Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Oranje

Spodobali mi się Świadkowie Jehowy...

Polecane posty

Gość hbij
10:24 zuloogula SCORPION masz ze mna kontakt na gg,to mi podawales te informacje o masonach.Marzena z tej strony.A Ty hbij jak nie znasz szczegolow to po co sie wypowiadasz w ogole.Ciele z ciebie bylo jest i bedzie.A ja nie dyskutuje z cielakami.Amen to własnie miłośc do bliźniego w wydaniu zologuli ( fajny nick - zdolna dziecko jestes ) poruszyła Cię prawda jaką napisałam o Tobie , oj biedactwo Ty moje kochane ..... a to kwiatek dla Ciebie hi hi 🌼

Gość Biały pałac
Zuloogula Odpisałam.

Gość hbij
i jeszcze serduszko by milutko Tobie było ❤️

Gość alabamy
A ja znam dziewczyne co ma małe nieslubne dziecko, ona jest ŚJ, a on niewierzący. Dziewczyna jest biedna, nie ma na ubranka, na pampersy, i nie chce pomocy od Kościoła katolickiego. Ale co lepsze, nikt ze ŚJ nie chce jej pomóc.

DO Przepraszam że się wtrącę „””To się może zdecyduj. Wyrwane z kontekstu (tak wyrwać to manipulacja, ale trudno): (...) \"Rozmawialiśmy z nimi z pozycji katolików znających wcale nie gorzej od nich Pismo święte.I powiem, że dziś widzę ze to była strata czasu.\" A za trzy zdania: (...) \"Nigdy dyskusja nie jest stratą czasu\" A takich niekonsekwencji mozna znaleźć w twoich wywodach więcej. Sztuką jest żonglować argumentami, tylko po co? Jeśli zarzucasz Jehowcom wyrywanie, manipulowanie i interpretację - \"wejrzyj w swój warsztat a zobaczysz pustkę\" Pozdrawiam, Ateista””” To ty się raczej zdecyduj kogo cytujesz... Pierwsza wypowiedź nie była moja widziałeś takie „””” ....... „””” – cytowałem wcześniejszą wypowiedź Moimi słowami jest twój drugi cytat. Radzę najpierw przyjrzeć się dyskusji i kto kogo cytuje a potem wydać wyrok... Ty mieszając moje wypowiedzi z innymi możesz wypominać moją niekonsekwencję? Sam jesteś niekonsekwentny. Pustkę to widać u ciebie... pomyśl, spraedź, a potem pisz... bo wszyłeś tylko na błazna... pustego ateistycznego błazna...

DOPrzepraszam że się wtrącę I tu się mylisz. Katolicy są o niebo bardziej tolerancyjny jak ktoś np. do kościoła za bardzo się nie garnie. Nie wiem ile w tym tolerancji a ile obojętności... ŚJ działają tu błyskawicznie i niezdecydowany jest ponaglany do ochoczej wiary albo trafia pod komitet sądowniczy, a jak dalej ma opory to do widzenia, nikt go nie zna i musi umrzeć w Armagedonie... heh miłość... Poczytaj jak wiele członków rodzin katolickich stało się ŚJ, wiele katolików z ich rodzin się za nich modli i na nich czeka... Takich historii jest tysiące... Np. matka poznała ŚJ i wyjechała z nimi, a mąż z małymi dziećmi został sam... dobrze zrobiła? Może sam zostałeś błędną owieczką... a może byłeś ŚJ... wielu byłych jest ateistami, bo zniszczyli wszystko co najważniejsze...

hbij """"skorpion dla Ciebie wszyscy są źli a katolicy wspaniali i tutaj bardzo się mylisz ........ """ Są źli wszedzie. Czarne owce zawsze istnieją. My tu jednak dyskutujemy o religi i jej wpływie... Powiedz mi kto jest lepszy: 1. ŚJ odmawiający transfuzji krwi dziecku... 2. Satanista zgadzający się na transfuzję... Kto w tej kwestii spełnia wolę Ojca?

