Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka prawda staraczki/mamuśki

kobiety które planują ciążę bez uprzedniego ślubu to debilki

Polecane posty

Gość mam dzis imieniny
nie mozna generalizowac, ale jesli chlopu rzeczywiscie zalezy i chce i potrafi wziac odpowiedzialnosc, to co mu szkodzi ten slub wziac?? skoro to "tylko papierek" to czemu sie nie oswiadczy i nie pokaze ze chce sie ustatkowac i powaznie o tym wszystkim mysli?

O i koniec podszywania się. A jeśli już tak strasznie Cię interesuje jego narodowość,to żadna tajemnica-jest Kanadyjczykiem. Happy? No bo najlepiej jakby jajniki zaczynały pracę jak ksiądz da swoje błogosławieństwo młodej parze :D ale skoro tak nie jest to najwyraźniej nie ma musu brania ślubu.

Gość a ile ślub wzięło
i sie rozwiodło bo dzieci nie mogli mieć... lepiej jak się zajdzie w ciąże bez ślubu, po po slubie niech sie facet okaże frajerem to łatwo praw rodzicielskich jakby co nie jest go pozbawić ! Ja specjalnie zaszłam jako panna i specjalnie ślubu nie biorę mimo że on naciska ! Zobaczę jaki z niego tatuś będzie jak się sprawdzi przy dziecku wtedy sobie pozwolę na ubrudzenie papierów jak się nie sprawdzi to o wiele łatwiej jest się spakowac i sobie iść niż sprawy rozwodowe latami w sądach ciągnąć i prać swoje brudy przy obcych! Twierdzenie ze najpierw ślub potem ciąza niestety jest u bardzo ograniczonych umysłowo domeną

A mieszkacie w Kanadzie tez? To taki w sumie mily obraz rodziny gdy rodzice sa po slubie i rodzi sie maluch ale to w dzisiejszych czasach jest czesto z roznych wzgledow odwrotnie. Kazda para ma prawo sama decydowac. Fajny tekst o jajnikach i ksiedzu :-P

Mieszkaliśmy trochę ale ciężko mi się tam było odnaleźć. Jeden mówił do człowieka po angielsku-ale tak nie do końca, inny po francusku,ale też nie do końca bo oni mają swoje słowa,które oryginalnie w języku nie występują lub znaczą coś innego :( po trzech latach niby opanowałam języki i już wiedziałam o co chodzi w tym ich bełkocie,ale nie mogłam się tam odnaleźć. Wróciliśmy do Europy i mieszkamy w Czechach.

Gość od 14 lat na kartę rowerową
czyli bez ślubu, żyje nam się chyba lepiej niż w niejednym małżeństwie, dwoje dzieci mamy, obydwoje staramy się aby nasz związek był trwały, moi "teściowie" sprzyjają nam, moi rodzice nie wtrącają się.Mój "niby mąż" jest cudowny, ale jak by mu się kiedyś odmieniło cóż to zmienia? Nie ma sprawy rozwodowej i prania brudów... a zła aura tego związku i tak jest taka sama jak po ślubnych przyrzeczeniach, często w obliczu Boga.

mam to w dupie generalnie O w Czechach? :-) Pewnie ciezko jest sie przyzwyczaic tak daleko od domu rodzicnnego... Posylam w takim razie zyczenia swiateczne do Czech :-)

Gość Ja jestem w ciąży
ślubu nie planujemy. Do kościoła nie chodze to dlaczego mam stawać przed ołtarzem? Cywilnego też nie potrzebuje. Kochamy się, żyjemy razem, dziecko w drodze.

Gość Ja jestem w ciąży
Ślubu nie planujemy ponieważ mój facet jest żonaty, a ja mam być tylko jego kochanką, no cóż, taki lajf... :(

do: Ja jestem w ciąży tylko się nie przyznawaj (jeśli zamierzasz w ogóle), że będziesz chrzcić dziecko bo się zaraz rzucą na Ciebie, że skoro nie chodzisz do kościoła i ślubu kościelnego nie chcesz brać to po co chcesz dziecko chrzcić... oczywiście nie mówię, że wszystkie, ale znajdzie się niejedna taka ;) 1 ps. gratulacje ;)

A co Ciebie autorko to interesuje? Nie masz swojego życia? Zajmij się sobą, a nie interesuje Cię życie innych ludzi, kiedyś to Cię zgubi. Masz swoje poglądy to się ich trzymaj, i nie interesuj się poglądami innych ludzi. Potrzebujesz, ślubu i papierka to dobrze. Ludzie nie biorą ślubu, z różnych względów. I nie znaczy to, że są gorszą rodziną.

Raczej nie tęsknię. Z Polski wyjechałam mając 6lat. Z racji pracy taty wychowywałam się w kilku krajach. Także w sumie umiem mówić po polsku dzięki mamie bo o to bardzo dbała. W zasadzie to nigdzie się nie czuję jakby to był mój kraj. Wszędzie byłam obca. A dziękuję i Tobie również życzę frohe weinachsten czy jakoś tak :) A Ty w której części Niemiec mieszkasz?

