają chrześcijanie I/IIw. "Didache" ok.90r. (14:1-3) "W dniu Pana w niedzielę gromadźcie się razem, by łamać chleb (...). Oto bowiem słowa Pana 'Na każdym miejscu i w każdym czasie składać mi będą ofiarę czystą' [Ml 1:11]". 1Kor 10:14-22 mówiąc o Eucharystii ukazuje ją na tle ołtarza i ofiar ST. Tym samym wskazuje, że Ostatnia Wieczerza powtarzana we Mszy św. jest ofiarą (uobecnieniem ofiary) we właściwym słowa tego znaczeniu. W 1Kor 10:21 mowa jest o stole Pańskim, który oznacza ołtarz (Ml 1:7, 12, Ez 41:22), a na nim składa się przecież ofiary. Por. 1P 2:5 Ireneusz (ur.130-40) Adversus haereses (4:17,5) "Przeto ofiara Kościoła, którą Pan nauczył składać na całej ziemi jest uznana za czystą ofiarę przez Boga [Ml 1:11]...".

DO hbij """a co z tym : dlaczego " świętujemy Boże Narodzenie , inne święta Maryjne i nie tylko -skoro tego Bóg , Jezus nie nakazali """" A pomyśl co by np. powiedział Św. Piotr np. po 20 latach od wniebowstąpienia Jezusa jakby ktoś mu powiedział, że "was nie będę słuchał, ja słuchałem tylko Pana, a wy Nim nie jesteście" Czy nie spotkał by się z naganą? Czy podważanie władzy Piotra byłoby mądre?

Do Kamelia "a dlaczego katolicka religiia obchodzi święto Marii- nie wiem. Dla mnie jest to kult człowieka, stworzenia. Nie świętuję tych swiąt." Tym samym nie szanujesz Maryji, a kto nie szanuje Maryji ten nie szanuje takze i Syna którego wydała na świat, a kto nie szanuje Syna nie szanuje tego który Go posłał... Mt 15:4 nakazuje czcić ojca i matkę, nawet gdyby te osoby nie szły całkowicie śladem Chrytusa. O ileż bardziej powinniśmy czcić Matkę Jezusa, która Go nam zrodziła i oddana była całkowicie Jego sprawom (Łk 1:48). Kpł 26:2 nakazywała czcić przybytek, w którym przebywała chwała Boża ("chwała Pana napełniła przybytek" Wj 40:34). Należy wobec tego też czcić Maryję (Łk 1:48), która nosiła w sobie Syna Bożego (Łk 1:35), Pana chwały (1Kor 2:8). Pamiętajmy też, że nakaz czczenia świątyni (Kpł 26:2) w NT dot. nowej świątyni, którą stanowią sami chrześcijanie (1Kor 3:16). Maryi więc, tym bardziej należy się to, co innym osobom stanowiącym świątynię Boga.

Jeden werset nie określa prawdy, bo może się zdarzyć, że jest wiele wersetów go można by rzec \"przekreślających\". Scorpion Święte słowa, ale Ty sam korzystaj z tych słów. Nie wystarczy, że je napiszesz. Przeczytaj \"O odpuszczaniu win\" w Mateusza, rozdz. 18: 15 - 18 i Łukasza 17:3 - 4. Do kogo sa skierowane te slowa i kto ma moc odpuszczania winy? Kapłan czy raczej każdy z nas? Wiem z opowiadań ludzi, ze wielu katolików w chwili smierci prosi o przebaczenie tych, ktorym wyrzadzili krzywdę. Prosi nie za posrednictwem księdza ale osobiście jeśli to mozliwe lub za pośrednictwem krewnych. Po co jeśli podobno ksiądz ich rozgrzeszył?

(46) I rzekła Maria: Wielbi dusza moja Pana, (47) i rozradował się duch mój w Bogu, Zbawicielu moim, (48) bo wejrzał na uniżoność służebnicy swojej. Oto bowiem odtąd błogosławioną zwać mnie będą wszystkie pokolenia. (49) Bo wielkie rzeczy uczynił mi Wszechmocny, i święte jest imię jego. (Lk. 1 .) Ja uważam ze Maria Matka Jezusa była błogosławioną niewiastą i Bóg ją wybrał. Nigdy temu nie zaprzeczałam, szanuję ten fakt wybrania jej i wiem, ze była Bogobojną kobietą, to napisałam juz wcześniej. To jest dla mnie wyraz szacunku, uznanie ze kobieta wybrana na Matkę Jezusa była kobietą godną naśladowania. I powinniśmy być tacy jak ona. Ona jednak nie żądała chwały dla siebie. Zwracała wszelkie uznanie dla Syna Bozego. W Kanie Galilejskiej powiedziała: \"Co wam powie, to czyńcie\" On Jezus. Nazwała Go Zbawicielem, więc nie pojmuję ze nazwano ją bezgrzeszną, to nie prawda, tylko ten, który był bez grzechu- Jezus- nie potrzebuje zbawiciela, który by go zbawił od win. A Maria powiedziała: Lk 1:46 Bw \"I rzekła Maria: Wielbi dusza moja Pana, (47) i rozradował się duch mój w Bogu, Zbawicielu moim\" Też potrzebowała Zbawiciela Nie nazywam jej jednak \"współodlupicielką\", \"bramą niebieską\". \"orędowniczką\", \"pośredniczką\" Te tytuły należą się TYLKO PANU JEZUSOWI. 1Tm 2:5 Bw \"Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus,\" Dz 4:12 Bw \"I nie ma w nikim innym zbawienia; albowiem nie ma żadnego innego imienia pod niebem, danego ludziom, przez które moglibyśmy być zbawieni.\" To też są Słowa Jezusa. Czy też powiesz ze nie szanował Matki swojej? - ponizej co powiedział Jezus gdy zawołano na błogosławione łono które nosiło zbawiciela: Lk 11:28 Bw (27) A gdy On to mówił, pewna niewiasta z tłumu, podniósłszy swój głos, rzekła do niego: Błogosławione łono, które cię nosiło, i piersi, które ssałeś. On zaś rzekł: Błogosławieni są raczej ci, którzy słuchają Słowa Bożego i strzegą go.\" k 3:33 Bw (32) A wokół niego siedział lud. I powiedzieli mu: Oto matka twoja i bracia twoi, i siostry twoje są przed domem i poszukują cię. I odpowiadając, rzekł im: Któż jest matką moją i braćmi?\" (34) I powiódł oczyma po tych, którzy wokół niego siedzieli, i rzekł: Oto matka moja i bracia moi. (35) Ktokolwiek czyni wolę Bożą, ten jest moim bratem i siostrą, i matką. \" czynienie woli Bozej i strzezenie Słow Bozych Jezus stawiał wyzej niż wszystko. Jestem protestantką. Należę do niewidzialnego KOŚCIOŁA Jezusa Chrystusa. A po ludzku popieram tych którzy trzymają sie tylko Biblii : zielonoswiątkowców, baptystów, wolnych chrześcijan, wyznawców Koscioła Chrystusowego i innych dla którychzasada TYLKO PISMO jest nadrzędnym wyznacznikiem wyznania wiary. Nie wiem dlaczego piszesz ze kult Marii jest mi nie na rękę. Ja mam Jezusa, jestem zbawioną przez Niego osobą, kroczę w życiu pewnie i bezpiecznie, bo wiem komu zaufałam. Panu Bogu, Zbawicielowi mojemu Królowi Królów i Panu Panów. Jezusowi Chrystusowi. Znam Jego głos i należę do Jego pastwiska.:):):) Zapraszam Scorpion na forum: Pytania na temat Biblii. :) Tam rozważamy, roważaliśmy szereg różnych spraw bibilijnych