27.04.2008] 03:06 SCORP1ON to nie ja napisałam \"żadnej \"- ale tak jest napisane w Słowie Boga. przeanalizuj raz jeszce te 2 wersety, po pierwsze Bóg zabrania spożądzania podobizny człowieka ( czy to kobiety czy mężczyzny) jako obrazu i oddawania mu czci Pwt 4:16 Bw \"abyście nie popełnili grzechu i nie sporządzili sobie podobizny rzeźbionej, czy to w kształcie mężczyzny, czy kobiety\" Pwt 4:23 Bw \"Strzeżcie się, abyście nie zapomnieli o przymierzu Pana, waszego Boga, które zawarł z wami, i nie sporządzali sobie żadnej podobizny rzeźbionej, jak ci to nakazał Pan, twój Bóg.\" a w 2 wersie mówi : nie spożądzajcie ZADNEGO obrazu, rzeźby jako obiektu czci. Dla mnie to bardzo istotne. Zadnego to zadnego. co co ty proponujesz dało otwartą drogę do bałwochwalstwa w postaci czczenia obrazów figur ludzi i ludzkich podobizn pod hasłem - kult świętych, jednak Jezus chciał żeby go namalowano, kojarzysz na pewno Faustynę... ( cyt Scorpion)- dla mnie jedynym żródłem wiary i postępowania jest Pismo Swięte. Objawienia są znane jako sprzeczne z Duchem Biblii: Przeczytaj ( długie ale warto) http://www.polskiecentrum.com/artykuly/cuda_Marii.htm chodziło, chodziło Mu o to żeby ludzie pamiętali o Nim. ( cyt Scorpion) Bóg dał Pismo jako objawienie woli swojej i w Nim zawarte jest to wszystko co Bóg chciał powiedzieć ludziom o Jezusie i o swoim posłaniu dla człowieka podaj przykład wersetu, który o tym mówi, że nie można stwarzać podobizny Boga Jezusa lub Jahwe jeśli już w Starym Testamencie... Gdzie znajdziesz werset? ( cyt Scorpion) dla mnie te 2 wersety są wystarczającym dowodem na to co Bóg mówi na temat obrazów i rzeźb: Pwt 4:16 Bw \"abyście nie popełnili grzechu i nie sporządzili sobie podobizny rzeźbionej, czy to w kształcie mężczyzny, czy kobiety\" Pwt 4:23 Bw \"Strzeżcie się, abyście nie zapomnieli o przymierzu Pana, waszego Boga, które zawarł z wami, i nie sporządzali sobie żadnej podobizny rzeźbionej, jak ci to nakazał Pan, twój Bóg.\" Myślę, że jeśliby ktoś zapytał się Jezusa czy może Go namalować to by przykładowo był taki dialog: Ktoś: Panie, mogę Cię namalować? Jezus: A po co chcesz mnie namalować? Ktoś: Panie, aby obraz ten przypominał mi Ciebie, nawet kiedy nie będziesz już przy mnie... ( cyt, Scorpion) nie musisz się domyślać, co Bog mógłby powiedzieć, On zostawił swoje słowo dla człowieka, a przede wszystkim pozostawił ducha Swiętego, jako Pocieszyciela , który jest zawsze z człowiekiem który ufa Bogu. Mt 28:20 Bw \"Ja jestem z wami po wszystkie dni aż do skończenia świata.\" 1J 3:24 Bw \"A kto przestrzega przykazań jego, mieszka w Bogu, a Bóg w nim, i po tym Duchu, którego nam dał, poznajemy, że w nas mieszka.\" 1J 4:15 Bw \"Kto tedy wyzna, iż Jezus jest Synem Bożym, w tym mieszka Bóg, a on w Bogu.\" tak bardzo bronisz tego ze można spożadzać obraz Jezusa a tak samo myślisz ze można kłaniać sie obrazom świętych _ np. sw. Teresy, św Stanisława, klękać przed obrazem Marii Matki Jezusa? wołać do rzeźby i czcić rzeźbę ukłonami, złotymi koronami, strojnymi szatami? czy to też jest zgodne ze Słowem Boga? czy On to pochwala ? co myślisz?

DO alabamy \"\"\"\"\"A ja znam dziewczyne co ma małe nieslubne dziecko, ona jest ŚJ, a on niewierzący. Dziewczyna jest biedna, nie ma na ubranka, na pampersy, i nie chce pomocy od Kościoła katolickiego. Ale co lepsze, nikt ze ŚJ nie chce jej pomóc. \"\"\"\"\" Tragedia... Ale moze jej ktoś pomoże... Dobrzy ludzie zawsze się znajdą...

