Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czerwona Qukardka

Hej śląskie Mamusie

Polecane posty

Gość gość
darkika Tak :) Ząbki jak widzisz mu powoli wychodzą za to z chodzeniem wystrzelił jak strzała :) Tak to jest każde dziecko inaczej się rozwija w swoim tempie Mój ma 5 Twoja 8 mój chodzi Twoja nie Tak to już jest matka natura hehe :)Co u Was dziewczynki jakoś się ostatnio mijamy :)

darkika to musze sie zaopatrzyc w ten krem . ale wątpie że to z jakiś kosmetyków na jakimś forum wyczytałam że właśnie często dzieci po 1mies. dostają takiej wysypki ale to ponoć nic groźnego właśnie ją wykąpałam w nadmanganianie potasu tkz.fiolecie moze jej po tym przejdzie... tatuś teraz karmi a mamusia ma chwile wolnego na kafe :D

Gość gość
dorcia20 Mój kiedyś miał na policzkach taką kaszkę to przepisała mi lekarka mupirox i po dwóch dniach zeszło.

no właśnie ma taką kaszke na buzi a na brzuszku i pod szyją takie czerwone :) to nic jak nie zejdzie idziemy do lekarza :) a dziś tak mało wpisów bo mężowie w domku hehe Edyta tez bylam u ciebie na nk :) masz dużo zdjec to było co oglądać :D i z chrztu Maksia taki duży był a moja to 3 tygodnie miała jak ją chrzciliśmy :) tak jakos chcielismy wcześniej :)

moja byla chrzczona wiadomo 1,5 miesiaca miala diabelek jeden:) my z mala wlasnie jemy kolacje i zaraz idzie spac, na cale szczescie i odpoczynek dla mamusi:) ty pewnie jeszcze Dominika tego nie masz i nie wiem jak Edyta, ale ja to jestem szczesliwa jak mala spi w koncu po calym dniu:) Chcialam sie zapytac Edyta ile twoj w ciagu dnia spi, bo moja to taka norma jest kolo 12-13 i spi czasem godzinke czasem dwie, no i tak mysle czy na jej etapie to nie jest troche malo na caly dzien, bo jak chce ja jeszcze polozyc choc na pol godzinki zeby sie drzemnela, to nie chce. Klade ja w lozeczku i wychodze, ona chwile polezy i potem bawi sie. Bo mam takie wrazenie ze jak spi raz na dzien powiedzmy godzinke to troche za malo bo juz kolo 17-18 strasznie marudzi. Da sie z nia zabawic, ale to juz nie to samo jak dziecko wstaje zaraz po spaniu. Jak to wyglada u ciebie?

Poprostu nie wiem czy dziecko 11 miesieczne starczy mu spanie raz dziennie, wiem ze kazde dziecko inne i inny rozwoj ma, ale mama mowi moja ze jej juz starczy raz drzemka w dniu, wowczas ja widze ze chyba to troche do niej za malo. No i chce ja klasc a ta za zabawe sie bierze, a potem marudna jest...

Gość gość
dorcia20 Możliwe że to jest to samo ale zapewne nic groźnego Co do chrztu to ja nie jestem za chrzczeniem tak małych dzieci ale każdy chrzci tak jak chce Ja zrobiłam później tym bardziej ze robiliśmy razem ze ślubem Maksjjju miał 8 miesięcy poza tym jak był malutki to raczej kwestia załatwiania chrztu i ślubu itd nie wypaliłaby ponieważ mojej mamie wykryto raka krtani jak byłam w ciąży a wtedy akurat była świeżo po poważnej operacji więc odczekaliśmydarkika Ja oczywiście też jestem szczęśliwa jak mój mały śpi a jak pilnowałam 4 dzieci naraz to już w ogóle byłam happy jak udawało mi się usypiać całą czwórkę wtedy miał chwilę dla siebie i potem były wypoczęte i radosne Jeśli chodzi o spanie to Maksymilianek mając 2 miesiące przesypiał już całą noc bez jedzenia w dzień spał nawet 3 razy Jeśli chodzi o teraz to przykładowo jak się obudzi o 8 to idzie spać potem po 10 śpi około 2 godzin potem zasypia znowu około 14-15 i różnie śpi czasem godzinę albo dwie zdarza się nawet trzy no i potem to już na noc jest kładziony i śpi do rana On dużo śpi bo strasznie szaleje jest bardzo energiczny jak to każdy mówi zachowanie ma na około 1,5 roczne dziecko