Oto dwanaście punktów paktu szatańskiego: (według największego teraźniejszego egzorysty Gabriele\'a Amorth\'a) 1. Uroczyście wyrzeć się chrztu (proboszszczowie powinni zachować ostrożność, gdy ktoś prosi o akt chrztu). 2. Uroczyście wyrzeć się wiary w Eucharystię. 3. Odrzucćc posłuszeństwo Bogu i powiedzieć \"tak\" szatanowi, Lucyferowi, Belzebubowi. 4. Odrzucic Matkę Bożą. 5. Odrzucić sakramenty. 6. Podeptać Krzyż. 7. Podeptać obraz Matki Bożej i świętych. 8. Przysiąc wierność na wieczność królowi ciemności (przysięgę składa się na pisma diabelskie). 9. Dać się ochrzcić w imię diabła, wybierając odpowiednie imię. 10. Otrzymać na udzie znak przynależności do sekty za pomocą: diabelskiego odcisku. 11. Wybrać sobie ojca chrzestnego i matkę chrzestną z sekty. 12. Sprofanować hostię, przystępując do Komunii i zachowując święte partykuły dla późniejszego sprofanowania ich w czasie czarnej mszy.

DO _ulka_ Jeden werset nie określa prawdy, bo może się zdarzyć, że jest wiele wersetów go można by rzec \"przekreślających\". Scorpion Święte słowa, ale Ty sam korzystaj z tych słów. Nie wystarczy, że je napiszesz. Przeczytaj \"O odpuszczaniu win\" w Mateusza, rozdz. 18: 15 - 18 i Łukasza 17:3 - 4. Do kogo sa skierowane te slowa i kto ma moc odpuszczania winy? Kapłan czy raczej każdy z nas? Wiem z opowiadań ludzi, ze wielu katolików w chwili smierci prosi o przebaczenie tych, ktorym wyrzadzili krzywdę. Prosi nie za posrednictwem księdza ale osobiście jeśli to mozliwe lub za pośrednictwem krewnych. Po co jeśli podobno ksiądz ich rozgrzeszył?””””” Jeśli człowiek nie przebaczy bliźniemu i Bóg mu nie przebaczy. Ksiądz go rozgrzeszy, ale warunkiem spowiedzi jest też zadośćuczynienie bliźniemu (tamten skrzywdzony bliźni też powinien ci przebaczyć, wtedy będzie lepiej dla winowajcy), a sumienie szczególnie daje o sobie znać w godzinę śmierci... My możemy odpuścić bliźniemu, ale nie możemy odpuszczać w Imieniu Boga, tylko apostołowie i ich następcy mogą to czynić, bo po to także powołał ich Jezus. Słowa te mówił Jezus do apostołów... Tylko następca apostołów może coś związać lub rozwiązać, na ziemi, a co będzie związane i rozwiązane w niebie... chyba nie rościsz sobie do tego prawa co nie? Mt 18:15-18 BT „Gdy brat twój zgrzeszy , idź i upomnij go w cztery oczy. Jeśli cię usłucha, pozyskasz swego brata.(16) Jeśli zaś nie usłucha, weź z sobą jeszcze jednego albo dwóch, żeby na słowie dwóch albo trzech świadków oparła się cała sprawa.(17) Jeśli i tych nie usłucha, donieś Kościołowi! A jeśli nawet Kościoła nie usłucha, niech ci będzie jak poganin i celnik!(18) Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co zwiążecie na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążecie na ziemi, będzie rozwiązane w niebie.” Lk 17:3 BT „Jeśli brat twój zawini, upomnij go; i jeśli żałuje, przebacz mu.” Tu dokładnie pisze, żeby przebaczać: Ale jak wiadomo cokolwiek ktoś nam uczyni złego także Bogu to czyni gdyż przekracza przykazania więc my powinniśmy oczywiście wybaczać, ale ten człowiek i tak musi wyznać grzechy przed Bogiem w obecności kapłana... Każdy z nas może przebaczać a nie rozgrzeszać... Ps 130:4 BT \"Ale Ty udzielasz przebaczenia, aby Cię otaczano bojaźnią.\" Mt 6:12 BT \"i przebacz nam nasze winy, jak i my przebaczamy tym, którzy przeciw nam zawinili;\" Mt 6:14 BT \"Jeśli bowiem przebaczycie ludziom ich przewinienia, i wam przebaczy Ojciec wasz niebieski.\" Mt 6:15 BT \"Lecz jeśli nie przebaczycie ludziom, i Ojciec wasz nie przebaczy wam waszych przewinień.\" Mt 18:33-35 BT „Czyż więc i ty nie powinieneś był ulitować się nad swoim współsługą, jak ja ulitowałem się nad tobą?(34) I uniesiony gniewem pan jego kazał wydać go katom, dopóki mu całego długu nie odda.(35) Podobnie uczyni wam Ojciec mój niebieski, jeżeli każdy z was nie przebaczy z serca swemu bratu.” Mk 11:25 BT \"A kiedy stajecie do modlitwy, przebaczcie, jeśli macie co przeciw komu, aby także Ojciec wasz, który jest w niebie, przebaczył wam wykroczenia wasze.\" __________________________________________________________ Czyściec wg objawień dusz czyśćcowych Marii Simmie Przebaczenie Simma opisuje historię pewnego wieśniaka, który miał zatarg ze swoim sąsiadem. Wieśniak chciał zbudować jakąś stajnie, ale mur zawsze zawalał się w pewnym momencie. On sam myślał o tym zmarłym sąsiedzie jako o sprawcy swych kłopotów. Simma próbowała mu wytłumaczyć, że dusza, która to powoduje, nie może iść do nieba, bo czeka aż mu ten wieśniak przebaczy - z serca. Po długich namawianiach, po wytłumaczeniu, że w modlitwie Ojcze Nasz, jest sformułowanie o przebaczeniu i gdy on nie przebacza bliźniemu to tak jakby prosił Boga w modlitwie, aby Ten też mu nie przebaczył, wieśniak zrozumiał to w końcu i powiedział: \"No dobrze, w Imię Boże przebaczam mu, amy i mnie Pan Bóg darował grzechy\". Od tego czasu mur nie zawalał się. __________________________________________________________

, ale ten człowiek i tak musi wyznać grzechy przed Bogiem w obecności kapłana... Scorpion Podaj mi werset biblijny, który potwierdzilby to co napisałeś: że czlowiek i tak musi wyznać grzechy przed kapłanem.