Gość hbij
skorpion cos sie tak uparł na SJ przykłady które podajesz dzieją sie nie tylko u SJ ale w wielu religiach , wyznaniach pomoc , miłośc itp zależa od człowieka i religia ma tutaj niewielki wpływ znam mnóstwo przykładów pomocy katolików i SJ ale znam też przykłady nienawiści katolików i SJ uparłes sie tej trasfuzji - przecież w Biblii pisze by nie korzystac z krwi , nie spożywac ( dlaczego nie przestrzegają tego katolicy ?)

Gość hbij
nawet masz jakies uwagi dotyczace korzystania z wersetów które tutaj zamieszczam bo nie pochodzą od katolików mam wrażenie , że słowo księdza jest ważniejsze dla Ciebie niż słowo Boże !!!!!

Gość hbij
weźmy przykład seksu przed ślubem ( ok 90 % polaków to katolicy ) ilu z nich przestrzega tego nakazu od Boga ? jaki wpływ ma tutaj religia ? żaden !!!! i takich przykładów jest mnóstwo.......

do hbij. a jeśli chodzi o transfuzję. myślisz ze Jezus wymaga takiej ofiary? skoro sam powiedział: Mt 12:7 Bw "I gdybyście byli zrozumieli, co to jest: Miłosierdzia chcę, a nie ofiary, nie potępialibyście niewinnych." Bóg nie wymaga ofiar, Bóg wymaga wierności Jemu, spełnienia woli Ojca i miłosci- najpierw do Niego potem do człowieka.

Dz 21:25 Bw "Co się zaś tyczy pogan, którzy uwierzyli, wysłaliśmy na piśmie nasze zalecenie, aby się wystrzegali rzeczy ofiarowanych bałwanom i krwi, i tego, co zadławione, i nierządu." a ten werset na który powołują się SJ, mówi o tym, ze gdy poganie zaczęli nawracać sie do Jezusa apostołow e chcieli przestrzec przed pogańskimi obyczajami które między innymi polegały na zabijaniu ( przez zadławienie) ofiar zwierzecych i picie krwi ofiary. To nie mogło być akceptowane, stąd zakaz takich masakrycznych pogańskich obrzędów. Nie ma to nic wsplnego z transfuzją. Tu nie pije sie krwi, ale ratuje sie człowieka. Oddanie narządu, przeszczep, czy też danie mu krwi jest najwyższym aktem miłosci. Jezus powiedział, ze daje zycie swoje za przyjaciól swoich. Oddał to co ma najcenniejszego, siebie samego, aby ludzie mieli przebaczone grzechy, w Nim. I potępianie aktu ratowania życia jest jakimś nieporozumieniem, zupełnym minięciem się z tym o czym mówi ewangelia. Aktem miłosierdzia. Bóg chce miłosierdzia nie ofiary i cierpienia człowieka.

