Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

klaaudunia1989

Forum dla mam w Austrii :) NOWE :)

Polecane posty

@Klaudunia U nas na pupke nic nie dzialalo, pomogla dopiero masc bepanthen i uzywamy jej do tej pory. Moim zdaniem jest rewelacyjna, ale u roznych maluszkow rozne srodki sie sprawdzaja. Musisz probowac. Zycze szybkiej poprawy :) Malwina ma 2 lata i 4 miesiace, a do Tagesmutter chodzi od osmego miesiaca zycia. Na poczatku na krotko, a teraz 40 godzin tygodniowo. Nasza Tagesmutter jest z organizacji Hilfswerk i za 40 godz./tydz. placimy miesiecznie 85 Euro. Do tego Tagesmutter liczy sobie 3,50 Eur za dzienne wyzywienie. Jak Mimi byla malutka, to sama przynosilam sloiczki, kaszki, mleko itd., a babka liczyla tylko jakies grosze za "podgrzewanie" jedzenia :) Pozdrowionka dla wszystkich!

Gość meggi wieden
czesc dziewczyny.nie mam dziecka ani meza.mam do weas pytanie z innej beczki.na ottakring jest polski salon kosmetyczny i fryzjerski.bya ktoras z was tam.warto tam chodzic???

APyszna dalas mi iskierke nadzieji ze z Tagesmutter sie moze udac:) to niedroga. Popytam w poniedzialek... Mi bepanthen na poczatku tylko pomagal teraz juz nie... ale na szystko inne jest idealny. Fajne Wiki juz za niedlugo bedzie miala 7 miesiecy i przynajmniej wiem, ze inne mamy tez daja dzieci wczesnie do opiekunek... mialam wiele obaw.. no ale nie bede siedziala na tylku i czekala az mi cos z nieba spadne ;) caluski milego weekendu:*:*

klaudunia szukaj na tej stronce co katrówka podała , tam napewno znajdziesz Tages, masz duże szanse b od wrzesnia napewno są nowe miejsca , dzieciaki odchodzą do przedszkoli itp. U naszej Tages zwolniły się 3 miejsca ale ona mieszka w 21 bez więc daleko; co do opłat u Tages jest różnie -- Julci opiekunka jest z Volkshilfe i za 40/tyg nic nie płaciliśmy bo oni w całości finansują więc jeśli zależy Ci na tańszej'' opcji to szukaj w Volkshilfe .. Tam również jedzenie kosztuje ok.3,5e ( zależy od Tages ile sobie życzy ) paula 29 ..mój Synek kończy za tydzień roczek i nic nie zapowiada że będzie w najbliższym czasie chodził;( daga ale macie fajnie ! zazdroszczę , my tak się wybieraliśmy i wybrać nie mogliśmy że koniec lata nastał.. dda139 witaj! od kiedy chodzisz na kurs z AMSu? chodzisz do 5 bez? ja też chodze od 8.30- 12.30, wcześniej chodziłam na popołudnia tylko godziny mi nie pasowały i zamieniłam na rano , zaczynam od jutra , tylko zakwalifikowali mnie na ten wyższy poziom a ja wciąż mam wrażenie że nic nie potrafię ;( co do opieki przy porodzie to każdy pewnie przyzna że jest super ..JA Julcię rodziłam znając kilka słów po niem. ( Przyjechałam do Wiednia w 6miesiącu ciąży) , i powiem Ci że nie odczułam wogóle dyskomfortu z tego powodu.. Jeśli Twój mąż będzie przy Tobie to w zupełności wystarczy..

Gość prosze...
dziewczyny pomozcie;) napiscie mi prosze jak" wyglada "wszystko zwiazane z tagesmutter!? bede wdzieczna ;) pozdrawiam

Jedzenie czyli??? Ja np daje jej mleczko HIPP i sloiczki tez. Ona to tez bezie kupowala czy o karmienie chodzi?? Fajnie sprobuje z Volkshilfe:) dziekuje:):)

