Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Weska a masz jakieś domowe sposoby na podniesienie hemoglobiny? Od dzisiaj chyba zacznę jeść gotowane żółtko, no i chyba wszystko co zielone powinnam jeść? A może jednak się zaczernisz? Z nami będzie Ci raźniej do końca ciąży.

Badania będę robiła w przyszłym tygodniu. Dzisiaj już piątek, więc jakoś wytrzymam. Ale coś czuję, że hemoglobina nadal spada :-(

Emilia83 - własnie moja karolka odebrała te body co zamawiałyśmy z allegro. zapłaciłam za normalny polecony a przyszło tak szybko jak priorytet. Więc body fajne z oceny 14-latki i slodkieeeeeeeeeeeeeee.

ENI przesyłka ekspresowa. Ja podejrzewam, że u mnie problem tkwi w tym moim koncie. Zawsze są takie opóźnienia. Ale trochę dziwne, bo już powinno do nich mimo wszystko dojść a tu ani widu potwierdzenia od nich. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok z tą przesyłką.

Emilia83 nie panikuj. Niektóre pracuja poza domem. Nie każda siedzi i przytakuje. ja korzystam bo pracuje w biurze. Ale napewno popołudniu bedzie wysyp majówek. Spokojnie!

ten link z kocykami extra pomysł. Tylko cena 140 zl odstrasza na całego.

Emilka 83 juz jestem kochana ja kupiłam te pierwsze bez nadruku bo tylko ty sie róznia maleńka ale zanim kupisz to ja ogladałma na zywo w sklepie porównywałam na karteczce i zawsze ychodziło taniej przez internet i zamowiłam co do hemoglobiny ci napisze bo juz kiedys komus o tym pisałam wezka witaj sprobuj podac nazwe tego lózka bo mi się tylko wyswietliła porównywarka cen eni_35 fajnie ze masz taka duza córe bedzie duzym wsparciem jak sie dzidzi urodzi

Natalko będę wdzięczna za info co do tej hemoglobiny. ;-) Bo coś czuję, że muszę się zacząć czymś ratować. Co do smoczków to już zamówiłam te drugie, bo mi się fajniejsze wydały właśnie pod względem kolorów ;-) No i te butelki też zamówiłam 2 razy po 125. ENi ja chyba źle za przesyłkę zapłaciłam ;-/

Bardzo często niedokrwistość dotyczy kobiet w wieku rozrodczym, które tracą dużo żelaza w czasie menstruacji oraz stosują diety odchudzające o niedoborowym poziomie żelaza i innych składników odżywczych odgrywających ogromną rolę w procesach krwiotwórczych (kwas foliowy, witamina B12, miedź, kobalt). Tajemnicza witamina B12 - czym jest, gdzie jej szukać - dlaczego jest tak ważna Warto wiedzieć, że żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z badań wynika, że wchłanianie żelaza z ryżu i szpinaku wynosi 1%, z kukurydzy 3%, z sałaty 4%, a z pszenicy 5%. Natomiast wchłanianie żelaza z ryb wynosi 11%, z wątroby 12%, a z mięsa cielęcego 22%. Taka różnica jest spowodowana odmienną formą chemiczną: w produktach pochodzenia zwierzęcego mamy żelazo hemowe - dwuwartościowe, a w produktach roślinnych żelazo niehemowe - trójwartościowe. Ze względu na zawartość żelaza artykuły spożywcze możemy ogólnie podzielić na produkty o niskiej zawartości żelaza (ok. 1 mg/100 g) np. mleko, ziemniaki, owoce; produkty o średniej zawartości żelaza (1 - 4 mg/100 g) - np. drób, mięso, kasze, warzywa; produkty o wysokiej zawartości żelaza (4 mg/100 g) np. podroby, warzywa strączkowe. Leczenie dietetyczne niedokrwistości ma znaczenie głównie wspomagające. Decyzję o terapii farmakologicznej (preparaty żelaza i inne witaminowo - mineralne) oraz o diecie podejmuje lekarz wraz z pacjentem. Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza powinna uwzględniać głównie produkty, które zapewniają odpowiednią podaż białka, żelaza, witaminy B6, B12, C i wielu mikroelementów (miedzi, kobaltu, manganu). Najważniejsze zasady diety: * Wybieraj tylko produkty pełnowartościowe, które oprócz kalorii dostarczają również białka, węglowodanów, tłuszczu, witamin i składników mineralnych. Doskonałym źródłem węglowodanów złożonych i wartościowego białka są produkty zbożowe wytworzone z całych ziaren (kasze) lub mąk grubego przemiału (ciemne pieczywo) oraz warzywa, zwłaszcza strączkowe. * Unikaj wyrobów cukierniczych, słodyczy, białego pieczywa, cukru. Są one jedynie źródłem pustych kalorii. * Jedz więcej chudego mięsa, wątroby, chudych gatunków wędlin. Jest to źródło żelaza dobrze przyswajanego przez organizm. Ponieważ jednak te produkty dostarczają również dużej ilości tłuszczu, należy ograniczyć jego dodatek, zwłaszcza tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, do potraw. Nie zaleca się smażenia czy duszenia poprzedzonego obsmażaniem. * W każdym posiłku uwzględnij warzywa i owoce o dużej zawartości witaminy C. Zwiększa ona znacznie wchłanianie żelaza (nawet 2 - 3-krotnie). Zawartość witaminy C w dziennej racji pokarmowej powinna wynosić co najmniej 150 mg. Jest ona wrażliwa na temperaturę, dlatego też lepiej spożywać świeże warzywa i owoce. Najlepszym źródłem tej witaminy są: papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki, cytrusy, aronia oraz soki owocowe, zwłaszcza pomarańczowy, grejpfrutowy, z czarnej porzeczki. * Ograniczaj picie kawy i herbaty. Zawierają one taniny - związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Ich działanie możemy zmniejszyć, pijąc te napoje nie w czasie posiłku czy bezpośrednio po nim, lecz między posiłkami. Warto również dodawać do kawy i herbaty śmietankę. Zgodnie z normą WHO o niedokrwistości mówimy wtedy, gdy zawartość hemoglobiny spada: * u mężczyzn - poniżej 130 g/l, * u kobiet - poniżej 120 g/l, * u kobiet w ciąży - poniżej 110 g/l, * u dzieci do 6. roku życia - poniżej 110 g/l, * u dzieci w wieku 6-14 lat - poniżej 120 g/l. Zawartość żelaza w różnych produktach (mg/100g produktu) wątroba wieprzowa - 18,7 wątroba wołowa - 9,4 fasola biała - 6,9 płatki owsiane - 3,9 wołowina, polędwica - 3,1 cielęcina, łopatka -

Eni_35 rzeczywiście mysle ze to super pomysł wypierzesz i dzieciaczek ma pamiątkę na całe życie

EMILIA 83 - tak jak Ty - 10 zlotych za przesyłke. razem 39,99 chyba tak.

Eni bo ja już zwątpiłam. Tam coś pisze, że jak się zamawia jedną sztukę to koszty takie jak w tabelce. A przy większej ilości wzrastają. Zgłupiałam ;-/ Ale skoro Ty płaciłaś 10zł, to ok ;-)

O TYLKO JA ODRAZU ZAPŁACIŁAM JAK ZAMÓWIŁAM. pRZESZŁAM ZA ZAKŁADKE płacęZ NP. ipko - DLATEGO WPŁATA ZAKSIĘGOWANA ZOSTAŁA ZARAZ PO WYSŁANIU. Ale teraz sprawdziłam . posłałam przelew w wys. 39,99 calośc.

Emilia- ja przy poprzednim dziecku kupiłam tylko 3 butelki ( w tym jedna do moich rodziców) i wszystkie o poj.260 ml. Karmiłam piersią ponad rok, ale po macierzyńskim wracałam do pracy, więc odciągałam pokarm i mały pił z butelki mój pokarm. Zarówno butelki jak i smoczki kupowałam z firmy Tomme Tippee, ponieważ są tak zaprojektowane, że nie przeszkadzają w karmieniu piersią. W butelkach wymieniałam tylko smoczki, w zależności od wieku dziecka. Ta ilość spokojnie mi wystarczyła. Teraz nie kupię więcej niż 2. http://allegro.pl/butelka-dekorowana-tommee-tippee-1x260-ml-1-x-260-i1402117435.html Co do termometrów, to ja mam taki, który przykłada się do czoła, z wyświetlaczem lcd i po 3 sekundach jest wynik. Nigdy nie miałam problemu ze zmierzeniem temperatury dziecku w ten sposób.http://allegro.pl/termometr-elektr-do-czola-i-ucha-4-w-1-baby-ono-i1411596601.html Weska- witaj:) 🌻 Trelevinaaaa- ja kupowałam "odcisk bobasa" przy pierwszym dziecku w formie ramki do zdjęć. Fakt, że mam teraz pamiątkę: słodka, maleńka stópka i rączka, ale ile się naprzeklinałam gdy to wykonywałam...Teraz też będę musiała kupić, bo drugi synek nie może być poszkodowany. A co do mojego zabiegania, to prowadzę biuro podróży i mam urwanie głowy. Niby pracuję cały czas z komputerem, ale nie mam niestety za dużo czasu, żeby do Was zajrzeć:( Natalia- kawka jak najbardziej aktualna. Najłatwiej by mi było, jak pójdę na zwolnienie, bo wtedy będę spokojnie dysponować czasem. A co do worka sako, to kupowałam w Toruniu, jest przy makro firma, która produkuje poduszki do karmienia i te fotele właśnie. W internecie widziałam głównie z eco skóry, a ja mam z takiego przyjemnego materiału typu welur. Wygląda to mniej więcej tak: http://www.pufydladzieci.pl/index.php?d=4&p=2 U mnie ten zakup spełnił się rewelacyjnie. Bartolenka- tez muszę sobie dokupić bazę isofix.

natalia256, ja myślałam raczej o małej kołysce do salonu. Ale małe też robią drewniane. Televinaaa - ja akurat butelki już miałam w zestawie i mam ich 8. Ta liczba na pewno jest wielka. Ale myślę ze warto je mieć. Choćby tak jak mówi natalia26 przy odciąganiu pokarmu , dziecko bedzie jadło z butelki. Ja mam zamiar po jakimś czasie dawać gotowe mleko na noc Aby dzidzia dużej spałą na noc, a wiadomo takie mleko gotowe jest bardziej sycące niż te z piersi. co do tej pamiątki jest świetna mają takie w smyku Kupowałam w tamtym roku mojej chrześnicy , stópka się odbiła i Pamiątka jest. Ja swojej Julce też taka kupię. Ja chyba wtedy za co płąciłam coś około 29zł - 36zł ENI_35 Oj Cieszy i to bardzo ;)) ja narazie się ograniczam a przynajmniej staram bo idzie mi paczka z Angli z ciuszkami, i jeszcze po mojej chrześnicy co ma roczek mam co nieco dostać. I tak pod koniec Stycznia paczkę dostane i wtedy już bede mieć czarno na białym. Emilia_83 Mi się wydaje ze 125ml albo 150ml . co do termometru znajoma miała i mówiła ze te w smoczku są beznadziejne - nie była zadowolona. Smoczek narazie mam 1sztuke dokłądnie ten który wysłałąś na stronce :) Cena niska bo ja za jedną sztuke dałam coś koło 12zł

Emilia_83 Najlepiej płącić poprzez płącę z allegro, w ten sposob sprzedawca pieniazki ma do 3 min od zrobienia twojego przelewu przez internet Ja mam konto w ing - oni ksieguja konto zazwyczaj w 2 dzien od zlecenia przelewu dramat.

Emilia to ja jeszcze tylko dodam to co dostałam od ginka odnośnie diety przy walce z anemią - lista produktów bogatych w żelazo (zawartość żelaza w 100 g produktu): 1) produkty zbożowe : płatki zbozowe 2 mg pieczywo ciemne 2,5 mg pieczywo graham 2,3 mg chleb żytni pełnoziarnisty 3,3 mg 2) suche owoce: suszone śliwki 2,9 mg suszone figi 3mg rodzynki 2,2 mg 3) mięso/wedliny polędwica wołowa 3,1 mg zając 3,8 mg salami 2,7 mg 4) podroby wątróbka 8 mg nerki 5,7 mg kaszanka 6,4 mg * jednak duże ilości wątróbki nie są polecane dla ciężarnych ze względu na wit. A 5)ryby i owoce morza małże 24 mg sardynki 3,2 mg łosoś 3,8 mg 6) warzywa buraki 3 mg szpinak 4 mg pietruszka (korzeń) 3,5 mg 7) inne kakao 10,7 mg czekolada 2,2 mg migdały 4,2 mg orzechy pistacjowe 7,3 mg Przy pistacjach też nie należy przesadzać - dużo soli i alegreny. Wchłanianie żelaza: ułatwia: wit. C, soki owocowe, obecność mięsa w posiłku utrudnia: kawa, herbata, napoje typu cola, mleko, produkty bogate w błonnik W necie natomiast znalazłam informację, że najszybciej domowymi sposobami można zawalczyć piciem soku z buraków ale jeszcze nie próbowałam tego sposobu :).

weska wkońcu czarna - witajjjjjjjjjj masz podobny termin do mojego. bedziemy sie wspierać z oddechami. hihihiihhihi. Mi lekarz 12 stycznia z usg wyliczył 6 maj, ale ja chyba wybiore 05-05-2011 tak ładnie brzmi. Oczywiście to tylko plan.

Eni mi od początku wyliczał na 05.05 (i termin z OM i z USG tak wychodził) i strasznie mi się ta data spodobała ;). Na ostatnim USG Maluch wyszedł mniejszy o tydzień i termin z usg przesunął się na 12.05. Lekarz mi jednak mówił, że zawsze trzeba się liczyć o przesunięcie 2 tygodni do przodu lub do tyłu.

ENI ja mam konto w Ludowym Banku Spółdzielczym, tam to jest dopiero masakra. Nie korzystałam nigdy z tej opcji płacę przez allegro. A tam trzeba dodatkowo coś wypełniać, żeby przez to płacić? Zresztą do tej pory aż tak tragicznie nie było jeżeli chodzi o zakupy na allegro, no ale człowiek uczy się całe życie. Weska Dziękuje za dodatkowe info o produktach podnoszących poziom hemoglobiny. Natalko Tobie też baaaardzo dziękuję ;-) Ja zamówiłam teraz dwie butelki po 125ml, przed tem kupiłam jedną 260ml a drugą 125ml. Zobaczymy jak to się sprawdzi.

Kasiulaaa s-ce wcale nie powiedziane że urodzisz pierwsza. Coś czuję, że te terminy nam się wszystkie wymieszają.