Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to kupuj dla siebie co dzien

dlaczego ostatnio jest moda coraz wieksza na wmawianie sobie chorob psychicznych

Polecane posty

? wysiaduja dzieciaki na psycho-forach czy na wiki, wyczytuja o jakichs borderlinach, osobowosciach dystymicznych, srycznych, nerwicach, depresjach itp a potem mowia ze tacy są. kurwa ludzie ogarnijcie sie!!! :O

Gość jj0o
moda:D wszyscy chcą być cool i nawet jak nie mają deprechy to udają że mają

Gość after all this time
tak samo wyszukują info o anoreksji, bulimii, miażdżycy i cukrzycy, tyle osób sobie to wmawia:classic_cool:

to jest naprawdę przerażające, pracuję w poradni psychiatrycznej i jak widze tych gimnazjalistów z "depresją" czy "nerwicą" to ręce opadają

pracuję w szpitalu psychiatrycznym i niestety zmuszają nas do pracy także w poradni ;

hgg i oni tak sie umawiaja z takimi fanaberiami do psychiatry? to juz sie kurwa nie dziwie czemu mam takie terminy dlugie :O

tak właśnie, z takimi fanaberiami przychodzi 85% pacjentów. Ostatnio rozmawiałam z lekarzem że teraz w poradni leczymy 2 przypadłości "depresja gimnazjalna" i "depresja bezrobotna". Pierdolca można dostać

hgg a czy to sa naprawde depresje z myslami samobojczymi i mocno obnizona wartoscia? czy takie chandry? tak powaznie? a nerwice gimnazjalna (bo pewnie to tez leczycie) jak bys okreslila?

powiedz mi: 1) czy można wyjść z nerwicy jak było się wychowywanym przez nerwicowca, który przelewał na dziecko swoje lęki? 2) czy można wyjść samemu, jeśli nie ma się wsparcia wśród najbliższych, bez brania cięższych leków?

ja psychiatrą nie jestem, ale wiem, że często ciężko rozeznać czy ktoś kto mówi o myślach samobójczych rzeczywiście je rozważa. Po prostu kurwica mnie bierze kiedy ktoś używa słowa depresja czy nerwica choć tak naprawdę nie wie co to za choroba. A że do psychiatry łatwiej się dostac niż do psychologa, nawiedzają nas tłumy takich "chorych"

poza tym teraz sporo jest wiedzy paramedycznej w internecie i taki gnojek przychodzi np do mnie i prosi o receptę na prozac czy fluoksentynę. No śmiech po prostu

ja sie balam isc do psychiatry wlasnie m.in. z tego powodu, ze balam sie ze pomysli ze sciemniam :O:(

no wlasnie, naczytaja sie tego a potem strugaja... gdyby taki gowniarz choc raz to POCZUL naprawde, jak to jest, to by mu sie odechcialo...

tak szczerze mówiąc, jak idziesz do przyszpitalnej przychodni to lekarzowi wisi i powiewa czy ściemniasz czy nie po 20 pacjencie. Po prostu traktujemy wszystkich "serio" na wszelki wypadek

a ile srednio w przyszpitalnej przychodni trwa badanie u psychiatry? znaczy wywiad?

kotek, mówię o przypadku stwierdzonym u rodzica a ja mam większość tych zachowań Ty nie jesteś psychiatrą. jesteś konowałem bez empatii, nawet nie potrafisz mi pomóc, doradzić więc pewnie jesteś projektem nieważne jak ktoś nazywa swoje problemy ważne, że nie może sobie z nimi poradzić, wiesz?

według NFZ 40 minut pierwsza wizyta, a 20 minut każda kolejna. W praktyce podobnie. Problem pojawia się kiedy do poradni (eureka, nieraz się zdarzy!) przyjdzie naprawdę chory człowiek np z ostrą psychozą to wtedy nie ma opcji żeby zebrać wywiad, także z rodziną, zrobić badania, ustawić leki w ciągu 40minut

whedif ale jest pewna roznica miedzy stanem chorobowym a egzaltacją nastolatka i o tym hgg mowi.

" nieważne jak ktoś nazywa swoje problemy ważne, że nie może sobie z nimi poradzić, wiesz?" gorzej jeśli robi to tylko dlatego że jest sfrustrowanym, rozpieszczonym dzieciakiem a wizytę u psychiatry traktuje jako lans, zwrócenie na siebie uwagi lub pretekst do zwolnienia lekarskiego

pierwsza wizyta moja prywatnie ponad godzine trwala, a mam tylkko depresje i nerwice lękowa :(

Gość 23123123213
ja sie kiedyś leczyłam, ale pozałowałam tego, bo mam teraz problemy że tak powiem- prawne. na pierwszej wizytcie lekarz przyjmuje najczęsciej ok. 30-40 minut, w kolejne to 5-10 minut... a co do tej depresji to bardzo naduzywany wyraz i ludzie myla ja z tzw. dołem, czyli po prostu chandrą

jak tylko będę mogła, spieprzam z tego szpitala gdzie pieprz rośnie ;) a tak na poważnie, to nie jest tak, że nie szanuję pacjentów. Szacunek tak, ale dla chorych ludzi, którym chcę pomóc, nawet po godzinach. Ale szlag mnie trafia, kiedy kolejki zajmują takie właśnie rozegzaltowane nastolatki.

Gość bo jest moda na uciekanie
od problemow do chorob. oc czlowieka chorego wymaga sie mniej lub nic. zawsze moze sie powolac do choroby, proste.

czyli jak nie będę na 1000 % pewna że jestem chora to mam psychiatrze nawet dupy nie zawracać? :o

żeby nie być gołosłowną przyszła do mnie kilka miesięcy temu dziewczyna w wieku 16 lat, która miała depresję i nerwicę, używała mnóstwo fachowych nazw, po czym stwierdziła rezolutnie że" wyleczy ją prozac i zwolnienie z w-f". No musieliśmy wybuchnąć śmiechem ;D

whedif, a zawracaj dupę, w końcu po coś są te poradnie przyszpitalne. Ja tam wolę biegać od pacjenta do pacjenta niż siedzieć bezczynnie

whedif nalezy odroznic chwilowa slabosc od problemu ktory stale utrudnia funkcjonowanie. jesli zle sie czujesz to idz do lekarza.

hgg i przepisaliscie jej prozac oraz daliscie to zwolnienie? ;)