Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karrrla333

TERMIN NA GRUDZIEŃ :) 2011

Polecane posty

Asia1893 dziękuję za pocieszenie ale niestety moja wagateż pokazuje plus :( już postanowiłam że słodyczy więcej nie dotykam, jeśli chodzi o używane materace to tak na zdrowy rozum to myślę że materac który się dostanie ze sprawdzonego, czystego domu nie jest bardziej zabakteriowany niż taki który leży miesiącami w zakurzonym magazynie sklepu, no niby są w folii ale [przecież nie są pakowane hermetycznie. Także myślę że od rodziny czy znajomych o których wiemy że mają czysto mo0żna wziąć. Ja kupuję nowy bo nie mam od kogo A baldachim jest chyba po to żeby dziecku ograniczyć przestrzeń, żeby się nie bało, no a z drugiej strony ( to sobie sama wymyśliłam) dziecko jest takie osłonięte, od ewentualnego przeciągu, tak jakoś bezpieczniejsze mi się wydaje pod tym baldachimem :) ach zakupy... ja narazie tylko ciuszki mam już się nie mogę doczekać kupowania reszty

Wy to może i macie bardzo dużo :) ja nie mam dosłownie nic przygotowanego. Tzn wiem że trzy worki ciuszków leżą w piwnicy i czekają na sprawdzenie co tam takiego jest co się nadaje a co nie. Wiem że łóżeczko czeka u brata ect. Co do wózka to mogę się wypowiedzieć o jednym Jedo fyn 4ds. Uważam że rewelacyjny, świetnie się prowadzi skrętne kółka w razie potrzeby można zablokować. Zarówno gondole jak i spacerówkę można wpinać w obie strony. Gondola jedna z największych na rynku. Wózek ten ma mój brat i używa go już 2 rok już drugie bobo w nim jeździ. Fakt raz złapałam gumę no ale ... jak się jeździ po bezdrożach to czasem się zdarza. Ma aluminiowy stelaż czyli niby lekki ale wnoszenie na drugie piętro mimo wszystko jest bardzo męczące. My natomiast nie zdecydujemy się mimo samych ochów i achów na ten wózek. Z powodów dwóch: jeden to cena około 1500 zł za gondole spacerówkę i foteli dwa wózek ten nie mieści się w naszym bagażniku (a nie mamy małego auta) tyle że mamy sedana czyli bagażnik otwiera się bez tylnej szyby w związku z tym mamy mały wlot. Aby włożyć ten wózek z gondolą trzeba składać siedzenie tylne. Więc w naszym przypadku przy wyborze wózka trzeba myśleć o aucie (ja nie myślę o wadze bo mieszkamy w domku więc ominie mnie przykre wnoszenie wózka na górę). Właśnie ze względu na ten bagażnik zależy mi na foteliku wpinanym w stelaż. Bo łatwiej do bagażnika włożyć same koła niż szarpać się z kołami gondolą itd. Poza tym jak dzidzia uśnie podczas drogi to żal mi było by budzić żeby przełożyć do wózka.

Niby dużo mam ale zostało to najdroższe :-P A jak z pieluchami robicie. Ją sobie wymyśliłam że na początek kupię po małej paczce 4 rodzaje i niestety będę eksperymentowac na dzidzi. Bo jednemu będą pasować pampersy a drugiemu dada z biedronki.. Odnosnie pracy wszyscy są extra, smiejemy się duuuzo, wszyscy martwią się jak się czuje :-D oprócz, właśnie oprócz 1 kierownika zmiany i jego zastępczyni, nota bene jego żony :-/ i właśnie ta para, która ma zmianę przede mną, zatruwa wszystkim życie. A na najbliższe 2 tyg mam nową fuche - będę zastępować kierownika produkcji więc już powiedzialam dyrowi że jak mnie ktoś wkurzy albo na mnie głos podniesie to pójdę na L4, bo się nie zamierzam denerwować i trzepie spodniami :-D :-D

Gość mooniaa123
Nietoperek, a co Twoja firma produkuje?

Jak tak Was poczytałam to mi się słabawo zrobiło - ja jeszcze nie mam nic :( Tym bardziej widziałam świetny wózek w gazecie - cena "jedyne" 3200 zł. Jeszcze mi się słabiej zrobiło.. Czy Ci producenci oszaleli ??? Albo z nimi jest coś nie tak albo ze mną ;) Na zakupy ruszamy od września - mój mąż podchodzi do nich bardzo spokojnie, ciekawe czy będzie taki spokojny jak przyjdzie do płacenia ;)

Gość mooniaa123
no to fajna praca. TYlko co Ty taka jesteś, teraz jako kierownik, musisz wsztstkiego przed spakowaniem popróbować, czy normy spełnia :-)

Gość mooniaa123
cos urwało, nietoperek333 co Ty taka cienka jesteś?

Ciężarówka29 nie przejmuj się ja także jeszcze nic nie kupowałam... na razie rozeznaje się co mogę od kogo pożyczyć hehe :)

Mąż wyrzuciłby mnie chyba z domu jakbym kupiła wózek za 3200 hehe :) kilka stówek i można skuter kupić :D:D:D

Mamy trochę kichowaty termin z tym grudniem :) Po nowym roku przysługuje o 2 tygodnie więcej urlopu macierzyńskiego :(

Gość mooniaa123
Millea podobno my się już łapiemy. Jak to jest?

