Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość edytar

jak zagescic mleko modyfikowane?

Polecane posty

Gość edytar

dziewczyny mam pewien problem, mój mały ma miesiąc, nie karmie go już piersią i daje mu nan active, on potrafi jednorazowo wypić 150 ml, a po pół godziny jest znou glodny, skąd to wiem? wsadza palce do buzi i ssie, jak jest syty, nigdy tak nie robi.normę dobową to on potrafi wyrobić w pół dnia. koleżanka powiedziała mi, że jej synek robiła tak samo, więc zaczeła mu zagęszczać mleko modyfikowane. i tu tkwi największy problem, jedni mi mówią, żeby kupować mu kleik ryżowy i tym zagęszczać, ale babcia, powiedziała mi zeby nie, bo dziecko bedzie miało zaparcia, pani w aptece, powiedziała, zeby dawać mu przetarty grysik. ale mnie sie wydaje, że to zbyt cieżkie jedzienie dla miesięcznego dziecka. słyszałam też coś o krupicy i jakichś specyfikach od lekarza, dziewczyny poradźcie?

Gość baardzo ciekawe
a moze ma poprostu silny odruch ssania? dajesz mu smoczek? porobujesz przepajac? kaszki ryźowe działają zapierająco, kukurydziane rozluzniająco, ale poradx sie w tej kwestii pediatry, bo troche maly jeszcze jest na zageszczanie. Jesli ulewa to zageszcza sie takim maluchom mleko nutritonem, ale jak nie, to lepiej z pediatra pogadac.

Gość edytar
no właśnie , ja mu nie daje nic do picia, teściowa stwierdziła, ze skoro nie ma kolek to poco mu cokolwiek dawać?czasem troche mi uleje, ale tylko dlatego, że go poruszam, np zmieniamy mu pieluchę, a tak to nie mam z tym problemów, smoczek dostaje, ale zaraz go wypluwa, jedynie, jak juz naprawdę jest wygłodniały to go weźmie.

Gość oliwia 06
ale jak to , musisz dziecko tez dopajac herbatka ! ja swoje dziecko tez karmiłam mlekiem modyfikowanym i dostawał herbatkę do picia !są specjalnie herbatki dla malych dzieciod 1 mies. zycia np. koperkowa

Gość oliwia 06
tak daj mu ta herbatke kjoperkowa , tez ja podawałam ! dziecko musi pić , powie ci to kazdy pediatra , mnie na samym początku zakomunikowali , ze musze dopajac dziecko ta herbatką

autorko mialam to samo kiedy moj synek jadl NAN a jak zmienielam mleko na najpierw bebilonpozniej emfamil to synek jadl nawet co 4 godz. A tak na marginesie wydaje mi sie ze 150ml mleka na miesieczniaka to troche za duzo... Moje dziecko ma 6 m-cy i pije 180ml . Sprawdzilam Ci na karcie inf ktora dostalam ze szpitala, wiec miesieczniak powinien wypiajc 7x na dob po90-110ml mleka modyfikowanego. Mozesz mu zagscic mleko kleikiem ryzowym , na op jest napisane ze jest od 4 -mscy ale ja dawalam juz od poczatku , bo moj synek tez niestety jets glodomorem. :O

Gość edytar
aha ile na poczatek powinnam mu dac tej herbatki? 30 ml wystarczy?

Gość edytar
a czy ten kleik to jakiś konkretny powinien byc?

kleikiem kukurydzianym NIe powoduje zaparć - zagęszczam każde mleko mojemu małemu, bo ma refluks. Jestem bardzo zadowolona

Gość edytar
no dobra, a mam go stosować tak jak na opakowaniu?

Gość baardzo ciekawe
jak zastosujesz tak jak na opakowaniu to wyjdzie ci taki kit, ze przez smoczek od butli na pewno nie przejdzie. Wsyp ze 2 lyzeczki i zobacz czy gestsze. Zawsze mozna dosypac.

Gość dziecko karmione
mlekiem modyfikowanym musi koniecznie być dopajane herbatką,to kazdy lekarz powie,natomiast piersią niekoniecznie poniewaz pokarm matki w 1 fazie ssania ma w skladzie duzo wody ,krtora zaspakaja pragnienie a w kolejnych fazach posiada tluszcze i inne skladniki zaspakające glod.Stąd karmienie piersią to jedna z najlepszych metod karmienia.

Gość edytar
SŁUCHAJCIE DAŁAM MU CHERBATKI Z KOPERKU, WYPIŁ MOZE 10 ML, JAK CZESTO MAM MU TO PODAWAĆ?

a mi pediatra powiedzial zeby niedopajac .dopaja sie w lata. a takiego malego sie nie dopaja tylko same mleko. tez mam miesiecznieka i karmie modyfikowanym bebilon. pije miedzy 760 a 880 dziennie

Gość dopaja sie napewno
przy sztucznym-dawaj mu pic czesto,nawet jak pije po 10 ml,nie jest przyzwyczajony do herbatki i to dlatego

Gość Nie wolno zagęszczać tego
mleka. Podaj dziecku smoczek uspokajający i będzie po sprawie.

Gość Nie wolno zagęszczać tego...
Do końca 3 miesiąca (a początku 4) dziecko powinno być wyłącznie na mleku. Kaszki i kleiki wprowadza się po 4 miesiącu.