Podaj mi również werset, który mówi o rozgrzeszenie przez księdza.

Czyściec wg objawień dusz czyśćcowych Marii Simmie Przebaczenie Biblia nic nie mowi o czyśccu.

Ale jak wiadomo cokolwiek ktoś nam uczyni złego także Bogu to czyni Podaj werset, który to potwierdza.

Gość byczydzien
śj to jeden wielki bzdet w ich książeczce "strażnicy" date końca świata zieniają co jakies 10 lat, począwszy od 1870 roku takie praktyki ich przekreslaja, żal i tych wszystkich ludzi, ktorzy daja sobie leb uprac.

DO _ulka_ \"\"\"\"\"\"\"\", ale ten człowiek i tak musi wyznać grzechy przed Bogiem w obecności kapłana... Podaj mi werset biblijny, który potwierdzilby to co napisałeś: że czlowiek i tak musi wyznać grzechy przed kapłanem. Podaj mi również werset, który mówi o rozgrzeszenie przez księdza.\"\"\"\"\"\"\"\" _________________________________________________________ Apostołowie otrzymali władzę odpuszczania grzechów, a powołując innych do dzieła Bożego, kładli na nich ręce i dawali im Ducha Bożego. Tak naprawdę, to są oni tylko narzędziem Boga, bo to Bóg przebacza, ale tylko przez swoich wybrańców naznaczonych w szczególny sposób. Słów swych Bóg nie cofnął a więc dar ten trwać będzie, aż do przyjścia Jezusa. Chrystus przebaczał, bo On był Bogiem, dał ten dar także swoim apostołom i ich następcom... Te prawo mieli tylko apostołowie i tych na których wylali Ducha Św., a ich następcy na kolejnych... J 20:23 BT \"Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane.\" Łk 24:47 BT „w imię Jego głoszone będzie nawrócenie i odpuszczenie grzechów wszystkim narodom, począwszy od Jerozolimy.” 2Kor 5:18-20 BT „Wszystko zaś to pochodzi od Boga, który pojednał nas z sobą przez Chrystusa i zlecił na posługę jednania.(19) Albowiem w Chrystusie Bóg jednał z sobą świat, nie poczytując ludziom ich grzechów, nam zaś przekazując słowo jednania.(20) Tak więc w imieniu Chrystusa spełniamy posłannictwo jakby Boga samego, który przez nas udziela napomnień. W imię Chrystusa prosimy: pojednajcie się z Bogiem.” Jk 5:14-15 BT „Choruje ktoś wśród was? Niech sprowadzi kapłanów Kościoła, by się modlili nad nim i namaścili go olejem w imię Pana.(15) A modlitwa pełna wiary będzie dla chorego ratunkiem i Pan go podźwignie, a jeśliby popełnił grzechy, będą mu odpuszczone. Potrzeba kapłanów kościoła, aby w ich obecności Bóg przebaczył grzechy... Dz 19:18 BT „Przychodziło też wielu wierzących, wyznając i ujawniając swoje uczynki.” _________________________________________________________ \"\"_ulka_ Czyściec wg objawień dusz czyśćcowych Marii Simmie Przebaczenie Biblia nic nie mowi o czyśccu.\"\"\"\"\"\"\"\" _________________________________________________________ O wielu rzeczach można powiedzieć „Biblia o tym nie mówi”, ale czy na pewno? Jeśli nie wczytasz się w Pismo wielu rzeczy nie poznasz... kto podchodzi do Pisma „lekko” nie zrozumie nigdy sensu... nie powinniśmy wnikać lekko w Słowa Pana jak sekciarze, co z tego wychodzi to każdy widzi... same bluźnierstwa i kłamstwa. Nie mogą poznać Prawdy bo ich serca są zatwardziałe. Wiele można by napisać, ale każdy może sam poszukać jak chce... Słowo Boże mówiąc o tym stanie pośrednim porównuje go czasem do więzienia (gr. fylake), w którym następuje proces oczyszczania i doskonalenia człowieka. Biblia naucza też o czyśćcu jako \"ogniu\" oczyszczającym duszę podobnie jak w Ml 3, 2n. (ogień oczyszczający synów Lewiego). Nauka ta przedstawiana jest jak w przypadku nieba i piekła za pomocą pewnych obrazów: Mt 18, 34n. \"I uniesiony gniewem pan jego kazał wydać go katom, dopóki mu całego długu nie odda. Podobnie uczyni wam Ojciec Mój niebieski, jeśli każdy z was nie przebaczy z serca swemu bratu\". Łk 12, 47n. \"Sługa, który zna wolę swego pana, a nic nie przygotował i nie uczynił zgodnie z jego wolą otrzyma wielką chłostę. Ten zaś, który nie zna jego woli i uczynił coś godnego kary, otrzyma małą chłostę\". Mt 5, 25n. \"Pogódź się ze swoim przeciwnikiem szybko, dopóki jesteś z nim w drodze, by cię przeciwnik nie podał sędziemu, a sędzia dozorcy, i aby nie wtrącono cię do więzienia. Zaprawdę powiadam ci: nie wyjdziesz stamtąd, aż zwrócisz ostatni grosz\". W tym przypadku drogą jest nasze życie doczesne. (Hbr 11, 13; Wj 18, 20; Prz 20, 24). 1Kor 3, 14n. \"Ten, którego dzieło wzniesione na fundamencie przetrwa, otrzyma zapłatę; ten zaś, którego dzieło spłonie poniesie szkodę i sam wprawdzie ocaleje, lecz tak jakby przez ogień\". 2) ST wskazywał na czyściec jako na miejsce, gdzie może nastąpić uwolnienie od grzechów. 2Mch 12, 45 \"Dlatego właśnie sprawił, że złożono ofiarę przebłagalną za zabitych, aby zostali uwolnieni od grzechów\" (por. Syr 7, 33). 3) Chrystus w swej mowie o grzechu przeciwko Duchowi Św. stwierdza fakt możliwości odpuszczenia pewnych grzechów w przyszłości, a tym samym potwierdza wcześniej znaną naukę (Mt 12, 32; Mk 3, 29). Por. Flp 2, 10. __________________________________________________________ _ulka_ Ale jak wiadomo cokolwiek ktoś nam uczyni złego także Bogu to czyni Podaj werset, który to potwierdza. __________________________________________________________ Mt 25:33-41 BT „Owce postawi po prawej, a kozły po swojej lewej stronie.(34) Wtedy odezwie się Król do tych po prawej stronie: Pójdźcie, błogosławieni Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata!(35) Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść; byłem spragniony, a daliście Mi pić; byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie;(36) byłem nagi, a przyodzialiście Mnie; byłem chory, a odwiedziliście Mnie; byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie.(37) Wówczas zapytają sprawiedliwi: Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym i nakarmiliśmy Ciebie? spragnionym i daliśmy Ci pić?(38) Kiedy widzieliśmy Cię przybyszem i przyjęliśmy Cię? lub nagim i przyodzialiśmy Cię?(39) Kiedy widzieliśmy Cię chorym lub w więzieniu i przyszliśmy do Ciebie?(40) A Król im odpowie: Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili.(41) Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!” Co czynimy ludziom czynimy także Bogu... „Mnieście uczynili” Co uczyniono nam to także Bogu, bo przekroczenie przykazań zawsze jest „podniesieniem ręki na Pana...”

