Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Srodki ostroznosci w przedszkolu a raczej ich brak to dla mnie temat- koszmar. Te dzieci znajomej poprpostu sobie wyszly z przedszkola ubrane w kurteczki z zamiarem pojcia do domu- wylapala je po drodze inna matka. Natomiast jak moj syn chodzil do przedszkola ,to podczas zabaw na placu zabaw dwie jego kolezanki przeszly przez plot ! i bawily sie jakies 100 metrow od przedszkola - na terenie boiska szkolnego...Przedszkolanki zostaly o tym poinformowane prez dziewczynke ze szkoly. Nikt , zadna z przedszkolanek nie zauwazyla jak na ten plot sie wdrapywaly - obie mialy okolo 3 lat!!! Kurcze ,ale sie wtedy wscieklam. Sama tez raz zawrocilam dwojke dzieciaczkow ,ktore z ogrodu wyszly sobie na zewnatrz - calkiem cotmalnie przez furtke , przedszkolanka byla bardzo zdziwiona. Kilka razy zwracalam uwage - ja i moje znajome ,oczywiscie bylysmy momentalnie zdegradowane jako wrog, trudno wole byc wrogiem ,niz plakac po dziecku :(. Z czasem wywalczylysmy dyzury przy furtce, zanykanie glownych drzwi na klucz oraz to ,ze drogie panie nie staly w grupce plecami do dzieci tylko sie nimi zajmowaly. No i zciecie zywoplotu ,ktory kompletnie zaslanial plot- dzieciaki lataly miedzy zywoplotem a ogrodzeniem i nikt nie widzial czy jakis dziad ich nie wyciaga na druga strone przez plot!

Przyprowadzanie dzieci do przedszkola odbywa sie (w tym naszym) w ten sposob ,ze kazdy moze dziecko przyprowadzic, do 9.00 drzwi otwarte i hulaj duszo! - zero wyobrazni...dziwie sie, tyle alarmow w tv - na nic. Odebrac dziekco moze rodzic lub osoba upowazniona na pismie - pismo u pani dyrektor w teczce dziecka. W innym przedszkolu oddaje sie dziecko przy wejsciu , ogrod jest z drugiej strony i nikt nie ma tam dostepu ,tylko pracownicy przedszkola - i to jest najpewniejsze wyjscie! A ten wczorajszy temat tez widzialam - krociotko -ale wystarczylo by lzy stanely w oczach, i tak wlasnie zaczelam myslec jak to bedzie z moja mala... Teraz mam troche "ustawiona" pania dyrektor - znamy sie juz dosyc dlugo ,z biegem czasu nawet mnie polubila ,wiec mam nadzieje ,ze bedzie lepiej. Zalamalabym sie gdybym zobaczyla wlasne dziecko w takim stanie jak ta matka wczoraj - ze spodenkami tyl na przdo , buciki tez na odwrot , wlosy potargane ( no , w sumie moje dzieci ,ma przewaznie potargane wlosy) - spineczki i gumeczki to wrog numer jeden zaraz po miesku.

Kawa, widzę, że mamy dużo wspólnego :) A problem z przedszkolem, to międzynarodowy z tego wynika. Nie wiem, czy moje dziecko dostanie się do przedszkola, bo to graniczy z cudem w moim mieście, ale kurcze jak zobaczę, że dzieją się takie rzeczy o jakich pisała tamta mama, oraz Ty, to nie będę cicho siedzieć. Niestety, większość osób w moim otoczeniu (sąsiadów) wyznaje zasadę, że lepiej się nie wychylać i rzeczy, które tu są tolerowane przyprawiają o ból głowy i opad rąk. I jak próbowaliśmy coś zrobić, to nasz entuzjazm oklapł szybko, bo okazało się, że walczymy z wiatrakami. Więc boję się, że jedna pyskata niewiele zrobi, gdy okaże się że są jakieś problemy... PS. Moja córka również nie uznaje mięsa oraz czegokolwiek na głowie poza JEDNĄ czapką :)

:) to z czapka to po mamusi? Moja ubranka lubi ,szczegolnie buty - a juz w ogole moje. Szafke z butami musze zamykac na klucz - wczoraj zostawilam na wierzchu moje szpilki (sobotnie) i cora zaraz biegala tupiac po claym mieszkaniu - nie wiem jak to znowsza sasiedzi .Echoszlo po scianach ze hej. I potrafi skubana chodzic w tych butach - na obcasach! Wsadza kapcie w czubki i heja. No ale apropos przedszkola- zalamanie.Wiem ,ze u nas troche zmienil sie personel a,el i tak wiele rzezczy mi sie nadal nie podoba. Miejsce dostanie - to wiem ,oby porzadna opieka byla wliczona!

