Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniskaa

Przesadzili z tym pochówkiem na Wawelu.

Polecane posty

on55 Forma jest objawem zdziczenia Jest to zdrada narodu ośmieszanie i niszczenie opinii o Polakach przez grupkę zadymiarzy. Jak chcą protestować to niech wyślą list intencyjny z argumentami i w ten sposób zaprotestują Ale oni wolą krzyczeć żeby ich w TV pokazali wybaczcie śmierdzi to polityka i własnymi interesami....

Działacz solidarności Aktywny polityk aktywny na wysokich stanowiskach Prezydent warszawy Prezydent Polski Orędownik sprawy Katynia Tragicznie zmarły na służbie Polsce.... A i leciał bo chciał ujawnienia prawdy o Katyniu i leżało mu to na sercu wcale nie musiał nie musiał.

Gość wstyd mi za Polakówwwwww!
Tak sobie to czytam i jestem zdruzgotana(mam nadzieję, że to wypowiedzi gówniarzy). Polacy! trochę mniej jadu, szacunku i pokory. Teraz wszyscy będą się dzielić na tych co chcą i na tych co nie chcą pochówku prezydenta na Wawelu. LUDZIE JAKIE TO MA ZNACZENIE?????????????

Gość a mnie jest po prostu
i zwyczajnie po ludzku wstyd :O Krzykacze spod grodu kraka - wróccie do nauki historii , to dzięki byłemu prezydentowi możecie teraz wylewac te swoje wiadra pomyj na kogo chcecie , ale czy o taką naszą wolnośc walczyli i przelewali krew nasi rodacy ? Uzurpujecie3 sobie prawo do mówienia kto jest godzień a kto nie , a ja się pytam - kto wam dał takie prawo ? Nie sądzcie abyście nie byli sądzeni Swiat na nas patrzy i przeciera oczy ze zdumienia Nie traktujcie Wawela jak swoją własnośc , nie krzyczcie - nie chcemy tutaj prezydenta Kaczyńskiego bo ośmieszacie cały naród

Różnimy się w wielu kwestiach. W spawie miejsca pochówku Prezydenta, w sprawie wprowadzenia euro, w sprawie finansowania służby zdrowia. Ale są instytucje powołane do rozstrzygania tych dylematów i do podejmowania decyzji. To nie moja wola lub Pana jest ważna w tych sprawach. Są ludzie mający uprawnienia do podejmowania takich decyzji i kwita. Można ich zmienić ale nie można wiecznie podważać ich decyzji bo się komuś nie podoba. Gdyby Prezydent Kwaśniewski którego z kolei ja nie darzę specjalną sympatią zginął podczas pełnienia obowiązków głowy państwa uszanował bym decyzję jego pochówku na Wawelu.

Gość KLech
Kaczyński Lech - rodowity Warszawiak, Prezydent Polski, były Prezydent Warszawy - pochowany w Krakowie - Żal.

Gość KLech
Pomyślał ktoś o rzeczach bardzo przyziemnych? O córce która chcąc pomodlić się na grobie rodziców będzie musiała jechać na drugi koniec polski?

Co to znaczy że krakowianie nie chcą? Ja jestem z Krakowa i jak mi do Kaczyńskich politycznie BARDZO daleko uważam że ma prawo i powinien leżeć na Wawelu. Pochodzę z rodziny związanej z Krakowem silnie i nie ma u nas sprzeciwu. Może by należało zapytać tych największych krakowian? Tych którzy budują imię i chwałę Stołecznego miasta? Komu decydować o tym? Ja sie pytam czy cie ludzie któży tam byli i "protestowali", to nie był protest a happening i zabawa znudzonych, Jak bym poszedł i zrobił każdemu zdjęcie i podał ich dane do publicznej wiadomości to by sie obrazili czy nie? Dlaczego wielu na widok kamery się obracało plecami? DLACZEGO skoro manifestowali oburzenie?

Gość issskaaa
LUDZIE DAJCIE SPOKÓJ!!!!!!!!!!!!! Decyzja zapadła,uszanujcie ją! Polacy zawsze muszą sobie temat do narzekania znaleźć! WSTYD!!!!!!!!

