Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NieMama?

Nie wiem czy usunąć ciążę, płód ma zespół downa...

Polecane posty

Gość trushi
ja chyba też bym nie urodziła... współczuję ci i trzymam kciuki

no jak to łatwo się przelogować. Tak jedziecie na te chore dzieci a Wy ... szkoda gadać. pomaranczko sam wypierdalaj nie rusza mnie to przegrańcu.

skoro wiecznie mnie tu widzisz pod różnymi nickami :classic_cool: to znaczy ,że również wiecznie tu przesiadujesz... podziwiam twoją organizację pracy :classic_cool: Widzisz mimo ,że twoje zdanie jest równoważne kilku gramom psik fekaliów to ja lubię wdawać się w dyskusję z takimi ofiarami jak ty :classic_cool: Cudowne kropla szczęścia w morzu nieszczęść :o 🖐️

Nikt nie jedzie na chore dzieci, ale medycyna posuwa się do przodu właśnie po to by rodziły się zdrowe dzieci, a nie chore.

Gość nie rozumiem twojego
solsad wprowadzasz na tym forum niepotrzebny zamet. a skoro wypowiadasz sie na forum, a nie rozmawiasz prywatnei z kolega juliuszem, to kazdy ma prawo wtracic sie do rozmowy. i przestan juz pieprzyc, bo sama bys sie wyskrobala, ale lament podnosisz. zalosna, marna i falszywa z Ciebie osobka. i masz racje, dyskusja z Toba nie ma najmniejszego sensu, bo gadasz jakbys miala 15 lat. wiecej na Twoje slowa nie odpisze, wiec nie musisz juz nic pisac do mnie i wypluwac jadu.

autorko, bardzo Ci wspolczuje. przeanalizuj sobie wszystkie za i przeciw. zrob tak jak uwazasz i nie sugeruj sie zdaniem innych, a szczegolnie naszym, ludzi z jakiegos forum. co na to ojciec dziecka?

staszek uwierz mi :) - dla kogoś kto nigdy nie będzie mógł mieć dzieci to będzie szczęście,chociaż może byc tak,że to wynik desperacji czego np w swoim wypadku nie wykluczam.Tak naprawdę to nie mogę przewidzieć jakbym się zachowała bo nigdy nie będę mogła postawić się w takiej sytuacji. I nie jestem jakąś Teresą z Kalkuty po prostu chodziło mi głównie o ten ''pozytek'' .

nie rozumiem twojego - No jasne już poznałaś cały mój zyciorys.Lata mi koło dupy Twoja opinia,czytaj ze zrozumieniem a nie wyłapujesz co piąte słowo i się mądrzysz 🖐️

Gość kndksnjksdn
ja bym usunela. To krzywda dla dziecka bym tak chorym, nie bedzie mialo zycia. A i twoje nie bedzie juz takie samo, do konca zycia opieka 24h

Jaki jest pożytek z dzieci chorych na Downa?? Więcej w swoim życiu doświadczają upokorzeń niż radości.

Gość kndksnjksdn
ja bym usunela. To krzywda dla dziecka bym tak chorym, nie bedzie mialo zycia. A i twoje nie bedzie juz takie samo, do konca zycia opieka 24h

Przeczytajcie 'Poczwarkę' Terakowskiej. Być może uświadomi to niektórym, jak wygląda życie na codzień z dzieckiem z Zespołem Downa. Autorko, a dasz sobie później psychicznie radę? Masz prawo do usunięcia ciąży. Możesz oddać do opieki, a możesz sama się nim zająć. Rozwiązań jest kilka. Wiem, co ja bym zrobiła.

Również się zgadzam,że to krzywda napisałam na poprzedniej stronie,szczególnie reakcja innych dzieci jest jaka jest.

