Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karrrla333

TERMIN NA GRUDZIEŃ :) 2011

Polecane posty

Nietoperek, pewnie z wózka długo i tak nie będziesz korzystała. Najpierw zima więc spacerki w gondolce pewnie na palcach jednej ręki policzysz a potem spacerówka będzie za ciężka i przerzucisz się ma "parasolke". A imię praktycznie każde jest ładne. Z pewnością coś uroczego niedługo wymyślicie albo z tej listy wybierzecie.Ja się przyzwyczaiłam do pomysłu nr 1 i nie mogłabym go już zmienić :)

A ja myslę, że gondolka do konca kwietnia moze sie przydac. Ja tam dziecko mam zamiar hartować:) Wiadomo ze dopóki dziecko nie skonczy 3 tyg na mróz się raczej nie zaleca wychodzić, ale później to tylko siarczysty mróz, wiatr i opady są wskazaniem do pozostania w domu...

olcik popieram :) moja mama też tak robiła a jak nie miała czasu to na balkon sru wózek :)

Ja planowo urodzę pod koniec listopada/ poczatek grudnia i myślę, że max 4 miesiące z gondolką się pobawimy- tylko wiadomo pierwszy miesiac to żadne spacery (tak jak w linku, który podrzuciła ostatnio Barbera)- najpierw dziecko musi być w domu, potem tylko przy uchylonym oknie. Przewidują srogą zimę.Więc pewnie pierwsze wyjscie pod koniec grudnia, na początku stycznia i to na kilkanaście minut.A jak mróz będzie siarczysty to pewnie i to nie. No i co to za spacer jak mama odczuwa jeszcze porodowe przypadłości, maluch co chwile płacze, domaga się ssanka a młoda mama jeszcze nie do końca wie jak rozszyfrować krokodyle łzy swojego dziecka. A co do hartowania- też jestem za. Wczoraj na spacerze po warszawskiej starówce przyglądałam się wózkom i wydaje mi się, że mało osób używa spacerówek z 3 w 1 a większość maluchów siedzi właśnie w parasolkach, głównie w Maclarenach z tego co zdazylam zauwazyc. Sama jeszcze wozka nie mam ale slyszac z roznych zrodel na jak dlugo wystarcza gondolka a potem spacerowka z 3 w 1 przestalam sie przejmowac aż tak bardzo kwestią wozka.

no, zawsze można dziecko wystawiać na taras/balkon. to dobre rozwiazanie zwłaszcza jak ktoś mieszka wysoko w bloku to na te pierwsze 10-minutowe spacery nie opłaca mu się z tym wszystkim wytaczać. tym bardziej jak windy nie ma, bo się więcej i mama i dziecko upocą zanim wyjdą... Ale dziecku potrzeba swierzego powietrza. koleżanka, która rodziła w grudniu po tygodniu zaczęła mała ubierać i zostawiać przy otwartym oknie. trochę poprzyzwyczajała i na spcer!

ja z parasolką na pewno się wstrzymam dopóki dziecko nie będzie w miarę duże...poza tym...jak nasze dzieci będą miały rok, to znowu będzie zima a taka parasolka nie da chyba rady po śniegu...

Gość dree
Oczywiscie wyślę fotki, ale potrzebowałabym adresu @. No i fajnie, gdybym mogła sobie popatrzeć na wasze :)

Gość dree
Co do imienia - poważnie. Nic nam nie pasuje. Jak na razie wołamy "ZOCHA" ale w życiu się na takie nie zdecydujemy. Dzisiaj wzięłam pod uwagę Justynę, ale już mi chyba przeszło. Ładne są Lenka i Julka, ale zbyt popularne. Co druga dziewczynka jest Julka albo Lenka. Oliwia też ok, ale trochę zbyt wydumane. Czasami :) :) podoba mi się Laura, ale jak to zdrabniać?

