Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość321

Kryzys wiary. Przechodził ktoś? Jak sobie poradzić?

Polecane posty

Problemem nie jest ot ,ze oczekujesz " wyjaśnień " ale to ,ze je znasz ale nie godzisz sie z nimi . Może więc warto się zastanowić nad osobistą odpowiedzialnością za życie swoje i swojej rodziny ?

Gość Bóg daje wolną wolę
Bóg to wszystko co jest, Życie - a sex to jeden z darów, którym ludzie powinni się cieszyć. W różnych kulturach różnie jest traktowany, ale najgorsze podejście to mają ci, którzy uwierzyli w brednie religii z Bliskiego Wschodu, czyli wyznawcy chrześcijaństwa, islamu i judaizmu, chociaż patrząc teraz na Indie, dodałbym hinduizm. Chcesz być szczęśliwa i żyć zgodnie z wolą Bożą? To uciekaj od wszelkich instytucjonalnych organizacji, które uzurpują sobie monopol na prawdy boże.

Gość Bóg albo kościół katolicki
wybór należy do Ciebie!

Gość gość321
allium o co ci chodzi z tą odpowiedzialnością za życie rodziny??? Jestem odpowiedzialną matką, opiekuję się swoim dzieckiem,wychowuję tak dobrze jak tylko potrafię.Po porodzie nie wróciłam do pracy, bo nie mam z kim dziecka zostawić, na przedszkole jeszcze za młoda a żłobków u nas nie ma. Więc jesteśmy razem w domu, dla niej zrezygnowałam z imprez i wielu rozrywek. Poza tym zajmuję się domem, ogrodem i wszelkimi obowiązkami jakie to pani domu ogarnąć musi. Co jest nie tak z moją odpowiedzialnością?

nikt bardziej ode mnie na tym forum nie popiera takiego modelu rodzicielstwa i rodziny jak ten który opisałaś . Ale .. Odpowiedzilnośc to nie tylko robienie tego co należy to również dokonywanie wyborów , w sytuacjach kiedy sie boimy . A ty się boisz , boisz się odejść z KK mimo ,ze kwestionujesz jego naukę i oczekujesz poparcia dla swoich tez jakoby KK był sprzeczny w swoich naukach , nielogiczny , niespójny . Tobie nie zależy na dojściu dlaczego tak uważa a tylko na potwierdzeniu ,ze śa inni , którzy myślą tak jak ty . No i są tacy . Ale co z tego ? Moim zdaniem wybór jest taki - albo sie zgadzasz z nauką KK albo nie . I albo coś z tym robisz . Albo nadal trwasz w zawieszaniu i niepokoju .

Ja odpowiem, bo przechodziłem kryzys wiary. Problem antykoncepcji nie jest problemem etycznym czy moralnym. Masz bardzo dobrą intuicję w tym względzie, skoro nikogo tym nie krzywdzisz, jak może to być coś złego/niemoralnego/nieetycznego? To co możesz usłyszeć od przeciwników antykoncepcji to takie historyjki jak w tym temacie o tym jak ktoś się wspaniale czuł podczas seksu i miał wrażenie że go psuje zakładając gumkę. Antykoncepcja może stać się problemem moralnym gdy udajesz że wiesz (wierzysz) co myśli na ten temat Stwórca Wszechświata. A więc... wydaje Ci się że wiesz co myśli na ten temat Stwórca Wszechświata? Bo jeśli tak to bym go słuchał na Twoim miejscu ;-)

Gość setttw
W każdej religii chodzi mniej więcej o to samo... Jak nie ma mocnej wiary to nie ma sensu trwać w danym wyznaniu, Zastanawiają mnie zawsze udokumentowane fakty uzdrowień nie tylko w KK, jak Medjugorie, Lourdes i takie miejsca. Przecież są ludzie którzy mają i dzisiaj stygmaty, więc nie są tą jakieś bzdury wyssane z palca. Tutaj jeden przykład.. http://www.gloria.tv/?media=54723

dla mnie oczywistym faktem jest to że jesli należę do jakiegoś Kościoła to przyjmuje jego doktryny z całym inwentarzem:classic_cool: i tu nie ma miejsca na naginanie prawa kanonicznego :) bo jakiemuś wierzącemu sie coś tam nie podoba:) Mamy wolną wole mozemy dokonywać własciwych sobie wyborów ;) nikt nas nie przymusza do bycia katolikiem czy muzułmaninem ;)

