Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

greta78

----LISTOPAD 2009----

Polecane posty

Agulina masz to lozeczko:) a powiedz mi jaki masz do niego materac? bo ja nie mam pojecia jaki dokupic, czy najlepsze sa te kokos pianka gryka? mojemu mezowi bardzo sie podoba i juz chyba zdecydowane ze je zakupimy, jest jeszcze bez szuflady tansze ale mysle ze ta szuflada bardzo mi sie przyda zreszta fajnie wyglada:)... a co do depilacji to ja wlasnie dzis walczylam z depilatorem:o myslalam ze dluzej dam rade z depilacja ale niestety brzuszek juz co nie co przyslania..

Nie! Właśnie miałam do ciebie dzwonić. Chyba będziemy we dwie. To na którą? Na 16:30?

Dziewczyny, czy wasze dzidzie mają czkawkę, po tym jak wy coś zjecie??, bo u mnie ostatnio za każdym razem tak jest.

Agusia ja w sumie nie wiem czy ja czuję czkawkę :) Tzn. czasem mam takie regularne lekkie pukania i podejrzewam, że to własnie czkawka jest, ale to różnie występuje - niekoniecznie po jedzeniu

OK, 16:30 przed wejściem do szpitala. :) Co do czkawki, mojej małej czkawkę pierwsyz raz poczułam dopiero przedwczoraj i wczoraj (ale się cieszyłam!!!), więc trudno mi powiedzieć coś o jakiejś zasadzie. I tak się cieszę ze udało mi się to zjawisko wychwycić.

No to dobrze sądziłam że czuję czkawkę małej. To było takie regularne pukanie. :)

kobietki odwazylam sie włozyc ubranka malej do automatu zobaczymy co bedzie a mialyscie proszek JELP czy jakos tak ?? polecacie go??

Ja tam nie czuję czkawki ;) albo nie wiem, że to czkawka :D A co do proszka Jelp to ja nie mam, ale słyszałam, że mamy go sobie chwalą :)

deseo a czym konkretnie w polsce robia znieczulenie zew.oponowe? tutaj robia epiduralem. w sumie jest bardzo popularny i wiekszosc go ma. po prodzie mozna wstac od razu niemalze na nogi i nie ma skutkow ubocznych jak bol glowy- jesli zostanie prawidlowo podnay. oczywiscie znieczulenia sa rozne i tak np. gaz rozweselajacy na poczatku, potem sa rozne zastrzyki narkotyczne ale duzo osob je omija bo moga miec wplywa na maluszka i nie kazdy sie dobrze po nich czuje. ja sie decyduje na to zew.oponowe epiduralem. na bank. anastezjolog same dobre rzyeczy o nim mowil. polozna na szkolce to juz miala mieszane zdanie, strasza pani dodala ze moze warto sporbowac samaemu bo nie kazdy ma sile bole moja znajmoa w 34 tyg dostala powaznych boli porodowych., to trwalo 2 godziny, ale skurcze nie byly regularne wiec jej do szpitala nie brali. mowi ze miala takie prady strasznie bolesne od plecow do brzucha. ponoc niesamowity bol. te nasze miesiaczkowe bole to jeszcze pikus. Alexandrunia i widzisz zdania sa podzilone. wam odradzaja to znieczulenie a nam zalacaja! polzna nam mowila ze odradzaja w polsce glownie dlatego ze im sie nie chce robic bo jest duzo zachodu przy tym. a tak na prawde dobrze podany epidural nic nie szkodzi! nie ma tych boli itd o kotrycgh wspominasz. o ile lekarz nie wkuje sie zle, w jakis nerw to nie ma mowy o skutkach ubocznyc, a poza tym uwazam ze chyba warto zaryzykowac bol glowy zeby tylko tak bardzo nie cierpiec,

u mnie nie ma Dzidziusia wiec kupila Fairy. nie wiem czy jest w Polsce??? Iwusia jak widac kazda babka jest inna. nam wmawiaja ze do czasu bolui partych jest oki a tak to do rozwarcie na ponad 10 jest luz haha. polozna mowila nawet zeby sie czyms zajac, isc na zakupy , byle nie lezec haha. latwo sie mowi ;) powidzcie mi ile wazy dzidzius w 33 tygodniu na wszym usg? Natalie popieram twoja polozna co do znieczulenia :)

