Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wzorowa Wnuczka

Czy jeśli nagle wpłacę dużą sumę pieniędzy na swoje konto to będzie wszystko ok?

Polecane posty

Gość Wzorowa Wnuczka

Chodzi o to, że na swoim koncie mam jakieś grosze, może ze 100zł, a teraz chcę wpłacić 30 000 zł. To prezent od dziadków, i teraz mam pytanie. Czy nie będę musiała się nikomu tłumaczyć z takiej sumy pieniędzy? Skąd to mam, itp.?

Gość byłbys bogata przy mnie
Jak bank doniesie do US a ma obowiązek to robić w przypadku wpływu dużych sum to będziesz musiała sie tłumaczyć

Gość q98eyadhjscnac
Duzych sum! 30tys Ci nie sprawdzą, powyżej 100tyś juz się interesują,Pozdrawiam

Gość Wzorowa Wnuczka
Przecież to prezent od dziadków :O

Gość HuszuAszur
no za darowiznę jest podatek twoi dziadkowie pójdą do kicia

Lepiej spiszcie umowę darowizny. W przypadku najbliższej rodziny raz w roku można zrobić darowiznę i nie płacić za to podatku.

Gość Wzorowa Wnuczka
Czyli jak to w końcu jest? Aha, i właśnie od jakiej kwoty zaczynają się tzw. "duże sumy"? Jednak 100 000 zł?

Gość EleGannt
dla własnego dobra polecam, otwórz rachunki w czterech bankach i tę kwotę podziel na cztery

Gość Wzorowa Wnuczka
A jeśli będę wpłacać co miesiąc po 5 tyś.?

Gość pomysłowa Gośka
idź zgłoś darowiznę w US , nic nie zapłacisz bo dostałaś od dziadków-jest jedno ale - dziadkowie powinni wpłacić ci tę kasę na twoje konto i na przelewie wpisać darowizna.

Gość komornik zawsze sobie poradzi
dla spokojnego snu idz do US z dziadkami i zglos darowizne nie zaplacisz podatku i glowa spokojna

Gość Wzorowa Wnuczka
I kurwa nie chcę płacić od tego podatku, niech spierdalają :O

Jakaś tam kwota darowizny od najbliższych osób jest chyba zwolniona od podatku, ale to by trzeba było w przepisach sprawdzić.

Gość q98eyadhjscnac
Chociaż mogę się mylic bo pewnie co bank to obyczaj, ale napewno tak jest w Deutshe Banku.

Gość Utrzymanka...
Witam, a jeśli ja też chcę wpłacić dużą sumę pieniędzy, ale jest ona "zarobiona" u mojego sponsora, to co ja mam powiedzieć w banku?????

Gość q98eyadhjscnac
Wnuczka- wiem że Deutshe bank poważnie się interesuje jeśli ktoś wpłaca na konto duże sumy, często i ma tych pieniędzy w granicy 100tyś na kącie. Ale napewno kazdy bank ma inną politykę, Pozdrawiam.

Gość EleGannt
NIE, otwórz rachunki w czterech różnych bankach i będzie dobrze

Gość Wzorowa Wnuczka
Czyli jak założę sobie jeszcze 3 dodatkowe konta w różnych bankach, to mogę być spokojna?

Gość Wzorowa Wnuczka
q98eyadhjscnac - Ja akurat jestem w BZ WBK, ale nie wiem jakie oni tam mają obyczaje...

Gość byłbys bogata przy mnie
Jak zarobiłaś u sponsora to tez musisz się tłumaczyć przed US tzn musisz mu przedstawić dowody ;)

Gość q98eyadhjscnac
no ja też nie wiem, ale myśle że z 30tyś Cie nie będą rozlicząc... taka kwota jest do odłożenia z pensji.

Gość wpacaj ratami po 5000 zł
sprzwdz na stronie US poczytaj w ustawie Bank ma obowiazek powiadomic US jezeli wpłata jednorazowa pzrekracza okreslona kwote nie wiem dokładnie ale cos ponad 45 000 wiec chyba sie nie pzryczepia ale dla pewnosci sprawdz albo wpałacaj w ratach

Gość Wzorowa Wnuczka
A może założyć lokatę i wpłacić tam te pieniądze? Ja naprawdę się na tym nie znam...

Gość Utrzymanka...
@ byłbys bogata przy mnie Ale jakie dowody??? Zużyte kondomy??? Nie no bez przesady... Co ja mam zrobić?

Gość znalazłam proszeeee
Instytucja obowiązana przyjmująca dyspozycję lub zlecenie klienta do przepro- wadzenia transakcji, której równowartość przekracza 15 000 euro, ma obowią- zek zarejestrować taką transakcję, również gdy jest ona przeprowadzana w dro- dze więcej niż jednej operacji, których okoliczności wskazują, że są one ze sobą powiązane.

Gość nie przekracza
Nie pytaj o takie rzeczy na forum gdzie znajdują sie prawie same dzieci i piszą te głupoty. Dlaczego w ogóle ktoś ma przeglądać Twoje konto osobiste, czy istnieje jakieś uzasadnienie? Chyba nie. Kwota 30 000 nie przekracza 15 000 euro a taka kwotę należy zgłosić do GIIF-u jeśli się taki przelew robiło oczywiście. MOżesz spokojnie wpłacić jednorazowo taka kwote. Bardziej podejrzanym jest jeśli ktoś wielokrotnie przynosi spora sumę pieniędzy i ja wpłaca.

Gość a jjaaaaaa
Możesz spokojnie wpłacić te 30 tys , takich sum nikt nie sprawdza. Przestańcie straszyć dziewczynę . To są twoje i Twojej rodziny życiowe oszczędności i gdzie tu podatek .

Gość raczej nie będzie
Wpłacaj małymi kwotami co miesiąc po 2, 3 tysiące i nic Ci nie zrobią. Jak jednorazowo tyle wpłacisz, to mogą się przyczepić. Jeśli pracujesz, możesz powiedzieć, że sobie odkładałaś, no ale... lepiej ich nie drażnić.