Gość beznadziejny przypadek
ja tez bym sie zdecydowala na usuniecie, pomimo ze jestem matka i katoliczka po prostu nie dalabym sobie rady z chorym dzieckiem jesli zajde w nastepna ciaze pierwsze co zrobie to komplet badan prenatalnych. bo w imie czego zarowno ja, to dziecko jak i cala rodzina ma sie meczyc?

Gość albo w prawo albo w lewo
szczerze to bym usunęła i to nie z własnego egoizmu, tylko pomyślałabym co to dziecko doświadczy w tym życiu-poniżanie,śmiech innych,uniezależnienie od innych do końca życia...

mialam juz nic nie pisac, ale jednak odniose sie do twojej wypowiedzi. na jakiej podstawie stwierdzasz, ze poznalam twoj caly zyciorys? w moich wypowiedziach nie ma nic, co by na to wskazywalo. po stylu twoich wypowiedzi stwierdzam jednak, ze jestes osoba rozwinieta na poziomie 15 latka. a co robisz w zyciu, tego nie wie nikt, moze i jestes nawet dyrektorem placowki wychowaczej - i takie rzeczy sie zdarzaja w naszym pieknym kraju. a Twoje wypowiedzi czytam bardzo dokladnie i stad moje wnioski. rzucasz sie jak taki maly piesek, plujesz wrecz agresja, tylko dlatego, ze ktos wyrazil swoje zdanie. jesli nie obchodza Cie opinie innych, to po jakiego wała wchodzisz w dyskusje. mozesz byc przeciez cichym obserwatorem. jesli chcesz zachowac poziom rozmowy, zeby ludzie zwracali sie do Ciebie z szacunkiem, to zacznij od siebie. bo to tej pory to ublizasz innym. w zyciu tez jest taka waleczna, jak ktos powie cos nei po twojej mysli?

Gość kobieta301
Kobieto, usuwaj poki czas - to bedzie nie tylko meka dla Twojego dziecka ale i Ciebie i Twjej rodziny. Idz do placowki specjalnej i zobacz co za tragedie te dzieci przezywaja. Ja bym sie nie zastawiala. Trzymam kciuki i pozdrawiam

Gość a3d4hfry7
Ja jestem za usuięciem. Dziecko z zespołem downa przechodzi tragedie w całym swoim życiu,a rodzice razem z nim. Nie chciałabym patrzec jak w szkole się z niego śmieją.. Cierpienie i troska do końca życia. Takie dziecko Ci nie wyjdzie z domu w świat do 20-stki,czy 30-stki.. Jesteś uwiązana do samej starości. Życzę podjęcia słusznej decyzji.

no i nie obchodzi mnie, ale trzymaj dziewczyno poziom dyskusji, skoro juz sie tutaj wypoiwadasz. milego dnia:) a autorce zycze slusznej decyzji

no to skoro Cię nie obchodzi to po co się głupio pytasz? Ja nie wiem albo Ty masz sklerozę albo nie myślisz normalnie.A co do poziomu dyskusji to staram się dopasować do Ciebie,nie wiem czemu się tak burzysz.

Połowa z was to jakieś niedorozwinięte pustaki, w dodatku cholernie zakłamane.. Zabić dziecko bo się z niego śmiać będą tak? jakież to wielkoduszne, w takim razie trzeba by wybić z podstawówek i gimnazjów wszystkich grubych, bezzębnych, rudych, piegowatych i inne przypadki mające "z urzędu" stanowisko klasowej ofermy.. Bo śmiać się z niego będą, dokuczać! to trach, ukręćmy główkę .. "jestem katoliczką ale zabiłabym dziecko".. gratuluje wmawiania sobie bycia katolikiem, jak od stania w oborze krową się nie stajemy, tak od przestawania pod filarem w kościele katolikiem też się nie jest.. A autorce bardzo współczuję, ale radzę nie kierować się fałszywym "dobrem dziecka" i ucinać mu głowę, tylko rozważyć własne możliwości opieki nad takim dzieckiem, zależne w dużej mierze od stopnia niepełnosprawności, i ewentualny ośrodek opiekuńczy lub inną tego typu pomoc..

