Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

X24X

Moja pierwsza ciąża obawy i radości

Polecane posty

na roznych stronach internetowych pisze ze w pierwszych tygodniach ciazy moga, a nie musza pojawiac sie takie plamienia wiec poki nie ma krwi to sie nie martw

Gość jottkaa
ciągle nie wierze, nie martw się, wszystko będzie dobrze tylko słuchaj zaleceń lekarza. Nunusia w Ty wspomniałaś wcześniej, że też bierzesz Duphaston, dlaczego lekarz Ci go zalecił, masz jakiś niepokojący problem? Potwierdzam słowa Pristiny, moja lekarka powiedziała, że ok 12-13 tyg będziemy robiły USG genetyczne, które zbada przezierność karkową dzidziusia.

witam wszystkie kobietki. jestem w 14 tc i wiadomo nadmiar czasu sprowokowal mnie do zalogowania sie tu. mam nadzieje ze przyjmieci mnie do swojego grona:) od razu mam pytanko czy w Polsce tez usg jest wykonywane co m-c? mialyscie robiona cytologie w ciazy i w ktorym tyg? Bylam tydzien temu u lekarza i dowiedzialam sie ze bede miala synka!!! lekarz tak jakos bez stupocentowej gwarancji potwierdzil to, czy czasem pomylki sie zdarzaja? nie jest to dla mnie zupelnie wazne, bo obojetnie co, to juz je kocham cala soba:) ale poprostu ciekawosc.. pozdrawiam

jestem juz w 14 tc i jeszcze nie mialam robionego badania przeziernosci u dziecka.kolejna wizyte mam 5 maja a to juz bedzie prawie 19 tydzien , czy wtedy takze takie badania sa wykonywane?

jottka nie bylo problemow,ale strasznie bolal nie brzuch, dostalam go profilaktycznie, i biore po pol dwa razy dziennie, ale jak juz wspominalam koncze jego branie. gosia witaj i wskakuj do naszej tabelki:) a co do usg to mam robione przy kzdej wizycie czyli co 3tygodnie. i teraz ostatnio mialam wlasnie takie dokladniejsze i lekarz mowil ze wszystko jest super

tak, ja wlasnie tez wizyty mam wyznaczone co 4 tyg i za kazdym razem mam robione usg, wszystko jest takze w jak najlepszym porzadku jak narazie, mialam tylko zapalenie drog moczowych ale po doustnym leku szybko przeszlo. Martwi mnie jedynie to, ze jednak nie mialam jeszcze wykonanych badan o ktorych tu piszecie, przeziernosc karkowa, wykluczenie zespolu downa itp. ponoc moj lekarz jest dobry ale cos mi w nim brakuje, no a moze to tylko moje przewrazliwienie ciazowe:)

nunusia jak zrobic taki fajny opis z informacjami o dzidziusiu pod Twoimi postami? Dziekuje za info;)

najpierw zrob suwaczek na www.suwaczki.com pozniej skopiuj Twoj suwaczek i jak masz na gorze topicu cos takiego jak moje konto wchodzisz tam i masz dane o sobie,wklejasz tam gdzie pisze sygnatura/stopka i juz:) mam nadzieje z zrozumiesz co tu popisalam :)

gosia a te badania lekarz robi wlasnie przez usg, mi nawet nie mowil ze robi te genetyczne tylko poprostu ze dzis bedzie duzo mierzyl, porobil porobil i mowil ze jest wszystko super

gosia skopiowalas nie ten link co trzeba chyba bo twoj suwaczek nie wchodzi, ten link najkrotszy co jest na samym dole jest najlepszy:) sprobuj jeszcze raz

Gość ciagle nie wierze
..zauważyłam 2 kropki krwi..jadę do szpitala!! Bardzo się boję.. :-(

a rozumiem wiec moze takze wykonal te badania . z tego co widzialam, to badal serduszko dziecka . A wlasnie macie nagranie na plycie bicie serca dziecka? ja niestety nie mam ale moim znajomym lekarz nagral..