Olcik, pewnie, świeże powietrze, balkon to chyba super sprawa. Wszystko zweryfikujemy w swoim czasie :) Położna ze szpitala Świętej Zofii (link Barbery) przestrzegała przed wystawianiem wózka na balkonie -według niej pierwszy krok do przeziębienia. Ale co człowiek to inne zdanie. Według mnie warto znać wszystkie i sobie wypośrodkować.. Teoria teorią.. :) Moja przyjaciółka urodziła miesiąc temu. Zdecydowana przeciwniczka spania z maluchem oraz dawania maluchowi smoczka- sypia czasem z małym, który ma już swój smoczek od tygodnia :) Czasem w zależności od usposobienia, charakterku maluszka to my musimy zmienić nasze podejście do niektórych spraw i już ! Dree, Zosia to według mnie śliczne imię. Też brałam je pod uwagę. A Oliwia jest teraz chyba równie popularne co Julka i Lenka. Zresztą ważne żeby mamie i tacie się podobało.

i a propos hartowania. We Francji np, wiele rodzin podaje kilkumiesięcznym maluchom jogurty z lodówki, zimne "gerberki" prosto ze słoiczka, nie używa "kapciuszków", czapeczek, szaliczków a dzieci jakoś rosną prawidłowo i nie chodzą non stop zasmarkane.. u nas chyba troszkę (bardzo?) zbyt często rodzice starają się wsadzić malucha w kokonik ochronny.

no- życie zweryfikuje nasze poglądy:)))) Pewnie będzie inaczej niż sobie mówimy:) ja znam osoby, które kilkuletnim dzieciom myją warzywa i owoce szarym mydłem....I uważam, ze to jest gruba przesada...

Dree grudniowki2011@wp.pl wyślij email a ktoś odeśle hasło :) widzę, że wątek spacerów się rozwinął :) no fakt , że na balkon to różnie bo ja mieszkam na 8 piętrze i zima to piździ jak za cara , ale wiadomo nie zawsze i tak jak piszecie dzidziuś nas zweryfikuje :) i to ostro :) ja najbardziej się boję, że teraz jestem taki chojrak z tym , że nie będę spać z małą i sorry za porównanie to samo mówiłam z psem i co ? i śpi w łóżku :)

Gość mooniaa123
Mzelle83 no, z tym hartowaniem, to podobnie jest w Anglii. Często widziałam paromiesięcznedzidzie w nosidełkach w grudniu z gołymi móżkami, bez skarpetek (temp. ok +2 C) A takie dzieci 10-12 lat to non stop z gołymi nogami i w samym swetrze. Ale w kółko zaflukane, więc nie można przesadzać. Jakie macie włosy? Zawsze każdy mówi, że w ciąży są super, a mi zaczęły wypadać. Chyba dzidzia ciągnie i trzeba zainwestować w dobre witaminki.

moonnia mi też bardziej lecą , ale podobno nie ma co szaleć bo szybciej rosną nowe i to faktycznie :) a witaminy mogą na dzidzię żle wpływać i lepiej przetrzymać jeszcze te kilka miesięcy

no tak, ale ze mnie gbur nawet się nie przywitałam :) CZEŚĆ WSZYSTKIM W TEN KOLEJNY UPALNY DZIEŃ !!!

Nietoperku super wyglądasz :) mały kapitan boski , będzie dyrygował załogą :) a kotki przesłodkie :)

Tak trochę się wtrącę a propos tej Francji i Anglii i sposobu ubierania czy karmienia tam dzieci i uważam, żeby tym sie absolutnie nie sugerować. Mam znajome z małymi dziećmi zarówno i w jednym jak i w drugim kraju i macie rację dokładnie tak postępują tam z dziećmi jak napisałyście. Dla mnie to był wręcz szok, żeby paromiesięczne dziecko karmić jedzeniem prosto z lodówki, ale jednak i jedna i druga tak robiła. Wszystko jest ok zawsze do czasu przyjazdu do Polski. Tutaj zawsze kończy się to lekarzami. Niestety klimat klimatowi nie równy, tak samo jak 2 stopnie z Anglii, a 2 stopnie z Polski; inne kultury bakterii, powietrze i jego wilgotność itp. robią swoje. Polska to Polska i skoro od lat tak sie postepuje z dziećmi więc coś w tym jest. Oczywiście jestem za hartowaniem i przyzwyczajaniem do niskich temeratur zimą, ale jednak tutaj to będzie wtglądać trochę inaczej niż w innych krajach.

