Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam takie pytanko

czy goscie zdejmuja buty jak wchodza do waszego

Polecane posty

Jest coś takiego jak wycieraczka, poza tym w każdym domu powinna być szmatka i woda, więc skoro wlazłam w błoto, to mogę buty wytrzeć o wycieraczkę i poprosić panią domu o szmatkę, by dokończyć dzieła i nie paradować z bosymi stopami.

do kochających bakterie one są potrzebne i to bardzo. Ile dzieci teraz trzyma się w sterylnych prawie warunkach przez co potem mamy masę alergików. Jednak idąc przez miasto, wiadomo że nie wejdę w kupę czy podobne świństwo, ale każdy z nas na pewno wlazł nieraz w czyjąć ślinę, czy ledwo wyschnięty mocz psa i tym podobne. Nie chcę po prostu żeby mi to ktoś wnosił do pokoju gdzie siedzę, jem, śpię. Mam małe mieszkanie, więc gości przyjmuję tam gdzie śpię i przebywam prawie cały czas. Nie chcę po wyjściu z wanny panicznie ubierać kapci, bo mam syf na podłodze po gościach, poza tym nieraz zdarzyło się każdemu z nas wyjść na chwilę boso z łóżka żeby coś wziąć/odnieść. Wiadomo, że w taki momencie nikt nie będzie ubierał kapci, tylko szybko boso przelatuje się po pokoju. Więc chodzę wtedy bosą nogą po tym co mi goście przynieśli z ulicy po czym wracam do łóżka. Super, co? Ja ściągam u innych buty i wymagam tego u siebie " Mowisz tak jak gdybys codziennie gosci miala. Wez sie opanuj , maniaczko czystosci. Ja tez lubie miec czysto w domu i dbam o to bardzo ale w zyciu bym gosci nie prosila o sciaganie butow bo to moim zdaniem bardzo niekulturalne . Gdy kogos zapraszam chce zeby czul sie u mnie swobodnie i zeby sie dobrze bawil a nie zeby marzl od podlogi siedzac w skarepetkach. :P

Gość dobra spacerówka
uwazam za brak kultury nie zdjemowanie butów! sama w nich po domu nie chodzę, wiec ten kto wchodzi do mnie do domu musi sie dopasowac do reguł w nim panujących!

Gość kiełłbasa
U nas raczej nie sciągają, ale po pierwsze nie przychodzą w brudnych , zabloconych buciorach, po drugie - u nas jest laminat tylko w sypialni i pracowni, reszta to płytki. Jak ide do kogos, to czasem zdejmuję, czasem nie, jakos intuicyjnie - chyba podswiadomie wedlug tego, jaka jest podłoga. Nigdy nad tym nie rozmyslam, samo mi sie albo zdejmuje, albo nie. i jak tak teraz sobie myslę - zdejmuję tam, gdzie jest drewno/wykładzina/dywan na podłodze w pomieszczeniu, gdzie będziemy przebywac

Gość to jest typowo wiejski
zwyczaj, przyzwyczajenie ze wsi, bo z obory do mieszkania tymi samymi butami sie nie da przeciez... Ale ludzie na poziomie nie łażą na boso albo w skarpetach po czyimś mieszkaniu! i odwrotnie nie proszą o to gości!!! mnie uczono w domu że butów się nie zdejmuje, jesli są imieniny np to gospodarz tez ma buty a nie kapcie! wyjątkiem jest jesli na dworze jest niesamowita chlapa i zostawia się za sobą ślady, wtedy i tylko wtedy można buty zdjąć!

Gość kiełłbasa
Może jak ktos jest bardzo sterylny, to ciarki go przechodza na mysl o tych butach. Ja mam duzego psa, który nie sciaga butów wchodząc do domu - albo nie zakłada wychodząc. Jak jest deszcz czy cos, to czasem nazostawia "łapek" - to się bierze szmatę i sciera, co z problem. No i zmywa sie tez podłogę. Goscie nigdy "sladów" mi nie pozostawiali. A ja nie jem z podłogi, żeby mi jakieś molekuły brudu miały strasznie przeszkadzać

Gość co tu duzo mówic
wszyscy tacy wykształceni , tacy dobrze wychowani , trzymaja sie ostro reguł i zasad savoir- vivre , nie zdejmuja butów w domu , bo tak kaza zasady dobrego wychowania , a dają psom zrec z własnych naczyn i garów :-0 Jestescie hipokrytami i tyle , bo tu nie chodzi o sztywne trzymanie się manier ( zresztą przywleczonych z zachodu ) , czasami trzeba je zmieniac lub omijac , bo sytuacja tego wymaga Ale wy tacy wykształceni i z zwyzszych sfer :-P a tego nie rozumiecie Pacany

Gość Rafinka wlasnie co kraj to
obyczaj. Kazdy wie, ze w Japonii sciaga sie buty. Tak jest tam od dawien dawna. Natomiast w Polsce w normalnych, kulturalnych domach z tradycjami wlasnie tych butow sie nie sciaga. Prostackie zwyczaje isc w gosci i sciagac buty, a juz w ogole sobie nie wyobrazam zaprosic gosci na imieniny i wymagac od nich zeby buty sciagali!!