to faktycznie nie zwlekaj, jedz do szpitala! Badz dobrej mysli i nie denerwuj sie na zapas. trzymamy kciuki! napisz jak bylo

ciagle nie wierze trzymam kciuki zeby bylo wszystko ok pisz tu co Ci tam powiedza! gosia ja niestety tez nie mam nagrania a szkoda :(

nunusia z tego co widze, to masz termin porodu 6 dni po mnie , bo ja mam na 5 pazdziernika, jednak u mnie co badanie to sie zmienia data ale ogolnie w pierwszym tygodniu pazdziernika

no mi co badanie tez sie zmienia, o jeden dwa dni, ale przyjelam date 11 pazdziernik a skad jestes?? wpisuj sie w nasza tabelke znajdziesz ja na poprzednich stronach

ja pochodze z Legnicy(Dolny slask) ale mieszkam w Niemczech. Nie wiem o jaka tabelke chodzi:) ale z checia sie wpisze:) A Ty skad jestes?znasz juz plec dziecka?

nunusia.........Kraków...............11.10.2011......... ..???????????????? aśka2010.......Warszawa...........13.06.2011.......dziew czynka Zuzia LILKA-28........Tarnów...............23.06.2011.......ch łopczyk Adaś madzior86......Warszawa(okolice).03.06.2011.............. Córa X24X.............Skoczów.............5.11.2011.......... .....???????????? Pristina86........Gdynua..............26.05.2011......... ....córka Julka jottkaa...........Wrocław(okolice)..25.11.2011.......... ...?????????????? Joana84...........Wrocław............12.12.2011......... ....??????????? zlotaroza.........Czestochowa......19.11.2011............ XXXXXXXXX skopiuj i sie dopisz :)

gosiaa28 20-24 tygodniu będziesz miała też USG połówkowe:) tez dużo mierzenia itp;) no i może powie wtedy płeć dzidzi:)) a co do badania tej przezierności to lekarz nawet nie mówi, co bada tylko mierzy mierzy i jak powie, że wszystko ok to znaczy, że na pewno ok;) oni wiedzą co robią:) ja chodzę i na NFZ i prywatnie i tu i tu mam USG robione co miesiąc, jednak różnica między nimi jest wiadomo:P no i prywatnie płytkę dostaję. po 30 tygodnia trzeba zwiększyć wizyty co 2-3 tygodnie:)

nunusia.........Kraków...............11.10.2011......... ..???????????????? aśka2010.......Warszawa...........13.06.2011.......dziew czynka Zuzia LILKA-28........Tarnów...............23.06.2011.......ch łopczyk Adaś madzior86......Warszawa(okolice).03.06.2011.............. Córa X24X.............Skoczów.............5.11.2011.......... .....???????????? Pristina86........Gdynua..............26.05.2011......... ....córka Julka jottkaa...........Wrocław(okolice)..25.11.2011.......... ...?????????????? Joana84...........Wrocław............12.12.2011......... ....??????????? zlotaroza.........Czestochowa......19.11.2011............ XXXXXXXXX gosiaa28..........Legnica..............5.11.2011.......chlopczyk Fabian Pristina Dziekuje za odpowiedz- ja tez chodze prywatnie i doktor nie zaproponowal mi takiej plytki, byc moze nie ma mozliwosci takich. najwazniejsze ze za kazdym razem dostaje zdjecia synka, wpatruje sie w nie godzinami:) co do badan to raczej musze zaufac mojemu lekarzowi

Poprawiam swoj blad :) nunusia.........Kraków...............11.10.2011......... ..???????????????? aśka2010.......Warszawa...........13.06.2011.......dziew czynka Zuzia LILKA-28........Tarnów...............23.06.2011.......ch łopczyk Adaś madzior86......Warszawa(okolice).03.06.2011.............. Córa X24X.............Skoczów.............5.11.2011.......... .....???????????? Pristina86........Gdynua..............26.05.2011......... ....córka Julka jottkaa...........Wrocław(okolice)..25.11.2011.......... ...?????????????? Joana84...........Wrocław............12.12.2011......... ....??????????? zlotaroza.........Czestochowa......19.11.2011............ XXXXXXXXX gosiaa28..........Legnica..............5.10.2011.......ch lopczyk Fabian

sa, sa :) poczaatek roku byl owocny :) w tabelce widac o kazej wszystko:)