Mili - mamy właśnie materacyk - kokos, gryka, pianka - nie pamiętam w jakiej kombinacji. ;-) Myśle,ze szuflada się przyda. Moja juz zapełniona. Ale ja nie mam praktycznie gdzie trzymać rzeczy dzidzula. Postaram się zrobić jakieś fotki to Tobie prześle. ALe dzisiaj już raczej nie,bo kiepsko się czuję. Rano,przed zakupem spodni, mierzyłam obwód bioder i profilaktycznie brzucha i wyszło,ze w tydzień brzuch mi o 4 cm się zwiększył. Szok! Teraz już rozumiem dlaczego tak mnie od dwóch dni dziwnie boli... słabo się przez to czuję. nadia ja mam proszek jelp - uprałam ubranka i mają się znakomicie. Pisałam już,ze po podwójnym płukaniu nie maja żadnego specyficznego zapachu. :-) Thekasia - Fairy u nas to tylko chyba płyn do naczyń. Proszku dla dzieciaków jeszcze nie ma. BYć może to wlaśnie Wasz lokalny Dzidziuś. A co do zapachu to mi dzieci kojarza się z zapachem kremu linomag z wit A. Ja jestem strasznym zapachowcem i wącham wszystko - łącznie z jedzeniem. Uwielbiam to! hihi Taka ułomność. Jak moja siostrzenica była malutka to cały czas ją wąchałam... aż się moja siostra ze mnie nabijała.. i kazała mi kupić ten krem i się nim smarować, by zapach czuć. hihi. Ale to własnie taki zapach niemowlaczka - dla mnie!

TheKasia wg mojej wiedzy epidural nie jest lekiem, a dokladnie jest to miejsce w kregoslupie w ktore wprowadza sie cewnik celem podania leków do znieczulenia zewnątrzoponowego, stąd często nazywa się to znieczulenie epiduralnym. Leki stosowane przy tym znieczuleniu to chyba opioidy ale nie znam nazw handlowych jakie sa stosowane w szpitalach przy tym znieczuleniu. Ja jeszcze nie wiem czy chce znieczulenie - dla mnie najwazniejszy jest maluszek, nie boje sie skutkow ubocznych a tego ze maluch moze utknac w kanale rodnym i trzeba bedzie stosowac kleszcze czy proznociag - to mnie przeraza, a do tego moj synek rosnie jak na drozdzach wiec moze byc sporawy, a ja jestem niewielkich rozmiarow - przed ciaza nosilam rozmiar S lub XS i wazylam 50kg, bioder tez nie mam zbyt szerokich. Pogadam z ginka o tym i podpytam polozna z ktora bede rodzic, mysle ze cos doradza. Wiem ze jest mnostwo za i przeciw co do znieczulenia, wiec zdaje sobie sprawe ze co lekarz to opinia - ale wazne bysmy my byly przekonane czego chcemy :) :) Tu znalazlam porownianie porodu ze znieczuleniem i bez znieczulenia na korzysc znieczulenia: http://www.znieczulenie.yoyo.pl/znieczulenie.porodu/poco.znieczulac.html Ja dzis ukladalam ciuchy w garderobie - wiec schylalam sie, kucalam i skakalam po krzesle by dosiegnac do wyzszych polek i zaluje ze bylam sama w domu i ze nikt nie walnal mnie w ten glupi leb bo teraz ledwo zyje. TheKasia moj maluch w 32tyg wazyl 2200, w srode mam kolejne usg, wiec moge dac znac w srode - idziemy na obserwacje nerek synka. Pozdrawiam

deseo a widzisz nie mialam pojecia ze to nazwa nie leku tylko metody. hmm masz wiedze widze :) 2200 wow,slicznie . koeniecznie daj znac ile teraz mial. moj tez nalezy do tych duzych kluseczek wiec jestem ciekawa bo u nas od 20 tyg nic nie mowia