Gość gość321
allium nie do końca się z tobą zgodzę. Nie zgadzam się z niektórymi naukami KK, bo nie wiem czemu mają one służyć. KK wymaga przyjęcia tych nauk bez zastrzeżeń i dyskusji nie tłumacząc pewnych kwestii. Nie wiem czy masz dzieci, ale ja swojemu dziecku tłumaczę jasno i wyraźnie dlaczego zabraniam robić to czy tamto. Zapytałam cię kilka postów wyżej, dlaczego antykoncepcja nie a NPR tak, skoro akt seksualny małżeństwa ma wg KK na celu spłodzenia nowego człowieka. I nie doczekałam się odpowiedzi. Dlaczego? Potwierdzę - nie do końca zgadzam się ze wszystkimi naukami KK. Wiem,że ludzi myślących jak ja jest całe mnóstwo, więc nie potrzebuję potwierdzenia.Nie chcę odchodzić z KK i chyba nie będę musiała sama o tym decydować, bo za takie poglądy jak moje i dociekanie KK sam mnie wyrzuci ze swojego kręgu. Poniekąd już się to dzieje,bo nie mogę przystępować do komunii. A nawet jeśli sama zrezygnuję z przewodnictwa KK w swoim życiu, to nie przestanę przez to być osobą odpowiedzialną. Kto powiedział,że to właśnie katolicy mają we wszystkim rację?

Gość gość321
do kogoś powyżej - nie kwestionuję istnienia Boga, ani cudów jakie się dzięki niemu wydarzyły.

nie do końca się z tobą zgodzę. Nie zgadzam się z niektórymi naukami KK, bo nie wiem czemu mają one służyć --------------- jest na ot prosta rada - to się dowiedz . Nie znam wykładni KK tych nauk , nigdy mnie one nie interesowały ale zawsze zdumiewa mnie ,ze ktoś uznaje coś za niesłuszne czy nawet szkodliwe nie zaznajomiwszy sie z tym od źródła . Nie zgadzasz sie z naukami bo .... bo nic o nich nie wiesz ? nie wiesz czemu służą ani z czego wypływają ? nie wiesz jakie uzasadnienie mają ? Ale je odrzucasz .

Zapytałam cię kilka postów wyżej, dlaczego antykoncepcja nie a NPR tak, skoro akt seksualny małżeństwa ma wg KK na celu spłodzenia nowego człowieka. I nie doczekałam się odpowiedzi. Dlaczego? xxx \ chyba kiedys w tej kwestii słyszałam wypowiedz JP II że człowiek zbyt mocno pragnie zastepowac Boga na ziemi ;) naturalne metody rozwiajają samokontrole i szacunek do siebie nawzajem :)

Gość gość321
ateisto z powołania ja nie wiem czego chce sam Stwórca, ja wiem co twierdzi KK :) Być może Bóg chce dla mnie źle,żebym przez to mogła stać się lepszym człowiekiem, czyli że od początku chciał dobrze ;)

Gość gość
npr to jest swiadome planowanie rodziny dlaczego bóg nie stworzył kobiety ze w każdej chwili jest płodny

Gość gość
antykoncepcja to sama chemia i szkodzi

a nie wiem czego chce sam Stwórca, ----------------------na to też jest prosta rada - zacznij czytać Biblię - dowiesz sie czego chce Bóg od ciebie i nie tylko od ciebie :)

Gość gość321
v34 nadal brak odpowiedzi akt seks. ma na celu spłodzenie nowego życia,każde inne współżycie jest grzechem, i nie ważne czy NPR faktycznie wzmaga wzajemny szacunek czy nie, ale zastosowanie go ma na celu unikanie współżycia w dni płodne kobiety, celem uniknięcia ciąży.

KK nic nie mówi o tym że seks uprawiamy tylko w celu reprodukcji chyba ze to znasz z jakiejs strasznie starej wersji :D:D seks równiez ma na celu aby zaciesniac wiezi i nie słyszałam by KK to negował:classic_cool:

Gość gość
sluchajcie tych pedalow w czarnych sukienkach.rozmnazajcie sie bo im tylko o to chodzi.im wiecej durnych owieczek,tym wiekszy ciemnogrod,kk dluzej pozyje.