Gość mnie skorpion niczym
nie przekonujesz zupełnie niczym dla mnie katolicyzm to sekta

ksiądz w konfesjonale na koniec mówi: \"ja odpuszczam ci grzechy , idz w pokoju\", lub \"odpuszczam ci grzechy idz w pokoju\" Biblia mówi: Lk 5:21 Bw \" Któż może grzechy odpuszczać, jeśli nie Bóg jedynie?\" Mt 9:6 Bw \"Lecz abyście wiedzieli, że Syn Człowieczy ma moc na ziemi odpuszczać grzechy\" Ps 32:5 Bw \"Grzech mój wyznałem tobie I winy mojej nie ukryłem. Rzekłem: Wyznam występki moje Panu; Wtedy Ty odpuściłeś winę grzechu mego. Tylko Bóg odpuszcza grzechy. przebaczanie grzechów Pan nakazał wszystkim ludziom, tak jak w modlitwie Pańskiej brzmi: Mt 6:12 Bw \"i odpuść nam nasze winy, jak i my odpuszczamy naszym winowajcom;\" Mt 6:14 Bw Bo jeśli odpuścicie ludziom ich przewinienia, odpuści i wam Ojciec wasz niebieski.\" Mt 6:15 Bw \"A jeśli nie odpuścicie ludziom, i Ojciec wasz nie odpuści wam przewinień waszych.\" (15) Gdy brat twój zgrzeszy , idź i upomnij go w cztery oczy. Jeśli cię usłucha, pozyskasz swego brata. (16) Jeśli zaś nie usłucha, weź z sobą jeszcze jednego albo dwóch, żeby na słowie dwóch albo trzech świadków oparła się cała sprawa. (17) Jeśli i tych nie usłucha, donieś Kościołowi! A jeśli nawet Kościoła nie usłucha, niech ci będzie jak poganin i celnik! (18) Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co zwiążecie na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążecie na ziemi, będzie rozwiązane w niebie. ten werset dotyczy dyscypliny koscielnej i \"przywoływania do porządku wiernych\", aby zachować czystość kościoła. Ci którzy grzeszą świadomie i nie chcą rezygnować z grzechu, są w ten sposób dyscyplinowani przez innych braci. Ale nie ma to nic wspólnego ze spowiedzią na ucho.( w konfesjonale) - Innocenty III wprowadził spowiedź \"uszną\" - wyznawanie grzechów wobec kapłana (1215 r.) Wiec wcześniej jej nie praktykowano dlatego wyznawanie grzechów kapłanowi nie jest bibilijne. 18) Przychodziło też wielu wierzących, wyznając i ujawniając swoje uczynki. (19) I wielu też z tych, co uprawiali magię, poznosiło księgi i paliło je wobec wszystkich. W pierwszych zborach ci którzy się nawracali do Jezusa a prowadzili złe zycie przychodzili i wobec wszystkich wyjawiali to kim byli wcześniej zanim nie poznali Jezusa i przebaczenia grzechów w Nim, czarnoksieżnicy palili swoje księgi, wszyscy byli swiadkami zmiany ich postępowania. Na świadectwo wiary chrzcili się w wodzie. Co złego wyrządzali ludziom wyznawali to im. Czyścca nie ma. Jezus nigdy o tym nie powiedział. Zawsze mówił o 2 miejscach wiecznego pobytu: niebie i piekle, miejscu wiecznej radości i miejscu wiecznego oddzielenia od Boga, o wiezcnym potępieniu. Są 2 strony krzyża: łotr po jednej stronie uwierzył w Zbawiciela Jezusa wyznał Mu ze karę ponosi sprawiedliwie i usłyszał: Dziś będziesz ze mną w Raju, łotr 2 kpił i szydził w Jezusa. Gdyby czyściec miał rację bytu jak głosi się w KK to łotr morderca, który zwrócił się do Jezusa nie usłyszał by zapewnienia: DZIŚ będziesz ze mną w Raju, bo zasłużył by na karę \"oczyszczenia \" jeszcze w czyśćcu, bo był mordercą , ponosił karę na krzyżu, wiec jak najbardziej ten czyściec byłby dla niego. Ale Jezus po to sam poszedł na krzyż, aby uwolnić ludzi od potępienia i kary. Wziął tą karę na siebie i dlatego skruszonemu łotrowi, wyznającemu swoje winy powiedział : Będziesz dziś ze mną w niebie:):):) bo : Rz 8:1 Bw \"Przeto teraz nie ma żadnego potępienia dla tych, którzy są w Chrystusie Jezusie.\" J 5:24 Bw \"Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem, lecz przeszedł ze śmierci do żywota.\" Jezus obiecuje tym którzy są Jego nie tylko to ze nie będzie dla nich sądu, ale to ze JUZ PRZESZLI do zycia wiecznego, mogą cieszyć sie wiec i dziękować Panu za zbawienie, jak czynili to pierwsi chrzescijanie:) będąc pewnymi zmartwychwstania bo Pan \"Im to obiecał\" Czyściec to element strachu. Jezus daje pewność, nie zagadkę i domysły: ile będe w tym czyśćcu? To nie jest nauka bibilijna. Ten kto słucha słów Jezusa i wierzy Temu (Ojcu) Bogu i Jemu zaufał JUŻ PRZESZEDŁ DO ŻYCIA wiecznego. Nie musi się więc już bać o jakieś \"kary czyśćcowe\" :):):) TO NAJWSPANIALSZA NOWINA O DOBRYM MIŁOSIERNYM PANU JEZUSIE dogmat czyśćca wprowadzono na soborze we Florencji w 1443r.

do mnie skorpion niczym \"\"\" nie przekonujesz zupełnie niczym dla mnie katolicyzm to sekta \"\"\" Dla sekciarza czy innego myśliciela np. ateisty Kościół Chrystusowy zawsze będzie sektą, a czego? Płytka wiara... Na płyciznę zawsze jest jednak rada... Nadejdzie godzina śmierci to każdy zaczyna wierzyć, ale już nie zapóźno wtedy? Po zbrukanym życiu nagłe olśnienie przedśmiertne niewiele daje... chociaż dobre i to... Są i tacy co w godzinę śmierci się nie nawracają, o takich to szkoda nawet pisać... bo już po nich...

a ja mam takie tylko pytanie: kto tu jest Świadkiem Jehowy ? bo już sie pogubiłam w tych wypowiedziach... :)

