Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa_kasia

Grudzień 2010 - reaktywacja

Polecane posty

Gość bettibka87
witam :) no i mój aniołeczek juz po chrzcie :) Michas byl grzeczniutki, kupe robil w trakcie hehe a jak mu ksiadz polewał główke nawet nie zapłakał tylko sie patrzyl i ogladał kosciół :) i prawie przespal cala impreze u mnie dzis taka sniezyca ze swiata nie widac przez okno

witam no i mój aniołeczek juz po chrzcie Michas byl grzeczniutki, kupe robil w trakcie hehe a jak mu ksiadz polewał główke nawet nie zapłakał tylko sie patrzyl i ogladał kosciół i prawie przespal cala impreze u mnie dzis taka sniezyca ze swiata nie widac przez okno

hejka wszystkim! amellee ogorki kiszone sa w supermarkecie Kaisers i Reichelt, sa w sloikach-Salzgurken. Czesto sa tez u turka na wage z takich beczek jak w polsce. Dziewczyny co ile wasze smyki kupke teraz robia? Moj dzis trzeci dzien mija jak nie robil, z tym ze ja tylko piersia karmie.

Gość visienka vi
explosive ja tez karmie tylko piersia i wczoraj np. zrobil taka wode, ze sie wystraszylam - biegunka, ale dzis rabnal normalna, ale ma przy tym takie problemy.J JA nie wiem, co jest grane. Jem normalnie to samo, pije rumianek od czasu do czasu , jem ciemny chleb, a on raz moze ta kupke, a raz wcale. Ale nigdy nie mialam tak,ze 3 dni nie robil. Moze cos z zelazem jadlas? moj , jak jem szpinak , nie moze zrobic albo , jak probowalam jogurty wprowadzac. Apropos ... nadal pije mleko sojowe ;/.Nie ma alergii, ale brzuch mu daje w kosc.Kiedys polasilam sie na jogurt malinowy i mialam przerabane w nocy ... My wlasnie - o dziwo ! :) - drzemalismy ... Obudzilam sie pierwsza, bo ... zglodnialam, ehhe. Ide cos schrupac;D

Mój robi co 5-6 dni ja też karmię tylko piersią nie ma żadnych kolek i brzuszek raczej go nie boli bo nie jęczy ,to normalne u dzieci karmionych piersią że tydzień kupy nie robią.

no wlasnie Wiola brzuch go nie boli i nie prezy sie czy cos. Moja mama tez mowila ze to normalne ale wiecie zawsze lepeij sie podpytac co u innych mamusiek. Za to maly pierdzi jak stary, smierdzi jak neiwiem hehe Visienka, ja tez nie jem nic mlecznego bo lekarzmi mowil, ze mleko krowie spowalnia przemiane materii uniemowlakow, wiec od czasu do czasu tylko jakis serek czy troszke mleka do inki.

Explosive najważniejsze że puszcza bąki znaczy że wszystko dobrze.

czesc dziewczyny , moj maluch strasznie kaszle, prawie nie ma kataru i nie ma goraczki , moze wiecie jak mu moge pomoc ? straszny ten kaszel ma za kazdym razem jak kaszle to staje na bacznosc , jutro rano pujde do lekarza , ale moze juz moglabym cos zrobic , jezeli chodzi o starsze dzieci jest duzo sposobow , a w tej sytuacji nic nie przychodzi mi do glowy

Szkocja może suche powietrze jest wtedy kaszel jest bardziej męczący. Dziewczyny co wy przecież mama karmiąca powinna jeść produkty mleczne o ile dzieciątko nie ma skazy białkowej ja np jem jogurty ,ser,mleko tylko z musli o to znalazłam. # Należy zwiększyć w diecie ilość mleka i produktów mlecznych, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie (1200 mg) na wapń. Taka ilość wapnia odpowiada 5 szklankom mleka lub napojów mlecznych albo 3 szklankom mleka, 2 plasterkom sera żółtego i 50 g twarożku. http://www.resmedica.pl/pl/archiwum/zdart10017.html

wiola ja wiem kochana, ze powinno sie wiecej mleka ale mi lekarz narazie zabronil. Pije sojowe albo kozie. Od tego czasu maly nie ma kolek i sie nie prezy nad ranem jak to robil przed.

