Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość umaxazy

Jak oszczędzacie? Na czym?

Polecane posty

Gość do jak to mozliwe za prad plac
trzy krotnie pewnie nie ... ale latwo to sprawdzic ...sprawdz ile masz na rachunku za 1 kWh pradu... zarowka 640W to 0,2 kWh przy stosowaniu jej przez 5h dziennie, a odpowiednik 9W to 0,05 kWh za te same 5h ... razy 30 dni, sama mozesz policzyc roznice musisz tylko znac cene 1kWh u ciebie :)

Gość zen_
umaxazy --> A firmę, w której pracuję, zamierzam wyssać na maxa, ile się da! Teraz jestem na zwolnieniu L4, w dodatku 100% płatnym. Dorabiam sobie zastępując koleżankę w biurze podróży. I takie podwójne zarobki zamierzam miec jeszcze przez 2 miesiące. A pracodawca mi wisi!Najwyżej mnie zwolni, ale i tak zamierzam się przeprowadzić do innego miasta, więc teraz to mi to lotto! --> Uważam, że dopóki nie wyrządza się krzywdy innym, można sobie kombinować ile się da! Ja krzywdy nikomu nie robię, a że jestem przedsiębiorcza i mam wiele pomysłów na zaoszczędzenie, to jest tylko wielki plus. Krzywdzisz pracodawcę, rozumiem, że ci wisi ale swoim L4 narażasz go na straty, w dodatku nie chcesz go poinformowac o twoim odejsciu w najblizszym czasie, wiec nie moze sie na to przygotowac. Twoje zachowanie jest naganne!

Gość umaxazy
Poza tym nasza gospodarność przydała nam się bardzo w chudych latach, kiedy ja byłam jeszcze na studiach i mąż (wówczas jeszcze chłopak) przeprowadził się do mnie z innego miasta i przez 3 mies. nie mógł znaleźć pracy. Potrafiliśmy przeżyć za 800zł miesięcznie, gdzie wynajęcie pokoju kosztowało nas 500zł. Wierzcie lub nie-tak było, unikalismy wtedy imprez, bo nie stać nas było na piwo, ograniczaliśmy sie praktycznie ze wszystkim. Dzięki takim kryzysowym chwilom nauczyliśmy się oszczędności.

Gość jedna osoba
Doradźcie mi w jednej sprawie. Nie mam wodomierzy (musiałabym mieć 2, bo mam 2 piony w mieszkaniu) - placę za wodę ryczałtem ok 50 zł. Tyle samo płaciłam mieszkając w dużym domu - więc nie mam porównania czy to dużo, czy nie. Czy opłaca się zakładać wodomierze? Co prawda najpierw musiałabym wymienić wszystko, co kapie :-). Na razie cieszy mnie komfort używania wody bez ograniczeń, ale te ciągłe podwyżki.....

Gość umaxazy
do zen_ Mój pracodawca, to nie jakiś tam pojedynczy osobnik. Zatrudnia mnie międzynarodowa firma, która też tylko patrzy jakby tu zaoszczędzic na pracownikach.

w sytuacji naglej biedy to zycie szybciutko nauczyloby nas oszczednosci lata praktyki nie są potrzebne :D niektore podawane przez was sposoby sa naprawde praktyczne i fajne ale miejscami to jakies szaleństwo :O

Gość umaxazy
Dlatego w tej sprawie nie mam skrupułów.

umaxazy dzieki za informacja o lokatach. O tym akurat nie wiedzialam. Czyli powiedzmy,ze mam 25 tys to zamiast jednej lokaty zakladam 10 i mam wiekszy z tego zysk ? Czy nikt nie zadaje wtedy pytan dlaczego zakladasz 10 lokat ?

Gość klarkson
fajnie musisz zarabiać jak stać cię na to żeby z 2, 3 tyś odłożyć. no cóż ja mam tylko tyle i o oszczednościach nie ma mowy. mamy 2 tyś na mieisać a jeszcze studiuję :(:( no ale może kiedyś będę w stanie coś wycisć z wypłatki

Gość zen_
umaxazy, jako rowniez pracownik miedzynarodowej firmy, oby nie tej samej :), musze stwierdzic ze i tak postawa jest naganna, np. u mnie premie wyplaca sie z zysku danego dzialu, gdzie kosztami sa wynagrodzenia + koszty ogolnozakladowe, wiec obnizalabys moje przychody. Po drugie firma na tym traci, a wiekszosc koncernow jako czesc dodatku daje opcje na akcje, wiec znowu bym na tym tracil. Wiec nie tylko najprawdobodobniej krzywdzisz pracodawce ale i swoich wspolpracownikow.

