Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Czarownica na odkurzaczu

topik dla mam nie idealnych

Polecane posty

Gość zapytanie pytanie
Mam pytanko czy 5 m-czne dziecko moze jesc Flipsy?? prosze odpowiedzcie bo mimo ze jestem mama nie wiem tego a jak zapytam na innym forum to idealne mamy zeżra mnie żywcem za brak wiedzy

Szczerze Ci powiem, że nie wiem czy 5-cio miesięczne dziecko może, ale wiem, że 7-mio to na pewno bo widziałam takie jak sobie dziamdziało:) Myślę, że nie zaszkodzi spróbować, ale wszystko też zależy od tego czy dziecko ma już jakieś ząbki i od tego jak u niego z przeżuwaniem - czy jest nauczone już rozgniatać pokarm języczkiem o podniebienie. Bo jeśli cały czas dostaje papki to nagle taki flips może być problemem bo to się przykleja do podniebienia:) Tak mi się wydaje, ale co ja tam wiem - jestem nieidealna.

Gość zapytanie pytanie
dzieki za odpowiedz moj synek juz od 4 m-ca je ciasteczka dla dzici własnie takie od 4m-ca tak ze z rozciumkaniem nie ma problemu:) jadl juz flipsika i nic mu nie bylo ale ktos mi powiedzial ze maluchy nie moga takich zwyklych chrupek jesc wiec zapytalam

Moja mała wcina Flipsiki od ok 2 tygodni moze 3 Tatus jej kupił tez nie wiedzialam czy wolno ale wcina tak ze ho ho. Poza tym dzis w końcu wyszedł ten drugi ząbek i maleństwo prawie cały dzień przespało bo wstała o 9 , o 13 do 17 drzemka i o 19 znow zasneła.

moja tez wcina chrupki kukurydziane - najpierw sobie go rozmaczała w buzi a teraz sobie odgryza po kawałku i czeka az jej sie w buzi rozpusci - wiem ze przy jej figurze to niewskazane ale co tam ... dajecie codziennie zupke dziecku z marchewka czy nie, bo dzis usłyszłam od swojej lekarki ze ona jest za zołta po marchewce - a ja jej daje tylko to co w tych zupkach gotowych jest, na deser przewaznie cos bez marchewki i soków marchwiowych tez nie daje ona jest troche opalona - ale brzuch ma biały - albo ja mam jakies złe swiatło w domu i na dworze bo w tym gabinecie tez mi sie wydawała żołta lekarke mam fantastyczna przez ostatnie dwie wizyty bo ta moja ulubiona jest chora a koniecznie chciałam zaszczepic Ige przed wyjazdem i poszłam do tej popapranej

ja malej tez daje tylko to co w sloiczkach w obiadkach jest osobno jej marchcewki nie daje bo ja zatwardza :O wiec tyle co w tych obiadkach. Moze ona w gabinecie zle swiatlo miala

w gabinetach lekarskich to maja przewaznie takie switlo ze wszyscy tam sa zolci ;P a ile wasze dzieci przesypiaja godzin w nocy?? moja mala ma 3 miesiace i przesypia 10-12 godzin i mam nadzieje ze jej to juz tak zostanie :) ale nie jestem do konca pewna czy to dobrze dla takiego malego bobaska tyle czasu bez jedzenia :/ ale ogolnie to sie bardzo ciesze ze daje mi sie wyspac :]

trochę was zaniedbałam :O starałam sie stać bardziej idealna :D:D:D no i dupa :D:D:D:D przez te upały mała kisiłam w domu - ale ale z klimą :D:D więc nie bylam chyba taa podła ? nie wiem co jest dziecko płacze mi przez sen :O i to kilka - naśce razy w nocy :( wstaje daje jej smoka i zasypia, a po półgodzinie to samo tyle, ze ze smokiem w buzi :O wymiękam ..... zębów, a nawet ich oznak brak , w pokoju ma max 21 stopni , więc tez i nie gorąco .. no zgłupiałam do reszty :( Ja 24 ;) moja tez jeszcze ne siada :( nie pełza , jedynie wiecznie się turla :D:D:D i w ten sposób poznaj świat , liżąc co chwila nowy kawałek podłogi :D:D:D chyba musze ise przyłożyć i zamiast na kefe to na mopie posiedzieć :D:D:D:D buziaczki ps nie dam rady tego co juz naprodukowałyscie przeczytać - wybaczcie, od dzisiaj będe częściej bywać :)

cholera .... spokojnie :D:D:D moja na ostatniej wizycie była niebieska :D:D:D:D:D juz się wystraszyłam, ze coś w poczekalni załapała :D:D:D