Gość gość
darkika Każde dziecko inaczej ma z tym spaniem choć dobrze jak dziecko ma te 2 drzemki Ja np mam przykład bo moja siostra ma córkę 3 miesiące starsza od mojego syna i ona np mało sypiała w dzień co odbijało się histeriami marudzeniem w dodatku była nauczona bujania itd Jak ja ją pilnowałam odzwyczaiłam ją od bujania i nauczyłam zasypiać tak jak Maksia i tak zostalo Zależy też jak ją usypiasz Ja mojego Maksymiliana nie uczyłam bujania Jak był maleńki to wiadomo takie dzieci szybko zasypiają więc tak też mi zasypiał lub włączałam melodyjkę i projektor albo kładłam sie obok trzymałam za ręce i tak zasypiał co ma do dziś Dla mnie usypianie dziecka to ma być spokojna i indywidualna chwila i czas poświęcony dziecku dlatego też mały się nauczył i zawsze bierze smoczka i idzie ze mną do pokoju kładę się koło niego łapie za raczki i on tak zasypia Oczywiście uwielbia jak mu nuce "Ach śpij kochanie" albo mówię Kocham Cię hehe zaraz się cieszy i zasypia :)

no moja od malenkiego tez przesypiala dobrze nocki, raz sie budzila do mleczka, ale zaraz potem zasypiala. Budzila sie tak kolo 10-11, teraz w ogole sie nie budzi, spi a rano wstaje to jest 9-10 no i potem ja klade kolo 12-13 i jak drzemnie sie ta godzinke to wydaje mi sie wlasnie ze to jest troche za malo... Bo zaczyna oczka trzec wlasnie kolo 18 a to juz za pozno zebym ja kladla, bo potem bedzie buszowac do polnocy... No a jak byla malenka to czasem ja na rekach trzymalam i zasypiala, pewnie bylo to spowodowane, ze nie mialam jej od narodzin i caly miesiac stracilam przez ten szpital wiec potem chcialam ja miec przy sobie caly czas:) potem po jakims miesiacu juz byla odkladana do lozeczka, miala takiego konika morskiego z firmy fp takiego co mial super melodyjki z odglosem wody, a wiadomo dziecko uspokaja sie jak slyszy wode, i przy nim zasypiala, no a jak sie juz zbilalo do pol roczku to wiadomo zabawki + dziecko + spanie = zero snu! wiec normalnie kladlam smoczek i sama zasypiala. Balam sie troche zeby mi sie nie nauczyla na tych rekach zasypiac, ale czulam taka potrzebe, no i obeszlo sie bez rykow, ze mala chce na rece do usypiania. I do dzis sama zasypia, mama kladzie smoczek wychodze z pokoju a ona zasypia:)

Gość gość
Jeśli widzisz że jej brakuje snu to zmień jej godziny snu Po prostu ja przestaw żeby móc ja kłaść 2 razy Ja też mu przestawiałam godziny bo też różnie z nimi było ale mój mały ma konieczność spania 2 razy przy drugim usypianiu widać że śpiący czasem stara się wydurniać ale ja mu nie ustępuje bo jak nie zaśnie drugi raz to potem przy zasypianiu na noc wygląda to tak ze zaśnie i wstaje za godzinę Dlatego kłade go 2 razy i jest spokój Takie dzieci sa w takim wieku ze dużo sie dzieje i sa tez dosc energiczne Spróbuj to zmienić a jak nie to może zmieni sie to jak zacznie chodzić wtedy wiecej wysiłku bedzie potrzebować także i snu

hmm a masz moze pomysl jak moglabym ja przestawic, bo nie wiem:) nie znam sie na przestawianu dziecka:) jak masz dobre rady chetnie poslucham:)

Gość gość
A o której ją kładziesz spać na noc?