Gość jak to mozliwe za prad plac
No ale ja oplace 3 razy wiecej za prad, bo zwykle ok 75zl wychodzi... Najmniej jak kiedys zaplacilam to chyba kolo 45 - ale to juz jakis czas temu bylo :O moze i to sprawdze. Ale po prostu w glowie mi sie nie miesci, ze zarowki moglyby dac az taka roznice, przy tych innych ograniczeniach ktore stosuje (brak odkurzacza, czajnika, suszarki)

> umaxazy dzieki za informacja o lokatach. O tym akurat nie wiedzialam. Czyli powiedzmy,ze mam 25 tys to zamiast jednej lokaty zakladam 10 i mam wiekszy z tego zysk ? Czy nikt nie zadaje wtedy pytan dlaczego zakladasz 10 lokat ? tyle, ze u mnie w banku wieksze lokaty sa na przyklad wyzej oprocentowane... wiec wychodzi na to samo wlasciwie :)

Gość kghmjh
umaxazy,-----------tak z czystej ciekawości ile masz lat? bo sądze ze jeśli skończyłąś studia i pracujesz już trochę to już pare masz. Nie myślisz o powiększeniu rodziny? czy dzieci to wydatki i nie będzie mowy o oszczedzaniu?

jak to mozliwe > ja nie mowie, ze po zmianie zarowek bedziesz placic 1/3 bo przeciez pewnie rozna macie taryfe, jednak inne rzeczy w domu i tak dalej ale mysle, ze nawet jesli to bedzie oszczednosc np. 10zl na miesiac to warto :)

Gość cos nie tak z tym 25 zl
mam znajoma, ktora oszukiwala licznik i mimo to placila okolo 70 zl na 2 miesiace, teraz jak juz sie nie udaje placa 170

Gość umaxazy
do Ewelina- dobrze zrozumiałaś, nie, bank nie będzie o to pytał do zen- rozumiem o co Ci chodzi, tylko ,że w moim przypadku było tak, ze jeszcze kilka miesięcy temu otrzymywaliśmy premie, na które samodzielnie zapracowaliśmy, więc co mies. wpadałomi dodatkowe 600-700zł. Teraz natomiast, po zmianie szefa działu, wprowadzono zasadę, że premia uznaniowa uzależniona jest od sukcesu całej grupy. Tylko, ze większość ludzi z mojej grupy to leserzy, i w takim układzie zaczęłam otrzymywać zaledwie marną połowę dotychczasowych premii. I co ty na to?

Komputery stacjonarne są enegrooszczędne? Dodam, takie które mają już parę lat?

Gość umaxazy
Mam 25 lat. Właśnie dlatego nie mam dzieci, bo uważam, że najpierw powinniśmy się dorobić własnego mieszkania. I na to głównie oszczędzam, by wziąć jak najnizszy kredyt.

Gość umaxazy
nie mam dzieci wlasnie dlatego że dzieci kosztują, ale poczyniłam juz drobne inwestycje w tym kierunku, np. znalazłam piekny wózek na osiedlowym smietniku

Gość zen_
umaxazy jako szef jednego z takich dzialow wolalbym abys przyszla ze mna szczerze porozmawiac, wiem ze zmiany sposobu wyliczania wynagrodzenia ida z gory (nie jestem jeszcze Executive) ale sposob wyliczania premii uznaniowej zalezy od managera danego dzialu. Wiec jezeli masz normalnego szefa to idz z nim porozmawiac, wszystko sie da naprawic i poprawic sytuacje w pracy :)

Gość umaxazy
czas to pieniądz, w związku z czym nie będę traciła mojego cennego czasu na rozmowy z szefem

do umaxazy: pisałas ze twój maz przynosi z pracy różne rzeczy które są potrzebne do remontu.mam pytanie jak to przynosi.....? takie prezenty dostaje od szefa czy je po prostu zawija?

>komputery stacjonarne są enegrooszczędne? Dodam, takie które mają już parę lat? nie nie sa, sa zedydowanie mniej niz laptop, szczegolnie jesli maja stare monitory nie LCD ...

Gość to się kradzież nazywa

Gość jedna osoba
ponawiam swoje pytanie o wodomierze :-) ile płacicie za wodę?

Gość o w mordke jeza zwierza
ta umaxazy to jakas nawiedzona jest. :D. mozna by jej ip skolowac namierzyc bura suke i do firmy do jej szefa podac. Z wilczym biletem i nagana pracy tak latwo nie znajdzie. :D, I ja juz to zrobie bo mam mozliwosc namierzenia ip :D, Umaxy boj sie :P

Gość o w mordke jeza zwierza
dokladnie ona po prostu KRADNIE.

Gość Cos milczy umaxazy
Ciekawe skąd to 25 tysięcy na lokatach moze mąż też z pracy przyniósł?