Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rimm

Zony muzulmanow

Polecane posty

Witam!jestem kolejna szczesliwa zona araba.hr.Rozpor ja bym ci chetnie tez cos uciela!rimm ignoruj poprostu tych prostakow,nie wysilaj sie na odpowiedzi bo nie warto

a co do islamu to hmm widze ze mamy podobne zdanie.. :) w koncu moze znajde kogos kto mnie zrozumie :P heh a tak w nawiasie Twoj facet jest praktykujacy??

Gość ollipekka
Witajcie:) Też wcześniej związana byłam z Muzułamaninem, nie był to mój mąż, ale w związku byliśmy 2 lata. Problemy owszem były, ale takie ludzkie:P Nic związanego z religią

Gość satreczka85
a tak wogóle to co sądzicie o Marokańczykach, coś wiecie na temat tej kultury, bo w moim mieście jest ich pełno i pytam z ciekawości.

Gość ollipekka
No fajnie. A jak na to rodzina reaguje? Moja mam nie miała nic przeciwko, bardzo go lubiła. Pamietam w zeszłe świeta jak kapuch z groch jadl, bo głupio było mu odmówic, a potem poweidział, ze było ohydne:P Bał się mojej mamitki:P

moi na poczatku byli przeciw teraz nie jest zle chociaz mam wrazenie ale chyba moja mama i tak mu nie ufa co mnie bardzo drazni.. ale coz.. a z takich smiesznych historii to hmm w pazdzierniku bylismy na weselu mojej kuzynki, moj byl tak ciekawy ze wlazl do kosciola stal z boku i sie przygladal a jak ksiadz zaczal rozdawac komunie ten uciekl bo myslal ze ksiadz idzie do niego :P

nie mozna mowic ogolnie o marokanczykach,w kazdym narodzie sa zli i dobrzy,rimm jak dlugo jestescie w zwiazku?

Gość ollipekka
Mój były to Cypriota, poznałam go jak byłam na wakacjach:) Miło wspominam te czasy. Moja przyjaciółka nadal jest z jego kumplem, mają roczne dziecko, są bardzo szcześlwi. Mam nadzieje, że Wam się poszczęści. Szkoda tylko, że Polacy są tacy beznadziejni czasem. Moja znajoma, nigdy nie nazwała go po imieniu tylko czarny mówiła na niego:/

moja rodzina go uwielbia i z wzajemnoscia,czesto znajac moj charakterek to mi sie od rodziny obrywa i staja w jego obronie

heh szukalam na google czegos o Polkach zameznych z muzulmanami i prosze... znowu kafeteria i znowu ty mooniska :) pozdrawiam moj maz tez muzulmanin, wiec przylaczam sie do grona i najlepiej nie podejmowac dyskusji z chamskimi pomaranczkami, bo zazwyczaj to i tak jedna i ta sama osoba pisze pozdrawiam

heh szukalam na google czegos o Polkach zameznych z muzulmanami i prosze... znowu kafeteria i znowu ty mooniska :) pozdrawiam moj maz tez muzulmanin, wiec przylaczam sie do grona i najlepiej nie podejmowac dyskusji z chamskimi pomaranczkami, bo zazwyczaj to i tak jedna i ta sama osoba pisze pozdrawiam

Myślę, że każdy/każda, kto chce się wypowiadać na ten temat powinien posiadać MINIMUM wiedzy, nawet wikipedycznej :) ---------------- Mężczyzna żyjący zgodnie z prawami Koranu musi pamiętać, że (oparte na Koranie): - Mężczyzna pod każdym względem przewyższa kobietę - Kobieta jest istotą pustą i bezmyślną - Kobieta nie jest zdolna do samodzielnego życia bez pomocy mężczyzny - Kobieta musi być posłuszna mężczyźnie i może być zmuszona do tego biciem jeśli inne środki okażą się niewystarczające - Dozwolona jest poligamia - Kobieta dziedziczy znacznie mniej majątku, niż mężczyzna - Kobieta ma przed sądami mniej praw, niż mężczyzna ------------------ źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kobieta_w_islamie Który się nie stosuje do tych praw, popełnia wg islamu grzech. Ale spokojnie.... faceci podobno lubią żyć w grzechu :p

moppy bo jak ja siedze sama to sie nudze heh :) :P nie uwolnisz sie ode mnie ahaha :) to zart oczywiscie :P