Do Kamelia _____________________________________________________________________________________________________________ Kamelia ””ksiądz w konfesjonale na koniec mówi: \"ja odpuszczam ci grzechy , idz w pokoju\", lub \"odpuszczam ci grzechy idz w pokoju\" Tylko Bóg odpuszcza grzechy.”” ___________________________________________________________________________ A tam u was jest spowiedź? Chyba nie... A nie potrafisz zrozumieć, że słyszy się również np. „Pan odpuścił tobie grzech. Idź w pokoju”? Byłaś kiedyś u spowiedzi? Różnie mówią różni księża... Jeśli ksiądz może w Imieniu Boga odpuszczać grzechy to czy wypowiedzenie „ja odpuszczam” jest dla ciebie bluźnierstwem? Przecież wiadome jest, że ksiądz ma tę moc od Boga, a nie sam z siebie może coś takiego uczynić. Powinnaś to zaakceptować. _________________________________________________________________________________ Kamielia - Innocenty III wprowadził spowiedź \"uszną\" - wyznawanie grzechów wobec kapłana (1215 r.) Wiec wcześniej jej nie praktykowano dlatego wyznawanie grzechów kapłanowi nie jest bibilijne. __________________________________________________________________________________ A czy Bóg nie dał apostołom i ich następcom władzy? Jeśli coś papież zwiąże i ustali na ziemi to tak samo jest związane i ustalone w niebie. Dlaczego wprowadzenie spowiedzi „usznej” ciebie bulwersuje? Bo wstyd się przyznać do grzechu? Apostołowie i następcy mają prawo do wprowadzania takich rzeczy. Myślę, że dzieje się tak pod dyktando Ducha Świętego. Czyli jak coś nie jest biblijne to tego nie ma... brzmi jak reklama google... ;-) Chrystus jest ze swoim Kościołem do skończenia świata i On wie co jest mu w danym momencie potrzebne... Jeśli negujesz ingerencję Jezusa w Kościół to na jakiej podstawie? Zabronisz działać Duchowi Świętemu? Jeśli negujesz Jego działalność... to pachnie to herezją... _________________________________________________________________________________________________________________Kamelia ””Czyścca nie ma. Jezus nigdy o tym nie powiedział. Zawsze mówił o 2 miejscach wiecznego pobytu: niebie i piekle, miejscu wiecznej radości i miejscu wiecznego oddzielenia od Boga, o wiezcnym potępieniu. Są 2 strony krzyża: łotr po jednej stronie uwierzył w Zbawiciela Jezusa wyznał Mu ze karę ponosi sprawiedliwie i usłyszał: Dziś będziesz ze mną w Raju, łotr 2 kpił i szydził w Jezusa. Gdyby czyściec miał rację bytu jak głosi się w KK to łotr morderca, który zwrócił się do Jezusa nie usłyszał by zapewnienia: DZIŚ będziesz ze mną w Raju, bo zasłużył by na karę \"oczyszczenia \" jeszcze w czyśćcu, bo był mordercą , ponosił karę na krzyżu, wiec jak najbardziej ten czyściec byłby dla niego. Ale Jezus po to sam poszedł na krzyż, aby uwolnić ludzi od potępienia i kary. Wziął tą karę na siebie i dlatego skruszonemu łotrowi, wyznającemu swoje winy _________________________________________________________________________________________________________________ Wczytaj się lepiej w Biblię... może jakieś opracowania o czyśćcu poczytaj, dobrze zebrane wersety i ich znaczenie w odniesieniu do czyśćca wiele potrafią poukładać w głowie... Czyśćca nie będzie jak nastąpi Dzień Sądu, bo wtedy będą 2 wyjścia, teraz jest jeszcze 3 wyjście, litość Boża nie zna granic i dlatego czyściec jest dla wielu wybawieniem, gdyby nie on wielu nie mogących odpokutować znalazło by się automatycznie w piekle, choć ich grzechy nie były aż tak doniosłe... A czy nie wydaje ci się, że Jezus jako Bóg miał moc odpuścić łotrowi wszystkie winy od razu i zabrać go jeszcze tego dnia do Nieba? Nie ma mocy czy ma? Po przebaczeniu wszystkich win przez Jezusa po co łotr dalej miałby odpokutowywać? Pomyśl. Nie logiczne są twoje wywody... Gdyby jeszcze łotrowi było potrzebne oczyszczenie to Jezus moc byłaby „jakaś ułomna” _________________________________________________________________________________________________________________ J 5:24 Bw \"Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem, lecz przeszedł ze śmierci do żywota.\" Jezus obiecuje tym którzy są Jego nie tylko to ze nie będzie dla nich sądu, ale to ze JUZ PRZESZLI do zycia wiecznego, mogą cieszyć sie wiec i dziękować Panu za zbawienie, jak czynili to pierwsi chrzescijanie będąc pewnymi zmartwychwstania bo Pan \"Im to obiecał\" Czyściec to element strachu. Jezus daje pewność, nie zagadkę i domysły: ile będe w tym czyśćcu? To nie jest nauka bibilijna. Ten kto słucha słów Jezusa i wierzy Temu (Ojcu) Bogu i Jemu zaufał JUŻ PRZESZEDŁ DO ŻYCIA wiecznego. Nie musi się więc już bać o jakieś \"kary czyśćcowe\" TO NAJWSPANIALSZA NOWINA O DOBRYM MIŁOSIERNYM PANU JEZUSIE dogmat czyśćca wprowadzono na soborze we Florencji w 1443r. Hbr 9:27 BT \"A jak postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd,\" Każdy będzie sądzony... Zawsze znajdą się ludzie którzy buntować się będą przeciw Papieżowi i to co wprowadza, każdy odstępca od Kościoła katolickiego zawsze będzie chciał tłumaczyć na swój sposób, bo tak mu pasuje. Luter i jemu podobni może i dobrze chcieli, ale stali się tylko zwykłymi odstępcami jakich na przestrzeni 2000 lat było wielu. Wielu było takich co nie wierzyło w czyściec, a potem się tam znalazło... To że nie wierzysz w coś to nie znaczy że tego nie ma... Jeśli Pan doprowadził, aby wprowadzono dogmat to ty Jemu nie pozwolisz? Możesz nie wierzyć... Nikt ciebie do tego nie zmusza... To kwestia wiary... Jeden wierzy drugi nie... tak jak w inne rzeczy... A wyjaśnij ŚJ że piekło jest... Nie kumają... Tak jak i inni nie potrafią kumać czyśćca... Są też tacy którzy w nic nie wierzą, ani w czyściec, ani w piekło, ani niebo... Do nich nic nie trafia... Ale to że w to nie wierzą to tego nie ma? Jest ale tego nie rozumieją...