Do Kamelia To powinnaś raczej Jahwe mieć za złe że dał Arkę i kult rzeczy się rozpoczął... Ale jak wiadomo, kult związany z Bogiem Prawdziwym nie jest zły. Gdyby ktoś sobie namalował np. Baala i wiedział że to bożek i strzelałby mu pokłony to faktycznie wersety te powinny go otrzeźwić z bałwochwalstwa. W przeciwnym wypadku nie widzę nic nienaturalnego. Jakbym sobie namalował ołówkiem karykaturę Jezusa to jestem bałwochwalcą??? Według Ciebie tak... Niech Bóg jednak osądzi czy myśląc o Jezusie i starając się go namalować oczami np. swojej wyobraźni oddaję cześć Jemu czy bożkowi... Objawienia nie są sprzeczne. Gdybyś szerzej o tym przeczytała wiedziałabyś, że w objawieniach jest tylko wyjaśnienie kwestii w Biblii już zawartych. Zresztą twierdząc, że Bóg nie ma głosu, potwierdzasz postawę Faryzeuszy i zatwardziałych Żydów, oni też nie słuchali nowych Słów Boga i kim są tym są... Ty się uwzięłaś na te wersety mówiące o podobiznach bożków. Poczytaj o Izraelu jak czcili wszystko co związane z kultem Boga i Żydom wypominaj bo oni to rozpoczęli... „””””””””tak bardzo bronisz tego ze można spożadzać obraz Jezusa a tak samo myślisz ze można kłaniać sie obrazom świętych _ np. sw. Teresy, św Stanisława, klękać przed obrazem Marii Matki Jezusa? wołać do rzeźby i czcić rzeźbę ukłonami, złotymi koronami, strojnymi szatami? czy to też jest zgodne ze Słowem Boga? czy On to pochwala ? co myślisz?””””””” Poza tym myślisz, że jeśli kłaniam się obrazowi Matki Jezusa to zapieram się Boga? Bóg dobrze wie kto jest w mym sercu najważniejszy, mam ogromny szacunek do Matki, ale najważniejszy jest Bóg. Bóg miałby być zazdrosny o Maryję? Po co? Skoro wie, że oddajemy Jej cześć mniejszą niż Bogu, gdyż jest stworzeniem... ale stworzeniem doskonałym, ukochanym przez Boga. Jeśli Bóg ją wywyższył ponad wszystkie stworzenia to ja mam Jej się nie kłaniać? Takim postępowaniem co najwyżej sprzeciwił bym się Bogu. Szacunek mam też do ludzi którzy w szczególny sposób służyli Bogu (Świętych), jeśli dla Boga są ważnymi to i ja się nie będę Mu sprzeciwiał i będę szanował ich w swym sercu, może ich przykład zmieni coś w naszym życiu, byśmy stawali się lepszymi dziećmi Boga. A co cię tak bulwersuje w kulcie Maryjnym, że nakłada się koronę na obraz, ładnie przystraja... każdy hołd oddany Matce Bożej jest miły dla Jej Syna. Przestań tak wyolbrzymiać tę niechęć, bo już wystarczy, że demony z niechęcią na Nią patrzą i chętnie by zniszczyły Jej kult. Bóg jednak na to nie pozwoli. On Ją powołał i Ona będzie przyciągała do Niego zagubione dzieci...

Nieprawdą jest to, że Izraelitom obcy był kult przedmiotów związanych z uwielbianiem Boga. Naród Wybrany na polecenie Boga namaszczał ołtarze (Wj 29:36, Kpł 8:11, Lb 7:10), ołtarz całopalenia (Wj 40:10), święty namiot (Wj 30:26), Arkę Przymierza (Wj 40:9, Kpł 8:10, Lb 7:1), stelle (Rdz 28:18, 31:13) i tarcze (Iz 21:5, 2Sm 1:21). Mieli też czcić Przybytek (Kpł 26:2, Ps 138:2). Izraelici posiadali też chorągwie (Lb 2:2, 10, 17).

Kpł 26:2 mówi, aby czcić święty przybytek Pana. Widać więc, że choć Bóg zakazywał czcić przedmioty kultów pogańskich, to jednak pozwalał czcić to, co jest związane z Jego Osobą. Jeśli czczono świątynię (wszystko, co się w niej znajdowało - Wj 40:9), przez którą ukazywała się chwała Pańska, to czemu nie można czcić innych relikwi przez które też ona się ukazuje? To nie Kościół wprowadził obrazy i figury lecz Bóg (Wj 25:17-22). To Bóg powołał rzeźbiarzy do upiększenia Jego świątyni (Wj 35:30-35) i nakazał utworzyć podobizny cherubów (1Krl 6:23) pomimo, że aniołowie Jego przebywają w niebie. Bóg nakazał też sporządzić zasłonę na której wyhaftowano obraz cherubów (2Krn 3:14) oraz wykonać płaskorzeźby. Bóg więc ganił tylko kult pogański (Ez 8:9n., 16), a nie ten związany z Jego osobą. Dziwne, że ŚJ atakują nasz „kult względny” czy raczej „cześć” obrazów, bo sami twierdzą, że oddają „cześć względną” Jezusowi, który jest wg nich stworzeniem (Strażnice: Nr 2, 1992 s.23; Rok CIV Nr 14 s.4-przypis). Czyżby „cześć względną” mogli oddawać wg nich tylko ŚJ, a my nie?