Julita :) my sie czaimy na ten wozeczek :) i ten zestaw w tik-taku widziellismy za 1300:) kuzynka miała i tez była zadowolona (tylko,ze miała bartatine, rozni sie tym ,ze ma kolka sztywne), sprzedała go za 700 zł

Hmm... pierwsze słyszę, że się łapiemy napewno przysługuje nam 2 tygodnie dodatkowego urlopu macierzyńskiego... ale z tego co wiem kolejne 2 dochodzą 1.01.2012... jakbyśmy się łapały to byłoby super :D:D:D

Tak o dodatkowym: W okresie przejściowym, wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego - w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie - będzie wynosić: w 2010 r. i 2011 r. - do 2 tygodni, w 2012 r. i 2013 r. - do 4 tygodni. A w przypadku urodzenia więcej ni jednego dziecka przy jednym porodzie: w 2010 r. i 2011 r. - do 3 tygodni, w 2012 r. i 2013 r. - do 6 tygodni.

Dodatkowy urlop macierzyński będzie udzielany jednorazowo, w wymiarze tygodnia albo jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego. Urlop taki będzie udzielany na pisemny wniosek pracownicy - składany w terminie nie krótszym niż siedem dni przed rozpoczęciem korzystania przez nią z tego dodatkowego urlopu (pracodawca będzie obowiązany uwzględnić taki wniosek). W okresie przejściowym, wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego - w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie - będzie wynosić: w 2010 r. i 2011 r. - do 2 tygodni, w 2012 r. i 2013 r. - do 4 tygodni. A w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie: w 2010 r. i 2011 r. - do 3 tygodni, w 2012 r. i 2013 r. - do 6 tygodni. Pracownicy korzystający w dniu 1 stycznia 2012 r. z dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze przewidzianym do końca 2011 roku będą mieli prawo do części dodatkowego urlopu - w wymiarze odpowiadającym różnicy między podwyższonym (od 2012 roku) a dotychczasowym wymiarem dodatkowego urlopu. Podobnie pracownicy korzystający w dniu 1 stycznia 2014 r. z dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze przewidzianym do końca 2013 r. będą mieli prawo do części dodatkowego urlopu - w wymiarze odpowiadającym różnicy między podwyższonym (od 2014 roku) a dotychczasowym wymiarem dodatkowego urlopu. Części dodatkowego urlopu, o których mowa powyżej, będą udzielane jednorazowo w wymiarze tygodnia albo jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego - na pisemny wniosek składany w terminie nie krótszym niż trzy dni przed rozpoczęciem korzystania z takiej części urlopu. Podstawa prawna Art. 1821 ustawy z 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (t.j. Dz.U. z 1998 r. nr 21, poz. 94 z późn. zm.). Art. 12-13 ustawy z 6 grudnia 2008 r. o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. nr 237, poz. 1654).

(...)jeśli ur. do 14.08.2011, to przysługuje Wam 2 tygodnie dodatkowe, a jeśli 15.08.2011 i później to już 4 tygodnie, ponieważ urlop podstawowy (20 tygodni) kończy się już w 2012. (...)Waszym M przysługuje urlop ojcowski (nie mylić z tacierzyńskim) - 2 tygodnie. Wasz M może skorzystać z ojcowskiego do ukończenia przez dziecko 12 m-cy, na pisemny wniosek złożony u pracodawcy 7 dni przed rozpoczęciem tegoż urlopu. Pracodawca ma obowiązek udzielenia takiego urlopu pracownikowi. Może go wykorzystać gdy Wy jesteście na macierzyńskim.

mamy też prawo do dwóch dni urlopu okolicznościowego z tytułu urodzenia dziecka, nie tylko nasi mężowie. My te dwa dni będziemy mogły odebrać po macierzyńskim, tym dodatkowym,

...czyli nasz podstawowy macierzynski sie konczy, piszemy tydz.wczesniej do pracodawcy/zus-u o 4 tyg, potem pisze tatus o 2 tyg

Pracownicy korzystający z dodatkowego urlopu macierzyńskiego na przełomie granicznych lat tj. 1 stycznia 2012 r. oraz 1 stycznia 2014 r. mają prawo do części dodatkowego urlopu w wymiarze odpowiadającym różnicy między podwyższonym, a dotychczasowym wymiarem urlopu. Urlop dodatkowy można wykorzystać jednorazowo, tylko bezpośrednio po dotychczasowym urlopie. W tym celu trzeba złożyć pisemny wniosek w terminie do 3 dni przed rozpoczęciem korzystania z tej części urlopu. PRZYKŁAD: Jeśli pracownik rozpoczął dodatkowy urlop (w przypadku urodzenia 1 dziecka) w wymiarze 2 tygodni w grudniu 2011 r. i będzie nadal korzystał z tego urlopu w dniu 1 stycznia 2012 r., to z tym dniem nabędzie prawo do dodatkowych 2 tygodni urlopu.

Asia1893 daj mi podstawę prawną tego co napisałaś o 15.08.2011 :)

mężowie mogą wziąć opiekę nad członkiem rodziny (14 dni) po porodzie idzie sie do gin (lepiej do rodzinnego) i tatus opiekuje sie mamusia,

Kurcze mamy różne dane... dzwoniłam teraz do kadr i powiedziały mi że się nie należy :( dlatego chce to dokładnie ustalić, bo jeżeli się należy to nie daruje hihi

Art. 1821 ustawy z 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (t.j. Dz.U. z 1998 r. nr 21, poz. 94 z późn. zm.). Art. 12-13 ustawy z 6 grudnia 2008 r. o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. nr 237, poz. 1654). pp spod artykułu, pod pozostałymi pisza o kodeksie pracy do kadr bym nie dzwoniła, tylko do inspekcji pracy lub zus-u

tak tylko że te 14 dni odejmuje się z 60 dni opieki nad dzieckiem przysługujących rodzicom opiekującym się dzieckiem do 14 roku życia... także lepiej wziąć zwolnienie lekarskie normalne... jeżeli oczywiście chcesz posiedzieć jak najdłużej po porodzie z dzieckiem... i korzystać z tego prawa do opieki nad nim :)