Po przebaczeniu wszystkich win przez Jezusa po co łotr dalej miałby odpokutowywać? Pomyśl. Nie logiczne są twoje wywody... Gdyby jeszcze łotrowi było potrzebne oczyszczenie to Jezus moc byłaby „jakaś ułomna”(scorpion) Brawo:) i to jest całe sedno ewangelii i mocy Bozej :) Mocy przebaczenia Jezusa Chrystusa:):):) Przecież Jezus żyje :) I dla każdego taką samą:) dla mnie , dla Ciebie i dla łotra, bo WSZYSCY ZGRZESZYLI I BRAK IM CHWAŁY BOZEJ Jezus się nie zmienił) i dalej ma tą samą moc:):):) Hbr 13:8 Bw \"Jezus Chrystus wczoraj i dziś, ten sam i na wieki.\" Właśnie dlatego ( i sam to napisałeś) dogmat o czyścu jest zupełnie niebibilijny, bo Pan zmazuje WSZYSTKIE winy tym, którzy przychodzą pełni skruchy i pokory do Niego. 1J 1:9 Bw \"Jeśli wyznajemy grzechy swoje, wierny jest Bóg i sprawiedliwy i odpuści nam grzechy, i oczyści nas od wszelkiej nieprawości.\" Jeśli Jemu te grzechy wyznajemy On ODPUSZCZA WSZYSTKO i OCZYSZCZA WSZELKĄ nieprawość, nic do czyśca nie zostawia \"na później\" Jeśli Pan doprowadził, aby wprowadzono dogmat to ty Jemu nie pozwolisz? (scorpion) Dla mnie wszystko czego nie potwierdza Pismo jest ludzką nauką i Pan tego nie wprowadził tylko ludzie. Bóg nigdy sobie sam by nie zaprzeczył. Hbr 9:27 BT \"A jak postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd,\" Ty mówisz ze KAŻDY, A Jezus zapewnia swoich uczniów: Zaprawdę zaprawdę powiadam wam, kto słucha słowa mego i wierzy Temu który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem lecz przeszedł z śmierci do żywota\" ...powiedział Jezus. Jan. 5.24 Chrześcijanie należący do Jezusa nie będą sądzeni, bowiem Jezus był osądzony i ukarany za niech ( za nas) za tych którzy to przyjęli , osądzony i ukarany był za mnie dla mojego ( i twojego zbawienia) Ci zbawieni w Chrystusie Panu uwierzyli i oddali się w Jego rece i pod Jego panowanie. Ci którzy nie uwierzyli, ci zdadzą sprawę z kazdego wypowiedzianego słowa, właśnie na sądzie. Scorpion nie pogardzaj ludzmi nazywając odstępcami, tych, którzy kierowani przez Ducha Swiętego nie słuchają ludzkich nauk Rzymskiego Kościoła i odeszli od grzesznych praktyk. Np. odpustów za pieniądze....itd. Ty mówisz odstępca, inny katolik o ewangelicznym chrzescijaninie powie odszczepieniec.... Czasami pychę trzeba zamienic w pokorę, bo tylko Pan zna tych którzy są Jego. Ja znam głos Jezusa i wiem Komu zaufałam. Mojemu Zbawcy. Nigdy nikogo nie obrazam takimi określeniami jak wy katolicy łatwo to czynicie. Mogę ocenic daną naukę, podejsć od strony teologii, nie dodawać do tego pejoratywnych określeń. Kościół Jezusa Chrystusa nie jest ziemską Organizacją, tak jek twierdzą to katolicy albo SJ. To niewidzialna budowla z dusz ludzkich zbudowana i twierdzenie ze protestant jest \"odstępcą\" \"odszczenieńcem\" od JEDYNEGO PRAWDZIWEGO KOSCIOŁA. jest bibilijnie jedną wilką pomyłką i błędem za który trzeba będzie zdać sprawę przed Bogiem. Nie ma na ziemi kościoła widzialnego Jezusa Chrystsa, ale On zna tych którzy są Jego i znają Jego głos i idą za NIM. \"Moje Królestwo nie jest z tego świata\" \"Znam owce moje i moje mnie znają i idą za mną\" Ale mogę się z tobą zgodzić, jestem odstępcą od błedu, wszczepiłam się w Jezusa. Od Niego nie zamierzam się ani odszczepić ani odstąpić. Byłam kiedyś wiele razy u spowiedzi i ZAWSZE słyszałam: \"JA CI ODPUSZCZAM GRZECHY\" lub \"ODPUSZCZAM CI GRZECHY) Moze inni mówią Bog ci odpuszcza grzechy, ale skoro wiem, ze mi Bóg odpuszcza bo tak obiecał w swoim słowie: 1J 1:9 Bw \"Jeśli wyznajemy grzechy swoje, wierny jest Bóg i sprawiedliwy i odpuści nam grzechy, i oczyści nas od wszelkiej nieprawości\". to idę z tym właśnie do Tego, który jedynie ma prawdziwą moc aby to uczynić Chrystus jest ze swoim Kościołem do skończenia świata (scorpion) TAk On jest ze swoim KOSCIOŁEM ( ludzmi którzy są JEGO)- do końca swiata i bramy piekielne go nie przemogą. Apostołowie i następcy mają prawo do wprowadzania takich rzeczy. (cyt scorpion). OD kiedy Pan dał pozwolenie do wprowadzania czegoś innego niż to co On sam powiedział, przecież to otwarta droga do wprowadzenia ludzkiej ( nie Bozej) nauki. J 14:26 Bw \"Lecz Pocieszyciel, Duch Święty, którego Ojciec pośle w imieniu moim, nauczy was wszystkiego i przypomni wam wszystko, co wam powiedziałem.\" WSZYSTKO CO JEZUS WCZEŚNIEJ POWIEDZIAŁ Mt 28:20 Bw A Jezus przystąpiwszy, rzekł do nich te słowa: Dana mi jest wszelka moc na niebie i na ziemi. (19) Idźcie tedy i czyńcie uczniami wszystkie narody, chrzcząc je w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego, ucząc je przestrzegać wszystkiego, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami po wszystkie dni aż do skończenia świata.\" ostatnie słowa Jezusa do uczniów: macie uczyć WSZYSTKIEGO CO WAM PRZYKAZAŁEM. Zabronisz działać Duchowi Świętemu? Jeśli negujesz Jego działalność... to pachnie to herezją... (scorpion) Duch Swięty nigdy nie działa w sprzeczności z wcześniej wypowiedzianym Słowem. W nauce Kościołą Rzymskiego jest wiele nauk wrecz zaprzeczających Pismu, więc można być pewnym, ze nie jest to działanie Ducha Swietego, ale ludzkiej błędnej nauki i poważnego zwiedzenia. I wtedy jest to prawdziwą herezją 22:04 el dżi a ja mam takie tylko pytanie: kto tu jest Świadkiem Jehowy ? bo już sie pogubiłam w tych wypowiedziach... ja na pewno nie:) jestem chrześcijanką , wyznania protestanckiego. Protestanci to baptyści, zielonoswiatkowcy, wolni chrześcijanie, wyznawcy Koscioła Chrystusowego( ci którzy należą do aliansu ewangelicznych chrześcijan- są na pewno tymi którzy wiernie i bez zmian trzymają sie mocno Słowa Bożego)

Scorp1on Kamelia tak to pieknie objasnila, ale ja i tak Cie jeszcze popytam. Chodzi o odpuszczenie grzechow. Przytaczasz List Jakuba, 5:14-15. Dlaczego nie przytoczyles wersetu 16 - go? Jakub napisał ten list do rozproszonych chrześcijan z 12 pokoleń. Nie byli oni apostolami. \"Wyznawajcie tedy grzechy jedni drugim i modlcie sie jedni za drugich, abyście byli uzdrowieni. Wiele może usilna modlitwa sprawiedliwego.\". Ten werset mowi wyraźnie kto komu ma wyznawać grzechy: jedni drugim. Nie przypuszczam aby Jakub miał na mysli \"kaplani kapłanom\" cZy apostolowie apostolom. Wyznanie grzechu i odpuszczenie sobie nawzajem prowadzi do uzdrowienia. Nie jest tro uzdrowienie cie;lesne, a uzdrowienie od grzechu.