Gość co ty bredzisz?
wszyscy tacy wykształceni , tacy dobrze wychowani , trzymaja sie ostro reguł i zasad savoir- vivre , nie zdejmuja butów w domu , bo tak kaza zasady dobrego wychowania , a dają psom zrec z własnych naczyn i garów pomylilas topiki? zreszta ja nie wiem kto daje psu z wlasnego talerza , psy maja swoje miski chyba?

Gość niektorzy z was maja ciasne
mozdzki.Malo im sie w glowkach miesci,zaprzataja sobie baniak jakimis niepotrzebnymi pierdolami a sa przeciez wazniejsze sprawy niz czysta podloga, \podloga jest po to aby po niej chodzic. jak wam szkoda dywanu to go na sciane powiescie.

Gość hehe no facet na wizycie w
garniturze i w kapciach! Buty to czesc stroju wizytowego ( a goscie przezeci wizyte skladają). Buty moze zdjac ew przyjaciólka wpadajaca na nieoficjalnąpogawedke, gdy na dworze chlapa . Wykladziny sie kladzie w sypialni, gdzie goscie nie wchodza. A pokój "do gosci" powinien miec zmywalna podłoge. Sciaganie butów na wizycie to obciach, KAZDY poradnik savoir wivre'u to potwierdzi, wiec nie ma co dyskutowac.

Gość co tu duzo mówic
hahaaaaa , ale mamy społeczenstwo : " facet na wizycie w garniturze ", niepogadasz ,jacy wy swiatowi , jaka elita , do was sie tylko w garniturach przychodzi co ? hahaaaaaa :-D A co do psich misek , własnie nie tak dawnobył topik i wiele osób się do tego przyznało Daja swoim psom resztki z własnego talerza , patelni i nie widzą w tym nic złego :-0 , a tak poza tym to sa " wykształconymi i kulturalnymi ludzmi

Gość maliboo
chyba najbardziej mnie rozebral post malej mi 'jesli widze, ze gosc (przewaznie ktos obcy, bo znajomych i rodzine mam kulturalną, czyli szanujaca cudza wlasnosc i wysilek), pakuje sie do domu w butach - a na polu dodatkowo chlapa, to proszę o zdjęcie obuwia. uwielbiam wówczas te zawstydzone miny i pospieszne zzuwanie bucikow;p a w przyszlosci juz wiedzą ' ja nie uwielbiam zawstydzonych min i pospiesznego zzuwania bucikow, zostalam tak wychowana by starac sie nie wprowadzac innych ludzi w zaklopotanie

Gość maliboo
* w naprawde niepotrzebne zaklopotanie

Gość to nie za zawstydzone miny
Ty to tak odbierasz. A ludzie po prostu w szoku sa jak maja do czynienia z takim prostactwem jak nakazanie zdejmowania butow...

Gość jestem owszem wyksztalcona
i kulturalna a pies od lat wylizuje resztki z mojego talerza i moich dzieci, wkladam je i tak do zmywarki na 55 stopni i nigdy nikt z nas z tego powodu nie chorował, nie mial robaków( pies tez) itd. To moj pies i moje talerze. Gosciom jesc z psem z jednej miski nie każę. A czy facet jest w garniturze czy nie, to i tak buty sa czescia stroju. A co robisz wswieta czy imienieny - tez faceci w marynarkach i kapciach?

Gość maliboo
nie jak tak tego nie odbieram, chyba olezanka dosc wyraznie przyznala sie do satysfakcji z zawstydzania swoich gosci, ona uwielbia te zawstydzone miny i pospieszne zzuwanie bucikow... i ta buzka na koncu wszystko mowi ludzie kutluralni nie odczuwaja przyjemnosci z zawstydzania ludzi, ale znam troche tego pokroju gruboskornych, pedantycznych kobiet

jak sie gościmy w garniturach i wyjsciowych kiecach to i w butach, tyle ze u nas w gronie znajomych sie te buty na "po domu" przynosi ze sobą i przebiera sie w nie jak w kapcie :D jak sie odwiedzamy ot tak, nieformalnie, to przewaznie sie buty ściąga, chyba ze gospodarz mowi zeby nie. ale generalnie co za przyjemnosc sie w butach kisić...