Nie no w takim wypadku jak małemu szkodziło to fakt trzeba odstawić,zdrowie maluszków najważniejsze .

dziewczyny co do kupek, to moja Amelka bije rekordy w jej nie robieniu, ostatnio bylo to 12 dni, ale za to jak zrobiła to było gruboooo, lekarz mówił że do 14 dni przy karmieniu piersią to normalne , po 14 dniach trzeba sie do nich zgłosic. słodkich koszmarków papa

Gość visienka vi
moj maluszek mial tez mial okropne bole brzuszka po mleku krowim. Explosive mi polozna mowila,ze mleko kozie jest za tluste, sojowe ok. Ja pije inke z mlekiem krowim i na razie czekam do 3 miesiaca,zeby znow sprobowac zjesc jogurt. Zobacze,jak Maly zareaguje. Ostatnio wprowadzilam rybki , bo na poczatku dostal wysypki, ale teraz smialo siegam po moje ulubione szprotki w sosie pomidorowym :). Maly zaakceptowal w koncu ;). Jeszcze nie jadlam jajek , a jakos z 3 tygodnie temu wprowadzalam banana i dostal okropnego uczulenia.Na razie mowie bananom sotp :). Lece , bo slysze ,ze Malutki mnie wola :). Milej nocki.

Dzien dobry Mamy i Maluszki, U mnie dzis słonecznie ale znowu chyba wieje :/ masakra z tym wiatrem. Amelee ja też walczę z ciemieniuszką. Pokonaliśmy ta w brwiach ale główka jeszcze mocno zsypana :( trzemy ciepłą oliwka przed kąpielą ale jakoś nie chce się odczepić. Może któraś z was używała jakiegoś kremu na ciemieniuszkę bo wiem że sa jakieś? Jeśli chodzi o kupaszki to Mati strzela nam rano taką że często pampers pęka (jak to nazywamy ;). potem jeszcze ze dwa razy w ciągu dnia. U nas wszystko raczej rzadkie bo jest tylko na cycu a mama na diecie 'NIC' :(. Mam do was pytanie - jak tam główki waszych maluszków? Mati jest fanem trzymania głowy na prawo (jak chyba większość dzieci). No i trochę to widać, podpieranie jest masakryczne bo oczywiście za chwilę wszystkie konstrukcje są bezwzględnie niszczone. Chyba bym cegłę musiała podkładać... pozdrowionka

kropka- moja też na prawo miala wiecznie glowę, do tego stopnia ze dostała skierowanie na rehabilitację. U niej jedna czesc czaszki jest bardziej owalna a druga kulista ale ogolnie tego nie widac, tylko lekarze widzą. Najbardziej sie wystraszylam jak położna zauwazyla ze jedna strona twarzy jest minimalnie niżej, tzn kąciki oczu itd. Teraz jak na nią patrze to tego nie widzę, Na rehabilitacji pan powiedzial ze nie trzeba nic robic , jest juz ładnie, ja caly czas staram sie na 2 boku ja trzymac, karuzela zawieszona wiec ma prosto glowę, w nocy głowę Amelka ma zawsze do mnie, wiec spie po tej stronie co moze lezec, Jak na rehabilitacji czekalismy na swoją kolej, to w srodku było też niemowlę , to TAK STRASZNIE płakało ze az się bałam tych cwiczen, kamien z serca jak usłyszalam ze u niej nie trzeba.

aaa no i zapomniałabym, na rehabilitacji ten facet powiedzial zeby jak lezy dziecko na brzuszku to podłożyc zwiniety nie duzy ręczniczek pod pachy, taki rulon robisz , łokcie blizej siebie, alle nie za blisko :) ja tak robilm i mala trzyma teraz tak dlugo glowę ze szok

Dzień Dobr:) gwiazdeczka nie łam sie, każdy ma czasami gorszy dzień, szczególnie młode mamuśki:) Ja po sobie zauważyłam, że jak mały mi da w kość przez cały dzień to sobie na mężu niepotrzebne odbijam, taka wredota się zrobiłam niemiła. Muszę się poprawić:) Wiola a właśnie miałam Was pytać czy można na solarium chodzić jak się karmi piersią. O bliźnie po cc to nawet nie pomyślałam, tylko, żeby mi mleko nie zanikło he he he Wybiorę się w takim razie, wygrzeje moje stare zbolałe plecy. Włosy farbuję normalnie, tylko przez pierwsze 3 miesiące ciąży tego nie robiłam a potem to już co 3 miesiące balejaż. W tym tygodniu właśnie idę, bo już mam odrosty straszne. Co do kosmetyków to ja używam już normalnych: Neutrogena, Nivea, Garnier. Teraz szukam czegoś super na rozstępy. Dziewczyny jak macie coś co daje jakieś efekty to sie podzielcie info. W ciąży stosowałam kosmetyki przeznaczone dla ciężarówek a teraz to już normalnie. Tylko piersi niczym nie smaruje i nie używam dużo perfum, żeby syn się nie denerwował. U nas nadal problem kupowy jest, synek robi normalnie 3 razy dziennie jak daje syropek. Jak nie daje, to robi 2 dni i potem jeden dzień bez przeżywa bezboleśnie a na drugi dzień już się pręży, nie może spać, stęka i płacze, wiec znowu daje. Mam nadzieję, że teraz soki z jabłek i jabłuszko poskutkują, wczoraj się udało i walnął po jabłku. Zjadł swoje pierwsze dwie łyżeczki, nawet mu smakowało ale potem sie poryczał i chciał cyca:)