A ja muszę jechać z Małym do poradni endokrynologicznej bo chyba dojrzewa:o :D

a ja do swojej musze wezwac chyba super nianie - uległam dzis i znowu jej dałam smoczek dla 2 -miesiecznych dzieci bo darła sie i bulgotała mlekiem jak wkurzony indor , ale jak ja połozyłam na podłoge to zaraz zaczynała sie bawic moja spi od 21 do 6-7 , tzn od 6 juz po mnie skacze bo kolo 5 biore ja do siebie do łózka bywały czasy ze spała do 9

Będzie spała do 8-9 jak będzie chodziła spać o 23-24:) Ja tak Małego budzę jeszcze na jedzonko. Zwariowałabym jakby od 21 do rana nic nie jadł:P

mamaga moja malutka od urodzenia przesypial cala noc ja karmilam ja na spaniu jadla nawet bekła sobie czasem otworzyla na chcwilke oczka a czasem nie:) jak juz miala 3 m-ce to tylko raz w nocy ja karmilam a teraz juz wcale. Dalej przesypia całe noce. Celi xx mojej teraz wyszedl jeszcze wychodzi 2 zabek i tez sie placze przez sen moze faktycznie to na zabki u nas przy 1 zabku tez nie bylo zadnych oznak nawet dziąselka nie byly popuchcniete dopiero ten zabek to juz gorzej Ja mieszkam za granica i tu zalecaja temerature w pokuj dziecka 18 stopni jak mialam 20 to pielegniarka powiedziala ze za cieplo :o i faktycznie jak jest wieciej to mala czasem ma problemy z zasnieciem. A upalu to Wam zazdroszcze u nas juz jakies 2 tygodnie pada i pada czasem wyjdzie troszke slonca i zxnow pada:o My wczoraj z mężusiem postanowiliśmy się zrelaksowac. po uspaniu malej zrobilismy sobie kompiel z pianka do tego świeczki drink ciasteczko i relax :D (dobrze ze mala cale noce przesypia) Było zaje...fajnie :D

no wlasnie problem w tym ze ja jakbym mala obudzila na jedzenie w nocy to gwarantowane nastepne 3 godziny rozrywki :/ w sumie to nic jej nie jest od tego niebudzenia sie moja mala chodzi spac ok20 i budzi sie przewaznie ok8 ale ostatnie 2 dni ok6 co juz jest dla mnie tragedia (jako ze jestem mama nie idealna ;P) ale jak do niej przyjde i sie do mnie usmiechnie to wszystko mi przechodzi :):):)

moja chyba nie jest głodna bo w nocy jej nie karmie odkąd nie karmie piersią - poza tym jak jest głodna to informuje o tym głosno poza tym znów sie dziś nasłuchałam w przychodni jaki to z niej kawał baby

no ja mma podobnie, kilka tyg temu uznałam gdzies o 4 rano ze płacze bo jest głodna a potem musiałam z nia do 6 rano sie bawic na podłodze

a i wogole moja je ostatni raz tak po19 i pozniej dopiero jak sie obudzi a i tak wtedy nie placze tylko najpierw mnie ''wola'' czylöi zakrzyczy i poczeka zakrzyczy i poczeka dopiero jak przez jakies 5min. nie zwleke sie z lozka to zaczyna plakac wtedy jej pampersa zmienie i siedzi sobie spokojnie w lezaczku i czeka az jej butle przygotuje :):):)

no najlepsze jest to ze moja sie w nocy wogole nie budzi ani do jedzenia ani po nic innego

mamaga u mnie rano jest to samo z tą różnicą, że on nie płacze tylko gaworzy i gaworzy. No i za chwilę go budzę na ostatnią kaszkę na "smaczny sen" :D (bo jadł o 20.30) tylko, że u mnie nie ma problemu, że później nie uśnie.

witam wszystkich wpadlam na chwile ale zaraz musze uciekac bo musze mojego glodomorka nakarmic moja klaudia idzie spac po20 jak jest bardzo zmeczona juz sie nie obudzi wieczorem a tak to raz czasami 2 razy w nocy na cyca i wtedy wstaje o 5-6 aajak sie obudzib tak po 21 powariuje jeszcze z tata z godz.i idzie spac tez sie budzi z 2 razy na karmienie ale wstaje o 7czyli moge godzine dluzej pospac

dziewczyny powiedzci mi od kiedy dziecko moze spac na poduszce??