Hejka. Ja już ostrzyżona :) po lekarzu :) i mam same dobre wieści :) Nasłuchałam się dzisiaj dużo bardzo ważnych rzeczy :) Jeśli chodzi o niunię to Pan doktor pokazał mi jak można samemu sprawdzić jak mała jest ułożona i on swoimi fachowymi rączkami stwierdził, że mała ma główkę koło kanału rodnego czyli na dole :))) Po za tym po moim zapaleniu i brzydkim wyglądzie w pochwie nie ma śladu :))) Jest wszystko ładniusie i różowiutkie :))) Do tego wszystko jest szczelnie pozamykane, wysoko osadzone (nic nie po obniżane), szyjka ma 15mm :))) Tylko zaniepokoiło go to, że miałam troszkę brzuszek twardy ale pytał czy mnie coś boli, a mnie nic nie boli więc nic mi nie dał, bo on nie lubi faszerować lekami ale jakby coś mnie kuło czy zaczęło boleć to natychmiast mam do niego dzwonić :) Po za tym pytałam o to czy to prawda, że lepiej urodzić w 7 m-cu niż w 8 m-cu i lekarz stwierdził, że to bzdura! Nie ma nigdzie medycznie opisanego potwierdzenia, że jest źle rodzić w 8 m-cu. Mój lekarz stwierdził, że ważne jest aby maleństwo było w brzuszku pełne 36tyg., a potem już spokojnie może się rodzić, bo nic mu nie grozi :) Do tego dostałam skierowanie na badanie moczu, morfologia i glukoza ale bez wypijania :) A ponieważ wszystko u nas dobrze to kolejna wizyta 12.10.2009 r. :) Potem zaczną się te co 2 tyg. :) Iwusia_25 na skurcze to wiem, że dobrze jest tak z 10-15 min.dziennie poleżeć z nogami powyżej poziomu serca. mili łóżeczko bardzo ładne :) A szuflada to bardzo fajne rozwiązanie niewykorzystanego dołu w łóżeczkach, ja też będę miała w szufladą :) Po za tym zapraszam na kolejne spotkanko :) agusiaradom moja ma czkawkę jak wrócę skądś zmachana i się dużo napiję, bądź coś szybko zjem :) Ale moja to tak średnio co 2 dni ma czkawkę :) thekasia wiesz Kochana Polska jest 100lat za murzynami, więc różnie może być z tym znieczuleniem, ja miałam przed ciążą dość często bóle głowy dlatego tyle piłam kawy, a od kiedy zaszłam w ciąże ani razu mnie głowa nie bolała i nie chce żeby bolała :/ WOW nadrobiłam co nie co :) Teraz uciekam, bo mężulek czeka z jakimś filmem, bo coś zakupił :) Będę już raczej jutro :) 🌻