Bóg zakazywał czcić stworzenie, człowieka. przeczytaj dokładnie te objawienia które ci podałam a szczególnie te żółte zdania które świadczą o niezgodnosci z Biblią. Bóg nigdy nie zaprzecza sobie samemu, więc te objawienia nie pochodzą od Niego. cały czas pidajesz t, ze Izraelici czynili\" swięte rzeczy\". a czy uczniowie Pana też tak czynili. Czy gdy przyszedł Jezus to nadal apostołowie kazali tak postępować? Co to znaczy czcic Boga w Duchu i w Prawdzie? J 4:23 Bw \"Lecz nadchodzi godzina i teraz jest, kiedy prawdziwi czciciele będą oddawali Ojcu cześć w duchu i w prawdzie; bo i Ojciec takich szuka, którzy by mu tak cześć oddawali.\" Bóg chce by Jego uczniowie oddawali Mu cześć w Jezusie Chrystusie który jest Prawdą, a takze w Duchu swiętym , który zamieszkuje w tych którzy sie Jemu oddali. Nie potrzeba wtedy zadnych figur posągów obrazów. To bałwochwalstwo.

ja nie jestem świadkiem Jehowy i wiem na pewno, ze nie wolno kłanaić sie obrazom przedstawiajacym stworzenie. Bóg wyrażnie o tym powiedział w 2 przykazaniu w dekalogu.

Gość zuloogula
Kamelia mowisz,ze piewrsi uczniowie Pana nie czcili swietych rzeczy.A ja sie pytam skad o tym wiesz? czy gdzies pisze,ze nie czcili swietych rzeczy? Ja bym sie sprzeczala ,gdyz jak wiesz piewsi uczniowie byli pochodzenia zydowskiego i nie bylo im obce czczenie swietych rzeczy przeznaczonych Bogu,nawet pisze ,ze w chwili smierci Jezusa rozerwala sie zaslona w miejscu naswietszym,czyli za czasow pierwszych uczniow nadal bylo miejsce naswietsze i bylo im doskonale znane,a czy Jezus zniosl ow kult tego nie napisano,Z nowego testamentu wynika ze chrzescijanie pochodzenia zydowskiego nadal przestrzegali starego prawa,moze nie w calosci,ale jadnak na dowod dzieje apostolskie opisuja sytuacje gdzie Pawel kazal obrzezac Tymoteusza ze wzgledu na zydow.Uwazam ,ze scorpion podal rzeczowe argumentya przy tym powowal sie na Biblie. Nikt przeciez tak naprawde nie tworzy bozkow czyli cielcow i nie odaje im czci.Kazdy oswiecony katolik wie ,ze obrazy pomagaja im w zblizeniu duchowym do Boga,przez te obrazy czy figury przedstawiajace Jezusa patrza dalej do nieba.Co w tym zlego ze przyblizaja sobie przez to Boga,ktorego nie moga objac myslami? Poza tym modlac sie poprzez obraz nie znaczy ze nie modla sie duchem i prawda.Modlitwa jest sama w sobie uniesieniem duchowym,duchowym weschnieniem do Boga.Zastanow sie logicznie czy Bog jest zly gdyy jego wyznawca modli sie do niego poprzez obraz przedstawiajacy Jezusa?a przeciez sercem modli sie do niego samego ,wiec w czym problem? Mowilas tez o innych obrazach przedstawiajacych swietych kosciola ,i ze do nich sie nie nalezy modlic,ani holdu mu oddawac i masz racje,rzaden swiadomy katolik tego nie robi,co najwyzej prosi o wstawiennictwo,skoro uwaza sie ze po smierci ludzie zmartwychstaja i sa u Boga to nie ma w tym nic zlego jesli poprosi sie takie osoby duchowe o wstawiennictwo.Ja bedac na ziemi moge rowniez kogos porosic o wstawiennictwo za mnie za modlitwe.Nawe wiecej powinnismy sie modlic za innych. Co do kultu Mari to takze uwazam ,ze przeaadnie oddaje sie jej czesc,ale tak jest chyba tylko w Polsce,a z tego co wiem to rowniez wielu katolikow nie popiera takiego przesadego oddawania czci Maryi.Chodz nie wolno zaprzeczyc ze czesc jej sie nalezna nalezy,gdyz sam Jezus powiedzial bysmy czcili matke i ojca swego.Czcic to znaczy szanowac i obdarzac respektem.Maria odegrala znacznie wieksza role niz normalna matka,ona porodzila syna Bozego.Boga,wiec jak mozna jej za to nie czcic?w lukasza wyraznie jest napisane ze za ten czyn na wieki bedzie przez narody zwana blogoslawiona,czyli szczesliwa,szczesliwa bo wyrozniona wielce przez Boga,wyrozniona ponad wszytkich ludzi,gdyz nikomu przed nia i po niej nie bylo dane dostapienie takiego przywileju. Rodzac Jezusa stala sie matka nas wszytkich bo rodzac Jezusa przyczynila sie posrednio do naszej nadziei na zycie wieczne. Jesli Maria jest wtej chwili w niebie przy swoim synu to czy nie slyszyy jak ludzie zaanosza prosby do niej o wstawiennictwo?Jak byy nie bylo kult Maryjny prowadzil ludzi i prowadzi do wiary w Boga,Tego co jest ponad nia,tak ja to widze przynajmniej,probuje zrozumiec.A jesli ograniczysz sie tylko do Biblii to tym samym zaprzeczysz ,ze na ziemie mial byc dany pocieszyciel Duch Swiety,ktory mial prowadzic swoj lud i dlatego kosciol ma prawo wprowadzac rozne nauki,dogmaty,puki one prowadza narod do Boga znaczy,ze byly one zainicjowane od Boga.Tak ja to przynajmniej rozumiem.Moze zle,ale puki co nie wiedze innej alternatywy dla siebie poza KK;jest to jedyny kosciol ,ktory rozprzestrzenil chrzescijanstwo na caly swiat,dzieki,ktoremu w wogole pojawili sie protestanci.gdyby nie ow Kosciol o Jezusie by zapomniano,a o Biblii zaden smiertelnik by nie slyszal.Gdyz zydzi uznaja tylko tore,ktorej nie mozna nadac miana Biblii,gdyyz jest niekompletna.Wiem ze ten kosciol popelnial wiele zlego,ale w narodzie wybranym tez popelniano straszne wykroczenia,Byli rozni krolowie lepsi i gorsi,tak samo i papierze,nie wszyscy byli szubrawcami,Bog przez wieki tolerowal narod zydowski mimo wszytko i nawet mimo grzechow jakie popelniali Bod wypelnil swoja wole posylajac swojego Syna by oddal zycie rowniez za nich.Dlaczego nie mialby przez prymat papiestwa spelniac woli swojej i zadbac o to by o jego synu mowil caly swiat?Historia pokazuje ,ze jednak tak bylo bo dzis niema chyba ludzi na ziemi ,ktorzy by nie slyszeli o Jezusie i bynajmniej nie dzieki protestantom,ale dzieki temu opluwanemu kosciolowi.