Do Kamelia _________________________________________________________________________________________ ”””Brawo i to jest całe sedno ewangelii i mocy Bozej Mocy przebaczenia Jezusa Chrystusa Przecież Jezus żyje I dla każdego taką samą dla mnie , dla Ciebie i dla łotra, bo WSZYSCY ZGRZESZYLI I BRAK IM CHWAŁY BOZEJ Jezus się nie zmienił) i dalej ma tą samą moc”””” _________________________________________________________________________________________ Tym sednem jest to że Jezus bezpośrednio mógł od razu darować łotrowi raj, ale niestety my stykamy się nie z Jezusem osobowym na ziemi, a Duchem Św. który działa przez następców apostołów... Jest jednak pytanie czy żal za grzechy jest u każdego taki sam i rodzaj przewinień? Jedni mocno żałują i za życia pokutują, Bóg widzi ich skruchę i umierają, a Bóg może dać im niebo, bo na to zasłużyli. Są przeciwstawni temu i nigdy nie żałowali i nie zamierzają, tacy wiadomo gdzie... A co zrobić z pozostałymi przypadkami, na dzień dobry do piekła czy nieba... muszą przejść oczyszczenie... Bóg musiałby być niesprawiedliwy, gdyby nie dał szansy tym co za życia może tacy „średni w wierze” byli ale nie są aż tacy, aby skazać ich na potępienie. A w gruncie rzeczy to ich najwięcej pewnie będzie J Ja mam szacunek do Boga, że jest taki wspaniałomyślny. ______________________________________________________________________________________ ””””Właśnie dlatego ( i sam to napisałeś) dogmat o czyścu jest zupełnie niebibilijny, bo Pan zmazuje WSZYSTKIE winy tym, którzy przychodzą pełni skruchy i pokory do Niego.”””” _________________________________________________________________________________________ Poszukaj w Biblii a zobaczysz nauki wspominające o czyśćcu więc nie zgodzę się nigdy z tym że jest to nie biblijna nauka. Pan zmazuje wszystkie winy tym tylko kto od razu na to zasługuje. Jeśli nie zasługuje to co Bóg ma mu też wszystkie winy przebaczyć? A sprawiedliwość? A ile ich jest tych od razu do nieba? Niewielu. Nie oszukujmy się, wszyscy z nas to nieźli grzesznicy pomimo, że się staramy... Jednak nie liczył bym na cud i wiem że każdy z nas musi zaśpiewać za wszyściutkie przewinienia i te wszystkie rzeczy które mogliśmy dobre zrobić a jednak nie wykonaliśmy... _________________________________________________________________________________________ ””””Dla mnie wszystko czego nie potwierdza Pismo jest ludzką nauką i Pan tego nie wprowadził tylko ludzie. Bóg nigdy sobie sam by nie zaprzeczył.””””” _______________________________________________________________________________________ To lepiej badaj Pismo a znajdziesz tam to co zwalczasz... Wielu było co mniemali że znają prawdę a byli zwykłymi fałszywymi prorokami... _____________________________________________________________________________________ ”””””Ty mówisz ze KAŻDY, A Jezus zapewnia swoich uczniów: Zaprawdę zaprawdę powiadam wam, kto słucha słowa mego i wierzy Temu który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem lecz przeszedł z śmierci do żywota\" ...powiedział Jezus. Jan. 5.24 Chrześcijanie należący do Jezusa nie będą sądzeni, bowiem Jezus był osądzony i ukarany za niech ( za nas) za tych którzy to przyjęli , osądzony i ukarany był za mnie dla mojego ( i twojego zbawienia) Ci zbawieni w Chrystusie Panu uwierzyli i oddali się w Jego rece i pod Jego panowanie. Ci którzy nie uwierzyli, ci zdadzą sprawę z kazdego wypowiedzianego słowa, właśnie na sądzie.”””” ________________________________________________________________________________________ Rz 14:12 BT \"Tak więc każdy z nas o sobie samym zda sprawę Bogu.\" 2Kor 5:10 BT \"Wszyscy bowiem musimy stanąć przed trybunałem Chrystusa, aby każdy otrzymał zapłatę za uczynki dokonane w ciele, złe lub dobre.\" ________________________________________________________________________________________ Scorpion nie pogardzaj ludzmi nazywając odstępcami, tych, którzy kierowani przez Ducha Swiętego nie słuchają ludzkich nauk Rzymskiego Kościoła i odeszli od grzesznych praktyk. Np. odpustów za pieniądze....itd. Ty mówisz odstępca, inny katolik o ewangelicznym chrzescijaninie powie odszczepieniec.... Czasami pychę trzeba zamienic w pokorę, bo tylko Pan zna tych którzy są Jego. Ja znam głos Jezusa i wiem Komu zaufałam. Mojemu Zbawcy. Nigdy nikogo nie obrazam takimi określeniami jak wy katolicy łatwo to czynicie. Mogę ocenic daną naukę, podejsć od strony teologii, nie dodawać do tego pejoratywnych określeń. Kościół Jezusa Chrystusa nie jest ziemską Organizacją, tak jek twierdzą to katolicy albo SJ. To niewidzialna budowla z dusz ludzkich zbudowana i twierdzenie ze protestant jest \"odstępcą\" \"odszczenieńcem\" od JEDYNEGO PRAWDZIWEGO KOSCIOŁA. jest bibilijnie jedną wilką pomyłką i błędem za który trzeba będzie zdać sprawę przed Bogiem. Nie ma na ziemi kościoła widzialnego Jezusa Chrystsa, ale On zna tych którzy są Jego i znają Jego głos i idą za NIM. \"Moje Królestwo nie jest z tego świata\" \"Znam owce moje i moje mnie znają i idą za mną\" Ale mogę się z tobą zgodzić, jestem odstępcą od błedu, wszczepiłam się w Jezusa. Od Niego nie zamierzam się ani odszczepić ani odstąpić. ________________________________________________________________________________________ Wyjaśnijmy sobie jedną rzecz. Pierwszą religią prawdziwą była religia dana Izraelowi. Potem Jezus ustanowił Kościół i powołał największego apostoła, któremu przekazał władzę. Władza ta będzie przekazywana aż do skończenia świata. Po apostołach kto przejął władzę? Protestanci czy inne wyznania? Ich nie było... Kościół rozwijał i nazywany został katolicki czyli powszechny. Najbliżej jego są jak wiadomo prawosławni... Nawet ich można nazwać odstępcami, bo uciekli spod rządów następcy Piotra... A inne wyznania? Wszyscy odstępcy. Jeden jest kościół... Odstępcy kierowani Duchem Świętym? J Zawsze może się zdarzyć jakaś wpadka w kościele, ale czy to dziwić powinno, nie, Judasz jest świetnym przykładem... Ja nie pysznię się, ale stwierdzam fakty. Jest jeden Kościół Boży inni to odstępcy, zwodzeni przez Szatana... Sami są sobie winni, że od Boga odeszli. I zaprzeczą temu co On ustanawia... Pan nie raz już dawno wskazał za kim warto iść i kto jest jego, a że pojawią się fałszywi co będą mieć o sobie wysokie mniemanie to też nauczał... Po to dał władzę apostołom, aby ci pilnowali owczarni. Wszyscy co są z tej owczarni słuchają pasterzy, których daje Bóg. Wielu jednak nie słucha i idą za głosem innych przykłady można by mnożyć zresztą protestanckich wyznań jest taka ilość że trudno się połapać... można by rzec odstępcy odstępców, bo z jednego wyznania wyłaniają się następne i tak bez końca... ____________________________________________________________________________________ Byłam kiedyś wiele razy u spowiedzi i ZAWSZE słyszałam: \"JA CI ODPUSZCZAM GRZECHY\" lub \"ODPUSZCZAM CI GRZECHY) Moze inni mówią Bog ci odpuszcza grzechy, ale skoro wiem, ze mi Bóg odpuszcza bo tak obiecał w swoim słowie: 1J 1:9 Bw \"Jeśli wyznajemy grzechy swoje, wierny jest Bóg i sprawiedliwy i odpuści nam grzechy, i oczyści nas od wszelkiej nieprawości\". to idę z tym właśnie do Tego, który jedynie ma prawdziwą moc aby to uczynić _______________________________________________________________________________________ No widzisz kiedyś wierzyłaś że Bóg przez kapłana ci przebacza, teraz już w to nie wierzysz, no cóż... i tak bywa... ja tego nie pochwalam, ale to twoje życie i ty za nie odpowiesz... __________________________________________________________________________________ TAk On jest ze swoim KOSCIOŁEM ( ludzmi którzy są JEGO)- do końca swiata i bramy piekielne go nie przemogą. ____________________________________________________________________________________ Kościół jest tworzony przez ludzi, ale nie zapominajmy na kim ten Kościół Chrystusowy był budowany na „Skale” – Piotrze, a potem to już wiadome jak się potoczyło... ________________________________________________________________________________________ OD kiedy Pan dał pozwolenie do wprowadzania czegoś innego niż to co On sam powiedział, przecież to otwarta droga do wprowadzenia ludzkiej ( nie Bozej) nauki. ________________________________________________________________________________________ Dopóki nie zrozumiesz że Duch działa przez swoich kapłanów wybranych do tej posługi to nie zrozumiesz tego co czynią Papieże. Na jakiej podstawie możesz potwierdzić że to co czyni Papież jest sprzeczne z planem Bożym i Jego wolą? Odstępcy wprowadzają ludzką naukę... ci których wybrał Bóg – apostołowie i ich następcy - służą Jemu... ________________________________________________________________________________ ostatnie słowa Jezusa do uczniów: macie uczyć WSZYSTKIEGO CO WAM PRZYKAZAŁEM. ________________________________________________________________________________ A co w tym dziwnego, apostołowie mieli czynić co im Jezus nakazał. I to spełnili, a następcy trzymają się tej nauki. ____________________________________________________________________________________ Duch Swięty nigdy nie działa w sprzeczności z wcześniej wypowiedzianym Słowem. W nauce Kościołą Rzymskiego jest wiele nauk wrecz zaprzeczających Pismu, więc można być pewnym, ze nie jest to działanie Ducha Swietego, ale ludzkiej błędnej nauki i poważnego zwiedzenia. I wtedy jest to prawdziwą herezją ___________________________________________________________________________________ Ja nie widzę żadnej sprzeczności. Co chce Bóg tak i się staje... A jakie nauki ci nie pasują? Wszyscy heretycy mówią tak samo, w kościele katolickim jest to nie tak , tamto nie tak. Zawsze tak było i tak będzie. Wyznania atakujące Kościół Chrystusowy zawsze będę ujadać, ale ich czas się kiedyś skończy i odejdą w niebyt wszyscy heretycy czy tego chcą czy nie. Przez wieki wiele wyznań atakowało Kościół katolicki, a teraz wiele z nich po prostu nie istnieje. Bóg starł ich herezję w pył. Z innymi zrobi tak samo. Kłamstwo się szerzy jak gangrena, ale na wszystko jest lek.

