Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Termin lipiec 2014 sa tu jakies nowe mamusie

Polecane posty

Cheeky nie lepiej Ci isc rzeczywiscie juz na zwolnienie? Jak tak bardzo boli Cie po pracy brzuch, to cos sie jednak musi dziac.

Mewaak jak skonczy sie Tobie wychowawczy to pierwszego dnia pracy zanosisz L4,ja tez tak bede robic,tylko ze nie bede czekac do konca wychowawczego,a przerwe wczesniej urlop.

Gość salvaje
Lili, nie wychowawczy tylko macierzyński :) Morlka- każdy Cie może zatrudnić, czy sąsiad, czy mąż, brat, tata, czy tez obcy, byle mieć popłacone pierwsze składki (zdrowotne i emetytalne), a jak już pójdziesz na L4 to przechodzisz na ZUS i oni daja Ci wypłatę prze cały okres zwolnienia i macierzyński.

Gość madzia wroclaw
To żeście mnie nastraszyly teraz kobitki !!! Otoz kiedy sie dowiedzialam, ze jestem w ciazy szybko zalatwialam umowe. Zostala zawarta 1 listopada. Do czego zmierzam. Do tego iz w styczniu prawdopodobnie bede juz szla na zwolnienie i wlasnie z narzeczonym zastanawiamy sie czy nie za szybko, aby ZUS niczego nie podejrzewal.... Kurcze dziewczyny co mam w takim razie roobic ?? Pracodawca znalazl juz na styczen pracownika. Oczywiscie u niego non stop pracuje, ale wczesniej na czarno z powodow praywatnych. Teraz dal mi umowe, no ale od stycznia wchodzi za mnie ktos inny dlatego zus dostanie zgloszenie w styczniu ze ide na zwolnienie. I co teraz ?

Hej :) Chyba moge dolaczyc, podczytywalam Was juz dawno, ale czekalam na seruszko i dzis zobaczylam :) termin na 19.07 Tylko mam problemy z pecherzem i nerkami i skierowanie do szpitala jak bedzie bolalo :( Co do umowy to do 12 tygodnia jak ktos ma umowe na nieokreslony moga zwolnic bez konsekwencji, po 12 tygodniu umowa sie przedluza automatycznie do dnia porodu

Lili..................................3.07.................. 29l at . ..................podlaskie katherina90....................4.07....................24 lata ...................lubelskie Sandra1412...................5.07 (28.06)..............?..................świętokrzyskie dzikidzik....................... 6.07........................27lat .......................mazowieckie mala929....................... 7.07........................21lat .......................śląskie Lelevel........................... 8.07..................... .?....................podkarpackie Moarelka1205.................8.07.......................? ............kujawsko pomorskie Lucy234.........................12,07.................... ..29 lat....................podkarp. gość_S..........................13.07.................. .. ..?... ........................śląskie Karolina24......................15.07...................2 4la t a.............,...dolnoślaskie Karolina8787..................16,07....................26 lat.. ......................łódzkie jamama2........................17.07...................?. . . ...................małopolskie lipiec2014.......................19,07....................31 lat...................śląskie Marta821.........................20.07.,,,,,,,,,...,,,... .31 lat. .........,,,,,,,...pomorskie Ania mama Amelki..........21.07.........,,.,,.....30 lat.................. dolnośląskie Cheeky brown................24.07....................26 lat............ .......małopolskie Znadzieją296..................25-26.07...............20 lat. .................małopolskie Makinka...........................26.07................. ? , ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,mazowieckie Slodka nadzieja................20.07..................33lat........ ..............Italia

Madzia bez problemu mozesz isc na zwolnienie od stycznia ZUS do kobiet w ciazy sie nie przyczepia, nawet jak "kombinuja" wkoncu Ci sie nalezy. Placimy cale zycie skladki to raz mozemy je wykorzystac :) Nie stresuj sie tylko idz spokojnie od stycznia na L4 tak naprawde wystarczy miec 1 miesiac pelny przepracowany i zaplacone skladki i juz mozesz isc na L4. Wiec nie stresuj sie popracuj do stycznia i na zwolnienie smialo idz :)

karolina a skad wiesz,ze ZUS sie nie czepia ? Oczywiscie,ze sie czepia i nawet tym bardziej kobiet w ciazy, bo wlasnie wiedza ze kombinuja ! mialam dwie kolezanki, ktore mialy kontrole z ZUS i musialy sie tlumaczyc...........

