Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama 6-cio latka

posylacie swoje 6-cio latki od wrzesnia do szkoly?

Polecane posty

Gość lulu 123
a gadam i z racji doświadczenia!a to,że tak, a nie inaczej wygląda nauka to nie wina programu,ale często nauczyciela!nie dostosowuje nauki do poziomu dzieci!a program dla 6-latków w kl 1 będzie inny niż dotąd,więc nie róbcie strachu i afery,bo obecny ma się tu jak pięść do nosa!śmiać się chce,jak niektórzy tu piszą -moje dziecko nie da rady,bo teraz są takie,a nie inne podręczniki!książki maja być dostosowane do poziomu dzieci,chodzi o to by nie dublować programu w kl 0 i 1 i przerabiać od nowa to samo!dzieci w 0 poznają litery i....w kl 1 to samo od nowa!

A ja się dziwie że niektórzy rodzice są tak żałośni i wysyłają swoje 6 letnie dzieci gdziekolwiek bez znajomości cyferek i czytania. Mam kontakt z ludźmi z zerówki, podstawówki, ci którzy przyszli ze znajomością takich podstaw dużo lepiej sobie radzą w życiu niż ci którzy żadnego przygotowania przez rodziców nie mieli. Nie chce insynuować że czytanie i pisanie ma związek ze sukcesem w życiu. Tylko raczej zaznaczyć fakt że niektórzy rodzice bardzo ambiwalentnie podchodzą do funkcji rodzica - myślą że kupując komputer i komórkę dają dziecku co najlepsze. A nie zastanawiają się, nad rozwijaniem zainteresowań i wyobraźni u dziecka. Wolą kupić gre komputerową dziecku niż razem poukładać puzzle... Zajmijcie się swoimi dziećmi, to wy kształtujecie kim będą nie szkoła.....

Gość jeszcze dwa słowa
Nie wszyscy mieszkają w dużych miastach. Fakty są takie, że 2/5 pięciolatków n i e c h o d z i do przedszkola (szczególnie na terenach wiejskich) , bo nie ma dla nich miejsc lub rodzice nie maja pieniędzy. Jak takie dzieci poradzą sobie w szkole ? Trzeba brac pod uwagę wszystkie dzieci, nie tylko te bogatsze i ze świadomymi rodzicami. NALEŻY BUDOWAĆ PRZEDSZKOLA !!! Wtedy wszyscy będą zadowoleni.

Gość nie przesadzacie troche
co z tego, ze dziecko nie chodzi do przedszkola? Jak niby ma sobie poradzic w szkole? NORMALNIE!! Ja do przedszkoda nie chodzilam. Poszlam do szkoly i jakos nie pamietam zadnej traumy w tym zakresie. Nie mialam zadnych brakow, nie bylam odludkiem, nie czulam sie jak oderwana od rzeczywistosci.

Gość ja pamiętam że
chodziłam do przedszkola w wieku 6 lat a pożniej od razu poszłam do pierwszej klasy :) do 0 nie chodziłam

Gość ulla36
Oki ale poszlas do szkoly w eiku 7 lat??czy 6??bo to jest roznica(chyba) J atez nie chodzilam do przedszkola.ani zerowki i popatrz...zyje!!!!! Ale poszlam normalnie jako 7 latka.nie 6 letnie dziccko!! Temat rzeka...niestety...natomiast wczesniej juz pisalam czemu nie mam mozliwosci wyboru czy zerowka w szkole?czy w przedszkolu??? W szkole zerowek nie ma!!!(w mojej szkole w warszawie)natomiast czemu mam placic za przedszkole (zerowka)skoro jest obowiazek szkolny????? Jezeli MEN wymyslil cos takiego.a szkoly zrezygnowaly(dziwne.bo teraz w 1-szej klasie sa tylko 2 dziewczynki 6 letnie!!! reszta 7 latkow!!!)))to czemu MEN nie pokrywa kosztow przedszkolnych i bezplatnej edukacjii???? Skoro tylko 2 dzieciakow jest w pierwszej klasie czemu szkoly nie tworza klas 0???

Gość ulla36
6) Program nowej pierwszej klasy łączy dotychczasowy program zerówki i pierwszej klasy w jednym roku. Dziecko ma na koniec pierwszej klasy czytać lektury i pisać zgodnie z zasadami kaligrafii. Musi poznać wszystkie litery i dwuznaki, w formie drukowanej i pisanej, nauczyć się je rozróżniać i zapisywać. Tymczasem 6latek może jeszcze nie słyszeć niektórych głosek, takich jak np. "dź". Konieczność ich zapisywania będzie dla niego frustrującym zadaniem ponad siły i możliwości. Polski jest bardzo trudnym językiem. Zasady ortografii są pełne wyjątków i niekonsekwencji, które sprawiają kłopot nawet dorosłym. Dlatego nie należy bezrefleksyjnie wierzyć w zapewnienia ministerstwa, że nauka w pierwszej klasie będzie połączona z zabawą. Nauczyciele są siłą rzeczy zmuszeni, żeby gonić z programem. Już teraz, w pierwszych miesiącach roku szkolnego widać, że dzieci większość czasu muszą spędzać w ławce. Niezależni od ministerstwa edukacji eksperci podkreślają, że nowa podstawa programowa przerasta możliwości przeciętnego dziecka 6letniego.

