Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniskaa

Przesadzili z tym pochówkiem na Wawelu.

Polecane posty

Gość Santo Subito
Santo Subito Santo Subito Santo Subito Santo Subito Santo Subito Santo Subito Santo Subito Santo Subito Santo Subito Santo Subito

Gość realni myślący
Na wawelu są pochowani władcy którzy zginęli w trakcie pełnienia funkcji państwowych ale oprócz tego jakoś przysłużyli się dla Polski, zrobili coś, dzięki czemu nadal istniejemy, w jakiś sposób przysłużyli się dla ojczyzny. a śp. Lech Kaczyński co takiego dla nas uczynił??? co takiego ważnego uczynił dla kraju??? przecież jeszcze niedawno większość polaków krytykowała go za to jak rządzi naszym krajem, większość z nas nie zagłosowałaby na niego w przyszłych wyborach??? a teraz co??? tak go wszyscy kochają??? uważają za wybitnego prezydenta???? rozumiem , ze On zginął w tragicznym wypadku i naprawdę współczuje Jego rodzinie i wszystkim znajomym oraz każdemu polakowi, wiem że to straszna tragedia sam byłem w szoku i zaniemówiłem na wieść o tym , ale nie widzę powodów dla których On miałby być pochowany na wawelu!!! czym sobie zasłużył aby być tak wyróżnionym??? równie dobrze ja mógłbym zostać prezydentem podyskutować z posłami i za kilka lat umrzeć i być pochowanym na wawelu , czemu nie??? Wawel jest szczególnym miejscem ze względu na to kto jest tam pochowany a są to ludzie naprawdę ważni dla historii naszego kraju, którzy wyciskali siódme poty by polska była niepodległa żeby w ogóle istniała na mapie a śp. Lech Kaczyński przyszedł na gotowe porządził sobie trochę i zginął w tragicznym wypadku wraz z żoną czy to daje Mu prawo na to by być pochowanym wśród tak wspaniałych wodzów naszego kraju w tak ważnym dla nas miejscu???? zastanówcie się!!! nie chce nikogo obrażać naprawdę ale tak uważam ... Narutowicz został zamordowany w czasie pełnienia funkcji prezydenta, był on PIERWSZYM PREZYDENTEM i nie został pochowany na Wawelu wiec czemu śp. Lech Kaczyński ma tam spocząć, i to wśród wybitnych przywódców obok PIŁSUDSKIEGO!!! sorki ale czy jesli ktoś sobie zażyczy tak jak rodzina prezydenta aby jego ciało zostalo pochowane na wawelu to też sie zgodzicie??? czy wraz z dodaniem nowego znaczenia w katyniu chcecie zmienic znaczenie tak waznego dla nas miejsca jak wawel. nie rozumiem juz polaków polski

Gość A może Kaczor tak specjalnie
żeby odejść w chwale?

Gość a jakże
Polacy i Polska nie rozumie Ciebie mozesz jasniej, o co Ci chodzi?

Gość Co zrobil
Ano to zrobil , ze dzis mozesz na tym foru m pisac co chcesz i nic Ci z tego powodu nie grozi .( do czasu) Wolna Polskę zawdzieczamy takim własnie ludziom jak pan Prezydent, Pani Anna WAletynowicz itp. A co do Piłsudzkiego to jego zasługi sa przez zydolewactwo przereklamowane. Zrobił tez sporo zlego, mial polska krew na rekach.

Gość jkshdcbgajhs
No to Kaczor będzie do Piłsudzkiego pasować :) A kto by zresztą chciał leżeć obok królów - syfilistów :)

Gość realni myślący
uważasz ze prezydent Kaczyński tzn juz były prezydent przyczynił sie do tego , ze teraz jesteśmy wolni ze jesteśmy niepodlegli czy stoczył choć jedna bitwe dla dobra naszego kraju czy poswiecil siebie lub co kolwiek by zyło nam sie lepiej sory on juz pod koniec swojej kadencji tylko podpisywał papiery a o wszystkim decydował sejm, senat i premier