No ok mialy kontrole i co im udowodnili? A jesli jest sytuacja, ze kobieta zatrudnia sie w firmie dostaje umowe na 3 iesiace probne pracuje, przedluzaja jej umowe i idzie na zwlnienie bo wlasnie dowiedziala sie ze jest w ciazy? Tez kombinacja? No nie. Ja znam sporo osob, ktore tak zrobily i zadnej kontroli nie mialy. Pozatym poczytaj sobie troche o skladkach i przejsciu na zwolnienie oraz troche przepisow w kodeksie. Nawet jak ZUS przyjdzie to co zmusi cie do pracy w ciazy? Nie zmusi bo nie moze, a zasilek wyplacic musi. A na pytanie skad o tym wiem, wiem poprostu sie dowiadywalam w ZUS.

musisz udowadnic, ze jestes na L4 bo tego potrzebujesz, a nie dlatego,ze chcesz A do pracy oczywiscie,ze musi Cie zmusic, bo nigdzie nie jest napisane,ze kobieta w ciazy ma byc na l4, sa lekarze, ktorzy nie wystawiaja l4 na ciaze i jest ich wbrew pozorom duzo

No właśnie skąd? Nasza księgowa poradziła żeby nie zatrudniać się u rodziców, ani najbliższej rodziny, bo do jej klientki zus się jednak doczepił jak pracowała u męża i zaraz poszła na L4. Mieli jakieś kontrole itd.

no widzisz karolina, nie tylko ja to wiem :O niestety takie jest zycie i kombinatorstwo zawsze jest mozliwe do odkrycia ... a juz zatrudnianie sie u kogos wiedzac ze sie jest w ciazy jest conajmniej glupie, bo zus umie wyliczyc kiedy kobieta sie dowiedziala o ciazy

No musisz udowodnic, ze musisz byc na L4, zalezy tez jaka prace wykonujesz. Odpowiedzialam na pytanie skad wiem, wiem z ZUS. Kobieta w Zus-ie powiedziala, ze zadko ZUS kontroluje kobiety w ciazy, gdyz nie ma na jakiej podstawie ocenic czy kobieta kombinuje czy nie kombinuje. Jak ma sie zwolnienie na kolano to moga Ci sprawdzic czy rzeczywiscie masz chore kolano. A nie oszukujmy sie prywatnie lekarz wystawi Ci zwolnienie zawsze kiedy chcesz. Napisze, ze masz bole brzucha zagrazajace i jak udowodnia, ze to nie prawda przyprowadza do ZUS-u ginekologa na kmisje? Wiec jesli kobieta w ZUS-ie mnie oszukala to nie wiem juz gdzie szukac informacji.

dokladnie na komisje pojdziesz udawadniac, Nie wierze,ze pani w zus takie rzeczy C***owiedziala :O wlasnie rozmawialam z mama ktora jest ksiegowa i potwierdzila to co ja mowie,ze kobiety w ciazy rowniez kontroluja, oni sobie wybieraja kogo chca skontrolowac i tyle, albo masz pecha albo nie .........

To moze taki przyklad, mjego taty szef ma firme jego corka i 2 synowe zaszly w ciaze w tym samym czasie. Wszystkie zatrudnil u siebie w firmie jak tylko dowiedzialy sie, ze sa w ciazy. Po 2 miesiacach siedzialy juz na L4 wszystkie 3. Jego corka ciagnie juz to z 3 dzieckiem a jedna z synowych z 2. Do tej pory zadnej kontroli nie mialy z ZUS-u i pieniazki maja wyplacane a na malej pensji nie sa zatrudnione, wszystkie maja to samo nazwisko. Widocznie ZUS we Wrocławiu nie kontroluje.

Powaznie kobieta w ZUS-ie powiedziala mi, ze kobiet w ciazy nie kontroluja bo nie ma sensu i nie maja jak tego udowodnic. Wiec ja juz zdurnialam calkiem.

witam!!! Morelka co do świąt to my spędzamy też osobno wigilie robię sobie sama bo chce ja spędzać ze swoja małą rodziną (ja mąż i córka) a po kolacji jedziemy - idziemy do teściowej kilka bloków dalej:) cheeky brown (zrobisz jak uważasz) ale ja na twoim miejscu poleciałabym do lekarza i l4... nie warto sie przemęczać tylko z tego co pamietam to chyba ty masz umowe zlecenie?? \ co do umów i kontroli z ZUSu to sienie wypowiem bo nie bylam nigdy w takiej sytuacji

