Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Co sadzicie o tym sadzicie

Co sadzicie o tym wozku, foteliku, lozeczku i komodzie? Prosze o opinie!

Polecane posty

Gość No wiec tak
tyle ze na jasnym wózku widac wszytsko, od padajacego śniegu który czysty nie ejst, po spaliny z samochodów. Wiem coś o tym bo mialam jasno różowy. Nie pisze tu o jedzonku dziecka bo to inna bajka, ale o takich zwyklych brudkach które nas otaczają a na takim wózeczku beda się idealnie odkladac. Kup lepiej jakiś czekoladowy jesli już chcesz coś w tej tonacji.

Gość Co o tym sadzicie
Widze, ze kwestia fotelika wzbudza wiele emocji, wiec skladam oficjalne oswiadczenie, ze jak pisalam juz parokrotnie: - jest to jedyny (powtazam jedyny!) model pasujacy do stelaza wozka, ktory zamierzam kupic i nie sugeruje sie tutaj jego wygladem, jak niektuzy nieslusznie zakladaja - nie bedzie on tyle sluzyl do przewozenia dziecka autem, co do wpinania w stelaz wozka, bo nie wszedzie chce zabierac gondole - z dobrego wozka w dobrej cenie nie zrezygnuje na rzecz markowego z zerowym zawieszeniem i mini kolkami (nie na moje chodniki) byleby pasowal do fotelika, a na drogi odpowiednik takiego pelnowymiarowego nie mam az tyle pieniedzy - najczesciej bede korzystala z wozka, a bardzo rzadko z auta - jesli bede gdzies daleko jechala (a na pewno nie predko sie wybiore) to kupie firmowy ze sredniej polki cenowej 0-18 kg

Gość Co o tym sadzicie
powtarzam*

Gość Co o tym sadzicie
niektorzy* /Sorry za lietrowki./

Gość Co o tym sadzicie
Ktoras z was pisala, ze z komody Hemnes odpadaja dna szuflad. Ale to chyba jak sa przeladowane, prawda? Czy tak po prostu, z czasem? Patty, czy ty masz te komde, czy tylko tak slyszalas od kogos? Ja ogladalam je na razie w sklepie i wydawaly sie byc dosc solidne... wiec dalas mi teraz do myslenia.

Gość Co o tym sadzicie
Ta tapicerka w Roanie nie jest biala, tylko taka jakby szara/kremowa/bez/mocno zlamana biel. Jak pisalam wczesniej, ona wydaje mi sie najmozliwsza, bo inne sa z tego modelu sa fatalne, tyle ze faktycznie ciemne. Aha, no i wozek ma regulowana wysokosc raczki, czego nie ma akurat na zdjeciu, ale w realu na szczescie jest.

Gość No więc tak
Ja mam caly dom w stylu ikea i powiem ci tak że niestety we wszystkich komodach z ikea, prócz mammuta, odpadają dna. A na prawdę nie mam ich przeładowanych bo w komodach trzymam tylko bieliznę. Ale to nie problem bo to dno można sobie zabezpieczyć tak żeby nie wypadało "domowymi sposobami". U mnie mąż to porobił tak, ze teraz nic nie odpada.

ja pisałam- mam komodę hemnes, ale tę: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70121249 i w sumie dna nie wypadają tylko z górnych szuflad, nie chodzi o przeładowanie, bo np. na samym dole trzymałam tylko jakieś pierdoły, rękawiczki i czapki, więc nie było tego zbyt dużo. komoda wylądowała koniec końców w piwnicy i trzymamy w niej nienoszone buty.

Gość Co o tym sadzicie
Ja podobnie jak ty mam pelno Ikei w domu, ale nic mi sie jeszcze z niczym nie stalo. Hemnesa nie posiadam, wiec nie moge o nim wiele napisac. Mam natomiast inne modele i nic sie nigdy z nimi nie dzialo, a niektore maja juz 5 lat, w tym przezyly 2 przeprowadzki (nie rozkrecane oczywiscie) i nadal sa ok.

Gość Co o tym sadzicie
w niczym

Gość Co o tym sadzicie
A po jakim czasie ci sie to stalo? Moze trzaskalas nimi zamiast lekko zamykac? Hmmm. Zastanawiajace. U mnie 5 rok nic sie nie dzieje, wiec bylam zdecydowanie na 'tak' z kolejnym zakupem.

Gość no więc tak
to widocznie zależy od tego na co się trafi. W moich wypadają. Najbardziej lecą w Aneboda i w takiej jednej komodzie do zestawu do sypialni, ale ta komoda ma już z 6 czy 7 lat i w niej płyta wiurowa poszła całkiem. Nic nie trwa wiecznie.

ta komoda będzie miała z 7 lat co najmniej, bo kupowałam ją, dopiero niedługo po tym, jak ta seria była wprowadzana. ze wszystkimi komodami obchodzę się porównywalnie czule i tylko tę szlag trafił. nie mam pojęcia, czy coś nie zostało w ikeowskich komodach poprawione, bo jak mój mąż skręcał tę "najnowszą", to zauważyłam,że prowadnica od spodu jest takim jakby wzmocnieniem dla dna szuflady. jak będziesz w ikei, to po prostu to obejrzyj.