Ja myslalam ze masz rodzinke w Pl. To fajnie, troche pozwiedzalas. Ja mieszkam miedzy Kolonia a Frankfurtem.

Gość powiem wam tak
jeśli ktoś chce mieć bękarta - bo tak to się nazywa, to zrobi dzieciaka bez ślubu, aż inni będą go wytykać palcami, ze pochpdzi z patologii. No sorry ale dziecko bez ślubu to bękart.

do: powiem wam tak dobrze, że na świecie mało jest już takich prostaczek jak Ty :) strasznie jesteś niekulturalna. mnie tam nikt palcami nie wytyka jakoś więc absolutnie nie wiem o czym mówisz. Wręcz przeciwnie jak słyszą, że ślubu nie mamy to stwierdzają i dobrze bo po co to komu do szczęścia potrzebne. To już nie te czasy kobieto, że tam gdzie są dzieci musi być i ślub.

dodam,że jedyna osoba, która kręci nosem i namawia nas do ślubu to moja 75 letnia babcia :D

Ah, ja jestem bekartem I nosze kolejnego bekarta w brzuchu. ;-) chyba sie rzuce z tego wszystkiego pod pociag. W istocie tekst o jajnikach I ksiedzu byl slodki :-)

A moja babcia z kolei jak poznalam mojego I oznajmilam ten fakt rodzinie, to wyskoczyla z tekstem: no dobrze, ale jestes taka ladna I madra, to nie musisz brac slubu. Na co ci to dziecko :)

Nie czytałam całego topiku, ale jedno jest pewne... autorka to ma nieźle pod deklem :D Toż to nie średniowiecze!!! Ślub to w tej chwili tradycja, dla innych umowa, a dla jeszcze innych pobłogosławienie przez Boga związku. Niektórym tradycja zwisa, umowa jest niepotrzebna a w Boga nie wierzą- to na co takim osobom ślub? :D Dla mnie gorsza jest hipokryzja ateistów biorących ślub kościelny - to jest dopiero prawdziwy problem! Albo ludzie, którzy ślub np. cywilny biora TYLKO ze względu na dziecko a nie żeby cos to dla nich znaczyło. A to, ze ktoś nie wstydzi się swoich poglądów i życia jakiego sobie wybrał to chwała mu za to i ja z całego serca szczęścia zyczę takim parom :) Podstawą RODZINY jest wzajemna miłość, szacunek i wspólne życie a nie papier!

Gość do mama 6latki
piszesz tak bo już masz kolejnego bękarta z nieformalnego związku.

To chyba tylko w zaściankowych wioskach jest takie średniowieczne podejście. Biest to w sumie mieszkałam kiedyś w szeroko pojętej okolicy bo w Essen. A frohe to chyba było na Ostern? Oj kaleczę język, pardon! I nie rozumiałam po co oni te jajka chowają w trawie,a potem mówią żeby szukać... he he :D Oj starość nie radość :p za to pamiętam o tanenbaum, ooo tanenbaum! Oj latka lecą. Fajnie było coś zobaczyć,poznać różne kultury. Ale dopiero mając te naście lat coś z rozumiałam i chciałam poznawać inne kultury. Wcześniej to było tak tylko skoncentrowanie się na zabawie. A rodzice zostali w Baku,bo tata tam nadal pracuje.

:D pisze to jako katoliczka żyjaca w związku małżeńskim od 6 lat :D Po prostu ja się nie wpierdzielam w cudze życie z butami, a ludzi ocenia po tym jacy są a nie po tym co mają w papierach :)

nieeeee no połowa świata to bękarty.jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee i co teraz???????????????? Autorko!!!! Zbawienie nas ominie????? A może Twojeż "prawomocnie" poczęte dziecię będzie się znęcało psychicznie nad innymi>>>>??? Po mamuni, po mamuni widocznie charakterek......:):)nie martw się te drugie zrobią z nim w przedszkolu porządek....:):):):)

Gratka: Kobiety w tej linii rodziny sa genetycznie postepowe. Jej mama czyli moja prababcia zostalo jako 25 latka najpierw soltysem wsi, potem wojtem gminy, co na poczatku 20w. Bylo raczej rzadkie wsrod kobiet. Mama 6latki Bardzo ladnie I madrze napisalas

Gość a ja mam 3 bękartów
i jakoś nie mam z tego tytułu depresji. Obydwoje stanu wolnego, bez wcześniejszych zobowiązań, co nas trzyma aby nie pobrać się?. Obie rodziny nas akceptują, są nam przyjazne, ba, z teściami po sąsiedzku mieszkam. Chyba obopólna niechęć do rodzinnych spędów weselnych nas łączy. Najstarszy syn ma 11 lat, najmłodsza córka 6 lat, nieźle nam się wiedzie, finansowo i na co dzień, Po co ślub nam potrzebny? Po to, żebym mogła głosić wszem, że to jest moja własność, łapy won od mojej własności... Jak będzie chciał i tak odejdzie... ja również mogę odejść... Czy w obecnych czasach ślubowanie, szczególnie tym przed Bogiem chroni związek małżeński? Nie sadzę...