Lipiec wiec na to wyhodzi, ze takie podejscie maja we Wrocławiu i maja to brzydko mowiac w tylku kiedy kto chodzi na zwolnienie w ciazy. Bylam przekonana, ze to co powiedziala ta babka to prawda, wiec przepraszam za wprowadzenie w blad. Kurde, teraz to sie wkurzylam, ze to durne babsko mi bzdur naopowiadalo.

dlatego karolina nie zachecaj tak do tego zatrudnienia, bo potem moze miec przekopane i osoba zatrudniona i cala firma jak odkryja,ze to sciema, a nie jest trudne odkrycie tego

Ja tylko napisalam to czego sie dowiedzialam od tej kompetentnej Pani. Kazdy ma swoj rozum i kazdy podejmuje swoje decyzje. Wiec ja przepraszam za wprowadzenie w blad a kolezanka zrobi jak zechce.

Teraz tak pomyslalam, ze moze ta babeczka specjalnie tak powiedziala. Moze celowo wprowadzila w blad, no trudno teraz mi glupio, ze tak napisalam, moglam sie lepiej dowiedziec, przepraszam.

Gość cheeky brown
Mala dokladnie.. Umowa zlecenie do konca roku.. Tylko ze w tej umowie mam oplacane skladki..

Gość karolina8787
wiele kobiet sie zatrudnia oplaca zus i bardzo duzo tez zaklada "firmy"nigdzie nie jest napisane ze ciezarna nie moze otworzyc firmy. Kontrola z zusu moze skontrolowac firme pod katem zatrudnionej ,,ciezarnej" ale zazwyczaj zwolnienie nie do podwazenia. trzeba byc zatrudnionym 30dni zeby isc na l4 i najlepiej nie u rodziny;)

Gość salvaje
Po pierwsze: Nie ma znaczenia czy zatrudnia rodzina czy ktokolwiek nie majacy wspólnych interesów. Po drugie: Wystarczy 30 dni "przepracowanych" opłacone składki i można uciekać na L4 Po trzecie: ZUSowskie g***o kontroluje wszystko co się da, albo jest losowanie albo po prostu masz zbyt długie zwolnienie albo tak i już. Czy masz raka, brak nogi, chory kręgosłup, gardło, czy jesteś w ciąży w 2,5 czy 9 mies mają prawo Cie skontrolować. Jeśli jest już ta kontrola trzeba się do niej po prostu sprytnie przygotować i albo się uda prześliznąć albo nie. Jeśli nie to od kolejnego dnia idziesz na kolejne zwolnienie na inny symbol/nr choroby. Proste. A jeżeli przyczepią się 1mies zatrudnienia to trzeba wmawiać im swoje a jak nie to iść do sądu, niech się ZUS pier...li!!!!!

Gość Sandra1412
W temacie ZUS-u - nasz podobno kontrolował ale od (chyba) dwóch lat przestał. Bo kilka kobiet podało sprawę do sądu że przez Zus i stres trafiały do szpitala i miały zagrożenie ciąży. Zus podobno przegrał kilka razy i przestał teraz kontrolować. Ale to każdy podlega pod swój urząd więc w różnych miastach może być różnie. Sposób może i dobry ale nie kombinujcie dziewczyny za dużo i ja bym się bała też chwalić takimi rzeczami na forum - jakoś tak mam dziwne odczucia że ktoś z Zusu nas podgląda.

Sandra co Ty gadasz :P widzisz, ze dziewczyny wiedza lepiej ;) ja juz sie nic nie odzywam, kazdy robi jak chce, ale zeby potem nie bylo tu placzu na forum, ze jednak skontrolowali i zabrali kase :P

Gość salvaje
Sandra i choćby pół zusu siedziało na kafe nic nie mogą zrobić, jest mnóstwo kruczków prawnych, gdzie zus z kobieta w ciąży nie ma szans. A jak teraz dziewczyny nie przykombinują to kiedy? Gdy urodza i po mopsach będą zapierniczac po 400zl??? Moim zdaniem trzeba walić z grubej rury póki można, póki ciąża wczesna i wierzyć ze się uda, a jak się nie uda to przepadnie tylko zapłacona składka, wielkie halo :) ;)

Gość salvaje
kto nie ryzykuje nie pije szampana :D

salvaje o mamo jaka Ty "madra" jestes :P pewnie kombinuj, kradnij zawsze to lepiej niz uczciwie pracowac :O