Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama20

Żłobek

Polecane posty

Gość mama20

Witam. Mamy 13 miesięcznego synka i zastanawiamy się czy dać go do żłobka. Co sądzicie o żłobkach, bo wiadomo różne rzeczy się słyszy w telewizji na ten temat. Nie wiemy za bardzo czy to będzie dobre dla niego. Jest jedynakiem ale jak jesteśmy gdzieś gdzie są dzieci to szybko klimatyzuje się i bawi się z nimi. W domu trochę mu się nudzi bo wiadomo nie mam czasu żeby się z nim bawić a sam za bardzo nie chce. Sama nie wiem co robić. Doradźcie.

Gość wopopwk
Nie dawaj dzieciaka do żłobka. Jeśli masz męża to niech on zarobi na rodzine,a ty bądz z dzieckiem,

Gość mama20
A dlaczego takie negatywne nastawienie?

Ale Ty chcesz iść do pracy i oddać dziecko do żłobka czy chcesz je oddać bo nudzi się w domu? Ja osobiście jestem przeciwniczką żłobków i najpierw szukałabym innego rozwiązania

Gość mama20
Chciałabym pójść do pracy. Oczywiście, ze nie dałabym dziecka do żłobka bo "nudzi mi się w domu".

Przede wszystkim nie określiłaś czy chodzi o powrót do pracy, jeśli nie - to daruj sobie!!! Naprawdę roczne dziecko nie potrzebuje kontaktów z rówieśnikami, jeśli już to znajdź sobie klub w swoim mieście z zajęciami i chodź z nim 2 razy w tygodniu na 1- 2 godzinki, w zupełności wystarczy!!! Nudzi sie? A myślisz, że w żłobku będZie z nim pani sam na sam i bedzie non stop go rozbawiała, opowiadała, czytałą itd? Takie coś ró Ty, a pani ma jeszcze Stasia, Hanię, Amelkę, Zosię, Franka, Jasia i tłum dzieciaczków do ogarnięcia. To nie jest miejsce, gdzie mozna zorganziować jakieś fajne zajęcia bo dzieci są po prostu za małe. poczekaj rok, a najlepiej z półtora i poślij dziecko do przedszkola.

mama20 -> Ja i tak zostałabym jeszcze w domu, zresztą właśnie tak zrobiłam a też wstępnie miałąm wracać do pracy jak mały miał rok. Byliśmy w klubie maluszka, to są wlasnie przechowalnie taka prawda owszem panie są super, dają z siebie dużo, ale dzieci mają sporo, one mają spore wymagania bo są male.

Gość a już wieem
co innego lubić dzieci a co innego spędzać w żłobku cały dzień. Moja córka też chciała isc do przedszkola, 3 lata, nie mogła się doczekać. poszła zadowolona w wróciła z płaczem, już po jednym dniu przestała libic przedszkole. a żłobkek to już zło konieczne.

Gość HELENKOWA MAMA
MOJA CÓRKA CHODZIŁA DO ŻŁOBKA I BYŁAM BARDZO ZADOWOLONA , JA MOGŁAM W TYM CZASIE WRÓCIĆ DO PRACY

To ja napiszę coś innego niz panie powyżej. Jeżeli jesteś zdecydowana na powrót do pracy i chcesz żeby dziecko chodziło do żłobka to znajdź dobrą placówkę. Nie kieruj się podziałem państwowy/prywatny, bo są dobre i takie i takie, tylko trzeba dobrze poszukać. Może da radę znaleźć gdzieś żłobek z monitoringiem?

Arszenika ma rację, jesli zdecydujesz o powrocie no to twoja decyzja., Ale monitoring - ok, tam gdzie bylam tez byl. I owszem, rodzice spokojni, bo dziecko bezpieczne, zawsze mogą popatrzeć. Ale te babki sobie nie robią jakiś szczegolnej hecy ze jest kamera, no opiekuja sie i tyle. monitoring to jest po prostu pewnosc ze dzieck ojest ezpieczne, a nie ze żłobek to super wybór bo tak nie jest..

Gość mama20
No własnie w pobliżu nie ma żłobka z monitoringiem:( To nie jest powrót do pracy musialabym najpierw szukać a przed tym chcialam sama chodzić z nim i zostawiac na trochę aby sprawdzić czy w ogóle będzie chciał tam chodzić. Szukam tez takiej pracy w domu to wtedy nie musiałabym dawać malego do żłobka ale nic nie mogę znaleźć :(

Moje dziecko poszło do żłobka kiedy miało 1,5 roku i nie widzę żeby miało z tego powodu jakąś krzywdę. Akurat nasz złobek jest prywatny, ale gdyby nie było takiej możliwości dziecko tak samo chodziłoby do państwowego.

Gość wopopwk
to po co rodzicie te dzieci jak od razu chcecie je dawać do żłobków ? Może lepiej było nie rodzić?

Gość ndjska
A ty po co rodzisz,aby miec zabawke,moj synek idzie do zlobka od wrzesnia bedzie mial 10 miesiecy,niech sie uczy samodzielnosci od malego

Gość 0--09
a o jakim żlobku myślisz? państwowym czy prywatnym. Myślisz że masz szanse na miejsce w ogóle?

Jezu oczywiście, że żłobek to nie jest super hiper mega odlotowe rozwiazanie i w ogóle zastąpi matkę, ale nie róbmy z niego jakiegoś siedliska zła. Jak dla mnie lepsze rozwiazanie niż niania (chociaż każdy moze myślec inaczej). Autorko jak szukasz pracy to weź pod uwagę to, ze dziecko prawie na 100% bedzie chorować (przynajmniej na początku). Wiec żebyś była na to gotowa czasowo i psychicznie.

"aby miec zabawkę" - naprawdę niemądre to twoje określenie....A samodzielności ma czas się uczyć, 10msc ma się uczyć czego?? zawiązywania butow? Czy czekania na karmienie w kolejce bo inne sa wczesniej karmione?

Gość 0--09
nie jestem przeciwlotnikiem żłobków ale uważam że jest to rozwiązanie dla mam które muszą pracować, dziecko bedzie miało opiekę ale wiele do jego życia ta instytucja nie wniesie. ty autorko z tego co piszesz nie masz pracy ani jakiś perspektyw na nią wiec nie wiem dlaczego chcesz oddać dziecko do żłobka.

Gość mama20
Nie mieszkam w duzej miejscowości dlatego nie ma zbyt duzego wyboru w żlobkach. Jest to żlobek prywatny i male grupy dzieci. Zastanawiamy się z mężem czy uda nam się pogodzić pracę ze żłobkiem, poniewaz musielibyśmy dowozić dziecko i wiadomo trzeba by bylo tak pomyślec żeby mały nie był tam cały dzień. nie wiem jaka prace znajdę w jakich godzinach będe musiala pracować. Jak widac sa różne opinie na ten temat a ja sama nie wiem co o tym myślec.