Gość mi tez jest wstyd za tych ludz
Nie widze szczególnych powodów dla których para prezydencka miała by zostać pochowana Wawelu, ale nie widze też powodów na nie! Podjęto taką a nie inna decyzję i należy ja uszanować a nie jątrzyć! Ale czego się k**wa można było spodziewać po polaczkach, polaczki nie wytrzymały bez jątrzenia i jak się tylko trafiła pierwsza lepsza okazja to zaczęły jątrzyć! I celowo piszę polaczki o tych jątrzycielach bo nie zasługują oni na miano Polaków! Więc ludzie k**wa opanujcie się bo to nie jest czas k**wa na jątrzenie! Dziś przywieźli 30 trumien, jutro przywiezą kolejne! To nie k**wa czas na jątrzenie! Macie prawo się nie zgadzać z decyzją pochówku na Wawelu, mi też się ta decyzja niebyt podoba, ale należy tę decyzję uszanować a nie jątrzyć!

Gość upssss
sam pomysł jest do bani pójdę zapalić świeczkę Piłsudskiemu, a tu jeszcze jeden sarkofag nie ta epoka, nie ta partia! rozdwojenie jaźni

Gość terkoz
a ja powiem tak: Na Wawelu leżą ludzie którzy naprawdę zmienili losy Polski i Europy (Piłsudski, Sobieski, Czarniecki, Jagiełło etc), a śp. Kaczyński tylko dlatego będzie tam, że zginął tragicznie. O pochówku na Wawelu powinien decydować wkład w losy kraju,a nie rodzaj śmierci. Swoją drogą wychodzi tu po raz kolejny pycha Kaczyńskich. Prezydent Narutowicz też zginął tragicznie, a nie leży tam.

Gość terkoz
zgadzam sie z upsss i coco beta

mi tez wstyd za Twoj jezyk:P ja nic nie bede jatrzyc coz to wypowiedziec sie nie mozna?Kazdy ma prawo powiedziec co mysli.Ja nikogo nie obrazam.Toc przeciez mamy wolna Polske prawda.Wolnosc slowa jest.Przeciez wiadomo,ze nie pojde pod Wawel i nie bede wymachiwac tabliczka z napisem"precz".Tak jak pisalam wczesniej szacunekzmarlemu sie nalezy.Dla mnie osobiscie jednak byl poprostu prezydentem i powinien spoczac na powiazkach.Tyle.

nie podobał mi sie pomysł pochówku na Wawelu, ale po dzisiejszych audycjach i po tym jakimi sie Polacy okazali ludźmi...nie politycy którzy zawsze się żarli ale to wyszło od społeczeństwa...jestesmy tacy sami jak...elity....protesty, domniemania, oceny...kłtotnia...a tak nas niby śmierć Prezydenta dotkneła.... Ludzie nie było i mam nadzieję że nie będzie podobnej sytuacji w Naszym Kraju i na Całym świecie i okolicach, zginął prezydent i prawie setka osób ważnych dla kraju, w 70 rocznicę mordu w Katyniu, czegoś takiego nie było nigdzie na świecie, uważam że może spocząć na Wawelu dla uczczenia całej tej tragedii, symbolu, jego pochówek własnie tam jest jak najbardziej na miejscu...i przestańmy sie kłócić bo nic tego już nie zmieni a tylko wstyd przed całym światem dla nas jako dla Narodu Polskiego

Gość a ja tak napisze !!!!!!!!!!!!
"250 tys. ludzi żegnało Piłsudskiego w 1935 roku. Lecha i Jarosława Kaczyńskich do Józefa Piłsudskiego porównywano nieraz. Argumenty pojawiały się przeróżne, w zależności od tego czy argumentował przeciwnik czy zwolennik braci. Że mają skłonności do autorytaryzmu - tak jak marszałek. Że są prawdziwymi patriotami - tak jak marszałek. Że nie znoszą żadnego sprzeciwu - tak jak marszałek. Że tak jak on nie lubią blichtru, przepychu i po objęciu najważniejszych urzędów pozostają skromnymi ludźmi. Dziś, kiedy Polska jest w żałobie po śmierci Lecha Kaczyńskiego, pojawia się jeszcze jedno podobieństwo. Masowy smutek, który kazał wyjść na ulice nawet przeciwnikom. I zadecydował o pochówku pośród królów Polski. Dla wielu Polaków to dziś decyzja kontrowersyjna. Wtedy też była. Mimo to w Krakowie marszałka żegnało 250 tys. ludzi. Tłum wypełniał całe centrum miasta. Ludzie stali już zresztą na trasie pociągu, który wiózł lawetę z ciałem Piłsudskiego z Warszawy. Pogrzeb odbył się z najwyższymi honorami. Do krypty św. Leonarda, w której mają też spocząć Maria i Lech Kaczyńscy, trumnę znieśli generałowie, w tym Rydz-Śmigły i Sosnkowski. Swoich przedstawicieli wysłało 16 państw.Czy w roku 2010 jesteśmy zdolni do takich samych gestów? Mimo narastającej wojny nad tą trumną, wierzę, że tak. My i światowi przywódcy, którzy przecież też nie zawsze z Lechem Kaczyńskim mieli łatwe życie. Merkel i Obama już pokazują, że można."

