Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kiwi1988ldz

Brać psa czy nie??? Bardzo ważne aby nie skrzywdzić zwierzaka.

Polecane posty

Gość ftgyhujisderftyu
a fakt, to jest west highland a nie szkot, w sumie prawie to samo ;]

Gość loka loka
proponuje psy które są mało wymagające, mops. buldog francuski,chihuahua ,gryfon.maltańczyk,papilon.shitshu, sa to psy małlo wymagajace pod względem wybiegania sie,czy tez czasu który trzeba im poswiecic.ale popatrz tez na to ze na shitshu sa wymagajace pod innym wzgledem,bo trzeba je regularnie czesac,i maja czesto problemy z drogami oddechowymi

mam maltańczyka... jeśli faktycznie tak mało problemowy to bym go chętnie wzieła albo westa :).............................................................

loka loka w drugim poście juz na wstepie napisałam że to pies nie dla mnie bo bym miała 3cie dziecko w domu wiec ten piesek odpada:)

Gość Siedem łez
Autorko a skąd jesteś? Bo mój ojciec chce oddac psa. Kundelek średniej wielkości-uwielbia dzieciaki

Gość loka loka
podałam przykład,blo kazdy pies ma w zasadzie inne wymagania;)

Ja bym brała na twoim miejscu. Pamiętaj że nie zawsze jest tak że duży pies nie dadaje się do małego mieszkania, to zależy od charakteru nie od masy ciała! Są wielkie psy, spokojne, gdzie takiego zostawisz tam go znajdziesz, a są też małe i takie przyspieszone że się nie nadaja do bloku, wszędzie ich pełno. Miałam takiego małego to poszedł na wieś bo w mieście nie mógł wytrzymać. Grunt to dobrać dobrze charakter psa, a tyle będzie z tego radości!

Gość Siedem łez
Oj to daleko bo ja z okolic Legnicy :-( Szkoda bo psina jest cudowna.Ja go zabrac nie mogę bo właścicielka mieszkania do którego się przeprowadzam nie zgadza się na psa.Dobrze że chociaż kota pozwoliła mi zabrac.

Pomyśl jakie w schronisku mają małe klatki, u Ciebie duży pies będzie miał o niebo lepiej niż w klatce!

Gość loka loka
pies z rodowodem,sprawa jasna,bez rodowodu to psy często z wadami. zle hodowane bo tylko w celach rozrodczych.sprawdzona hodowla zarejestrowana z zwiazku kynologicznym to dobry pomysł ewentualnie pies ze schroniska

Marilenka duży pies wymaga więcej ruchu i miejsca :) a ja chce mieć szybkie spacery:) małego psa mogę nawet pod wózek do koszyka wsadzić jak się zmęczy :P mały pies mi nie przewróci wózka, nie będzie szarpał ( nie przewróci ) mi córki jak będzie go prowadzić, same plusy małego psa wiec obecnie duży odpada:)

Polecam spaniela :) bo mam :D Spaniel uwielbia dzieci i jak ja swojego wyprowadzam na spacer spuszczam ze smyczy ii on biega po lace (niedaleko mojego bloku taka laka jest) a jak pada to mozesz mi nie wierzyć ale w sekunde zalatwi swoje sprawy bo nie lubi byc mokry.Zima snieg uwielbia i to nie prawda ze spaniele czesto choruja na uszy.Moj pies w styczniu bedzie mial 4 lata i ani razu nie zachorowal,bo wszystko zalezy od pielegnacji Spaniel ma tylko jedna wade jak pokocha kogos z domu bardziej :D to jest bardzo zazdrosny u mnie najbardziej mnie lubi i jak moj facet sie przytula do mnie to tak na niego burczy noi koniecznie chce wtedy na kolanka :D

Nie nie on jest zazdrosny ale z umiarem nie warczy tylko tak burczy jakby chcial zwrócić na siebie uwage a jak udajesz ze go nie widzisz to na kolana wchodzi.Nie znam przypadku zeby spaniel np.ugryzl dziecko spaniele nie maja takich zapendow a znam sporo ludzi co maja te psy i dzieci.Moj pies np.jak dziecko za duzo go ciaga i on ma dosc to nie warczy tylko lize po buzi i uciaka za kanape.A powiem Ci ze naprawde czesto dzieciaki z nim sie bawia.Spaniel nie nawidzi byc karcowy wiec nie polecam bicia jak co niektorym sie wydaje ze jak kapciem przylozy to pies sie nauczy czegos,nie prawda.Moj pies siedzi w domu ok 8 godzin i nic nie rozrabia(nie liczac lat mlodosci) jego glownym zajeciem jest leżenie na biurku i patrzenie przez okno.