Droga Autorko! Decyzja należy wyłącznie do Ciebie! Napiszę Ci o dziewczynce z Zespołem downa, którą miałam okazję poznać i do której się mega przywiązałam... Jestem oligofrenopedagogiem, ale pracuję tez w zwykłej szkole, ze zdrowymi dziećmi. Przez 5 lat pracowałam z Kasią, poznałam ją, kiedy miała 13 lat. Przez 5 lat, 3 razy w tyg. przychodziłam do jej domu i uczyłyśmy się razem.Ona zrobiłą tak olbrzymie postępy, tak wiele się nauczyła, jest tak pogodnym, radosnym dzieckiem- teraz juz kobietą... To NIEPRAWDA, ze te dzieci są nieprzydatne.W tej rodzinie Kasia była najstarsza, miałą kilkoro młodszego rodzeństwa i potrafila się wspaniale nimi zając....Wielokrotnie byłam świadkiem tego jak pomagałą swojej mamie, rozwieszałą pranie, skłądala, prasowała, sprzątała, zmywałą naczynia, zabawiała mlodsze dzieciaczki....Jak można te dzieci porównywac do roslin....Wszystko zależy od stopnia uposledzenia.... Zespól downa nie oznacza od razu głębokiego upośledzenia, te dzieci można mnóstwa rzeczy nauczyć, można je naprawdę pokochac.... Autorko to pewno najtrudnijesza decyzja w Twoim życiu..., ale co będzie jesli okaże się,ze dziecko było zdrowe?U mojej koleżanki zdiagnozowano wytrzewienie jelit u płodu, tez zalecano zabieg... :( ale ona się nie poddała, pojechała do kliniki gdzieś na drugim końcu Polski, robiła setki badań i co? OKAZAŁO SIĘ ŻE DZIECKO JEST ZDROWE. Teraz ma cudnego synka, ma już teraz 6 lat, a mogło go nie byc..... Powodzenia, zyczę by wszystko się ułożyło na Twojej drodze :)

powiem tylko tyle,codziennie widzę starszego pana , który prowadzi takie dziecko na spacer, kilka razy dziennie, aby być może się zmęczyło i spało po powrocie do domu i rodzice mieli trochę spokoju. Często z żoną rozmawiamy, na ten temat, jeszcze jak rodzice żyją, to i to dziecko ma życie jakies znośne, co będzie jak ich zabraknie??????/

Gość maliboo.
ja wiem, ze bym usunela. Co nie znaczy, ze uwazam, ze kazdy tak powinien zrobic. To zalezy od Ciebie, od Twoich wartosci, swiatopogladow,czy umilabys sie tak poswiecic i byc cagle szczesliwa kobieta, jak takie usuniecie ciazy mialoby wplyw na twoja psychike itp. Ja bym to zrobila bez wahania.

Gość tatatatddwed
__Kreska__, a dasz matce pieniądze na utrzymanie siebie i dziecka? Państwo płąci jakieś śmieszne pieniadze, a matka pójsc do pracy nie może, bo ktoś musi siedzieć z dzieckiem 24/h przez całe jego zycie. Ojciec wg średniej krajowej zarqabia jakieś 2000zł miesięcznie (bywa, że i mniej). Jak z tego utrzymać mieszkanie, siebie, chore dziecko i zapewnić mu rehabilitację?

ech, bo to bylo pytanie retoryczne, na ktore nie musials odpowiadac. i nadal ten jad, agresja i nieodrzeczne stwierdzenie, ze sie dopasowuje poziom rozmowy do czyjegos poziomu:) na szczescie ten poziom, o ktorym mowisz, jest tylko i wylacznie Twoj. wiekszosc prowadzi dyskusje na poziomie, przytaczajac rzeczowe argumenty. jeszcze raz milego dnia i mniej agresji