Skarbeńka 0 Napisano Styczeń 11, 2009 Witam w niedzielny ranek :-) Ja tylko na troche a potem będe wieczorkiem :-) U mnie dzisiaj na sniadanko: -kefir 0% duze i musli bananowe fitella ;-) 300 kcal. Teraz trzeba pocwiczyc i na rowerek :-) A jak tam u Was? berta_kasia uda Ci sie :-) Trzeba wierzyc w siebie :-) MałaCzarna86 tak dopiero po 20 minut aktywnosci nasz orgaznizm zaczyna spalac tłuszczyk :-) Wiec trzeba cwiczyc tak ponad 30 minut na raz bez przerw :-) Zeby to cos zadziałało :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MałaCzarna86 0 Napisano Styczeń 11, 2009 właśnie:) zawzięłam się i mam za sobą 45 minut :) mam nadzieje ze sił w tygodniu mi starczy zeby wstawac o 5 rano zeby 40 minut na stepping poświęcic:) śniadanko--> 2 wasy plus 4 plasterki szynki z indyka i kawka:) na obiad szykuje mi sie piers z kurczaka na grillu:) dobra tylko strasznie sucha mi wychodzi a oleju nie chce dodawac:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
berta_kasia 0 Napisano Styczeń 11, 2009 ja wlasnie zaliczylam 30 min orbiego, postanowilam wiecej cwiczyc od dzisiaj, bo nie jestem z siebie zadowolona a wiec jeszcze na wieczor standardowo 20 mi plus abs na brzuch, a jak tylko bede mogla to bede wciskala jednorazowo 30 minut jeszcze wiosna coraz blizej, pierwszy tydzien przetrwalam, teraz trzeba wymagac od siebie wiecej- trzeba cos osiagnac- np 75 kg do walentynek--> zgodnie z twoimi slowami skarbenka- po 20 minutach:) wiec na orbim wieczorem bedzie 22 minuty orbiego i 8 minut meczenia brzucha:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
berta_kasia 0 Napisano Styczeń 11, 2009 mała czarna jesteś godna naśladowania:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MałaCzarna86 0 Napisano Styczeń 11, 2009 Och :D wszystkie jesteśmy godne naśladowania siebie na wzajem:) oraz wspierania i mobilizowania:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MałaCzarna86 0 Napisano Styczeń 11, 2009 Najbardziej efektywne w procesie odchudzania są tzw. ćwiczenia aerobowe \\ tlenowe \\. Określenie to bynajmniej nie oznacza wcale , iż muszą być one uprawniane na świeżym powietrzu , lecz związane jest to z ich intensywnością . Musi być ona taka , żeby serce nadążało z dostarczaniem tlenu przenoszonego z krwią do mięśni . W ten sposób komórki mięśniowe są w stanie pracować efektywnie kosztem energii pochodzącej z utleniania kwasów tłuszczowych . Ćwiczenia powinny być również wykonywane w jednostajnym tempie . Każda jego zmiana powoduje „ przełączanie ‘’ się z procesówtlenowych na beztlenowe i na odwrót . Tak więc gra w tenisa czy koszykówkę nie może być traktowana jako zasadniczy wysiłek w procesie odchudzania . Niezwykle ważny jest również sam czas wykonywania ćwiczeń . Dany wysiłek uznać można za efektywny jeżeli czas jego trwania wynosi min . 15 - 20 min . W miarę wydłużania czasu trwania ćwiczeń przy zachowaniu jednakowego tempa i intensywności , efektywność rozkładu tkanki tłuszczowej znacząco wzrasta . Jaką w takim razie wybrać formę aktywności fizycznej , aby uzyskać najbardziej zadowalające efekty ? W tym aspekcie niezwykle pomocny może być każdy rodzaj wysiłku wytrzymałościowego , począwszy od najprostszych spacerów , poprzez bieganie , jogging czy jazdę na rowerze . Warunkiem jest jednak dobranie odpowiedniego tempa i czasu trwania ćwiczeń , co powinno być ściśle skorelowane z aktualną wydolnością organizmu . Przy doborze