Ja czapki lubię, szczególnie kapelusze, tylko w większości czapek wyglądam jak przysłowiowy udup :) A mała uwielbia - tak jak Twoja - buty - i faktycznie z chodzeniem na obcasach nie ma problemu :) Ja mam, za dużo w glanach chodziłam :) Oby córa była bardziej kobieca...

Oby ! - ja sie ciesze na kazdy jej przejaw kobiecosci. Od straszego brata przejela tyle lobuzeskiego zachowania ,przestraszy ja tylko zbyt glosny odkurzacz ale nie zaden potwor tego swiata :)

Dzis chodze i warcze!- zaczelo sie juz wczorajszego wieczora, zblizaja sie tzw moje dni - "bez kija nie podchodz"! Rodzina omija mnie szerokim lukiem tylko najmlodsza jeszcze nie wie co sie swieci wiec broi jeszcze gorzej ;) a bynajmnije tak mi sie wydaje. I badz tu madry czlowieku i sie usmiechaj jak Ci hormony nerwy rozszarpuja. Syn na wszelki wypadek umowil sie z kolega po szkole - odbiore go dopiero wieczorem - madre dziecko ;), a maz dziwnym trafem wyszedl do pracy wczesniej niz zwykle...Zebym mogla dzis od siebie samej uciec to bym wiala gdzie pieprz rosnie!!! Ufff - wyplulam to z siebie ,moze bedzie lepiej ;)

Nie wierze , Ty tez? Witam w klubie :) U mnie ten stan potrwa pewnie gdzies do niedzieli, biada temu ,kto mi wlezie na stope w sobote! -Ha , ale mi sie zrymowalo :)

Jejku, ja to mam tak, że be kija nie podchodź, strasznie ciężko mi nad tym zapanować, a co dziwne, przed ciążą tak nie miałam (aż tak), a teraz bardzo, no aż sama czuję, że przesadzam. A jeszcze jak w górach wieje halny w tym czasie... To wolę nie wychodzić z domu :) Ale na forum się nie wyżywam :)

Wczoraj byliśmy z małą na badaniu słuchu - niestety nic z tego nie wyszło, bo przy każdej próbie wsadzenia czegoś do ucha darła się tak, że cały szpital ją słyszał. No i panie przeprowadzające badania zasugerowały, że małej bardziej potrzebna jest wizyta u neurologa, bo po raz pierwszy spotykają się z takim przypadkiem i że nie jest to normalne zachowanie... Hmm, no ja wiem, że to moje dziecię odbiega od ogólnie przyjętych standardów, ale w sumie, to przecież nie jest dziwne, że dziecko się boi, gdy ktoś mu coś do ucha pcha - pierwszy raz. No i co mi neurolog może powiedzieć, poza tym co już wiem? Zleci EEG, zapisze tabletki? Ech, jakoś mi tak dziwnie od wczoraj...

Bez przesady , kazde dziecko czegos sie boi i reaguje na swoj sposob. Moj syn nigdy nie bal sie zastrzykow, zawsze dumnie wyciagal reke ,czy co tam trzeba bylo, a ostatnio dostal ataku paniki - w wieku lat siedmiu! Myslalam ,ze sobie zartuje , a on wcale nmie zartowal uciekajac ramieniem to w lewo to w prawo -przed igla. I co? Mam moze isc na dodatkowe badania? Falea ,nie martw sie ,sama bys wiedziala,ze z dzieckiem jest cos nie tak gydyby bylo. Pani pielegniarki chyba zbyt szybko stracily cierpliwosc. No ale co w koncu z tym badaniem?

No ja wiem, że moje dziecko jest strasznie nerwowe, ale jakby każdy nerwowy miał iść do neurologa, to kolejki byłyby jak za meblami w latach 70-tych. A EEG to badanie mózgu, np na obecność padaczki. A ja zastrzyków i pobierania krwi nie lubię do tej pory i doskonale rozumiem Twojego syna.

Ok , znalazlam to EEG . Jedno dziecko jest bardziej ,drugie mniej pobudliwe, chyba nie ma sie tu czym martwic? Jak sobie porownam syna a corke to dziwie sie ,ze pare lat temu nie wyladowalam w wariatkowie!