Klaudunia, to 3,50 za dzien to cena pelnego wyzywienia. Mysle, ze to zalezy od Tagesmutter, jak rozwiazecie sprawe jedzonka. Moja powiedziala, ze moze malej kupowac te sloiczki, kaszki itd., ale dzieci jedza rozne produkty, pija rozne mleka. Ja wolalam sama kupic, to co Malwina je i regularnie dostarczalam zapasy. Tagesmutter zawsze mi mowila, gdy cos sie juz konczylo. Nie bylo problemu. A odkad Malwina je normalne obiadki, przeszlysmy na wyzywienie Tagesmutter.

hej dziewczynki,ja juz na swoich smieciach,wciaz w pizamie,z druga kawa,ale wpadam od razu sie witac.nastroj mam jak pogoda za oknem,ale zawsze musze po takich wyjazdach miec moment by,,zatrybic,, na problemy pupkowe to u nas tylko pomagal alantan plus,masc z polski.rewelacja.polecam. doda-miechowiecki,wilhelminen to moje rewiry,tez tu mieszkasz? moje dziewczyny za tydzien zaczynaja dalsza edukacje,julka nie moze sie doczekac...gabi jej entuzjazmu nie podziela wcale:) lece,prania kupa czeka.

tak alantak plus ... taki zielony tez mam i uzywam..... ssudocrem tez testowalam.. alantan w pudrze... i wiecie co Wam powiem najbardziej pomaga czeste mycie pupci mydlem lub plynem z woda i wietrzenie . KAWA dobry pomysl:)

Hej, na pupke stosuje caly czas sudokrem i praktycznie nie mam zadnych problemow. Pyszna nie daj sie zwariowac panikujacej lekarce. Cos o tym wiem. Jak by corcia musiala miec od razu operacje to by ja natychmiast zrobili. Meggi- bylam tam klka razy na usuwaniu naczynek i efekt byl taki sobie. Nic innego tam nie robilam wiec nie moge doradzic. Moja Julcia dalej nie chodzi ale probuje sama stawac:) Pozdrawiam i zmykam na jakis spacerek bo chyba przestalo padac.

Halo, halo! Taka zajebista pogoda, że nawet pisać mi się nie chce:( Klaudunia ja próbowałam wszystkiego:sudocremu, alantanu, bepanthenu i nawet antybiotyku, który przepisał lekarz a pomógł Tormentiol i to po dwóch dniach! Więc jak małej nie przejdzie to warto spróbować! Idę spać z nadzieją, że lato jeszcze wróci! papa

Gość młoda 123
Witam drogie forumowiczki:) mam na imie Agata jestem w 35 tyg ciąży i chciałam zwócić sie do Was z pytaniem czy na terenie Wiednia są jacyś pediatrzy mówiacy po Polsku oprócz pani w 23 bezyrku była bym bardzo wdzięczna za polecenie jakiegos dobrego pediatry mieszkam w 11 bezyrku więc do 23 mam kawał drogi. Bedę wdzięczna za każdą odpowiedź serdecznie pozdrawiam wszystkie mamusie:)

witam witam... niestety nie pomoge w sprawie tagesmutter...nie znam sie kompletnie..na dupcie uzywalam bephantem..ale od razu mowie ze moj nie ma wrazliwej skorki..wiec nie bylo problema... ja wzielam niemieckojezyczna lekarke..mam ja 10 min.na poczatku slowa nie mowilam po niem.i poszlam wlasnie do tej w 23..ale mi powiedziala sama ze mam do niej za daleko..bo do dziecka trzeba miec pediatre jak najblizej miejsca zamieszkania..teraz jej dziekuje za ta rade...bo jak dzieckjo w zlobku,przedszkolku posrod innych to non stop chore....wiec na czasie alezy a nie tluczeniu sie ubahnami...ja z moja gadalam na poczatku po angielsku...a zreszta ja dziecko chore to sie esperano uzywa:)....powodzenia w szukaniu... a ja siedze na pflege z mlodym ten tydzien...i juz nie wiem co zrobc ze soba..place zabaw..wycieczki....ja chce do pracy..ale plan trzeba zrealizowac...cale 6 tyg. nie chodzil do przedszkola....urlopy..chorobowe,opiekuncze..i dalismy rade:D:)...ale naprawde juz sie za praca stesknilam.....a na dodatek na 1000% wkoncu od pon. zaczynamy remont kuchni...nie bawimy sie juz w znajomych..tylko wzielisy firme i paaaa...3,4 dni razem z wylewka i darciem scian i sprzataniem.....da sie przezyc i rzeczowo.....buzka dla was....spadam sie szykowac,...na plac zabaw.....