właściwej intensywności ćwiczeń niezwykle pomocny może być pomiar własnego tętna , który pozwoli określić czy zapotrzebowanie na tlen dla pracujących mięśni jest właściwie pokrywane . Jeżeli zapotrzebowanie na tlen wzrasta , rośnie także tempo bicia serca , czyli nasz puls . Serce w ten sposób stara się nadążyć za rosnącymi potrzebami tlenowymi pracujących mięsni . Dopóki radzi sobie z właściwym zaopatrywaniem wszystkich komórek w tlen , możemy być pewni , iż uzyskiwanie energii odbywa się kosztem tkanki tłuszczowej . W miarę jednak zwiększania tempa wysiłku serce zaczyna bić jeszcze szybciej , mogąc w pewnym momencie osiągnąć maksymalne tempo uderzeń dla naszego wieku . Wówczas zapotrzebowanie energetyczne pracujących mięśni pokrywane jest kosztem beztlenowych przemian węglowodanów . Ćwiczenia w których uzyskiwane jest maksymalne tętno praktycznie zalecane są jedynie w sporcie wyczynowym . W celu zrzucenia nadwagi bardziej efektywne i bezpieczne dla naszego organizmu są ćwiczenia podczas których tętno nie przekracza 80 % wartości maksymalnej dla naszego wieku . W jaki jednak sposób obliczyć to praktycznie ? Maksymalne przybliżone tętno jakie człowiek może uzyskać stosownie dla swojego wieku obliczamy ze wzoru : MAX .TĘTNO \\ na minutę \\ = 220 - WIEK \\ lata \\ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MałaCzarna86 0 Napisano Styczeń 11, 2009 10 reguł dotyczących spożywania posiłków 0 Skomentuj Na zachowanie zdrowia i dobrej kondycji wpływ ma nie tylko rodzaj pokarmu, ale i sposób jedzenia. Prawidłowe nawyki żywieniowe powinno się kształtować od najmłodszych lat. Wspólne posiłki to także okazja do umacniania więzi rodzinnych. Posiłki spożywaj regularnie. Poprawi to funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Nie jedz, gdy jesteś zmęczony lub podenerwowany. Stres jest przyczyną wzdęć, zaparć, nadkwaśności żołądka, skurczów jelit. Dbaj, by posiłek przebiegał bez pośpiechu oraz by nie zakłócały go inne czynności. Na pusty żołądek nie jedz potraw słonych, słodkich, ostrych ani tłustych. Podrażniają śluzówkę żołądka. Unikaj potraw bardzo gorących. Drażnią one śluzówkę jamy ustnej, przełyku i żołądka, co może spowodować stany zapalne, a po dłuższym czasie nawet nowotwory. Nie połykaj nie pogryzionych kawałków ani dużych kęsów. Zapobiegniesz długiemu zaleganiu pokarmu w żołądku, niestrawności i zgadze. Żuj pokarm długo i dokładnie. Zapewni to lepsze działanie enzymów trawiennych i ułatwi organizmowi wykorzystanie składników odżywczych zawartych w pożywieniu. Pij dopiero po posiłku. Picie w trakcie jedzenia powoduje rozcieńczanie soku żołądkowego i wymusza jego dodatkowe wytwarzanie. Nadmiar soku zakwasza treść żołądka i drażni jego śluzówkę. Unikaj picia napojów gazowanych dwutlenkiem węgla przy tłustych i obfitych potrawach. Takie połączenie powoduje zgagę i wzdęcia. Po posiłku odpocznij chwilę, aby organizm spokojnie zaczął trawić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MałaCzarna86 0 Napisano Styczeń 11, 2009 Znajdź liczbę kalorii dla spożywanych posiłków w Internecie. Nie musisz być super dokładny, ale chodzi o dobre przybliżenie ilości spożywanych kalorii. Sprawdź, ile kalorii powinieneś spożywać. Można to zrobić na stronie internetowej. >>>Spożywając o 500 kalorii mniej niż ilość, którą powinieneś spożywać, aby utrzymać obecną wagę, stracisz około 0,5 kg tygodniowo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MałaCzarna86 0 Napisano Styczeń 11, 2009 wszystkie informacje zaczerpniete co prawda ze stron internetowych wydaja sie byc sensowne:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
