Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matura lala

Matura- jaki dopisaliście synonim do słwa sążnisty?

Polecane posty

juz jestem :P dzieki maturencja znalazlam te zwroty na sciadze.pl :) nie za wiele tam jest ale zawsze cos :D ja chodzilam do technikum.. a angola ucze sie 12 lat ale wiecie jak to jest :P a sciag nie robie bo i tak balabym sie z nich skorzystac hehhe :D

To poczatki listow (tlumaczone doslownie) Nie slyszalam od ciebie jakis czas wiec... I havent hear from you for some time, so... Bylam bardzo zadowolona ze uslyszalam od ciebie ponownie I was so glad to hear from you again. Dopiero dostalam twoj list i pisze natychmiast zeby powiedziec ci ze... I have just receive your letterand Im writing at once to tell you that... Dziekuje za twoj list datowany na... Thank your for your letter dated August 14 th. Dziekuje bardzo za odpisanie tak szybko Thank you so much for answering my letter so quickly Wybacz mi ze nie pisalam wczesniej, ale... Forgive me for not writing earlier, but.... Przepraszam, ze to trwalo tak dlugo,ala Im sorry it has taken me so long to write but....

A teraz konce (endings) :-) Oczekuje od ciebie uslyszec wkrotce I look forward to hearing from you soon. Prosze przekaz moje pozdrowienia dla twojego taty Please give my regard to your father Prosze przekaz moje najlepszezyczenia dla Marka Please give my best wishes to Mark. Prosze przekaz moje serdecznosci Betty Please give my love to Betty Mam nadzieje ze wyzdrowiejesz wkrotce I hope you will be well soon Get well soon! Trzymaj sie Take care Do zobaczenia narazie Bye for now Napisz wkrotce Write soon Call me Do zobaczenia wkrotce See you soon Wpadnij jesli bedziesz mial czas Drop in if you have time Nie zapomnij zadzwonic do mnie Dont forget to phone me.

Moze komus sie to przyda:-) Wystarczy to ladnie polaczyc, wykonac polecenia i bedzie 120 slow.

Gość załamka5maja
Bardzo "przychylni" ludzie tworzyli dla nas matury :) Było to czego się najbardziej obawiałam, czyli list formalny :/ Ale generalnie nie było tak najgorzej.... Słuchanie było okropne. Ale reszta nawet ujdzie. Uważam, ze poszło mi lepiej niż na polskim, ale chyba gorzej niż na próbnych :/ ech. Jak nie w tym to w przyszłym roku zdam maturę jak to powiedział moj kolega dziś: "życie to kurwa lubi się pieprzyć" i jak tu się z tą mądrą dewizą nie zgodzić?! :D

Gość maturencja.
załamka- u mnie podobnie.. lepiej niż po polskim raczej ale wydaje mi sie, ze tez odrobine lepiej niz po probnych z ang.. tym razem anpisalam dlzuszy list, niz 5 zdań :D

Gość iSatsu
Nie było źle, przyjemne dość treści, choć niekiedy podchwytliwe... Z odsłuchem nie najgorzej, ale list formalny jednak był, ale czy taki trudny? :> w zasadzie trzeba użyć tylko trzymać zwrotów grzecznościowych od czasu do czasu i nie pisać skrótami... wiadomość to już w ogóle łatwiutka, co nie? ogólnie jestem zadowolony.

Gość MaTEoS
chyba angol trudniejszy niz na probnych - no i ten list formalny-zalamka - za krotki napisalem :/ bo slowek mi sie pozapominalo a z reszta nie umiem lac tak wody o niczym...

Gość eheeehe
Ma ktoś odpowiedzi??

moim zdaniem byl latwiejszy niz probna z operonu ale listening byl fatalny i jeszcze w dodatku za glosno puscili i niewyraznie bylo slychac niektore slowa a poza tym ten koles co mowil to chyba troche za szybko :/ ale jakos napisalam. a co do listu to zapomnialam policzyc slowa! ale prawie cale miejsce ktore bylo na to przeznaczone zapisalam wiec mysle ze nie bedzie za malo.. boje sie a wy?

