Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość inkomon

żony obcokrajowców mieszkające za granicą - jakie imiona dajecie dzieciom??

Polecane posty

Gość inkomon

polskie, czy z kraju ojca w którym meiszkacie??

Gość mgkbdlsdv
brajan

Moj syn ma na imie Max. Jego tata jest Amerykaninem, mieszkamy w Szwecji

Gość A ja mysle ze
Ja-polskie bo najladniejsze!

My dalismy corce imie Sarah. Klocilismy sie o to \"h\" na koncu imienia i dla kompromisu zostala taka pisownia.

Gość no tak ale
nie dasz dziecku na imie slawomir jak mieszkasz za granica bo nikt nie bedzie kumal i zaraz beda pytania Jak?? i powtarzanie sto razy jak sie ma na imie :O

Gość zolwica
ja dalam Lucas-rodzice mowia na niego lukasz

Dopiero jestem w 13 tygodniu, ale juz zastanawiamy sie nad imionami i staramy sie znalezc takie bardziej uniwersalne, ktore jest \"w miare normalne\" i w PL i w NL, chociaz nie jest latwo...Szczegolnie dla dziewczynki. Dla chlopca podoba nam sie Alexander, Daniel i Vincent, a dla dziewczynki Nicolette - z tym, ze nie jest to imie polskie i moja mama juz kreci nosem...Powiem, ze mam dylemat, bo moja rodzina, ktora zreszta cala mieszka w PL jest strasznie konserwatywna i jakos trudno im nadal pojac, ze mieszkam juz 8 lat w Holandii, moje dziecko ma ojca Holendra, urodzi sie w Holandii i bedzie tu wychowane, wiec nie moga nazwac go Piotrus czy Krzys ;)

Gość no ale mozesz go nazwac Peter
i mowic do niego Piotruś. Zreszta w Polsce daja obce imiona, wic za granica mozna dawc polskie, Klopoty sa z Ł, CZ , SZ i td, tego lepiej unikac.

Gość zolza od czasu do czasu
a ja nie napisze jakie dalam imie dla corki. niepolskie ale akceptowane w polsce bo ma "A" na koncu. sklada sie z 5 liter. nie chce pisac bo zaraz wszyscy podmalpuja i tak bedzie nazywac sie 3/4 dziewczynek w polsce :P wszyscy mi mowia ze nigdy nie spotkali sie z takim imieniem ale bardzo im sie podoba. mieszkam w szkocji maz jest szkotem i tam to imie nie jest popularne.kiedy szukam takich breloczkow w sklepach z pamiatkami z jej imieniem to nie ma nigdzie. czesciej to imie spotykane jest w stanach w australii czy w kanadzie. zgadnijcie jakie to imie :P

Mi sie nie podoba imie ani Piotrus (to byl tylko przyklad zreszta) ani Peter, bo tak ma na imie brat mojego meza. Poza tym w domku na pewno nie bedziemy spolszczac imienia, bo my oprocz rodzinki w PL nie mamy w ogole polskiego srodowiska, a druga rzecz taka, ze moj maz nie bedzie mogl tego wymowic.:), stad wlasnie szukamy imienia uniwersalnego i miedzynarodowego. Poza tym wystarczy, ze bedziemy nasze malenstwo wychowywac dwujezycznie od poczatku, wiec przynajmniej imie musi miec \"swoje\", a nie spolszczone.

Gość pozwil ze pomysle
Kretynka? albo nie... mam! Idiotka! zgadlam?

Gość zgaduję-zolza

Gość i znow jakas zazdrosna
malpa sie znalazla...co za debilki chodza po tym swiecie...

Gość dziewczyny moge sie
pewnie NADIA

Gość nie bedzie umial wymowic
- to dziwne- moj mowi do mnie po imieniu , chociaz tez jest w nim Ś. Jak ma zone Polke do wypadaloby sie troche jej jezyka nauczyc. A dziecku rozne imiona nie zamąca w glowie , przeciez i tak bywaja rozne zdrobnienia. Tak mysle.

Gość zolza od czasu do czasu
to nie Nadia. Nadii jest pelno wszedzie.

Gość agapimu
Lidia? Skoro to nie polskie imię to dlaczego mamy w PL miałyby małpować? Ja mieszkam w Grecji. Mam męża Greka. Córka nazywa się Mirto. Po męża mamie, która zmarła jak On był mały. Bardzo mu zależało i nie miałam sumienia odmówić.

Gość a moj synek
jest Julius

Gość zozla od czasu do czasu
to nie Lidia. mogly by malpowac bo to imie latwo ujdzie w polsce tzn. nikt by sie nie smial z tego imienia. ale i tak nie zgadniecie. chyba ze moja kolezanka jest na forum to wykracze jakie to imie.

Gość huhiug
moj synek ma na imie grzesiu. Meszkamy w uk i nikt z tutejszych nie potrafi wymowic jego imienia poprawnie, ale planujemy powrot do Polski. Imie wybralam takie jakie mi sie podobalo, anie takie zeby innym pasowalo.

Gość ojojj
to nie pisz, ja cie krece, chwali sie jak male dziecko, na zasadzie wiem ale nie powiem, co za zenada :O

Julius - bardzo ladne imie :) nie bedzie umial wymowic - mnie sie ogolnie typowo polskie imiona nie podobaja, a juz szczegolnie na pewno nie bede na sile uszczesliwiac dziecka polskim imieniem, dla ktorego Polska bedzie wylacznie krajem, skad pochodzi jego mama i gdzie mieszka jego/jej polska czesc rodziny, a nie jest jej/jego ojczyzna. Wez pomysl. To tak samo jak polskiemu dziecku dac na imie Maud albo Marloes - typowe holenderskie imiona.

Gość Fefina
Ja chyba wiem :) Twoja córka to Tolia :P

ja wybieram (na przyszlosc) imiona, ktore sa rownoczesnie polskie, jak i popularne w zachodniej europie - nie chce, zeby dzieci mialy problemy, ze ludzie nie potrafia przeczytac ich imienia (ja takie mam niestety, nikt nie umie mojego przeczytac poprawnie) wiec: Adam, Anna, Hanna(h)

Ja mieszkam w USA, oboje jestesmy Polakami, ale wybierajac imie staralam sie o takie ktore brzmialoby tak samo w kazdym jezyku . Ja tez nosze imie ktore w kazdym jezyku ludzie sa w stanie wypowiedziec. Corka ma cale zycie przed soba i wiem jak sie tu mecza Marzenki, Kasie i Agnieszki - wszystkie zmieniaja swoje imiona, albo uzywaja dziwnych skrotow. Chcialam by tego unikla, i teraz dla nas jest mala Ninka, a kiedys bedzie Nina.

Gość Tolia
??? No niezbyt ładnie.

Gość do zolzy chyba
wiem - nazwalas corke Alika badz Anika;) tez mi sie podoba, zwlaszcza to drugie. do polskich standardow tez pasuje. zgadlam? a nicolette jak dla mnie odpada, kojarzy sie z tym lekiem nicorette:O

ja mieszkam we Francji, meza mam Francuza a coreczka ma na imie Sophie, ja i moja rodzina mowimy do niej Zosia; dziecko rozumie swoje imie w obu jezykach