Jeśli chodzi o pośredników do Bozego tronu to jest tylko JEDEN - Jezus Chrystus. Tylko On jest droga prawdą i zyciem i nie ma innej drogi do Ojca jak tylko PRZEZE MNIE powiedział Jezus. Ew. Jana. 1Tm 2:5 Bw \"Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus,\" Bóg dał JEDNO imię, którego mamy wzywać i modlić się przez Niego- Imię Jezusa Chrystusa Dz 4:12 Bw \"I nie ma w nikim innym zbawienia; albowiem nie ma żadnego innego imienia pod niebem, danego ludziom, przez które moglibyśmy być zbawieni.\" Zasłona w swiatyni rozdarła się na znak dla Zydów, ze nie ma już granicy między miejscem NAJŚWIETSZYM a swiętym. W obrzędowości Izraela był podział na te 2 miejsca, miejsce najświętsze dla Zydów to miejsca Bozej Obecności i tam raz do roku wstępował najwyzszy kapłan. Gdy zasłona się rozdarał to oznaczało, ze ta niedostępna swiętość stała się dostępna właśnie przez ofiarę Jezusa, który umierając ponosi najwięszką ofiarę i jako arcykapłan występuje w roli pośrednika między ludem a Bogiem. Dostęp do tronu łaski staje się dzięki niemu możliwy. Jezus niszczy wszelkie bariery w dostępie do Tronu Najwyzszego. Hbr 9:11 Bw \"Lecz Chrystus, który się zjawił jako arcykapłan dóbr przyszłych, wszedł przez większy i doskonalszy przybytek, nie ręką zbudowany, to jest nie z tego stworzonego świata pochodzący,\" Jezus zmienia ofiary zwierząt na ofiarę doskonałą, siebie. Stare Przymierze zamienai na Nowe Przymierze. Przez wiarę i przez swoją krew dostępne dla człowieka, więc nie ma już potzreby składania zarówno ofiar jak i czczenia swiętych przybytków, i czynienia innych obrzędów związanych ze Starym Przymierzem Izraela. Kamelia mowisz,ze piewrsi uczniowie Pana nie czcili swietych rzeczy.A ja sie pytam skad o tym wiesz? czy gdzies pisze,ze nie czcili swietych rzeczy?( cyt zulugula) a ja się pytam czy gdzieś jaest napisane ze czcili? Bóg w swoim słowie zawarł WSZYSTKO co chciał zostawić człowiekowi w swoim Testamencie. I Biblia zawiera WSZYSTKO co Bóg chce abyśmy o NIM WIEDZIELI i o tym co jest JEGO WOLĄ.