Cocer spaniel angielski (rudy) na focie w stopce go mam.Jak moge Ci cos doradzic to tylko to zebys nie brala psa juz odchowanego (powyżej roku) bo nie wiadomo jak taki pies bedzie zachowywal sie co do dzieci.Pies najlepiej jak od malego wychowywany jest przy domownikach.Jak wzielam psa (znalazlam go) mial ok 2 lat i powiem Ci masakra dzieci nie lubil nie pozwalal do siebie podejsc warczal a czesto i bylo tak ze chcial ugrysc.Po rozmowie z weterynarzem ktory doradzil mi zeby psa oddac bo nie toleruje dzieci (prawdopodobnie byl bity) oddalam go dla swojego ojca :D.

Mój spaniel jest jak prawdziwy facet bardzo lubi jak mu sie mówi ze jest piękny i taki naj :D zebys widziala jak wtedy sie przytula.Moja siostra ma spanielke (z tego samego miotu)i znowu jej suczka jest bardzo opiekuncza.Ona ma syna 1o lat i jak jej maz zginął w wypadku ten maly bardzo plakal za ojcem ona siedziala zawsze przy nim i do dzis tak ma ze wieczorem przed snem idzie do jego pokoju sprawdza czy on spi.Ja naprawde polecam spaniela Twoja sprawa jakiego kupisz psa ale spaniel to dobry wybór :)

ja pier,,,dole dlatego ja teraz chcę od szczeniaka i od razu wysłać albo sama uczyc aby był brzydko mówiąc posuszny i wytresowany:)

Życzę powodzenia w wyborze psa :) Mój pies jak byl szczeniakiem jezdził ze mna do pracy (miałam taka możliwość) bardzo to lubił,tyle rąk do głaskania :D ale pózniej zmieniłam prace i był problem on nie chciał sam zostać w domu.Mebli nie niszczył ale jak dorwał ścierkę albo papier toaletowy to lepiej nic nie gadać :D Ja uparta jestem wiec sporo pracy i wysiłku włożyłam w to żeby oduczyć go takich zachowań.Największym przewinieniem jakie zrobił było wbicie się w ścianę (na kancie) zębami i porwanie na 1/3 ściany tapety :D ale nic nie powiedziałam bo nie podobała mi się ta tapeta i zmieniłam. Najgorzej psa odchować do roku a póżniej to już sama przyjemność z posiadania pupila :)

kiwi1988ldz masz bardzo bledne podejscie na temat aktywnosci psa wzgledem wielkosci. Wszystko zalezy nie od tego ile pies ma cm tylko od tego w jakim celu zostal wyhodowany. Terriery sa cholernie temperamentne i wymagaja nie tylko wielu spacerow w ciagu dnia, bo samo chadzanie na smyczce nawet i przez godzine im nie wystarczy. Bez wzgledu na to czy to york czy airedale. Terriery wymagaja duzo uwagi, pracy i zajecia fizycznego i umyslowego w innym przypadku zaczna wyladowywac swoja energie gdzie indziej to moze byc nadpobudliwosc wykazywana poprzez niszczenie przedmiotow w domu a moze sie nawet rozwinac do nadpobudliwosci wykazywanej agresja wobec dzieci np. Pies moze byc duzy, o ile bedzie to rasa niewymagajaca czyli zadne terriery czy owczarki. Najpierw okresl dokladnie ile jestes w stanie poswiecic czasu swojemu psu i wtedy Ci moge obiektywnie doradzic czy powinnas brac jakiegokolwiek.

Nie rozumiem Cie autorko. Na poczatku piszesz, ze chcesz zaadoptowac psa ze schroniska, nastepnie piszesz, ze chcesz kupic psa...W schronisku sa tez male psy, kundelki, mieszance i rasowe . Jak mieszkasz w bloku, masz male dzieci to najlepiej wybrac malego psa. Zycze madrego wyboru. Pozdrawiam.

wpadłam na pomysł z domem tymczasowym dla piesków które np czekają na adopcję :) nie wiem czy to dobry pomysł ale poczytam o tym:) **Mycha nastawiłam się na małego pieska, mam 2ke dzieci auto niestety nie jest kombi wiec nie wiesz jak bym miała dużego psa zabrać?:) Myślę racjonalnie i duży pies odpada ::) jak mam zejść z drugiego piętra z wózkiem i duzym psem?:) nie mam windy agnesagnesagnes wiesz jeśli stanie na tym że bym chciała maltańczyka albo westa to wątpię aby je rozdawali w schronisku:D wiec się zastanów nim zaczniesz takie osądy wypisywać :)

Gość psia fryzjerka
west odpada, to pies bardzo aktywny, potrzebuje ruchu, torche kasy idzie na fryzjera- trymowanie maltanczyk- slodki i piekny jakwychodzi od fryzjera i sa dwie opcje- albo ma piekną fryzure z dlugim wlosem (codzienne czesanie, wyobraz sobie jak bedzie wygladal po spacerze po blocie...) druga opcja- fryzura krotka, praktyczna, latwa w utrzymaniu, niewymagajaca codziennego czesania ale juz nie tak ladna polecam np takiego http://www.doadopcji.pl/ogloszenie/128735/Oddam-szczeniaki-w-dobre-rece-/