Aha, a z badaniem to kicha, nic nie wyszło, przez jej wrzask i no i dostaliśmy następny termin, ale tym razem na badanie robione podczas snu. Oczywiście z tego nic nie wyjdzie, bo w nocy nie robią, a moja mała jest typ imprezowy i jej się nie da wymęczyć by w dzień spała. A - można iść prywatnie - tam robią w nocy. A główny powód tego, że poszliśmy na to badanie jest to, że mała nie mówi - tzn mówi ale skrzyżowaniem chińskiego z arabskim i sugestia pediatry była, że może ma niedosłuch.

Jezu ,jak by naszej corce podczas snu cos wlozyc do ucha ,to juz koniec spania. trzymam za was kciuki. Nasi znajomi mieli - no wlasnie - lekarze mowili ,ze gluche dziecko. Stwierdzono ,ze szanse na powodzenie operacji to 10 % . W tej chwili dziecko slaszy wszytsko, cytuje wierszyki ,a w wieku 4 lat wymawial tak trudne slowa ze wszyscy robilismy wielkie oczy. troche toi trwalo - mial operacje - wstawienie takich mini kanalikow chyba - przez rok nie mogl moczyc ucha woda. No ale udalo sie i wszsyc sa szczesliwi. Jestem badrzo ostrozna przy wsyluchiwaniu diagnioz lekarskich- nie mawtw sie!Ile to dzieci zaczyna mowic w wieku lat 3,5 dopiero! Ja tez licze na palcach slowa malej.

Wiesz na moja tak podziałała cholerna szczepionka, ale to już pewnie czytałaś, bo pisałam o tym wiele razy, do szczepionki było wszystko ok, dziecko powtarzało wyrazy, bardzo fajnie się rozwijała - a po szczepionce - ameba. I dopiero od jakiegoś miesiąca widzimy, że jest poprawa i zaczyna nadrabiać. Dziś mam kiepski nastrój, a do tego musimy wkrótce wychodzić, jadę na kolejne testy.

Jaka to szczepionka? - nie czytalam nic na ten temat. Prosze - napiszalbo daj link do tego tematu ,moja jest mlodsza op rok -bede uwazac! -???

Kawa muszę już wychodzić, będę po południu i najlepiej jak sobie prywatnie pogadamy, co? Jak nie masz nic przeciwko :)

Dzień dobry, cześć i czołem :) Topik "Matek" śledzę, ale do tej pory jakoś nie w smak było mi się wcinać, bo trio -Kawa-Potrójna-Falea prym wiodą, takie matki założycielki :) Jednakże temat o przedszkolu i dzieciach latający samopas mocno mnie wkurzył i poruszył. Rozmowę na forum musiałam przerwać, teraz wracam i nic nowego, bla, bla, bla, każdy swoje, nic konstruktywnego. Zastanawiam się jak jest u Was, czy np. przedszkolanki sprawdzają tożsamość osób odbierających? Nie chodzi mi oczywiście o sytuacje, kiedy dziecko odbiera wciąż ta sama osoba, lub nawet sporadycznie, ale kiedy nagle wpada 'obcy' a dzieciak leci zadowolony i wpada w ramiona, bo tę osobę zna. Mnie się zdarzyło, że ktoś z mojego polecenia odebrał dziecko, syn co prawda znał tę osobę, ale przedszkolanki widziały ją pierwszy raz. Bez pytania 'kim pan jest dla dziecka' czy 'kim pan jest w ogóle' wydały mu dziecko. Maluch może przeciez pobiec do każdego kogo zna, nawet przelotnie. Może jestem trochę przewrażliwiona, ale kiedy mieszkałam jeszcze z rodzicami, nasz sąsiad (skądinąd bardzo sympatyczny facet, który często u nas gościł) został aresztowany i oskarżony o pedofilię. Zaciągał dzieci do piwnicy pod jakimś tam pozorem i ... No kurwa masakra. Moja siostra miała wówczas 6 lat. Dobrze go znała, gdyby np ją zagadał, na pewno by z nim poszła.

Jutrzenka -przepraszam , jutro tu wroce to odpowiem -w moim czasie kawowym a corki spaniowym -i z checia pogadam :) , teraz ciagnie nas na dwor zew natury - bardzo mrozno dzis u mnie ale ladnie - a mala rozpiera energia. Do jutra!