Gość co tu duzo mówic
no własnie o tym mówiłam :-D Dla mnie zmywarka to zadne wytłumaczenie , a tak poza tym reszta osób , które sie wypowiadały zmywarek nie maja , ale talerze do wylizania dają :-0 Oczywiscie savoir-vivre w jednym palcu maja , butów nie zdejmują , a swoim gosciom potem na tym talerzu poczestunek serwują :-P

rownie dobrze mozna powiedziec: "co za przyjemnosc sie w garniturze kisic". W gosci sie codziennie nie chodzi. Nie jestesmy z dzungli, zeby kazde odzienie nas ocieralo i mierzilo...

u mnie goscie maja inne talerze niz te uzywane na codzien. Dla gosci wyciagam specjalna zastawe zawsze. A my jadamy na takich talerzach codziennego uzytku ;)

"rownie dobrze mozna powiedziec: "co za przyjemnosc sie w garniturze kisic".' no bo i żadna. w wyjściowej kiecce i na obcasie tez srednio wygodnie mowiac szczerze :D ale - jak pisałam - do stroju wyjsciowego buty niech będą.

Gość to sie wywodzi z chalup
wiejskich ( bez obrazy) gdzie na dworze był gnój a "paradna izba" była tylko jedna i domownikom nawet bez butów nie mozna bylo do niej na co dzień wchodzic , takze spac na łozku z poduchami pod sufit - wszystko to było na pokaz i swiadczyło o zamoznoesci owej chałupy. W normalnyc warunkach w domu jest przedsionek z wycieraczką , korytarz i dla gosci pokój dzienny czy salon , jak kto chce nazwac (albo choc wydzielona częsc ogólnodostepna) z podloga latwa do mycia. To wersja bardziej zreszta demokratyczna, bo dawniej do tzw dobrych domów i tak sie wchodzilo z powozów,albo na buty nakladalo kalosze, nie było problemu.w kazdym azie nikt w skarpetkach ani w cudzych ( bue) kapciach nie paradował. Jesne,ze bywaja specyficzne warunki, kiedy np para ma tylko jeden pokoik, w srodku male dziecko, mozna buty zdjeć ale wtedy raczej i tak nie robi przyjec,

no to ja raczej w gosci w dresie nigdy nie szlam jeszcze :D

Gość co tu duzo mówic
zresztą jak czesto urządzacie imprezy w strojach wyjsciowych ? Wiadomo , ze kapcie czy skarpety nie pasują , ale tu tez chodzi o inne sytuacje A dawanie psom jesc z własnych talerzy jest obrzydliwe i chyba brakuje wam wiedzy z podstawowych zasad higieny :-0 Wyzywacie innych od wiesniaków , prostaków, od niekulturalnych i nie wykształconych , a tak napawde zamykacie za goscmi drzwi i wtedy sie zaczyna To po prostu jest włanie wasza hipokryzja Ja tez jestem wykształcona , ale psu nie dałabym jesc z własnego talerza i szczerze wolałabym byc poproszona o zdjecie butów ( chociaz to nie jest grzeczne ) niz jesc z takiego talerza , nawet bardzo dobrze umytego :-0

Gość to sie wywodzi z chalup
i uderzcie sie w piersi , zwolenniczki zdejmowania butów - wasi dziadkowie byli albo ze wsi, albo z drobnomieszcanskich domów, a takie rodziny ( choc nie mam nic przeciw nim - moga byc najlepsze ) mimo wszystko zasad savoir vivre"u nie układali. To, w jaki sposób przyjmujemy gosci swiadczy takze o srodowisku,z jakiego sie wywodzimy. Jesli wasi goscie pochodzą sie z tego samego srodowiska, nie bedzie ich to razic.

"to nie za zawstydzone miny - no to ja raczej w gosci w dresie nigdy nie szlam jeszcze" a w dżinsach i sweterku Ci sie nie zdarzyło?... :) bo własnie nalezy rozrożnic co to znaczy "gościna", cały czas podkreslam - jak jest oficjalnie i "galowo" to buty zostają, ale jak jest codziennie i zwyczajnie, ot "wpadłam na kawke" to ja zawsze buty ściągam. nie widze powodow zeby komus sprzątania dodawac :)

Gość No jak to bez butow?

Gość co tu duzo mówic
"to nie za zawstydzone miny u mnie goscie maja inne talerze niz te uzywane na codzien. Dla gosci wyciagam specjalna zastawe zawsze. A my jadamy na takich talerzach codziennego uzytku " ------- jak wpada do ciebie z wizytą kolezanka na godzinke tez wyciągasz specjalną zastawę ? I tak na marginesie uwazam ,ze osoba , która uwaza się za bardzo kulturalną , wykształconą i obeznana w zasadach savoir- vivre , powiedzmy "dama " , która nie ma wiejskich korzeni raczej nie daje psu jesc z własnego talerza :-0 Cos tu z wami nie haloooo :-0 :-0 :-0