Gość ulla36
www.ratujmaluchy.pl fajne ciekawe rzeczy pisza

Gość 12345654321
Przesadzacie. Dziecko w wieku 6 lat nie umie czytac i pisac nia da rady sobie w szkole?? A gdzie sa rodzice ?? Nie tylko szkola ma uczyc .... NAjlepiej pojsc na latwizne moje dziekco nie jest gotowe ... siadz z dziekciem i sie nim zjamij naucz czegos a nie pozwol wiecznie latac po podworku albo bawic sie na komputerze. Nauka nie musi byc meczacym obowiazkiem moze byc zabawa ..... JAk ja chodzilam do zerowki to juz tam bylismy uczeni czytania pisania i cyferek i tez mialam 6 lat pozatym mama ze mna w domu pracowala bo jej sie chcialo !!!

Gość 12345654321
W ogole to jak wy sie nad tymi dziecmi rozczulacie ...... Ja jak i wy chodizlismy do skzoly gdzie stykaly sie ze soba 7 latki i 15 latki wiec w czym macie problem teraz jest gimnazjum a wiec 6 latek co najwyzej bedzie mial kontakt z 12 latkiem. Taki starszak zrobi krzywde waszmeu dziecku?? A myslicie ze rowiesnik (6 latek)nie potrafi uderzyc czy wyzwac?? Ze niby dziekco psychicznie nie jest gotowe?? JAk chodizlo do przedszkola i z rodzicami dodatkowo pracowalo w domu nad nauka pisania i czytania to da sobie rade. I nie jeczcie tutaj bo nikt nie bedzie chodzil z linijka po klasie i bil dziekco bo zle literke napisalo. To ma byc przyjazna szkola dla dzieic zreszta taka jest. a te argumenty o zabieraniu dzieicom dziecinstwa ... hehe kilka godizn w szkole i clay dzien na zabawe faktycznie biedne dzieic pozbawione radosic zycia. Nie rozumiecie tego ze dziekco czym mlodsze tym szybciej i lepiej chlonie wiedze nie rozumiecie ze czym szybciej zaczna edukacje tym szybciej ja skoncza. Teraz mamy takie czasy ze mlodzi ludzie w doroslym wieku sa jak dzieci z powodu skonczenia edukacji w pewnym wieku. Czym szybciej skoncza tym szybciej podjema prace usamodzielnia sie zaloza rodziny .....

Gość Darreczka
moj synek w lutym nastepnego roku bedzie mial 6 lat,czy jest mozliwosc poslac synka od tego roku do zerowki ? ,we wrzesniu bedzie mial 5 lat i 7 msc .

Gość 12345654321
i jeszcze jedno jak ja chodzilam do skzoly byly oceny sprawdziany itd od samego poczatku a teraz buzki sloneczka nauczyciel ma chwalic itd przeciez ta szkola bardziej teraz przedszkole przypomina. Mialam tez kontakt z dziecmi ktore poszly do skzoly o rok wczensiej w wieku 6 lat i jakos nic im sie zlego nie stalo z tego powodu.

Gość 12345654321
W mojej szkole rowniez byla zerowka zamiast przedszkola i nikt wtedy nie lamentowal ze dziekco ma 6 lat i sobie nie poradzi.

Gość Darreczka
12345654321 może Ty wiesz cos na moj temat ? jesli tak to prosze napisz

i jeszcze jedno jak ja chodzilam do skzoly byly oceny sprawdziany itd od samego poczatku a teraz buzki sloneczka nauczyciel ma chwalic itd przeciez ta szkola bardziej teraz przedszkole przypomina. Matko, czy Ty wiesz, jak wygląda nauczanie w pierwszej klasie.Większość szkól w swoim wewnątrzszkolnym systemie oceniania zapisuje oceny, a buźki istnieją jako dodatkowa ocena, tak samo jak ustna pochwała. Do półrocza mają poznać wszystkie litery i dodawać i odejmować do 10 - biegle. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, by dzieci były dojrzałe społecznie i emocjonalnie, a z tym u 6latków bywa różnie. współczuję nauczycielom, bo muszą uczyć dzieci po zerówce, umiejące już pisać i czytać i te, które dopiero w I klasie się tego uczą.Jedne płaczą, ponieważ nie nadążają, inne się nudzą. Ale oczywiście nikt nie bierze tego pod uwagę, szczególnie pani minister.