Gość KLech
Ja na jej miejscu w zyciu nie zgodzilbym sie na wawel. Ale wiem ze ona jest w szoku a wszystkim rządzi WUJEK.

Gość minerwa*
tez uważam,że Warszawa ale ...zrobią jak im pasuje..

KLech Właśnie pomyślałeś jakie to dla niej wyrzeczenie wysłać zwłoki Ojca na wawel... Wszyscy piszecie ze to ich duma... Nie to ich przykra powinność oddać ciało Ojca historii...

KLech naprawdę sądzisz że ona jest taka głupia? Myślisz że Kaczyński nie jest w szoku? A ty byś nie był na jego miejscu?

----> KLech . Jakim zaślepionym nienawiścią człowiekiem trzeba być żeby komuś kto stracił brata, wielu przyjaciół , kogo matka bardzo ciężko chora leży w szpitalu imputować takie rzeczy. Polecam wspomnieć moje słowa na pogrzebie rodziców. Zobaczy Pan/Pani o czym jest w stanie myśleć wtedy normalny człowiek. No chyba że się jest pozbawionym uczuć baranem.

Gość minerwa*
ciekawa wypowiedź Nałęcza HISTORYCZNY KONFLIKT ZATACZA KOŁO Gdy władze ogłosiły, by tragicznie zmarłego prezydenta Polski pochować na Wawelu, wielu podniosło larum. Ale jeszcze większy protest pojawił się, gdy trumnę zabrano z królewskiej krypty. Działo się to po śmierci Marszałka Piłsudskiego w 1935 roku. Dzisiaj, ponad 70 lat po "konflikcie wawelskim", czyli ogólnonarodowym skandalu związanym z pochówkiem marszałka, znów pojawia się dyskusja czy pierwsza osoba w kraju powinna spocząć miedzy królami. -Kiedy się dowiedziałem o takiej możliwości, to mi się serce ścisnęło. Bo już wiedziałem, kiedy nastąpi pękniecie na tym wspólnym przeżywaniu grozy śmierci - powiedział w TVN24 historyk i polityk Tomasz Nałęcz. Jako naukowiec całe życie zajmuje się życiem i śmiercią Józefa Piłsudskiego. Jest współautorem - razem z żoną - m.in. jego biografii. Trochę się dziwię prezesowi PiS-u, nie bratu prezydenta, prezesowi, że taką decyzją wprowadza element podziałów, kontrowersji - dodał.

A ile osób teraz wyobraża sobie żeby Piłsudski leżał gdzie indziej? Kontrowersje grupki nie mogą się przeciwstawiać sile historii Polski. A próbują.... Co gorsza próbując ją fałszować...

Gość gdyby śp. Para Prezydencka
została pochowana w Warszawie, np. Katedrze św. Jana, więcej ludzi miałoby do nich dostęp i możliwość oddania czci... Wawel jest zimny i ponury - chociaż..... pani Maria chciała być księzniczką ;) mieszkała w Pałacu, będzie spoczywać w grobowcu królów

Gość o ile dobrze wiem
to prawdę o Katyniu ujawnili Niemcy po wkroczeniu do ZSRR. Stało się to przyczyna zerwania stosunków powiędzy rządem emigracyjnym oraz ZSRR, a następnie przyczyną śmierci Sikorskiego (o ile to prawda). Więc nie klepcie o walce Kaczyńskiego o "ujawnienie" a o "rozpowszechnienie".

Gość minerwa*
mieszkała w Pałacu, będzie spoczywać w grobowcu królów to nieścisłość nie w grobowcach królów , tylko w bocznej nawie Piłsudskiego, ciasnej klitce przy wyjściu

Gość rjri579
a moze to sciema, ma byc Obama i inni prezydenci-moze sie boja np zamachu i to taka "zmylka"...pomyslal ktos o tym?

Gość igulka 26 01 1977
Teraz pochowają Parę Prezydencką na Wawelu a później się okaże, że brat będzie chciał leżeć obok brata, mamusia obok syna, córka obok rodziców. I co wszyscy na Wawel? Żałosne to jest. Organizujcie się ludzie protestujcie. Ja mam do Krakowa 700 km ale duchem będę z wami.