Gość jottkaa
ciągle nie wierze - 3mam kciuki za Ciebie i dzidzię, napisz do nas jak najszybciej Gosiaa28 witaj :) Pristina, powiedz ponieważ chodzisz i prywatnie i z NFZ to nie ma problemu u jednego i drugiego lekarza z wpisywaniem informacji i badań przez jednego i drugiego w kartę ciąży? Chodzi mi czy np nawzajem nie są źli, że chodzisz do 2, i dublują się pewne kwestie? Pytam bo ja też będę tak chodziła i boje się, że ten z NFZ powie mi, że mam się zdecydować na 1 lekarza (on nie lubi konkurencji)

wczoraj tak gaalam z mezem i mowil ze juz nie moze sie doczekac az poczuje pierwsze ruchy dzidziola:) trzyma mnie za brzuszek z nadzieja ze go kopnie, to mu mowie ze najpierw ja poczuje a dopiero pozniej on to stwierdzil ze to niesprawiedliwe:) jeszcze za wczesnie ale ja juz tak by chciala poczuc ta moja kruszynke:)

Witaj Jotkaa.. Ja tez chodze prywatnie i panstwowo do lekarza i w moim przypadku jest to jeden doktor, ktory przyjmuje w obu opcjach. jest to dla mnie o tyle wygodne, gdyz panstwowe ubezpieczenie w Niemczech tu gdzie mieszkam nie obejmuje wwszystkich badan i refunduje tylko chyba 3 razy USG i takie podstawowe badania jak krew, mocz itd i w tym przypadku chodze na ubez. panstwowe, bo prywatnie nawet zwykle badanie krwi i wyniki kosztuje 130eu wiec najzwyczajniej w swiecie sie nie oplaca a gdy chce jakies dodatkowe badania lub USG ( a ja chce co m-c) to juz chodze prywatnie. I nie ma zadnej kolizji:) Najlepiej zapytaj sie czy Twoj lekarz przyjmuje w tych dwoch opcjach nunusia ja tez sie nie moge doczekac pierwszych odczuwalnych ruchow, ponoc kobiety ktore juz rodzily odczuwaja te ruchy znacznie szybciej niz te ktore sa w pierwszej ciazy..napewno jest to piekne i czesto zastanawiam sie z czym porownywakne , czy nie boli itd:)

moj lekarz nie przyjmuje na nfz wiec nie mam takiej mozliwosci ale za to pracje w szpitalu w ktorym bede rodzic i wiem ze z jego karta bede miec dobrze i jak dobrze pojdzie to bedzie ze mna rodzil:) a baania faktycznie drogie ale jezeli trzeba to trzeba... hmmm ja sie zastanawiam w ktorym tygodniu poszujemy pierwsze babelki? tez slyszalam o tym ze w pierwszej ciazy poozniej troche sa odczuwane, ciekawe dlaczego...

cos mi te suwaczki nie wychodza:) nunusia to masz super , ze pokrywa Ci sie porod ze swoim lekarzem , ja sie troche obawiam, bo moj szpital i lekarz jest 30km ode mnie i jak mnie bole zlapia to pewnie nie bede chciala jechac tam , tylko zdecyduje sie na jakis szpital w moim miescie , w poblizu, no chyba ze zdecyduje sie na cesarke..wtedy moglabym zaplanowac to i owo..

powolutku zrob sobie te suwaczki bo jak tam juz to ostatnie wypelniasz to masz albo ktory tydzien ciazy albo odliczanie do porodu wiec bierzeszz to pierwsze wpisujesz date ostatniej @ i masz i kopiujesz tylko ten ostatni link tam pisze ze to jest kod twojego obrazka:) jak masz samochod to wydaje mi sie ze te 30km to nie az taki problem bo zanim wody odejda i bede skurcze to troche to potrwa...