Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rozia:):):)

Illuminaci w przemyśle muzycznym. Gwiazdy realnie sprzedały duszę diabłu

Polecane posty

Profesor Bart Ehrman z Uniwersytetu Północnej Karoliny rzucił wyzwanie chrześcijańskiej teologii dotyczące jej podstawowych twierdzeń. Z jego ostatnich badań, których rezultaty zawarł w książce "Jesus, Interrupted", wynika, że 19 z 27 ksiąg Nowego Testamentu zostało sfałszowanych, a doktryny dotyczące świętości Jezusa oraz istoty nieba i piekła nie są oparte na praktykach pierwszych chrześcijan.

Według Ehrmana, chrześcijaństwo nigdy nie polegało na postrzeganiu Biblii jako "nieomylnego Słowa Bożego". Jak twierdzi, chrześcijaństwo opiera się na "wierze w Chrystusa".

Profesor podkreśla, że nie można akceptować w całości nauk zawartych w Biblii. Jako przykład na potwierdzenie tej tezy, Ehrman podaje zagadnienie roli kobiet w Kościele, opierając się na tekstach Nowego Testamentu. - W Pierwszym Liście do Koryntian apostoł Paweł podkreśla, że kobiety powinny "pozostać ciche w Kościele" mówi Ehrmnan. Tymczasem w innym jego liście czytamy już, że kobiety mogłyby i powinny być przywódcami Kościoła dodaje. Profesor zwraca uwagę, że w pierwszych kościołach diakonami i apostołami były właśnie kobiety.

Ehrman napisał 20 książek na temat wczesnego chrześcijaństwa, jest autorytetem w dziedzinie starożytnych manuskryptów na bazie których dokonywano tłumaczeń w Biblii

wszystko zostało zniszczone co pasowało do twojej teorii - jak wygodnie .... :D oj dziewczyno , dizewczno , twardo brniesz w kłamstw i fałszywą naukę ,ślepa na wszystko . na koniec wklejam ci wersety - wypisz wymaluj napisane jak dla ciebie . To list ap. Pawła do Tymoteusza , duchowego syna Pawła , który młody duchem był bardzo gorliwym naśladowcą Jezusa - czego i tobie życzę . 1) Zaklinam cię wobec Boga i Chrystusa Jezusa, który będzie sądził żywych i umarłych, i na Jego pojawienie się, i na Jego królestwo: (2) głoś naukę, nastawaj w porę, nie w porę, /w razie potrzeby/ wykaż błąd, poucz, podnieś na duchu z całą cierpliwością, ilekroć nauczasz. (3) Przyjdzie bowiem chwila, kiedy zdrowej nauki nie będą znosili, ale według własnych pożądań - ponieważ ich uszy świerzbią - będą sobie mnożyli nauczycieli. (4) Będą się odwracali od słuchania prawdy, a obrócą się ku zmyślonym opowiadaniom. (5) Ty zaś czuwaj we wszystkim, znoś trudy, wykonaj dzieło ewangelisty, spełnij swe posługiwanie! (2 List do Tymoteusza 4:1-5, Biblia Tysiąclecia)

Pierwsze wątpliwości dotyczące "Słowa Bożego" pojawiły się w momencie, gdy Ehrman rozpoczął studia w seminarium teologicznym w Princeton, w którym podjął nauki, by zostać znawcą Biblii. Kolejnym krokiem w stronę wątpliwości była śmierć ojca Ehrman. Ostatni sakrament i spowiedź, która wtedy został udzielona ojcu, była zdaniem Ehrman dowodem "samolubności" i "hipokryzji". Profesor twierdzi teraz, że kapłani zachowują się obecnie jak "liderzy kultu, którzy na wszystko mają gotowe odpowiedzi".

No właśnie-nie słuchasz prawdy, Te słowa są dla Ciebie :) Nie dla mnie :) I jeszcze zaklinam cię, toż to normalnie jakieś czary i pogaństwo ;)

Gość Iluminat samozwańczy
Iluminaci nas oświecą i dobrze będzie.

I tak sobie na na tej krótkiej wzmiance, wiedzę zbudowałaś :D Czytałaś ową książkę, wymienioną w artykule? Wiesz o jakich badaniach tu mowa? Konfrontowałaś jego badania w innych źródłach? Jak można zdobywac swoją wiedzę w ten sposób, nie pojmuję .. :D i toś mnie tu podejrzewał o "ciasnotę umysłową"

Licencja, powiedz mi tak szczerze jak bardzo szczerze wierzysz w Boga-uważasz że Biblia nie została sfałszowana, lub nie zostały w tajemnicy zachowane inne nauki Jezusa? Ale tak z ręką na sercu pod Bogiem, możesz dać za to uciąć sobie głowę?

Nie nie twierdzę

Gość ja jestem ateistą
ale jak czytam te wasze wypowiedzi, to juz rozumiem dlaczego polski katolicyzm jest tak straszny :-O zero tolerancji, a co najgorsze zero refleksji, ciasny, otumaniony umysł :-O

powiem ci tak- gdyby nie tęsknota moich bliskich i psów ;) mógłbym umrzeć nawet dzisiaj - jeśli miałabym umrzeć za wiarę w Jezusa - jestem gotowa .

Ale pytam czy dasz sobie głowę uciąć za to, że nie ma ukrytych przed nami nauk Jezusa i że Biblia nie jest sfałszowana. Proszę o szczerą odpowiedz

Tak, jestem tego pewna bo czytałam dużo książek na temat tego jak od początku nami manipulują. i ja za to mogę sobie dać łeb uciąć

nami ? toba z pewnościa . A kto i w czym niby manipuluje ludźmi ? w czym przejawia ise ta manipulacja ?

Tak, że nie znasz prawdy o świecie, by łatwiej móc Tobą sterować

Zastanawiające. Jesteś pewna że Biblia została sfałszowana i zmanipulowana, a do E. Ewangelii to już takiej pewności nie masz.. No i o czym to Rózia świadczy? Czy nie mam jednak racji..

Świat jest w rękach potężnych i chorych ludzi którzy służą Lucyferowi. Hamują naszą duchowość bo gdyby ludzie znali prawdę-nie byłoby im to na rękę

Kochana, nie mam pewności że Esseńska Ewangelia nie jest manipulacją. Ale są tam podobnie żywe słowa jak w NT Jezusa. I można również z tego wysnuć głęboką prawdę...

O nas-ludziach. Nie jesteśmy tylko ludźmi. Prawda ma nas wyzwolić. Ale jej nie znamy, dlatego nie jesteśmy wyzwoleni od tego świata

Gość siri
Sorry,że się wtrącę; do każdego Bóg przemówi po imieniu i dopiero wtedy człowiek uwierzy...Pozdrawiam...

Gość ja jestem ateistą
Rozia, mozesz tu na forum polecić jakies książki, któe Twoim zdaniem są warte polecenia odnośnie duchowości i manipulacji? chętnie poczytam