berta_kasia 0 Napisano Styczeń 11, 2009 pewnie:D dzieki kochana Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MałaCzarna86 0 Napisano Styczeń 11, 2009 Motywacja Zmień sposób myślenia. Nie myśl o tym, że musisz schudnąć o jakąś ilość kilogramów, myśl o tym, ile chciałbyś ważyć. Np. jeżeli ważysz 80 kg i chciałbyś schudnąć o 10 kg, myśl o tym, jak schudnąć aby ważyć 70 kg. Dzięki temu będziesz podświadomie myślał o tym jako długoterminowym celu, do którego dążysz. Jeżeli myślisz „muszę zrzucić 10 kg” to gdy to osiągniesz to, podświadomość powie ci że cel został osiągnięty. Prawdopodobnie wyluzujesz się i wrócisz do starych nawyków i znowu przytyjesz. Bądź pewny siebie. Musisz w siebie uwierzyć. Jeśli chcesz się odchudzić wiesz, że dzięki temu poczujesz się lepiej, więc musisz być tego pewien. W przeciwnym wypadku bardzo trudno będzie przeciwstawiać się pokusom złamania zasad diety. Unikaj pokus takich jak czekoladki, lody czy ciasteczka. Być może dobrze smakują, ale są też inne potrawy które smakują wspaniale, a nie są niezdrowe. Musisz codziennie dopingować się, aby osiągać cele, które sobie określiłeś. Naucz się oceniać swoje wysiłki uczciwie i obiektywnie. Jeżeli nie osiągnąłeś celów zaplanowanych na dany tydzień zastanów się, dlaczego tak się stało, czy np. jadłeś słodycze albo lunch w fastfoodzie albo zrezygnowałeś z porannego joggingu. Staraj się poprawić w następnym tygodniu. Bądź konsekwentny, zdyscyplinowany i zmotywowany. Aby zrzucić wagę musisz trzymać się planu rygorystycznie, tylko wtedy doczekasz się rezultatów. Gdy dopadnie cię zwątpienie, staraj wyobrazić sobie, jak dobrze będziesz wyglądać kiedy już nareszcie w końcu chudniesz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
berta_kasia 0 Napisano Styczeń 11, 2009 dokladnie cierpliwosc i systematycznosc a sukces osiagniety:) uwielbiam takie stronki i tez czesto czytam:) jak ja sobie pomysle, ze bede miec 6 z przodu na wadze to wiem, ze bede na niej stala, patrzyla i plakala...pomyslec ze kiedys mialam 91 kg..:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MałaCzarna86 0 Napisano Styczeń 11, 2009 ja tez juz nie moge sie doczekac :D Ty juz osiagnelas spoooory sukces:D 9 a 7 na wadze to juz przeciez godne mistrza:D jak juz osiagniesz to 6 to ja popłacze sie chyba razem z Toba :D dzielna Dziewczyna!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
berta_kasia 0 Napisano Styczeń 11, 2009 masakra..:) az sily mnie naszly nowe:) wiem ze jak dam z siebie wszystko juz na urodziny bede wygladac jak normalna dzewczyna:) i wy wszystkie bedziecie piekne, szczuple i osiagniecie swoje cele!:) boze jak cudownie, az serce szybciej zaczelo bic!:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MałaCzarna86 0 Napisano Styczeń 11, 2009 no juz przestań bo normalnie zaraz sie rozkleje a tak nie wypada :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
berta_kasia 0 Napisano Styczeń 11, 2009 hehe:D no kurde bo ja juz bym chciala sie zwazyc i widziec ze moj wysilek nie idzie na marne, ale chce wytrzymac do tego 7 lutego i sie zwazyc..:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MałaCzarna86 0 Napisano Styczeń 11, 2009 wytrzymaj:) bo ja to jestem opentana chyba bo waze sie ze sto razy dziennie :D dobrze ze chociaz zapisuje tylko wage co tygodniowa:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