Gość hbij
kamelio---------> 19:59 Kamelia (mk1974@interia.pl) do hbij. a jeśli chodzi o transfuzję. myślisz ze Jezus wymaga takiej ofiary? ja tez nie rozumiem ich zakazu transfuzji tzn oni tłumaczą iż w krwi jest dusza ( może myle sie ) przecież tyle razy Jezus wskrzeszał z martwych więc nie chce naszej śmierci a jednak pisze o zakazie spożywania krwi i choćby katolicy tego zakazu nie przestrzegają innym przykładem jest piątek i post - dlaczego? na pamiątkę mamy " świętowac " ostatnią wieczerzę dlaczego " świętujemy Boże Narodzenie , inne święta Maryjne i nie tylko -skoro tego Bóg , Jezus nie nakazali dlaczego ofiara oddawana jest podczas każdej mszy św skoro ofiara była oddana Jedna Jedyna i Bóg więcej nie chce ? ! dlaczego katolicy "ukradli " jedno przykazanie , dzieląc ostatnie na pół ?> to może na dzisiaj tyle , bo tych pytań mam mnóstwo

To katolicy spożywają ludzką krew?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

dlaczego ofiara oddawana jest podczas każdej mszy św skoro ofiara była oddana Jedna Jedyna i Bóg więcej nie chce ? ! dlaczego katolicy \"ukradli \" jedno przykazanie , dzieląc ostatnie na pół ?> (cyt, hbij) uważam , ze sprawa z przykazaniami jest jak najbardziej zasmucająca. a ofiara (msza) składana wciaż ...hmm...Jezus poniósł JEDNĄ WYSTARCZAJĄCĄ DOKOŃCZONĄ OFIARĘ raz na zawsze. ( odsyłam do listu do Hbr.) post wyznaczony w piątek. Sprawa ludzkiej nauki. Nigdy nie można nikomu narzucić postu. To nie jest sprawa \"ustaleń odgórnych\", ale z własnej woli i od serca postanowienie ofiarowane Bogu. A jeśli chodzi o spożywanie krwi. To co napisałam ostatnio wiązało sie z pogańskimi \"ucztami\" na cześć bożków, zadławianie zwierząt i picie ich krwi, impreza połączona była z orgiami i nierządem. Tego apostołowie zabronili. Czy katolicy spożywają krew? Hm. Można by tu powiedzieć np. o kaszance albo i o salcesonie.Ja osobiście nie gustuję. Ale Pismo w innym miejscyu naucza.: Mt 15:11 Bw \"Nie to, co wchodzi do ust, kala człowieka, lecz to, co z ust wychodzi, to kala człowieka.(...) Czy nie rozumiecie, że wszystko, co wchodzi do ust, idzie do żołądka i na zewnątrz się wydala? Mk 7:18 Bw \"I rzekł im: Tak więc i wy jesteście niepojętni? Nie rozumiecie, że wszystko, co z zewnątrz wchodzi do człowieka, nie może go kalać. (19) Bo nie wchodzi do jego serca, lecz do żołądka, i wychodzi na zewnątrz, oczyszczając wszystkie pokarmy. (20) Mówił bowiem: To, co wychodzi z człowieka, to kala człowieka. (21) Albowiem z wnętrza, z serca ludzkiego pochodzą złe myśli, wszeteczeństwa, kradzieże, morderstwa, (22) cudzołóstwo, chciwość, złość, podstęp, lubieżność, zawiść, bluźnierstwo, pycha, głupota; (23) wszystko to złe pochodzi z wewnątrz i kala człowieka.\" Tak więc to co wychodzi z wnętrza jest prawdziwym skalaniem człowieka: złe myśli...itd. Rz 14:2 Bw \"Jeden wierzy, że może jeść wszystko, słaby zaś jarzynę jada. (3) Niechże ten, kto je, nie pogardza tym, który nie je, a kto nie je, niech nie osądza tego, który je; albowiem Bóg go przyjął. \"