szukam dziury... ja Ci powiem jedno wiedza wikipedyczna to nie wszystko.. tym bardziej ze pochodzi ona od ludzi Twojego pokroju.. dla jasnosci wytlumacze wszystko po kolei ot tak zeby nie bylo.. Mężczyzna pod każdym względem przewyższa kobietę nie pod kazdym wzgledem ale pod wzgledem sily napewno.. w Koranie jest zapisany dokladny porzadek obowiazkow w rodzinie.. to facet z powodu tego ze jest silniejszy od kobiety ma pracowac na cala rodzine nie kobieta.. jesli kobieta pojdzie do pracy nie ma obowiazku dokladac sie do zycia i moze wydawac kase wylacznie na przyjemnosci rodziny.. zreszta do jej obowiazkow nalezy wychowac dzieci i zajac sie nalezycie domem.. Kobieta jest istotą pustą i bezmyślną hmm pierwszy raz slysze.. skad Ty to wytrzasnelas.. z tego co mi wiadomo nie ma takiego ayatu w Koranie!! natomiast sa takie ze to matce nalezy sie najwiekszy szacunek Kobieta nie jest zdolna do samodzielnego życia bez pomocy mężczyzny hmm nie wiem czy wiesz ale wiele Turczynek jest wyksztalconych i czesto miewaja lepsze pozycje od mezczyzn, przesledz historie np Turcji i kobiet ktore dostaja sie tam do rzadu.. Kobieta musi być posłuszna mężczyźnie i może być zmuszona do tego biciem jeśli inne środki okażą się niewystarczające muzulmanin czy nie w zadnej religii nie ma przyzwolenia na bicie kobiet.. warto wytlumaczyc tutaj ze to wszystko wyciagniete jest ze zle przetlumaczonego Koranu tak naprawde w tym wersecie ktorego to dotyczy jest uzyte slowo ktore po arabsku znaczy upominac, rozmawiac, wytlumaczyc.. a nie uderzyc!! Dozwolona jest poligamia na poligamie kazda z zon musi wyrazic zgode.. moze zastrzec sobie w umowie slubnej ze nie chce aby jej maz mial kolejna zone.. po zatym poligamia po 1 jest zabroniona a po drugie nawet jesli do niej dojdzie to jest ona tylko w aspekcie religijnym.. facet musi kazda zone traktowac tak samo.. kazdej musi dac tyle samo.. dzisiaj to jest spotykane najczesciej u bardzo zamoznych lub u bardzo ubogich rodzin.. jest tak napisane w Koranie nie mozna temu zaprzeczyc lecz chyba lepiej dla kobiety gdy wie o innej godzi sie na to niz zeby facet ja zdradzal i oszukiwal bez jej wiedzy.. Kobieta dziedziczy znacznie mniej majątku, niż mężczyzna widzisz z jednej strony piszesz ze kobieta bez faceta to nie daje rady a tutaj znowu ze jej sie mniej nalezy nei uwazasz ze to troche sie gryzie jedno z drugim?? nie wiem czy wiesz ale przed zawarciem zwiazku malzenskiego facet jest zobowiazany dac kobiecie zloto.. wlasnie po to by w razie rozwodu miala sie za co utrzymac.. po za tym po smierci meza to dzieci dostaja wiecej a obowiazkiem dziecka jest utrzymac matke.. wiec to chyba bez roznicy do kogo trafia pieniadze.. Kobieta ma przed sądami mniej praw, niż mężczyzna do tego to moge tylko napisac jak wyzej wystarczy spojrzec na to co dzieje sie teraz w rzadach i przesledzic historie ostatnich lat.. po zatym jest w Koranie napisane ze jesli w sadzie jest toczona jakas sprawa i trzeba ja roztrzygnac to glosy dwch kobiet to jak glos jednego faceta tak to prawda wiesz dlaczego?? bo kobiety to delikatna plec i czesto kogos osadzajac kieruja sie uczuciami a nie zasadami.. dla przykladu opowiem historie faceta ktory rozwiodl sie z zona.. w sadzie sedzina KOBIETA prawa do dzieci dala matce.. alkoholiczce ktora tymi dziecmi wcale sie nie interesowala tylko dlatego ze przeciez zadna kobieta nie moze byc zlym rodzicem a ona obiecala ze sie poprawi.. po kilku miesiacach gdyby nie ojciec dzieci trafily by do bidulca.. ot tak jak kobieta potrafi kierowac sie nie tym co trzeba w osadzaniu.. to chyba na tyle :)