Ja jestem mamą 7 tygodniowej dziewczynki i zagęszczam jej mleko nutritonem (to taki specjalny preparat zagęszzający przeciw ulewaniu, bo mała bardzo ulewała) . dzięki niemu mała jest bardziej syta. kiedyś jadała co 2,5-3 godziny, teraz spokojnie wytrzyma 4! no i problem z ulewaniem się skończył :)

Gość Gawit a czemu nie przetrzymasz
dziecka i nie ustalisz mu w ten sposób ścisłych pór karmienia? To wyeliminowałoby wasz problem. Organizm niemowlęcia nie działa inaczej jak nasz dorosły, więc skoro my jesteśmy w stanie skorygować nasze łaknienie do określonych pór w ciągu doby i określonych ilości spożywanego pokarmu, to czemu uważasz że byłoby to niemożliwe w przypadku twojego malucha?

Gość okulawa
zapytaj Twoją starą

Mama Radzia! Zmień pediatrę.Nie ma potrzeby dopajania dzieci które są tylko i wyłacznie na piersi! Powinnyście podawać dzieciom wodę niegazowaną,herbatki ....Do autorki....niech dziecko pije ile chce,odrzuci picie jak się nasyci...pogratulować tesiowej! :(

Gość edytar
słuchajcie, wczoraj dałam mu tą herbatke, wypił ledwo pare łyków, zasnął po niej, ale po półtorej godziny kolejny raz mi wypił 120 ml mleka. teraz tesh próbowałam mu ja dać, ale wypluwa i płacze, może powinnam mu dać herbatkę z melisy lub ruma=ianku zamiast z koperku?

Tak jak Ci pisalam wczesniej zmien mleko na inne bo moim zdaniem NAN to szajc i od razu zaznaczam ze nie chce tu nikogo urazic. Druga opcja jest taka ze Twojemu dziecku chce sie pic i dla tego placze a tobie sie wydaje ze jest glodny. Miesieczniakowi radze dawac herb koperkowa bo rumiankowa przeczyszcza a najlepiej by bylo gdybys mu dawala wode. Ale narazie proboj mu dawac herbatke a jak sie nauczy to dopiero wode.

Tak jak Ci pisalam wczesniej zmien mleko na inne bo moim zdaniem NAN to szajc i od razu zaznaczam ze nie chce tu nikogo urazic. Druga opcja jest taka ze Twojemu dziecku chce sie pic i dla tego placze a tobie sie wydaje ze jest glodny. Miesieczniakowi radze dawac herb koperkowa bo rumiankowa przeczyszcza a najlepiej by bylo gdybys mu dawala wode. Ale narazie proboj mu dawac herbatke a jak sie nauczy to dopiero wode.

Gość edytar
wczoraj dałam mu bebilon mleko początkowe, bo pomyślałam że może to wina mleka. i jedyne co sie zmieniło to to, ze dziecko je dużo, tyle ze co godzine a nie pół. ale mam go nadal zmuszać do tej koperkowej herbatki, bo on ją wypluwa i płacze.

Gość maximmma
autorko ty w ogole masz pojecie o tym jak zywic niemowlę??? piszesz jak potłuczona, nie masz zielonego pojecia o karmieniu, przepajaniu...matko a jak przezcytałam o tym grysiku to mi włosy deba staneły....grysik zawiera GLUTEN...słyszałas kiedys o czyms takim jak gluten tłuczku???? obawiam sie ze twoje dziecko po prostu sie meczy i dlatego płacze...chce mu sie pic na 100 procent, podawaj te herbatki po troszku po kazdym karmieniu..... szokkkkkkkk....jak mozna byc tak niedouczonym...

Gość edytar
jak już pisałam tłuczku, ze to moje pierwsze dziecko, a po to sie pytam bo nie wiem idiotko. chce mu sie pić to daje mu herbatke a jak wypluwa to co mam zrobic, na hama mu wciskać? dziecku grysiku nie dawałam a jak czytać nie umiesz to nie moja wina.

Gość pozdrawiam y
wiekszośc z nas ma tu pierwsze dziecko albo miało (bo od czegoś trzeba zaczac ;) ) ale czytamy ksiazki, broszury, materiały odnosnie zywienia dzieci a nie liczymy na tesciową :/ z tym tłukiem to trochę za dosłaownie Ci pojechali ale delikatniej to ujmując zainteresuj się fachowa literatura i zasięgnij porady dobrego pediatry

Gość wiesz co autorko
to zdeka lekka przesada pisac ze dziecko jest glodne co pol godziny lub nawet co godzine tym bardziej po karmieniu sztucznym ,co innego piers. mi sie wydaje ze dziecku sie chce pic,a po drugie placze bo jest przekarmiane i boli go brzuch. wez sobie co godzine lub co pol zjedz obiad albo kolacje zobaczysz jaką bedziesz miec niestrawnosc a co dopiero takie miesieczne dziecko,gdzie jego przewod pokarmowy jest jeszcze niedojrzaly,pomysl.

Gość edytar
napewno tak zrobię, a teściowej juz nie słucham, bo widzę, ze nawet jako pielegniarka nic nie wie. lekarka do której chodzę z synkeim nic mi nie wspomniała o dopajaniu więc dlatego pytałam. a to z tego co wiem nie jest żadnym grzechem i tym bardziej powodem zeby kogos obrażać.