Gość fkfsfkewk
wszystko bardzo gustowne, tylko nad wozkiem bym sie zastanawiala

Gość Co o tym sadzicie
Ten brazowy Roan w groszki nie jest najgorszy, ale niestety nie wystepuje w zestawie z wybranym przez nas stelazem. Chcielismy Marite Elegance, a nie zwykla Marite (roznia sie stelazami i kolami). (No i w tych ciemnych jest cos co nas mierzi, tzn. za bardzo odznacza sie ten wiekli napis 'Marita'. Na tym jasnym w zasadzie najmniej go widac. Nie wiem jak was, ale nas takie napisy potwornie draznia. ;) Lubimy gladkie wozki bez napisow i bajerow, a w Polsce przekornie bardzo trudno je znalezc. Nawet najciekawszy polski wozek jest zawsze popsuty festyniarska tapicerka z napisami, burza wzorow i kolorow. Nie wiem do prawdy czemu.)

Gość Co o tym sadzicie
Ooops, czyli z tego co dziewczyny piszecie wyglada na to ze mam jeszcze tylko 1-2 lata do wielkiej proby... Czyli i u mnie moga zaczac nawalac. Oby nie. Pozostaje mi wiec miec nadzieje, ze trafilam na dobre zestawy. Rowniez jestem wobec nich 'czula' - jak to jedna z was ladnie napisala. :) Jesli chodzi o zestawy dzieciece z Ikei, to zastanawialam sie nawet nad Hensvikiem, ale stwierdzilam, ze Klups ma bardzo ladne tanie lozeczko podobne do Hensvika, a do tego posiada ruchoma barierka, wiec stanelo na Klupsiu. Natomiast komode postanowilam dobrac jednak z doroslego zestawu, bo w te hensvikowe mebelki dzieciece to raczej nie wiele wejdzie, a dziecko z czasem bardzo obrasta w rzeczy. Z reszta mozna bedzie pozniej dobrac do nich podobne dorosle meble, lub z tej samej serii nawet. Na poczatku to poza lozeczkiem i komoda niczego wszak nie potrzeba. :)

Gość zgadzam sie z przedmowczyni
Mam lozeczko z ruchoma barierka i ani razu nie uzylam jeszcze tego wynalazku (dziecko ma 1,5 roku). Bo jak sie odklada spiace dziecko do lozeczka, to sie boi czlowiek glosniej westchnac, by nie obudzic, a co dopiero jakies manipulacje z barierka. A jak sie dziecko obudzi, to wyje jak syrena, by go natychmiast z lozeczka zabrali, wiec tez nie ma czasu na bawienie sie w opuszczenie barierki, tylko natychmiast- hop z lozeczka.

Gość właśnie po to ta barierka
żeby takie duże dziecko mogło sobie wyjść z łóżeczka jak się obudzi. ona w pewnym wieku ma być poprostu opuszczona na stałe, to odpowiednik wyjmowania szczebelków. po co 1,5 rocznemu dziecku zagradzac drogę do wyjścia?

Gość Co o tym sadzicie
Tak? A ja bylam pewna, ze to raczej dla rodzica, zeby mial latwiejszy dostep do dziecka i zeby latwiej mogl posiecilc lozko? Hmm. No to wyglada na to, ze rozwiazanie ma wiecej praktycznych zastosowan. Dobrze wiedziec. Duzo wartosciowych rzeczy sie tu dzisiaj dowiaduje. :)

Gość 1234er
wózek nie za bardzo,nie w moim guście fotelik fajny komody ok ta druga fajna a pierwsza wydaje mi się że bardziej pakowna

Gość Co o tym sadzicie
Ale ona chyba jest za wysoka dla 1,5 rocznego dziecka. Chyba takie male dzieci nie sa jeszcze na tyle sprawne, zeby robic takie manewry i przechodzic przez barierki?

Gość Co o tym sadzicie
Przy noworodku, kiedy lozeczko bedzie na najwyzszym poziomie, zamiezam na poczatku caly czas miec opuszczony ten bok, bo nadal bedzie on dosc wysoki dla dziecka, a mnie bedzie zwyczajnie wygodniej (np. glaskac dziecko siedzac obok wygodnie w fotelu, albo wziazc je na karmienie nawet nie wstajac z miejsca). Tylko oslonie te szczeble na calej dlugosci ochraniaczem z Ikei.

Gość Co o tym sadzicie
Wiem co to za firma. Pisalam juz o tym wyzej. :)

1,5 roczne dziecko jest w stanie "wydrapać" się z łóżeczka nawet po podniesieniu barierki do normalnej wysokości. dlatego aby nie zrobił sobie krzywdy przełażąc przez barierkę, standardową wysokość niweluje się opuszczeniem/ucięciem barierki lub wyjęciem 2,3 szczebli. dziecko jak zechce to i tak wylezie-mój samodzielnie nie chodził, tylko stał w łóżeczku, kiedy w 7 miesiącu usłyszałam huk i biegnąc aby sprawdzić co się stało spotkałam po drodze raczkującego dzidziucha. na szcęście nic mu się nie stało, ale mogło się stać

Gość Co o tym sadzicie
Aha. Dobrze wiedziec. A jak wchodzil z powrotem? Jakis stolek mu przystawilas?

tak możesz zrobic tylko na samiutkim początku, po kilku dniach, tygodniach dziecko robi się ruchliwe i mogłoby wypaść z łóżeczka. ja teraz kupowałam drewex mały miś, tam nie ma ruchomej barierki tylko wyjmowane szczeble, a i tak jest w instrukcji ostrzeżenie, że przy najwyższym poziomie materac nie może być zbyt gruby i przekroczyć zaznaczonego miejsca, bo to grozi wypadnięciem dziecka.

no przecież jak dziecko zaczyna stać, to materac opuszcza się najniżej, więc stołek nie potrzebny, żeby wejść do środka