mooniśka Zgodnie ze swoim nickiem chciałem jedynie przyczynić się do dyskusji. Z założenia np. każdy chrześcijanin POWINIEN żyć wg Biblii i przykazań. Niestety to tylko założenie. Co prawda... życie swoje (czyli rzeczywistość modyfikuje założenia wiary). Jednak zawsze istnieje potencjalna możliwość, ze chrześcijanin odwoła się źródła i zacznie świadomie stosować się niektórych, wybranych i wygodnych w danym momencie zapisanych prawd. To samo dotyczy przecież innych wyznań. Koran - tak jak Biblia czy Tora - jest także taką tykającą bombą... Bo nie wiadomo, czy mąż wyznający islam nagle nie zapragnie się do swoich podstaw wiary odwołać w sposób... mniej życiowy a bardziej dosłowny. szczególnie po kilku latach małżeństwa, kiedy już nie musi się tak starać dla swojej księżniczki. Życzę oczywiście jak najlepiej kobietom będącym w związkach z przedstawicielami innej kultury czy religii. Bądźcie szczęśliwe. Jak najbardziej.

zanim uczylam sie uczyc wiary mojego faceta dokladnie przeczytalam Biblie i uwierz w Starym Testamencie jest wiele rzeczy podobnych go tego co pisze w Koranie chociazby ogranicza jedzenie zwierzatek parzystnokopytnych itd.. nie bede wszystkiego tutaj wymieniac.. napewno masz racje kazdy do wlasnej Ksiegi i do wlasnej wiary podchodzi inaczej i prawde mowiac wszystkie te Ksiegi mozna zrozumiec na tysiace spsobow bo sa pisane takim a nie innym jezykiem.. dlatego np katolicy maja swoje katechizmy a muzulmani hadisy.. ale denerwuje mnie jak ludzie wyciagaja to co uwazaja za zle w islamie a nie widza ze ich wiara tez nie jest doskonala.. przykladowo Ty jestes katolikiem i Biblie traktujesz tak ze jest dobra cacy.. ale ze Koranu juz nie uznajesz to on jest be.. ludzie nie chca zrozumiec innej wiary bo po co jesli wlasna uwarzaja za najlepsza.. a prawda jest taka ze religia jest taka jak pokazuja ja ludzie.. bo ludzie sami ta religie kreuja wtlaczaja we wlasne zycie.. piszesz "Bo nie wiadomo, czy mąż wyznający islam nagle nie zapragnie się do swoich podstaw wiary odwołać w inny sposob" wiesz to tak jak z katolika zrobic żyda.. przeciez pochodza od jednej Ksiegi.. tak jak chrzescijanizm dzieli sie na odlamy gdzie kazdy z nich podchodzi inaczej do Biblii i inaczej ja interpretuje tak samo jest z islamem i z Koranem.. nie wiem czy jasno naswietlilam to co chcialam pokazac.. mam nadzieje ze jestem zrozumiana :)

pytam wszystkie kobiety jak wiara meza wplywa na wasze zycie codzienne?bo u mnie oprocz tego ze nie jadamy wieprzowiny zyjemy calkiem normalnie,funkcjonujemy jak kazda normalna rodzina.

wiesz to chyba jest tak ze hmm niektorzy i tak beda twierdzic inaczej.. u mnie tez nie jada sie wieprzowiny i wcale nad tym nie ucierpialam.. fakt jest tylko taki ze musze zwracac wieksza uwage na to co kupuje czy np nie zawiera zelatyny.. ale jaka prawda to prawda zaden Polski facet nie wyobraza sobie zyc bez typowego schabowego a prawda jest taka ze dobrze przyzadzona wolowina czy baranina jest o niebo lepsza :P

tak mooniska masz racje,twoj mezczyzna juz wrocil?moj wraca w srode wiec cale przygotowania do swiat byly na mojej glowie :-(

moj tez bedzie w srode :( na swieta mielismy jechac do rodzicow ale bedziemy zmuszeni jechac pozniej.. nie chce zeby po kikunastogodzinnym locie wsiadl w samochod i jechal tyle km.. jeszcze w taka pogode.. mozemy podzielic nasz los hehe :) chociaz ja tutaj swiat jako takich nie robie moze jakas rybka i tyle :)

my tez idziemy na wigilie do mojej mamy,takze rybki itd u niej,ja ciasta,salatki i dom i ogrod ozdobilam lampkami :-) swiatecznie,on bardzo lubi ta atmosfere i ja tez