Gość kamilo
Słuchanie jakie powalone;/;/;/ no comment..1 i 2 nie rozumialem i strzelalem..napewno zdam to na 83% chciałbym;/;/;/..jak bedzie 60% to cud;/;/ zal.pl

Gość iSatsu
Ewelinka, ja miałem ponad 120 słów, a list zajął tą stronę pierwszą i 1/5 następnej, a piszę dość luźno, więc raczej nie masz o co się martwić, skoro zapisałaś prawie całe dostępne miejsce :)

Gość iSatsu
btw, powodzenia wszystkim zdającym jutro WOS (nawiasem, nie chciałbym trzy dni pod rząd matur, już dzisiaj miałem problemy ze wstaniem XD )

ja nie mialam problemow ze wstaniem bo nawet minute nie spalam :( nie moglam usnac doslownie... :/ rano strzelilam mocną kawe i jeszcze do teraz sie trzymam jakos hehe

nawet mi nie mow, bo ja wlasnie zdaje jutro wos :P tez juz mam dosc tego jezdzenia tam :P a Ty co zdajesz?

Gość iSatsu
hehe, u mnie w szkole królowały Tigery wczoraj i dziś :)

Gość maturencja.
ewelina-niezły ten artykuł :) chyba nawet tu na forum pisalismy ostatnio ze to jest bez sensu, ze oceniaja dokladnie z klucza a ten kto interpretuje cos inaczej ma juz 0 pinktow :O ja tego nie pojmuje ajk mozna wyjsc z zalozenia, ze 440 tysięcy uczniow w tym samym momencie zinterpretuje np sen izabeli tak samo :O

dokladnie maturencja.... tylko kretyn mogl to wymyslec.. nasza polonistka sama powiedziala, ze to chore, ale przy jakichs wypracowaniach czy cos nie miala wyjscia musiala nas oceniac wg klucza zebysmy sie przyzwyczaili, ze w ten sposob bedzie sprawdzana matura.. :/ iSatsu jakie Tigery ?:D

Gość maturencja.
punktów* nie pinktów :P

Gość iSatsu
nieźle z tym profesorkiem i pisarzem... heh, zawsze mnie denerwowało narzucanie schematu, bo to typowa zachęta do wkuwania, powinna być brana pod uwagę kreatywność i logiczne myślenie; jak daje się tezę, na podstawie własnej interpretacji i do tego podajesz solidne argumenty to powinno być to zaliczane, a tutaj - ech, nie ma w kluczu to bye-bye.

Gość matura lala
Wszyscy narzekają na słuchanie a dla mnie wlasnie ono poszlo najlepiej. Wydaje mi się, że mam wszytsko dobrze, tylko jednego przykład z True i False nie jestem pewna Tak to jest jak się siedzi w 2 ławce:P Ale list porażka...

Gość maturencja.
dlatego kurde ta matura teraz to o kant dupy stłuc :O myslalam, ze teraz stawia sie na to, zeby sie rozwijac a nie myslec schematycznie.. no ale... widocznie nie Haha u mnie też Tigery :D to taki energi drink ewelina :P teraz be powera pije:P

no dokladnie.. i wychodzi na to, ze uczen nie moze miec wlasnego zdania na dany temat, tylko takie jakie narzucily te jełopy

Gość iSatsu
dlatego nie lubię WOS-u - bo tutaj typowo na wkuwanie formułek, szczególnie ja miałem taką nauczycielkę, u której trzeba mieć jak w książce wszystko, historia też średnio, ale już lepiej niż na WOSie... btw, ja piszę w tym roku egzamin zawodowy z elektronika i tam też jedzie się wg schematu wszystko... kolejny suchar, tzn. pisemny jest w miarę ok - A,B,C,D ... Ale praktyczny, pfffi, praktyczno-teoretyczny, bo praktycznego nic tam się nie robi, tylko opisuje się procedury, jakby to w praktyce wyglądało... Dodam tylko, że u mnie w szkole 3 osoby zdały próbny ;)

iSatsu u mnie podobnie :) zdaje zawodowy z ekonomisty i tak samo teoria banal A B C D, a na praktycznym opisywanie szczegolowe kolejnych czynnosci zwiazanych z ewidencja i funkcjonowaniem dzialalnosci gospodarczej. tez oczywiscie wszystko wg klucza i w dodatku jak nie masz 75% to nie zdales :/ w mojej klasie na 26 osob zdaly 2 a dodam ze mamy duzo osob ktore wybieraja sie na akademie ekonomiczna lol