Hej! Ja już po wizycie. Wszystko dobrze. Uff. Odetchnęliśmy z ulgą. Moja wizyta trwała dzisiaj naprawdę długo. Pan dr chyba z 15 min tłumaczył mi skąd mogły być tak silne bóle i wychodzi na to, że na tym etapie ciąży bóle mogą się pojawiać i znikać dość często, bo macica i dzidzia są już na tyle duże, że uciskają wszystkie narządy po kolei. Pan dr powiedział, że bardzo silne promieniejące bóle może powodować ucisk na jelita. Mówił też coś o wysokim stężeniu progesteronu, ale tak fachowo, że nie bardzo zrozumiałam. W kazdym razie powiedzaił, że dobrze że dzwoniłam z tymi bólami, byłam w szpitalu i wykluczyli wszykie nieprawidłowości bo on przez telefon niewiele mógł zrobić a jest już przewrażliwiony na moim punkcie tak samo jak ja. No i oglądaliśmy razem szyjkę w lusterku, żebym była spokojniejsza. Po raz kolejny mnie uspokoił, w razie jakich kolwiek bóli kazał brać no-spę 2-3 tab. naraz bo macica jest już tak duża że jedna to dla niej nic i zastosować terapię "spoczynkową" jak on to często powtarza. Dostaliśmy też skierowanie potrzebne do szkoły rodzenia i w piątek zaczynamy zajęcia :) . Pytałam go tez czy zna skuteczny sposób na rozstępy wiec usłyszałam, że czy ja wydam 200 czy 20zł na kremy one i tak nie pomogą i żeby nie wierzyć tym co mówią, że to coś daje bo jak się ma uwarunkowania genetyczne to będą się pojawiały. Jedynie co można zrobić to dobrze nawilżać skórę zwykłam balsamem lub oliwką. No i rozmawialiśmy tez o wadzie kręgosłupa czy jest przeszkodą w porodzie naturalnym wiec usłyszałam, żeby nie kombinowała i nie drążyła tematu cesarki bo on obstaje przy swoim, żebyśmy rodzili naturalnie a wada kręgosłup mi w tym nie przeszkodzi no chyba, ze bardzo się uprę to jakieś wskazania do cesarki znajdziemy ale on jest przeciwny. Usg miałam ostatnio dwa więc dzisiaj sobie darowaliśmy. Słuchaliśmy tylko serduszka dzidzi. Wyszłam od niego spokojna i szczęśliwa. Kolejna wizyta 12 października.

AlexandruniaK jesteś pewna, że Twoja szyjka ma 15 mm ?? kurde moja ma 25 mm i to jest niby minimum, bo jak jest mniej to szew albo leżenie plackiem, a jak miała 30 mm to dstałam fenoterol... thekasia mój w 33 tc ważył 2200 g :) jest w normie a następną wizytę mam w okolicach 17 października jak dotrwam,

Alex widzę że się zgrałyśmy. Cieszę się, ze u Ciebie też wszytko ok. No i kolejne wizyty mamy w tym samym dniu :) .

witam wszystkie. widzę ze temat znieczulenia na topie. ja się nie wypowiem bo cały zabieg cc prześpię już postanowiłam. ja bym chciała żeby w naszych szpitalach chociaż respektowali dwie rzeczy:wybór pozycji do rodzenia i nie cieli każdej pierworódki co się wiąże z pozycją podczas parcia. ja dziś dostałam paczkę z kombinezonem i jest super nie ma żadnych śladów używania i dobrze wykonany o wiele lepiej niż te co mają w smyku za 75 zł. więc zakup jak najbardziej udany. byłam u kumpeli jej mała skończyła 2 miesiące. dostałam siatę z ubrankami z których wyrosła:) trochę zakupów mniej

Agulinka ja tez nie wiem ile ma moja szyjka, za kazdym razem slysze ze jest ok - moze sie nastepnym razem zapytam. Alex Twoj lekarz bez usg ocenil dlugosc szyjki? wydawalo mi sie ze tylko przez usg mozna to zmierzyc i to dopochwowe, ale widac sie myle. Michaaa widze ze masz juz termin porodu - cesarskiego ciecia, umowilas sie z lekarzem juz na konkretny dzien?

deseo nie jestem jeszcze umówiona na konkretny dzień. tylko z usg wychodzi 25.11 a w karcie mam wpisane 18.11 rozmawiałam już z lekarką o cięciu bo ginekolog która prowadzi moją ciąże wykona też cięcie ( jak nic się nie wydarzy niespodziewanego) powiedział mi że będzie ciąć tydzień lub 2 tygodnie przed terminem.