maaarritka swięta racja nie ma co się porównywać , ale pewnie chodzi o to żeby poprostu w paranoję nie popadać tak jak moja bratowa , która urodziła pod koniec czerwca , chrzciny były w sierpniu w 30 stopniowym upale i nie można było nawet okna otworzyć bo zawieje :) młoda ciągle ryczała bo jak my byliśmy przegrzani to ona też, kolejny przykład : jak zimą było -2 to już zapomnij o spacerze gdzie to jest najlepsza pogoda . A do dzisiaj po dworze lata za młodymi z chusteczkami nawilżonymi i co sobie pobrudzą to im czyści , a mieszkają na wsi :)

hej dziewczyny!Warszawa wita słonecznie :) :) Barbera, jak pies śpi w łóżku to Mała chyba nie będzie, choć od czasu do czasu, gorsza :] A jak ogólnie pies reaguje na Twój rosnący brzuch? Jeśli chodzi o włosy to ja również mam je mocno przetrzebione. Zaczęłam używać szamponu DAX dla kobiet w ciąży i liczę na to, że będzie lepiej.A jak nie to fryzjer i krótkie włosy! Maaaritka, problem w tym, że u nas często nie postępuje się jak należy i dzieci właśnie bardzo często nie są hartowane. Jeśli ktoś ma malucha w przedszkolu bądź znajomą, która takowego posiada- to wie jak często maluchy są nieobecne ze względu na wieczne problemy z oskrzelami i katarkiem. Więc twierdzenie, że u nas dzieje się ogólnie rzecz biorąc dobrze, według mnie: kulą w płot :) A mając na myśli Francję trudno mówić o "klimacie". Pogoda w różnych regionach jest tam zupełnie nieporównywalna- północ, południe i np Alpy, 3 zupełnie różne klimaty. Miałam okazje napatrzeć się na różne francuskie rodziny i znacznie bardziej podoba mi się ich styl "chowu" niż te nasze, polskie-wystawianie jogurciku z lodówki żeby się ogrzał, bieganie za dzieckiem z kapciuszkami, zakładanie czapki i rajstopek gdy pogoda wcale tego nie wymaga..Wiadomo wszelkie ekstrema nie są wskazane ale to przegrzewanie maluchów w naszym kraju to chyba akurat jest nagminne.

Ja również wszystkich witam :-D oj będzie dzisiaj hyc :-P Dziękuje Barberko :-* Mi przez ta pogodę głowa szaleje, wczoraj myślałam że zwariuje z bólu a ciśnienie skakalo w te i wewte. Dziś pewnie będzie podobnie. Zaczyna mnie męczyć upał i..schody :-P jakaś taka ociezala się robię, 7kg do przodu i chyba tylko na klapki się przezuce bo zaczyna mnie wnerwiac wiązanie butów ;-) Co do wózka gondole mam zamiar eksploatować sporo, nawet jeśli nie w grudniu-styczniu to potem będzie piękna wiosna przecież :-D

Barbera, ja mam taką sąsiadkę co od lat lata za dzieckiem z talerzem z obiadkiem :) Ludziom oczy wychodzą na wierzch ale ona uparcie po swojemu. Najpierw za córkami, teraz za wnukami biega. A jej wnuczek jak już sprawnie biegał i dobrze mówił to wpadał w histerię jak miał iść po śniegu- nie wiedział co to takiego to zimne białe : ] , wcześniej tylko przez okno widywał takie cuda.

Cześć Dziewczyny :) ja byłam własnie tak chowana , zimny wiejski chów :) rodzice ciaglę coś robli jak to na gospodarstwie a my chowaliśmy się sami, nikt tam za nami z lyzeczka nie biegał "zjedz jeszcze trochę, za tatusia za mamusie"... całymi dniami na dworze, nie mowie juz co sie dzialo zima, a nie było kiedys takich dobrych ubran, gore texów itd, mokra pupa, mokre buty ale bałwana trzeba lepic :) i jest dobrze, jesteśmy zdrowi i na pewno zachartowani a teraz to ciagle widzimy mamuski ktore 6cio letnie dzieci karmia lyzeczką... bojących sie otworzyc okno w lecie .. ciekawe jakimi rodzicami my będziemy, może nam tez "padnie" na głowe, oby nie :] Dree :)

Dziewczyny mogę polecić Wam świetny szampon na wypadanie włosów - Faramona, Radical z czerwoną nakrętką http://farmona.pl/sklep/farmona-radical-szampon-regeneruj%C4%85cy-ze-skrzypem-polnym-i-prowitamin%C4%85-b5/produkt/110.html Włosy mi bardzo wypadały, a po tym szamponie praktycznie wcale - polecila mi go kolezanka ktora probowala juz wszystko od vichy po jakieś ampulki i jej też pomógł jest tani (w rossmanie np) więc można sprobwac trochę plącze włosy, ale to wiekszy problem przy dluższych wlosach - ja teraz mam do ramion i jestem naprawdę zadowolona