klaudunia,szkoda,ze wczesniej forum tego nie znalazlas,bo bylysmy z katrowka w tamtym roku na the prodigy w stadthalle...ale sie dzialo! tez kocham ;) na weekend ma byc ladniej,ale juz jesien przeciez,depreche zostaw na listopad :) teraz przynajmniej w zwiazku z nadchodzaca zima mozna nieco tluszczyku bezkarnie zgromadzic :D polskiej pediatry nie znam,niestety hejka

Zrobilam przesiew jesienno zimowych ciuchow i butow i oczywiscie wszystko za male,moze macie kogos,kto odkupilby korzystnie rzeczy w rozmiarach 86/92 i buciki 24/25? zawsze mozna wpasc i obejrzec.gg w stopce:) jesli nie,zostanie mi ebay,ale to tyle roboty....:(

Mloda Pediatra o której mówisz w 23 bez. nie przyjmuje już nowych pacjentów, jakiś czas temu zmieniałam lekarza i chciałam się do niej przepisać, ale nie ma miejsca, ma swoich stałych i nowych nie przyjmuje, tak powiedzieli..ja już odstawiłam Philippa całkiem od cyca, było ciężko, ale teraz się cieszy na widok butli. Karmiłam go Hippem, ale mu nie odpowiadał, cały czas bolał go brzuszek, w nocy spać nie mógł miał wielkie problemy z kupa. Zmieniłam mleko na Aptamil dla dzieci z problemami kupowatymi i jak ręką odjął. Mama Wiedeń a jak się zaczynają kursy z ams? bo myślę, że na wiosnę chciałabym się już zapisać powoli, a młodego dać na parę godzin do Tagesmutter, byłam w AMS załatwiłam pozwolenie na pracę, ale żeby coś więcej dowiedzieć się o kursach musiałabym się zameldować i wtedy mi przydzielą kogoś, z kim ustaliłabym formę kursu.. jeszcze się nie zameldowałam, bo nie wiem czy to nie za szybko?

Żona nieśmiało acz stanowczo prosi męża, aby uświadomił ich syna w sprawach intymnych. - Proszę cię powiedz mu "co i jak", w końcu za parę dni kończy już siedemnaście lat. Może posłuż się przykładem z przyrody np. na podstawie pszczółek. Mąż rad nierad idzie do syna i zwraca się do niego: - Pamiętasz jak w te wakacje byliśmy w Paryżu i pod nieobecność twojej mamy poszliśmy do burdelu ? - No pewnie ! - I co, podobało ci się ? - Pewnie, było ekstra ! - No to wyobraź sobie, że pszczółki tak samo się bzykają! :D

Uradowana żona wraca do domu. - Wyobraź sobie, że dzisiaj przejechałam aż trzy razy na czerwonym świetle i ani razu nie zapłaciłam mandatu! - No i...? - Za zaoszczędzone pieniądze kupiłam sobie torebkę! :D

a tak na powaznie to przyjechala Karola mama i glupio mi siedziec non stop na kompie. gg mi sie zepsulo i musze je zaktualizowac albo zalozyc nowe konto, happy harvest mi sie znudzilo bo to gowno (gram teraz na farmerama.pl - polecam bo gra zajebista) wiec na nk nie wchodze bo w sumie nie mama po co (nawet wiadomosci nikt mi nie pisze, juz mnie chyba nie kochaja). a tak ogolnie nie jest zle. Karincia rosnie, Karol zmadrzal (Daga wie o co chodzi), ja tez dobrze sie trzymam ale na razie jakos czasu brakuje na wszystko. ale nie ma na co narzekac. pozdrawiam wszystkie mamuski. jak tesciowa pojedzie to znow bede okupowac kompa bo cholernie za tym tesknie, chyba juz sie uzaleznilam. jak cos prywatnego to piszcie na nk albo na tel. no wlasnie Daga przeciez masz numer, trzeba bylo cynka puscic to juz bys wiedziala co sie dzieje;)