Gość upssss
to sie nazywa szopka warszawska po krakowsku

"Czy Wy wiecie co oznacza słowo historia............wylewacie nadal pomyje na rodzinę Kaczyńskich.....co Wy wiecie na temat prezydenta ....dotychczas tylko obrzucaliście go jadem jak również tych co go uznawali...........większość narodu jest w żałobie....wy natomiast nie jesteście zdolni do uczuć wyższych....wobec tego czy macie prawo wybierać miejsce pochówku Prezydenta Polski..." Oczywiscie,ze wiemy co znaczy historia!I wlasnie dlatego przydent Kaczynski powinien spoczac na Powiazkach,a nie przy boku Pilsudskiego.Z calym szacunkiem dla jego osoby nie dorownuje tym ludziom,ktorzy sa pochowani na Wawelu.Dlaczego ja mam zmieniac jakies swoje spostrzezenia dlatego,ze zginal w katastrofie?To starszne co ich spotkalo ale dlaczego moje dziecko bedzie myslalo,ze to byl bardzo ceniony czlowiek,ze duzo dla Polski zrobil skoro nie zrobil.Niech mi ktos tutaj wymieni jego zaslugi!Pilsudskiemu zawdzieczamy wolna Polske-jak mozna stawiac tych ludzi na rowni?Gdyby przydent nie zginal w tym wypadku tylko zmarl ze starosci to nigdy nie pochowaliby go w tak zaszczytnym miejscu.To nie sa zadne pomyje.Poprostu spoleczenstwo tez ma cos do powiedzenia na temat jego pogrzebu!To byl przeciez nasz prezydent i mamy prawo sie wypowiadac jesli cos nas "uwiera".Mnie sie w glowie nie miesci jak mozna Pilsudskiego porownywac z Kaczynskim????

To jest prawdziwe przegięcie, że chowają go na Wawelu.Czy on dokonał czegoś wielkiego , dokonał jakiegoś przełomu w polityce, odcisnął piętno na życiu Polaków?! Nie!! A będą go chować obok prawdziwych bohaterów którzy życie oddali za Polskę, obok królów, wielkich wodzów z których można być dumnym, obok wybitnych poetów. Zginął śmiercią tragiczną a nie bohaterską - a to dwie różne sprawy.Tylu AK-owskich generałów leży pomordowanych po lasach czy zagranicą ,to im się takie miejsce pochówku prędzej należy a tego tu wpychają za nic. Przypuszczam że to robota jego brata. Niby przytłoczony cierpieniem, ale i tak kalkuluje politycznie. Przecież brat na Wawelu to świetny punkt do założenia mitu o wybitnym mężu stanu, o ojcu narodu którego kochał cały kraj. A jak ktoś powie że to nie tak - to powiedzą "Jak to nie? Przecież leży na Wawelu obok królów ale wy podli, mali go nie doceniliście". Już widzę te pielgrzymki pisowców do Krakowa jako obowiązkowy punkt zjazdu partii. Jednym słowem ŻENADA, nawet chwile żałoby Jarek wykorzystał do ugrania czegoś dla pis- u. WSTYD.

Coco de Bata Zdajesz sobie oczywiście sprawę że jak by tak Piłsudski i Sikorski wstali z martwych i potkali się tam w tych kryptach to jest szansa że by się pozabijali? Oni nie pasują w jedno miejsce.... Wiesz ze marszałek jest osobą wielce kontrowersyjną? Wiele grup uważa go za tyrana i zbrodniarza.... zwykłego mordercę.... I co by nie mówić Kaczyński z tych trzech panów jest najmniej kontrowersyjny... Jemu zarzucają niektórzy że sprzedał nas Brukseli. Ktoś coś jeszcze ma? Coś co by go dyskredytowało. Na pewno jest utytułowany jest opozycjonistą piastował dużo bardzo ważnych urzędów w Państwie... Czemu nie zasłużył?

Gość tra.gedia
Utytułowany??? Jakie ma tytuły b nie wiem?