Zman to :) Też na forum wpadam w porze kawowo-spaniowej :) Dziś po południu mam zajęcia, w sobotę i niedzielę też -od świtu do nocy. Także zawitam na forum dopiero w poniedziałek, nie przejmuj się mną :) Trzymajcie się, cześć!

Wiem Jutrzenko, ze Cie dzis nie ma jednak ja juz odpowiem ,bo boje sie ze w poniedzialek zjem sniadanie poza domem (u Tiffaniego haha!). W nasyzm miescie mamy kilka przedszkoli i tylko w jednym z nich panuje porzadek - zgodny z moim gustem, mianowicei w tym ,w ktorym odbiera sie dziecko i oddaje przy drzwiach. ALE - to jest dobre dla bezpieszenstwa dziecka ,natomiast rodzic kompletnie nie widzi dzieciaczka w roznych sytuacjach. W tym naszym sama zaprowadzalam ,wchodzilam ,moglam zobaczyc jak sie zachowuje dziecko przy innych dzieciach , kto go wita, ile pan jkest na sali i co robia. Tak wiec na dwoje babka wrozyla. Co do odbioru dzieci to tak jak mowialm - w biurze pani dyrektor zostawialo sie pismo upowazniajace danym osobom odbior dziecka. Ale kilka razy odbierala syna moja znajoma na zasadzie - dzwonie ,informuje ,ze stoje na autostradzie w korku i nie zdaze i tez dzieciaczka oddano. Dobrze - nie dobrze? No nie dobrze , no ale z drugiej strony dzwonie ja - matka - znaja mnie juz 2 lata , wydaje polecenie ,wiec je spelniaja. Nie podobalo mi sie to ,ze kazdy mogl do przedszkola wejsc - do 9.00 drziw byly otwarte. A to jest wlasnie niebezpieczne , debili dosyc na tym swiecie. Nawet wlasny sasiad - Jutrzenko- moze okazac sie potworem. i o to mialam pretensje - ale odpowiedziano mi ,ze brakuje personelu. Dwie babki na sale musza byc , czasem byla jedna , sale dwie. To ktora ma stac przy drzwiach???. Ja bym tam juz je tak porozdzielaal, ze i wilk i owca by syte i cale byly, no ale ...nie ja tam rzadze. A z tym sasiadem - zalamanie :( . My tez z mezem nie ufamy nikomu, nasze dzieci moga spac tylko u jednej babci albo u drugiej , ,ewentualnie u naszego rodzenstwa . Nocowanie u kolegow czy kolezanek odpada.

Gość gdzieś już to pisałam
Dzień Dobry :-) Pisałam o tym,że dużo zależy od dyrekcji przedszkola. Przede wszystkim to jaki ład i porządek panuje w tej instytucji.

Cześć Kobietki! Jutrzenka, witaj na pokładzie! :) Jak po weekendzie? U nas zima, że ho, ho, śnieg prawie po kolana, a ja dziś znowu muszę jechać do centrum i nie wiem co mam wziąć, sanki czy wózek... Najchętniej bym nic nie brała, ale nauczona doświadczeniem, że głupie pindy lezą i nie patrzą i potrafią wpaść nawet na wózek, to wolę tego mojego kurdupelka nie narażać na zderzenie z jakąś matroną, która nie patrzy jak idzie. Denerwuje mnie to strasznie, bo tak na chłopski rozum, to osobie bez wózka łatwiej jest minąć kogoś z wózkiem, niż na odwrót? Ja też jestem roztargniona, ale żeby wpaść na wózek? Duży, z różowym dzieckiem w środku! A tak a propos przedszkoli, to przyszło mi do głowy, że to byłby dobry temat na prowokacje dziennikarską - sprawdzić czy obca osoba może odebrać dziecko z przedszkola.

Czesc Falea , u nas za oknem tez zima na calego , tyle ze nie po kolana a po kostki-co jednak rowniez psuje humor. Nie lubie... Weekend ok, andrzejki ok ,kac nie ok.Ale juz minal ;) - pomogl rosol u tesciowej - stanela na wysokosci zadania mimo niewyspania- Co jak tak rymuje? :) Nasza mala oczywiscie nie umiala spac w nie swoim lozeczku w rezultacie nie spal nikt. MY z mezem za to do poludnia -jak nigdy ... :) Tez musze sie dzis ruszyc z domu a sypie jak diabli - wiec wozek odpada ,dobrze ,ze mam dzis auto. Brrr! A gdzie jest Potrojna - ja sie pytam!?