Poszlam do zerowki jak mialam 6 i do 1 klasy jak mialam 7. Nauka czytania pisania i innych to kwestia wzgledna. Ja umialam szybko, bo mama sie ze mna bawic nie umiala, tylko luila sie ze mna uczyc ;) Ja tez lubilam. Ale niektore dzieci uczyly sie w szkole i swietnie sobie dawaly rade. Niektore umialy czytac i pisac, na poczatku byly do przodu, a potem nogi... To kiedy kto zacznie nauke nie ma az tak wielkiego znaczenia ;)

Zawsze bedzie tak, ze niektore dziecko nie nadazaja... W nas w szkole byly lekcje wyrownawcze.

Ja nie mam takiego wyboru ponieważ syn urodził się w 2006 roku i wg ustawy pojdzie jako 6 latek do szkoły. Czy dobrze? Myśle ze tak. Teraz chodzi do przedszkola i jestem zadowolona z jego postępów. Nie wiem jak to bedzie wygladało dokladniej bo jeśli rodzice dzieci z rocznika 2005 dadzą dziecko starym systemem to bedą razem w 1 klasie i 6 i 7 latek.

Gość dsrshhhhhhhhhh
Wiek przedszkolny to szczególny okres w rozwoju dziecka. Do 6 roku życia następuje rzeczywisty rozwój mózgu. Im młodsze jest dziecko, tym szybciej przyswaja nowe informacje. Im później je przyswoi tym dłużej będzie trwał ten proces i będzie coraz trudniejszy. Niestety często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Dlatego chcemy Państwu pomóc i zaproponować zestawy, pomoce naukowe do stymulacji dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Produkty naszej firmy wspomagają wszechstronny rozwój dziecka, przygotowując do poznania i pojmowania wiedzy. Sprawią, że Wasze pociechy szybciej i pełniej rozwiną się poprzez zabawę. Zestaw nr 3 to pond 150 literek i znaków o wysokości 5 cm do samodzielnego przyklejenia na blok techniczny, ( blok nie wchodzi w skład zestawu). Idealna pomoc do nauki alfabetu, pierwszych wyrazów, prostych zdań. Litery wykonane są z najwyższej jakości miękkiej samoprzylepnej folii. http://allegro.pl/literki-do-nauki-alfabetu-czytnia-zestw-3-i1313276713.html http://allegro.pl/cyferki-naklejki-zestaw-edukacyjny-nr2-i1313720175.html http://allegro.pl/alfabet-litery-literki-naklejki-zestw-nr-1-i1313720239.html

Gość dsrshhhhhhhhhh
Wiek przedszkolny to szczególny okres w rozwoju dziecka. Do 6 roku życia następuje rzeczywisty rozwój mózgu. Im młodsze jest dziecko, tym szybciej przyswaja nowe informacje. Im później je przyswoi tym dłużej będzie trwał ten proces i będzie coraz trudniejszy. Niestety często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Dlatego chcemy Państwu pomóc i zaproponować zestawy, pomoce naukowe do stymulacji dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Produkty naszej firmy wspomagają wszechstronny rozwój dziecka, przygotowując do poznania i pojmowania wiedzy. Sprawią, że Wasze pociechy szybciej i pełniej rozwiną się poprzez zabawę. Zestaw nr 3 to pond 150 literek i znaków o wysokości 5 cm do samodzielnego przyklejenia na blok techniczny, ( blok nie wchodzi w skład zestawu). Idealna pomoc do nauki alfabetu, pierwszych wyrazów, prostych zdań. Litery wykonane są z najwyższej jakości miękkiej samoprzylepnej folii. http://allegro.pl/literki-do-nauki-alfabetu-czytnia-zestw-3-i1313276713.html http://allegro.pl/cyferki-naklejki-zestaw-edukacyjny-nr2-i1313720175.html http://allegro.pl/alfabet-litery-literki-naklejki-zestw-nr-1-i1313720239.html

ja tam mam swoje pomoce edukacyjne, i "Angielski z Maksem" na razie nam wystarczy. Tak, uczymy się tego języka w domu.

Gość marcelina_lina
Posyłam dziecko,ale jeszcze poki co do zerówki do Ciuchci Puch Puch.Zreszta nawet po tych zmianach cen w przedszkolach państwowych niewiele jest róznicy w płatnościach,I poza tym jeszcze kazdy z nas przeciez chce zeby dziecko chodziło do dobrego przedszkola.

Gość mama 6 cio latki
W Poznaniu w SP nr 13 przy Al. Niepodległości ma szanse powstać pierwsza w historii klasa dla 6cio latków. Są jeszcze wolne miejsca!! To szansa dla naszych dzieci na równy start bez mieszania roczników. Jeśli nie zapisze się co najmniej 3 dzieci, klasa nie zostanie utworzona !!! SZOK I SKANDAL !!! Nie mam już możliwości przeniesienia do zerówki - zapisy zakończone i komplet. A na pytanie co mamy zrobić jak nie utworzą klasy odpowiedzieli, że przenieść poza rejon ?? To są jakieś jaja!!!