Karo można chodzić na solarium ja się dowiadywałam u mojej pani ginekolog powiedziała że nie ma obaw nic się z mlekiem niestanie tylko trzeba zasłonić brodawki żeby się zbyt nie wysuszyly Do ciemieniuchy jest jakiś olejek czy krem specjalny z firmy Balneum ja nie używam bo Mati nie ma ciemieniuchy ale czytałam na trójmiejskim forum że pomaga dziewczyny używają.

Gość visienka vi
Hejka:), my tez mielismy problem z ciemieniuszka, ale zamowilam Malemu Olejuszke , firmy Skarb Matki i po 4 dniach przeszlo, nie wrocilo, odpukac. Moje dziecko dzis przespalo ladnie nocke , z przerwami, ale ladnie spal do 8 rano i juz od 8 wariuje :). Zapomnialam Wam powiedziec,ze bylismy na wazeniu , Maly ma 6295 , a mierzy 65 cm. Ciezki sie zrobil , ponosze go 5 minut i kapituluje ;). Co do tej glowki, to od 3 dni zauwazylam ,ze kiedy go nosze na rekach ,on ja slicznie trzyma , ze prawie nie potrzeba mojej asekuraci. Zobaczymy, ma jeszcze czas. Teraz sie z nim pobawie, nakarmie i moze jakis spacerek ;). milego dzionka.

Witajcie! My jesteśmy już po chrzcinach. Nareszcie, bo miałam już wszystkiego serdecznie dość. Dzieci mi się pochorowały, Julka miała trochę biegunkę, Mikołaj był tak marudny, ze trudno mi bylo przy nim cokolwiek zrobić. Oczywiście miałam pomoc, ale mimo wszystko byłam ty tak umęczona, że marzyłam tylko o tym, aby ten dzień juz minął i było po wszystkim. Z mężem jakoś też nieciekawie mi się teraz układa. Początek roku mieliśmy fatalny a mówi się, że jaki Nowy Rok, taki cały rok. Oby nie, bo byłoby kiepsko. Na szczęście Mikołaj tuż przed mszą się uspokoił i później był już grzeczny. Dziwne to, taka nagła zmiana natroju, ale dobrze, że na lepsze. Jak znajdę chwilkę to zgram kilka zdjęć. karo jeśli dobrze pamiętam to twój synek nosi pieluszkę ortopedyczną? My byliśmy tydzień temu na drugim USG u ortopedy i niestety narazie noszenie tej pieluszki nie dało żadnych rezultatów i znów zalecil zakładanie na min. 6 tygodni. Mam nadzieję, że to wystarczy bo już mamy dość tej piluchy. To, że mi jest niwygodnie przewijać to najmniejszy problem, ale Mikołajowi jest w niej źle spać. Nie da się w tym połozyć na boku. Pewnie przekręcanie na boki i siadanie będzie miał opóźnione, bo narazie nie ma jak tego ćwiczyć. Co prawda lekarz mówił, że wystarczy kilkanaście godzin na dobę, ale ja trzymam go ile się da, żeby jak najszybciej się tego dziadostwa pozbyć. Córka miała większą dysplazję, ale szybko jej się cofnęła, a u Mikołaj jakoś ciężko z tym idzie.

Pampusia to nie ja:) U nas kazał szeroko pieluchować, bo coś tam było nie tak. Na drugim badaniu już wyszło ok, ale kazał dalej pieluchować. Już tego nie robię, bo małemu jest niewygodnie. Teraz mamy kontrole w kwietniu, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Zazdroszczę Wam, że już macie chrzciny za sobą. Ja dopiero w Wielkanoc. Nie pali mi się do szykowania, sprzątania, gotowania itd. Jakoś nie jestem typem gospodyni, zawsze coś poprzypalam i mi nie wyjdzie. Teraz to chyba ciasta pozamawiam, żeby nie było lipy. Prawda jest też taka, że mój mąż piecze i gotuje lepiej ode mnie tylko on pewnie nie będzie miał czasu.