berta_kasia 0 Napisano Styczeń 11, 2009 oj nie, ja nie pozwole sobie na takie swirowanie:D raz na miesiac i wsio:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Skarbeńka 0 Napisano Styczeń 11, 2009 Dziewczyny gratuluje duzej aktywnosci fizycznej! Super! Ja tez jestem juz po mojej 10 minutowej gimnastyce ( wymachy rąk, nóg, skłony i przysiady). A zaraz lece na rowerek :-) MałaCzarna86 komentarz: - zgadzam się ;-) Jak je się z rodzinką to lepiej sie trafi :-) - tak bo organizm juz wie kiedy dostanie posiłek i przygotowuje sie do trawienia (jezeli mamy stałe pory jedzenia). - nieiwem co do tego punktu napisac. - tak zgadzam sie, nalezy jesc powoli, bez pospiechu i bez nerwów :-) -co do jedzenia na pusty żołądek to tez sie zgadzam. -no niestety to prawda a ja niekiedy az połykam jedzenie jak jestem głoda :( Trzeba to zmienic! -ja pije w trakcie jedzenia,przed,po i to nie robi nic różnicy jak dla mnie. -ja niepije wogóle napojów gazowanych bo sa niezdrowe wogóle a nie tylko przy obfitych czt tłustych daniach. -no tak jedzonko po obiedzie musi troche polezec ;-) Ja czekam około godziny po obiedzie i dopiero potem cwicze. :-) Ja juz czytałam te informacje, sa naprawde bardzo korzystne :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
berta_kasia 0 Napisano Styczeń 11, 2009 skarbenka tak sobie gadamy z mala czarna ze juz tak na wiosne to calkiem fajne z nas beda babeczki:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MałaCzarna86 0 Napisano Styczeń 11, 2009 właśnie :D :D a potem zrobimy gdzieś mega spotkanko całą gromadką :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
berta_kasia 0 Napisano Styczeń 11, 2009 hehe:D małaczarna ty to masz pomysly cholera:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MałaCzarna86 0 Napisano Styczeń 11, 2009 :D:D:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Skarbeńka 0 Napisano Styczeń 11, 2009 :P Ja juz po 30 minutkach rowerku i przejechanych 14 kilometrach ale jeszcze dzisiaj pojezdze jak bedziemy oglądac z mężem jakiś film :) A teraz lece na obiadek :) Gdzieś czytałam tez fajne zasady dietki to jak znajde to wam napisze :-) MałaCzarna86 i berta_kasia no jasne ze na wiosne bedziemy super babeczki :-) Az wszystkim dech zaprze :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MałaCzarna86 0 Napisano Styczeń 11, 2009 Enable Javascript to get full functionality of this shoutbox Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MałaCzarna86 0 Napisano Styczeń 11, 2009 kurcze chcialam wkleic tu takie okienko do czata. zebysmy mogly nie tylko zostawiac wiad. ale pisac w tym samym momencie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MałaCzarna86 0 Napisano Styczeń 11, 2009 Enable Javascript to get full functionality of this shoutbox Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MałaCzarna86 0 Napisano Styczeń 11, 2009 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MałaCzarna86 0 Napisano Styczeń 11, 2009 http://icelunea.freeshoutbox.net/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MałaCzarna86 0 Napisano Styczeń 11, 2009 jesli klikniecie w link wyswietli sie moja strona czatu :) moze sie uda i jakos sie zgramy albo umowimy na konkretna godzine:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach