Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam takie pytanko

czy goscie zdejmuja buty jak wchodza do waszego

Polecane posty

Gość eyryrywoufwuqoqwofgcyrweyfcg
i co z tego ze brudno? :D jak jest brudno to sie sprzata! tez mi problem.

Gość maliboo
i tym chyba mozemy posumowac nasza dyskusje

pupa - czyli proponujesz w domu chodzic w butach, a sciagac je przed wyjsciem na zewnatrz, co by te skwery i parki czyste były?;) hehe

Gość a ja nie chce aby mi ktos
zostawial na dywanie swoja grzybice. to juz wole niech wejdzie w butach, w koncu mam w domu odkurzacz.

a swoja droga, np na takich Kaszubach w polach albo nad jeziorami to czysciej jest, niz u niektórych znawców savoir-vivre'u w domach ;p

Gość ej czyscioszka
moze tak wyluzuj, bo ci zylka pierdzaca peknie

Gość maliboo
temat spotkal sie z ogromnym zainteresowaniem i choc wydawaloby sie trywialny to wzbudza kontrowersje :D a wystarczy jedynie odrobina rozsadku i wyczucie taktu, ot co

mala mi chociaz my sie zgadzamy :D Ja lubie chodzic po domu boso,i nie mam zamiaru kazdego wieczora spedzac szorujac dokladnie stopy bo jakis brudas wtarl syf o podloge :/ Ale wiecie co,mam ojca alkocholika ktory ma stalego kompana do kieliszka.Sa jak malzenstwo :D No ale mniejsza o to. Moj ojciec raz na rok wypierze dywan u siebie,oczywiscie jak pierze to z przerwami na kielicha az pojdzie spac...tak ze w sumie pare dni mu schodzi zanim upierze go,co mi zajeloby 40 minut. Pierwsze 3 dni chucha i dmucha zeby nikt mu w butach nie wszedl.I raz ten jego kolega zapomnial ze on dywan wypral i wpakowal mu sie w butach :D Haja na calego.Moj ojciec kazal mu przyniesc plyn i prac te slady odbite :D A z racji tego ze jego kolega nie ma w domu pradu a chcial sobie Tv obejrzec u ojca to dla swietego spokoju wypral te slady :D

Gość taa niiedobra pupa
- Należy dać pod rozwagę, czy mniejszą dolegliwością jest trochę piachu na podłodze, czy zapach po ściągnięciu butów - podsuwa Krzysztof Zanussi. Wg mnie to najlepsza puenta...

Gość irqa pokazalas z jakiego srodo
wiska jestes . juz wiemy dlaczego wazniejsza podloga od czlowieka.

Gość maliboo
i znowu to wrzucanie ludzi do szufladki

Gość uuuuu..umrzecie od zarazkow

Gość papowa
a jak wchodzicie do czyjegos domu(niezawsze czysteggo)to tez sciagacie buty?? to mnie ciekawi?

Gość papowa
bo jak ktos ma syf i wy go przeniesiecie na swoje nogi(skarpety) i co dalej? przyniesiecie to do domu?

Gość nie chce sie czepiac
moim znajomym nogi nie cuchną...kwestia doboru towarzystwa? a tak serio: zwolennicy chodzenia w butach - patrzycie czasem na chodnik po czym chodzicie? zauważyliście może jakie cuda można spotkać na ulicy lub na parkowej alejce? I nie chodzi tu o piach bynajmniej. Jak sobie pomyślę, że ktoś najpierw wdepnął w jakąś soczystą plwocinę (ogólnie łatwo dostępne) lub zużytą prezerwatywę(spotykane w parkach) a potem przemaszerował mi po podłodze, na której bawi się dziecko to mam lekki odruch zwrotny. To nie jest kwestia manier tylko zdrowy rozsądek, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy nie wiesz w co wchodzisz i kto to zostawił. Ja buty zdejmuję, bo czuję się wręcz nieswojo i bezwzględnie tego wymagam. To tak jakby rąk po przyjściu do domu nie umyć, bo np myło się przed wyjściem z pracy... Ohyda

jeszcze trochę przemyśleń dorzucę :-) zaczęło się od tego,że na butach jest mnóstwo bakterii,co jest zabójcze dla raczkującego dziecka,gdy teoria z bakteriami nieco podupadła to zaczęło się na temat brudu i piachu pisałam już wcześniej brud widać,można sprzątnąć,nie mam z tym problemu,gdy ktoś zostawi ślad na podłodze,czy dywanie (chociaż prawdę powiedziawszy nie przypominam sobie takiej sytuacji,żebym musiała po wyjściu gościa szorować ślady) nie przyjmuję gości codziennie,ale codziennie odkurzam,podłogę w kuchni,przedpokoju i łazience myję,(a raczej wycieram) codziennie,po prostu dbam w miarę o czystość i trochę piachu nie zabije mnie ani moich dzieci,a moi goście potrafią korzystać z wycieraczek :-) moim osiągnięciem jest nauczenie teściowej,że ma butów nie zdejmować :-) a my,domownicy chodzimy po domu w kapciach,chociaż zdarza się chodzić też w butach,gdy między wejsciem a ponownym wyjściem z domu jest mało czasu

Wiecie co,moze powiem tak.Jak ktos ma wieloosobowa rodzine i w glownej mierze na tym kims spoczywa obowiazek utrzymywania czystosci i sprzata za wszystkich brudy...to potem jak wejdzie kolejny panicz w butach to rece opadaja i mozna sie zalamac.Czlowiek sie stara zeby mimo wielkiej rodzinki jakis porzadek byl,a taka niekulturalna osobka potrafi w jednej chwili wszystko popsuc.Potem czlowiek zamiast skupic sie na pogaduszkach,mysli ile go jeszcze czeka mycia podlog i odkurzanie po chamskim gosciu. Moze olalabym to gdybym mieszkala sama,to zwisaloby mi ze ktos raz na jakis czas mi pobrudzi.Ale jak ktos SPRZATA ZA KILKORO W DOMU i na dokladke zapaskudzi taki gosc to odechciewa sie wszystkiego.Takie pytanko mam do lubiacych wchodzic w butach : CZY MIESZKACIE SAMI I JAK CZESTO SPRZATACIE? Tylko bez sciem!

Gość papowa
czyli dobierasz sobie towarzystwo pod wzgledem cuchnacych stop? :)wachasz ludziom stopy? a jak przychodzi inkasent , monter, ksiadz..? tez im kazesz sciagac buty? dobre.

Gość wiesz co irqa
u nas jest 6 domownikow. ale jak sie nabrudzi to sie sprzata. Taka jest kolej rzeczy.Nie odwrotnie-najpierw sprzatam a potem pilnuje aby nikt nie nabrudzil.

Gość maliboo
my sprzatamy raz w tygodniu cale mieszkanie (zazwyczaj w wekendy)

Gość papowa
a macie psy? czy im zakaldacie buty przed wyjsciem z domu i zdejmujecie przed wejsciem?

do------> nie chce sie czepiać,a jak bierzesz jakiś towar w sklepie,to wiesz kto to przed tobą dotykał? może facet,który wcześniej walił konia (sorry) i nie umył rąk,albo ktoś kto po wyjściu z toalety nie myje rąk,a Ty później po zakupach dotykasz swojego dziecka? (zakłądając,ze robisz z dzieckiem zakupy,a na pewno to się zdarza) wiesz co masz na dłoniach? no fuuj i to wszystko przełazi na dziecko,na ubrania-na wszystko czego dotkniesz,fuuj

papowa - niestety nie każę i strasznie nad tym boleję :) a tak powaznie to moi znajomi dbają o higienę i nie muszę ich wąchać, żeby to wiedzieć. Co do grzybicy stóp - nie mam nic przeciwko, żeby swoje kapcie przynieśli. Zasada jest prosta - mam małe dziecko, którego królestwem jest obecnie głównie dywan i nie zamierzam go narażać, aby gościom było miło. Większe imprezy stanowią wyjątek - wtedy pilnuję, żeby dziecko nie bawiło się na podłodze a po wyjściu gości starannie sprzątam. Mój dom - moje zasady. Albo ktoś je szanuje albo nie zmuszam do utrzymywania kontaktów. Koniec i kropka

Gość papowa
prosze o odpowiedz na moje pytania...

Gość rtefcdfnb
uwazam ze jak sie ma male dziecko-jeden pokoj- i dywany to sie gosci nie zaprasza. do pokoju dziecka tez byscie wpuszczaly gosci?

dziecko po przyjściu do domu - podobnie jak reszta domowników przebiera się w domowe rzeczy. Po buzi dziecka nie głaskam w czasie zakupów. A na marginesie - ktoś dawno temu wymyślił nawilżane chusteczki, z których mogę skorzystać, gdybym w markecie zapragnęła dziecko obgłaskiwać po twarzy. A pytanie do orędownków łażenie w butach: rąk po przyjściu z dworu też nie myjecie? Gościom też pozwalacie bawić się małym dzieckiem, dotykać jego gryzaków i smoczków brudnymi łapami?

Gość taa niiedobra pupa
Zasada jest prosta - mam małe dziecko, którego królestwem jest obecnie głównie dywan i nie zamierzam go narażać, aby gościom było miło Narażać? A do piaskownicy tez mu nie pozwalasz chodzić? Jest tam 10000 razy gorzej niz na najgorszym domowym dywanie, i mimo to jakoś dzieci masowo nie umierają z tego powodu.... To parcie na przesadną czystość jest weynikiem ogłu-piających reklam w tv i braku podstawowej wiedzy.

Gość rtefcdfnb
2/3 swiata zyje w brudzie a tu taki problem jak ktos na podloge wejdzie w butach, zreszta nawet nie chodzi juz o to ze nie wchodza z gnojowki prosto . najgorsze to miec sklonnosci do przesady. nabrudza to wez odkurzacz , mopa szmate i umyj do cholery ciezko ci?

Mnie to zawsze na nerwy dzialalo.Umylam podloge,a po godzinie znow syf.Wpadalam w szal i wyzywalam na ojca,bo prosby nie skutkowaly..wiec wchodzil jak ja nie widzialam.Zazdroscilam tym ktorzy moga sie odprezyc w posprzatanym czysciutkim mieszkaniu.A ja? Tyle osob w domu a NIKT,doslownie nikt nie chcial pomoc.A ja musialam sprzatac bo zle sie czuje w syfie.Nie moglam lekcji odrabiac itp bo katem oka widzialam ciuchy na podlodze i inne brudy ktore mnie draznily.Nikt nigdy nie powiedzial 'dziekuje'..a nawet dostalam zyeba od brata za to ze mu ciuchy w szafce poukladalam bo mial istny burdel :/ Moze dlatego teraz tak nie trawie takich gosci.Dla mnie to brak szacunku dla gospodarza