OMG! Nie wystraszcie się Mikołaja, bo zapomniałam poprawić czerwone oczy na zdjęciach. Nawet nie mam zdjęcia w ubranku do chrztu bo szybko mu je zdjęłam bo było gorąco. Może jak się obudzi to go ubiorę szybko żeby pokazać.

Fajny chłopczyk Pampusia z Twojego synka. Jakie ma duże oczka ładne. Też wrzucam zdjęcie z wczorajszej wizyty u koleżanki, ona ma dziewczynkę grudniową, widać, że mój synuś już tez kawał chłopaka:)

Pampusia śliczne masz dzieciaczki. Karo widać twój synuś duży chłopak.

Witajcie, pytanie z serii qpka. Bylismy 10 dni temu na szczepieniu (rota+pneumo+6w1). Po szczepieniu zmienil sie kolor i konsystencja qpki na zielonkawy z pojawiającym się sluzem i o dosc kwaśnawym zapachu. Wcześniej były koloru musztardowego, wiec na pewno ma to zwiazek ze szczepieniami. Czy ktoras z Was tez tak miala? Wyczytalam, ze rotarix wydala sie z organizmu przez uklad pokarmowy (co jest chyba naturalne skoro dziecko to pije) i moze nastapic jakis rozstroj, ale to chyba juz troche za długo trwa. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

hej, Amelee dzięki za radę, wypróbuje ten ręcznik. Może bardziej będzie mu się podobało wtedy leżenie na brzuszku. na szczęście nie zauważyłam na buzi nic niepokojącego tylko ten tył główki trochę płaski. Położna mówiła że powinno się cofnąć jak będzie siedział - oby. Co do kosmetyków i farbowania włosów to nie wierzę żeby balsam do ciała albo farba do włosów przechodziła do mleka :) Mały też nie zgłaszał zastrzeżeń :P (oczywiście robię farbę bez amoniaku). Chyba faktycznie kupię coś na tą ciemieniuszkę w aptece, mam już jej dosyć. Lecę z bufetem bo sie Młody domaga ;) Wysłałam parę fotek na meila - też sie chce pochwalić ;)

Witam:) Kropka mój synek cały czas lubi mieć główke w lewo i tez ma z jednej strony plaska glowke, mam nadzieje ze sie cofnie. Przekrecam go caly czas ale on sie siłuje strasznie. Mój mąż strasznie sie martwi ta glówką. No i przez to ze lubi tak ta lewą strone, jak lezy na brzuszku to tylko w lewo sie przekreci na plecki, cos kombinowal ostatnio na prawo ale sie nameczyl, podenerwował i rozplakal w koncu i tyle próby bylo, ale główke dość wysoko juz trzyma. Zagladałam do skrzynki, sliczne te dzieciaczki wasze :) rosną jak na drożdżach

Mam do was pytanie, czy stosujecie tampony? Ja wczoraj dostałam pierwszy okres od porodu i dzis nie wytrzymalam i zalozylam tampona, tak na poczatkowe 2 dni a na noc podpaska. No i musze przyznać ze troszke tylko mnie boli, a przed ciaza byla masakra.

Bettinka ja dzisiaj też dostałam okres - tyle, że u mnie to drugi. A już nawet kupiłam test ciążowy bo to prawie 40 dni. Co prawda nigdy nie miałam regularnych okresów i w dodatku cholernie bolesne były - takie że często musiałam jechać na pogotowie po zastrzyk i mdlałam z bólu. U mnie pierwszy okres bezbolesny był - tylko że trwał prawie 2 tygodnie. Miałam nadzieję że co do bolesności zmieni się po porodzie ale teraz patrzę, że chyba nie. Boli jak cholera. Zobaczę co będzie później. Najgorsze że boję się z małym zostawać sama w domu ale to niestety nieuniknione. :( O kurczę ale boli - idę wziąć tabletkę bo niewyrobię - oby tylko obyło się bez pogotowia tak jak zwykle. :(

Ja nie czekałam na okres tylko zaczęłam brać tabletki - chwilowo jedna pociecha wystarczy... Przed ciążą miałam nieregularne i bolesne miesiączki od zawsze. Każdy gin mi wtedy mówił że jak urodzę dziecko to wszystko minie... ciekawe. Na razie sie jeszcze nie przekonam. Tak samo miało być z cerą - zero problemów po urodzeniu dziecka.. a tu lustro mówi cos innego :/