Gość jest to danse macabre
na wawelu pochowani sa ludzie ktorzy faktycznie COS dla Polski zrobili. Pilsudski byl jaki byl, ale w glownej mierze to dzieki niemu kraj zdobyl niepodleglosc. a Kaczynski? szanuje go, niewatpliwie byl wielkim patriota, ale czy to wystarczy, zeby zostal pochowany na Wawelu? co on takiego szczegolneg zrobil dla kraju? gdyby nie zginal smiercia tragiczna, to zapewne przeszdlby do historii Polski bez echa. dziwi mnie rowniez, dlaczego nikt nie chce sie teraz przyznac czyj to byl pomysl z tym Wawelem. rodzina sie od tego odcina, Dziwisz mowil, ze tylko podal taka propozycje... to kto konkretnie podjal decyzje?

hotelarze teraz pokazują jak można się dzięki żałobie dorobić ;)

naprawde dziwne jest, ze za zycia Kaczynskiego nikt sie nie przyznawal, ze na niego glosowal, a teraz wszyscy nagle mowia ze to byl ICH prezydent i za jak najbardziej zasluguje na Wawel. ciekawe tylko, czy jak emocje opadna znowu nie zmienia zdania 💤

Kaczynscy walczyli o wolnosc kraju tak jak cala solidarnosc. ten sukces ma wielu ojcow, ale czy to znaczy, ze Wawel nalezy sie tez wszystkim czlonka solidarnosci?

"dziwi mnie rowniez, dlaczego nikt nie chce sie teraz przyznac czyj to byl pomysl z tym Wawelem. rodzina sie od tego odcina, Dziwisz mowil, ze tylko podal taka propozycje... to kto konkretnie podjal decyzje?" Komorowski dzis poinformowal,ze to byla decyzja Dziwisza i rodziny Kaczynskiego.

Gość NIC BARDZIEJ MYLNEGO!
" na wawelu pochowani sa ludzie ktorzy faktycznie COS dla Polski zrobili" Co w takim razie robi tam w takim razie Michał Korybut Wiśniowiecki? Co robią tam żony królów?

Gość terkoz
a bo Polacy to taki naród co się lubi nad sobą użalać, jak tragedia to wszyscy r-em, a potem znowu szambo. Jak było po śmierci JP II. Wielkie bratananie kiboli wisły i cracoviii. No niemożliwe. A za kilka dni naparzali sie jak nigdy, na całym mieście. Obłuda że szok.

Gość NIC BARDZIEJ MYLNEGO!
20:09 [zgłoś do usunięcia] Coco de Bata "Kaczynscy walczyli o wolnosc kraju tak jak cala solidarnosc. ten sukces ma wielu ojcow" dokladnie I to ma byc powód na nie dla pochówku na Wawelu? A może Piłsudski to sam niepodległą Polskę spłodził?

w tej chwili w rozmowie Monika Olejnik stwierdziła iz w rozmowie z nią kard. Dziwisz powiedział, ze kilkakrotnie J,Kaczyński dzwonił do niego w sprawie pochowania L.K. na Wawelu

"uważam że może spocząć na Wawelu dla uczczenia całej tej tragedii, symbolu, jego pochówek własnie tam jest jak najbardziej na miejscu...i przestańmy sie kłócić bo nic tego już nie zmieni a tylko wstyd przed całym światem dla nas jako dla Narodu Polskiego" To jest jedyny argument,ktory do mnie przemawia:)A nie jakies cuda na kiju co tutaj wypisuja domniemane zaslugi wielkie jak Pilsudskiego czy innych.