Do _ulka_ Tak jak ty rozumują właśnie ŚJ... Tłumaczenie żeby wyzanwać przed tymi przeciw któym grzechy się popełniło jest nieprawidłowe. Takie tłumaczneie przeczy temu wersetowi, który wyraźnie mówi: "wezwijcie kapłanów kościoła" a dalej podaje "a jeśliby był w grzechach zaostaną mu odpuszczone" Tylko apostołowie otrzymali moc odpuszczania grzechów. Gdybyś wobec kogoś zgrzeszyła i chciała mu to wyznać żeby ci przebaczył to jeślibyś go już nigdy nie spotkała jakbyś to uczyniła? itp. itd.

jeszcze cd... bo coś ucięło Zawsze tak było i tak będzie. Wyznania atakujące Kościół Chrystusowy zawsze będę ujadać, ale ich czas się kiedyś skończy i odejdą w niebyt wszyscy heretycy czy tego chcą czy nie. Przez wieki wiele wyznań atakowało Kościół katolicki, a teraz wiele z nich po prostu nie istnieje. Bóg starł ich herezję w pył. Z innymi zrobi tak samo. Kłamstwo się szerzy jak gangrena, ale na wszystko jest lek.

Gość cxvvvc
ty skorpion coś taki ważny i beszczelny ? 21:53 SCORP1ON do mnie skorpion niczym """ nie przekonujesz zupełnie niczym dla mnie katolicyzm to sekta """ Dla sekciarza czy innego myśliciela np. ateisty Kościół Chrystusowy zawsze będzie sektą, a czego? Płytka wiara... Na płyciznę zawsze jest jednak rada... Nadejdzie godzina śmierci to każdy zaczyna wierzyć, ale już nie zapóźno wtedy? Po zbrukanym życiu nagłe olśnienie przedśmiertne niewiele daje... chociaż dobre i to... Są i tacy co w godzinę śmierci się nie nawracają, o takich to szkoda nawet pisać... bo już po nich... kim ty jestes by nas oceniać ? pytam : KIM ?