Gość gość321
v34 to są słowa Jana Pawła II. Leci to mniej więcej tak. "Akt seksualny nie ma być źródłem przyjemności dla małżonków, a ma na celu poczęcie nowego życia" .

Gość setttw
Autorko przeczytaj w wolnej chwili Stary i Nowy testament, nie ma tam dokładnego opisu odnośnie seksu ;). Kieruj się własnym rozumem, jesteśmy tu anonimowi, więc powiem Ci, że znam osobiście pary, które uprawiają stosunek przerywany(widocznie jak partner doświadczony to nie ma wpadki);).......Nie wiem co o tym sądzić, ale nie sama dojdź czego chcesz. Albo odpuść sobie KK...Pa:D

i chcesz mi wcisnąć że JPII nakazał sie kochac tylko np dwa razy w zyciu bo wuiecej dzieci nie planujemy?:D:D no chyba coś zle interpretujesz:classic_cool:

Gość gość321
znalazłam ten fragment o którym myślałam: "Celem związku kobiety i mężczyzny nie jest jednak wzajemne zaspokajanie potrzeby szczęścia i miłości, lecz posiadanie potomstwa"

"Celem związku kobiety i mężczyzny nie jest jednak wzajemne zaspokajanie potrzeby szczęścia i miłości, lecz posiadanie potomstwa" xxx i to jest wyrwane z kontekstu zapytania o antykoncepcje chemiczną lub prezrerwatywy:) a nie jako opinia KK o seksie i jego przeznaczeniu:)

Gość gość321
Dobra, ja idę zająć się moim dzieckiem :) Wy tu dalej piszcie,poczytam sobie w wolnej chwili. Chociaż i tak wiem co się będzie działo. Jedni będą za, inni przeciw ;)

Wojtyła w Miłości i odpowiedzialności podejmuje próby wyjaśnienia moralnej niegodziwości sztucznej antykoncepcji. Miłość małżeńska może ukształtować się „prawidłowo tylko o tyle, o ile kształtuje się w ścisłej harmonii z właściwą celowością popędu. Wyraźny konflikt z tą celowością będzie równocześnie zakłóceniem i podważeniem miłości osób” (Miłość i odpowiedzialność, s. 52). Obiektywnej celowości popędu seksualnego nie można oczywiście rozumieć tak, że każdy akt seksualny ma stwarzać możliwość poczęcia, bo jak wiadomo, tak po prostu nie jest i Kościół skwapliwie wykorzystuje tę okoliczność. Trzeba więc pokusić się o rozumienie odnoszące się do współżycia małżeńskiego jako całości. Musi ono mieć na celu (nie w konkretnym akcie seksualnym, ale niejako w ogóle) spłodzenie potomstwa. Małżonkowie muszą akceptować możliwość, że będą kiedyś rodzicami, i fakt, że prawo natury nakazuje im podjęcie się rodzicielstwa. Potencjalne bycie ojcem i matką mogą jednak równie dobrze akceptować małżonkowie stosujący NPR, jak i ci, którzy wybrali w swoim sumieniu na przykład hormonalną antykoncepcję. Jedni i drudzy decydują się na współżycie, zakładając, że ma ono być niepłodne i działając w taki sposób, aby z dużym prawdopodobieństwem takie było. Takie działanie nie wyklucza jednak, że jedni i drudzy mogą chcieć być rodzicami, ale nie w danym momencie, lecz kiedyś w przyszłości. Przywołując jedynie obiektywną celowość popędu, wbrew intencjom Wojtyły, nie da się wykazać niemoralności sztucznej antykoncepcji.

to cytat:) ja uwazam ze skoro ktoś wierzy i chce byc członkiem danego Koscioła powinien podporzadkowac się Jego doktrynom a nie liczyc ze to Kosciół podporzadkuje sie jemu:)

obawiam sie ,zę tak jak autorka wielu ludzi liczy ,ze KK zmodyfikuje swoje nauki o tyle żeby oni mogli żyć w przeświadczeniu ,ze żyja zgodnie z nauką Chrystusa :) no ,mała szansa :)