jak obiecałam jestem :D Aniu- 18 stopni - to nie dla mojej Ninki :O ona przy równych 20 stopniach trzęsie się i płacze :O ot wymagajace małe dziecko mi się trafiło :D:D:D mamaga ;) ja swjej kilka dni temu zlikwidowąłam pionizajce książkami i w zamian dałam poduszkę równo za tydzień konczy 7 miesięcy , ale nie wiem od kiedy można :O moje kolezanki z grudniówek juz w 4 miesiącu dawały podusię - więc chyba tak na instynkt trzeba :D:D ja wam zazdroszczę tych przespanych nocy :D:D moja bardzo długo budziła się na amciu w nocy dobrze że od jakiegos czasu ma ochotę tylko na herbatke :D:D:D:D dziewczyny czy jest sens kupowac sinlac? moja mała nie je żadnych kaszek :O jest płacz i usta w linijke i krecenie głową :O jest ma mleku HA - ale kaszek nie ruszy :( poza tym nie chce mi jadac słoiczków , no makabra :(

Właśnie zobaczyłam ten topik i uśmiechnęłam sie sama do siebie. Bo pomimo moich starań i tak jestem nie idealną mamą, wiec postaram się tu zaglądać. Pozdrawiam :)

Celi xx a jesteś pewna, że masz dobry smoczek do tych kaszek? Mój Konrad też na początku sprawiał wrażenie, że nie lubi bo sie kręcił i denerwował, a jak sie okazało była za mała dziurka i mu bardzo ciężko było ciągnąć. W związku z tym mało leciało i bolała go pewnie buzia. W ogóle nie sugeruj się tym, że smoczek służy (niby) do papek tylko bierz nożyczki i zrób dziurkę średnicy 1,5mm - u mnie poskutkowała super. Oprócz tego musisz spróbować różnych smaków i różnych firm - niestety. Konrad nie znosi wszystkiego co jabłkowe, a za to zabiłby za banana. A kaszki tylko BoboVita, Nestle wcale:o (mnie zresztą też bardzie smakuje BoboVita:D ). Jeśli chodzi o słoiczku i to ja go muszę przyznać przyzwyczaiłam na siłę:P Pluł, a ja spowrotem, jak zapłakał (że niby nie chce) to korzystałam, że buzia otwarta i siup łyżeczką do dziuba - później cwaniak nauczył się jęczeć z zamkniętą buzią:D - to naciskałam na policzki, buzia się otwierała i znowu siup do dziuba:P Poskutkowało! Zajada wszystkie smaki, wszystkie słoiczki (oprócz jabłka w czystej postaci). A teraz zaczęły się do tego te z kawałkami nierozdrobnionych warzywek i od nowa ten sam sposób był i już je pięknie:)

moja np nienawidzi smoczka do kaszek i kaszke po 4 miesiacu dostaje łyzeczka - lubi nestle malinowa tez była na mleku HA - juz nie jest bo sama sobie zadecydowałam ze nie ma miec alergii i koniec i zmieniłam na zwykłe kaszke je tylko raz dziennie na drugie sniadanie, kiedys probowałam jej dac wieczorem - był płacz- ani łyzeczka ani smoczkiem - nie lubi sie po kapieli za bardzo wysilac poduszke wprowadziłam jakies 2 tygodnie temu - jak skonczyła pol roku, chciałam wczesniej ale ja sobie nakładała na głowe

Dziewczyny ale o jakiej Wy poduszce mówicie? O takiej już grubszej? Bo mój Konrad śpi od urodzenia na poduszce ale tej takiej prawie całkiem płaskiej co w komplecie z poduszką jest. A jakiś miesiąc temu podłożyłam pod materac jakiś mój stary sweter, żeby było troszkę wyżej (ale nadaj równo), bo mówią, że dziecko dolną wargę zjada (siłą ciężkości mu wpada) jak tak leży całkiem na równo:)

"...co w komplecie z kołdrą jest..." miało być oczywiście:)

co do tej poduszki to mam taka wlasnie plaska i nie wiem czy malej juz podlozyc czy nie bo nie wiem jak tak bez poduszki mozna spac?! :) mala spi calkiem na prosto ja jej nic pod materac nie wkladalam a powinnam?? a co do zjadania dolnej wargi to moja ostatnio wlasnie cos zaczela tak zaciagac do buzi ale nie jak spi a jak spi to nie robi tego

moja mala spi na poduszce odkad skonczyla 5 miesiecy ale ona jest tak plaska ze czy spi na niej czy bez nie nie ma roznicy moj glodomorek je wszystko co jej dam nawet dzisiaj zajadala obierki od ziemniakow no ale jej zabralam moja dostaje kaszke od poczatku łyzka a moja sasiadka stwierdzila ze mam dziwne metody wychowawcze dziecko nie pije kaszki z butli ani mleka(niewiem po co mam kupywac jak karmie ja jeszcze cyckiem)no i mala nie ssie smoka ze dziecko powinno czzasem sobie possac jej powiedzialm ze klaudia jest moja corka i robie co mi sie podoba a pozatym od malego nie dawalismy jej dyda a pozniej jak chcielismy zobaczyc czy bedzie chciala wyypluwala go wiec zostanie jej na pamiatke