Mzelle spoko, spoko niestety albo stety pies jest oddelegowany do dziadków :) a to z tego powodu, że jeszcze przed ślubem go miałam (prezent od przyszłego męża na samotność ) , ale dostałam go z myślą , że tam właśnie zostanie . Po pierwsze w bloku na 8 piętrze to by była masakra , a po drugie oboje rodziców jest na emeryturze i ma z nimi jak w raju :) a ja mogę go codziennie odwiedzać go i koszty ponosić :(

Mi włosy wypadały w poprzedniej ciąży, a podczas karmienia leciały garściami... koleżanki poleciły mi wtedy odżywkę bodajże wax i po tym trochę przestały... u mnie to chyba rodzinne bo moja mama po mnie też stracila połowę włosów aż musiała je ściąć na króciutko... wtedy dowiedziała się o kuracji cebulowej :) i to jej pomogło na mnie niestety nie dzialalo... Z moim synkiem wychodziłam w zimie ale nie za często by było bardzo mroźno... a co do spania w łóżku to myślę że wszystko zależy od charakteru dziecka a mniej od nas... bo gdy będziez zmęczona a małe będzie cały czas płakać to nie wierze że się nie ugniemy... wszystko wygląda całkiem inaczej w zamierzeniach i w praktyce :)

Cześć Dziewczyny, wczoraj wypisałam się na żądanie, oczywiście za poparciem mojego lekarza prowadzącego, który niestety jest na urlopie.Ogólnie wizyta w szpitalu była straszna. Poszłam do szpitala ogólnie rzecz biorąc jako zdrowa, a z każdą godziną coraz gorzej czułam się psychicznie. Nie wiedzieli co mają mi wpisać w powodzie przyjęcia do szpitala to mi wymyślili zapalenie pęcherza, gdzie wyniki mam cały czas bardzo dobre. Zbadali mnie ginekologicznie,szyjka dobra, ilość wód płodowych i łożysko idealne. Filipka tętno 140, moje ciśnienie 120/80 i mnie położyli. Wkurzyłam się, bo nic ze mną nie robili, dosłownie nic. Przechowalnia. Brałam swój antybiotyk z domu, żelazo i tyle. I tak trzy dni. Wczoraj przyszedł jakiś lekarz przepisał mi dodatkowo jeszcze jeden antybiotyk na zapalenie pęcherza, którego nie mam !!! Od razu skontaktowałam się ze swoim lekarzem i powiedział mi, proszę się wypisać, to tak zrobiłam. Z Filipkiem wszystko w jak najlepszym porządku, ja się czuje świetnie, więc nie ma sensu. Nie wspomne o tym, że warunki w szpitalu tragiczne. Pięć osób na sali, jedna łazienka i jeden prysznic na 40 pacjentów. Higieny zero. Dwie noce nie spałam. Myłam się w zimnej wodzie, bo ciepłej nie było. Na sali trafiła mi się sama patologia, zupełnie nikt nie chciał normalnie porozmawiać, za to kultury i chamstwa to ja się naoglądałam. Wulgaryzmy i papieros za papierosem. Odwiedziny 3 h dziennie !! Myślałam, że zwariuję z samotności. Nie wiedziałam, że to TAKI szpital, będziemy musieli poszukać innego. Dziękuję za trzymanie kciuków. :) W czwartek robię badania tak dla sprawdzenia, jak po antybiotyku. W poniedziałek idziemy do naszej Pani Dr do kontroli. Jeżeli miałabym wrócić do szpitala to wtedy, kiedy będzie moja Pani Dr.

Tosieńka Ty bidulko :( no bez sensu tylko stres dodatkowy - dobrze że się wypisałaś zwłaszcza że lakarz poparł przeciez mieli Cie położyć żeby porobić badania .. a pozniej nie wiedzieli co z Tobą robic :/ nie wspominając juz o warunkach polskie szpitale :/ dobrze ze z Małym wszystko ok - Ty będziesz rodzić też w tym szpitalu?