🖐️ Co do znieczulenia to nam dziś na szkole rodzenia raczej odradzali. dokładnych powodów nie podali, bo powiedzieli, że będzie o tym osobny wykład! ja tam jednak uważam, że po to je wymyślili, żeby kobietom było łatwiej, więc jak będzie mnie mega bolało, to poproszę i już ;) tyle, że jak już wspomniałyście, w PL różnie bywa i może się okazać, że guzik z pętelką dostanę a nie znieczulenie 😠 Ja idę na wizytę jutro z samego rana, ale nie wiem o której wrócę do domu, żeby Wam skrobnąć co i jak ;) mam nadzieję, że wszystko u nas dobrze :) w ogóle to zastanawiam się co u spa_cji? miała ze mną chodzić na szkołę rodzenia! już były 4 zajęcia, a ona była tylko na jednym :( i na forum też się nie pojawia :( mam nadzieję, że wszystko ok! Pozdrowionka! mykam się kąpać i może mąż da mi "m jak miłość" obejrzeć ;)

Ale mnie połamało! Chodziłam dzisiaj w niezbyt wygodnych butach a potem dobiło mnie krzesło w szkole rodzenia. Gdy przyszłam do domu i położyłam się, okazało się że już wstać nie mogę. Strasznie bolał mnie kręgosłup w odcinku krzyżowym i kość ogonowa. :D Ale jak się cieszę z tych pierwszych zajęć. Spotkałyśmy się z Zenek, z czego się niezmiernie cieszę! Zenek, pozdrawiam serdecznie!! Tyle że... mało było czasu żeby się nagadać :D. A i temat zajęć był szczególnie interesujący bo dotyczył pielęgnacji dziecka z naciskiem na wiek noworodkowy i wiele zagadnień było dla mnie kompletnie nieznanych. Czy wy wiedziałyście że kości czaszki dziecka jeszcze jakiś czas po porodzie mogą... zachodzić na siebie, co widać jako zniekształcenie pod skórą? Ja o tym nie wiedziałam. Albo inna ciekawostka co do wyglądu nowonarodzonego dziecka... Zdarza się podobno że z wysiłku powieki dziecka są tak spuchnięte że nawet przez kilka dni oczek nie otworzy a i białko może być bardzo przekrwione. Jakoś tak nie spodziewałabym się czegoś takiego i na pewno bym się przestraszyła gdybym nie została uprzedzona.

Ola o tej glowce to czytalam. kosci sa bardzo miekkie i zeby sie urodzic nachodza na siebie. temu pomaga ciemiazko

a ja jeszcze na chwilke do was zajzalam, jestem mega zadowolona bo bylismy dzis z mezem w tej hurtowni w lodzi na pilsudskiego, co prawda za duzo czasu tam nie spedzilismy bo bylismy przed 7 ale pojade tam na pewno jeszcze raz bo maja strasznie duzo rzeczy m.in sliczne kombinezony, no i wozkow bylo tyle ze malo oczoplasu nie dostalam:)ale wlasnie takiego miejsca szukalam gdzie moglam zobaczyc i porownac chyba wszystkie mozliwe modele, no i najwazniejsze nawet bylo moje lozeczko:D i rzeczywiscie jest jeszcze sliczniejsze w rzeczywistosci niz na zdjeciu... co do wozkow, mielismy dwa typy quinny badz concord,ale ssprzedawczyni pokazala nam wozek bardzo podobny do tamtych modeli tylko innej marki i w tanszej cenie byl to wozek clipper czy jakos tak bardzo mi sie spodobal, szczerze mowiac jak widzialam go w necie to jakos mi sie tak nie za bardzo podobal,a w rzeczywistosci jak sie do niego przymierzylam to okazal sie taki zgrabny i sliczny,ze chyba juz pozostaniemy przy nim...moze jeszcze w tym tygodniu pojedziemy zamowic wszystko razem wozek lozeczko wanienke i kilka drobniejszych rzeczy... no i jutro czeka mnie wizyta u lekarza,jestem strasznie ciekawa ile moj syneczek wazy... uciekam lulu bo zmeczona jestem jak nigdy kolorowych snow!

Iwusia 2200 pieknie. daj znac po kolejnym. moj duzy klusek tez pewnie tyle gdzies ma.. ps.wydawalo mi sie ze juz pisalam do ciebie ale chyba nie poszlo

mili opwoedz mi o concordzie.jaki to byl kolorek??? i ile kosztuje sam czy w zestawie. ja mam wlasnie concorda xenona- kolorek z zeszlego roku ale rama juz nowa w zestwie mobility - gondola scout plus fotelik