Gość gość
Ja już lecę ale odezwij się jutro do mnie na gg to o tym pogadamy tam szybciej idzie sie dogadać :) Ogólnie dziewczyny jak chcecie to możecie do mnie pisać na gg chętnie zawsze porozmawiam :)

moj Kacper miałi 2 drzemki w ciagu dnia do 2 lat 1 to od 10 30 tak do 13 a potem od 16 do 17 natomiast teraz sie przestawil i kładzie sie spac po obiedzie koło 13 to wtedy juz spi od 19 a jak puzniej usypia to czadeem idzie spac koło 22 dopiero

Gość gość
Cześć dziewczynki ja dziś jak wstałam miałam miłą niespodziankę :) Małemu znowu następny ząbek wyszedł w dodatku taki którego nie zauwayżylam wiec mamy już 6 ząbków dwójka górna mu wyszła w dzień babci i dziś dwójka dolna Na dniach wyjdzie mu druga dwójka górna bo już jest widoczna Narzekałam że chyba mu powoli wychodzą a tu proszę :) A co tam u Was ?

Mam na imię Klaudia moja córka Hania. Ma skończone 3 miesiace. jestem z okolic Gliwic

Rodziłam naturalnie w Knurowie. Mała ma skaze bialkową to sa bardziej takie liszaje niż chrostki i przu uszkach najwięcej. Czy jest jakaś mamuśka ktora ma dziecko w podobnym wieku?

Gość gość
kaka87 Witam ja też rodziłam w Knurowie bo jestem z Knurowa a Ty dokładnie skąd jesteś ? I jak oceniasz opiekę w Knurowie ?

hej bylysmy u lekarza i moja najprawdopodobniej ma skaze białkową i z tąd te krostki ... dajemy jej od dziś bebilon pepti i jak zejdzie to znaczy że to jest to... a jak nie to alegria na jakiś kosmetyk właśnie jej dawałam ten bebilon na początku płakała strasznie później zjadła moze z 90ml, strasznie mało jak na nią ,teraz wreszcie zasnęła zobaczymy jak jej będzie pasować to mleko oby sie przyzwyczaiła kaka my mamy maluszki w podobnym wieku :)

skaza białkowa to alegria na białko pokarmowe które jest zawarte m.in w Nanie :) i jest specjalne mleko na recepte które ma to białko jakos przetworzone czy coś w tym rodzaju.tylko nie wiem jak jest dziecko starsze i ma skaze to czego nie może jeść, wie ktoś?

Gość gość
Miałam kiedyś to mleko strasznie niedobre jest no ale jak mus to mus :)Co tam u Was :D

wiem ze niedobre i strasznie śmierdzi ... :/ ale mała troszke zjadła więc moze sie przyzwyczai. Edyta a co twój tez ma skaze ze dawałaś to mleko?

Nie wiem, mala nigdy nie miala skazy, wrecz przeciwnie wszystko szama najchetniej od mleka:) Zasnela kolo 13 i jeszcze spi, wiec odpoczywam:) tatus ma teraz tydzien ferii, bo jest nauczycielem, wiec jest w domu i sciemnia ze cos robi:) Co dzis na obiadek robicie kobitki? Ja mam ze wczoraj kluchy i kotlet:) uwielbiam kluski a wy?:)

darkika ale robisz smaka na te kluski :) mam siostre w Rybniku i u nich właśnie jedzą takie tradycyjne pyycha :) ja będę gotować później moze roladki schabowe bo mężuś w pracy a dla siebie mi sie gotowac nie chce a on odgrzewanego nie lubi :D więc będzie objado-kolacja hehe :D

Gość gość
dorcia20 Nie po prostu miałam okazję spróbować Mój dziś wstał o 9 to położyłam go po 11 to wstał mi dopiero teraz Idę dać mu obiadek i wyprawić męża na spacerek bo chce iść z Małym :) A Wam jak dzień mija ?

My wlasnie posprzatalismy po obiedzie, tatus oglada mecz z coreczka a ja mam chwiledla siebie:)

darkika a co Twoja Amelka nie chce bajek oglądać tylko mecz? :) ja dziś przy książkach bo jutro szkoła :)