Gość hbij
dziękuje Kamelio za odpowiedz a co z tym : dlaczego " świętujemy Boże Narodzenie , inne święta Maryjne i nie tylko -skoro tego Bóg , Jezus nie nakazali ?????

Dzień obchodzony jako Pamiątka narodzin Pana Jezusa świętujemy dlatego, ze Bóg posłał Mesjasza Zbawiciela na ziemię. W kazdą niedzielę przypominamy sobie o tym, czytając Słowo na codzień przypominamy sobie o tym, więc dla mnie każdy dzień to dziękczynienie za to ze Jezus mnie zbawił:), za to ze urodził się dla mojego zbawienia a dlaczego katolicka religiia obchodzi święto Marii- nie wiem. Dla mnie jest to kult człowieka, stworzenia. Nie świętuję tych swiąt. Mama Pana Jezusa wszelką uwagę skupiała na Jezusie. On był też jej zbawicielem. Zawsze kierowała uczniów w Jego stronę. Nie odbierała chwały dla siebie. Bóg był dla niej centrum, była bogobojną istotą. J 2:5 Bw \"Rzekła matka jego do sług: Co wam powie, czyńcie!\" to wielkie skierowanie uwagi Marii na osobę Jezusa. Jego mamy słuchac , Jego wolę czynić, a okazemy się sługami posłusznymi.

DO hbij \"\"\" skorpion cos sie tak uparł na SJ przykłady które podajesz dzieją sie nie tylko u SJ ale w wielu religiach , wyznaniach pomoc , miłośc itp zależa od człowieka i religia ma tutaj niewielki wpływ znam mnóstwo przykładów pomocy katolików i SJ ale znam też przykłady nienawiści katolików i SJ uparłes sie tej trasfuzji - przecież w Biblii pisze by nie korzystac z krwi , nie spożywac ( dlaczego nie przestrzegają tego katolicy ?) \"\"\" Zgadza się wszędzie są źli i dobrzy... Tylko powiedz, czego często ŚJ obłudnie mówią że są lepsi, mniej grzeszą... czego wywyższają się, a każdy upada... a najdonośniej ten kto krzyczy, że jest bez skazy... czy spożywanie to transfuzja? Czym jest krew? pożywieniem czy płynną tkanką, którą można przeszczepić tzn. wprowadzić w krwiobieg \"potrzebującego\"? Dlaczego Żydzi - mistrzowie w prawach - nie widzą zgorszenia w transfuzji? A ŚJ widzą?

DO hbij """ nawet masz jakies uwagi dotyczace korzystania z wersetów które tutaj zamieszczam bo nie pochodzą od katolików mam wrażenie , że słowo księdza jest ważniejsze dla Ciebie niż słowo Boże !!!!! """ Używanie 1 wersetu czy 2 na poparcie nauki to każdy potrafi, ale sprawę trzeba przedstawić w szerszej formie. Tzn. różne wersety. A na tej stronie adwentystów zauważyć można płytkie podejście do tematu. Jeden werset nie określa prawdy, bo może się zdarzyć, że jest wiele wersetów go można by rzec "przekreślających". A skąd taki zarzut że słucham księdza? Każdy ma rozum i sam powinien badać, a słuchać można mądrych, którzy nie wprowadzają w błąd...