Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justyśka799

Egzamin zawodowy opiekun medyczny

Polecane posty

Gość gość
ja np uczyłam się ,że pacjentke podnosi się lekko do góry,nie obracałyśmy na bok. A czy ktoś kto zdawał już-może napisać te problemy pacjentki,jak to rozpisał na egzaminie?? rozumiem,że na te problemy jest jakaś dodatkowa kartka,a na tej indywidualnej karcie pacjenta zaznacza sie tylko godzine zmiany koszuli i karmienia??

Gość gość
kochani zdający(już PO i Ci co są PRZED) Nurtuje mnie pytanie,czy wszystkie egz.w sesji letniej zawsze i wszędzie są takie same??? czy ci co zdawali np 1-szego czerwca i ci co zdają np w połowie,albo w lipcu...mają to samo?? czy to jest jakoś układane województwami,albo inny zestaw dla każdego terminu??? no bo ci co zdawali już mówią co było,czyli teoretycznie ci co zdają później mogą już czuć się spokojniejsi,mogą sie przygotować z tego co niby ma być.

Gość gość
no nie wiem.Moim zdaniem-tak na logikę-każdy egz.{z każdego dnia,innej daty} jest inny.Nam pielęgniarka mówiła,że "do póki nie wejdziemy na salę i nie rozerwiemy koperty,to nikt nie wie-nawet ona-co tam jest" A skoro część z Was zdawała 1-go,część dzisiaj...to normalne jest,że idzie to dalej, w świat i następni zdający mogą sie z tego przygotować.To chyba tak nie działa,nie wiadomo czy będzie to samo,u niektórych może się powtórzyć jakiś element,ale drugiego takiego samego egz.OGÓLNOPOLSKIEGO chyba nie ma...??!!!

Gość gość
ktoś napisał,że nie ma stomii czy mycia.Nie było tego akurat wczoraj,czy dzisiaj...ale może być np 5go,czy 6go...pewnie każdego dnia jest inny zestaw zadań do wykonania

Gość gość
Nasza Pani mowiła że na indywidualnej karcie pacjenta jest wszystko napisane ,na co jest chora itp.Trzeba po prostu te informacje zapisać na kartce którą dostaniemy do wypelnienia .Np.jeśli będzie informacja że pacjentka po udarze ,że zmiana koszuli ,że karmienie przez sadę ,zmiana pampersa ,golenie ,mycie ,to wypełniasz tylko to co robilaś .Prawdopodobnie jest to proste .

Gość gość
Jest sonda i zmiana koszuli i opis pacjenta po udarze.10 razy nie będę powtarzać w sesji letniej jest tak samonu wszystkich....wiec nie mieszajcie.My juz po.......

Gość gość
Ci co już są PO nie przejmują się tymi co są PRZED,my przeżywamy,stresujemy się i "żebrzemy"o każdą informację,która nam w jakis sposób może pomóc.Ale nie każdy to potrafi zrozumieć i go nasze pytania irytują.Jak ktoś nie chce pomóc,to niech tu nie wchodzi i tyle.Dla tych co będą dopiero zdawali każda nawet najmniejsza podpowiedź,informacja...jest na wage złota!!!!!!!!!!!!!

Gość gość
Jeśli na twojej karcie masz wyszczególnione czynności np.mycie głowy ,toaleta ,zmiana pieluchomajtek i inne czynnośc****elegnacyjne ,to zaznaczasz tylko to co robilaś .Jesli będzie karmienie przez sondę i zmiana koszuli to nie zaznaczasz mycia glowy i np.golenie tylko to co robilaś .Przepisujesz wszystko z karty informacyjnej o pacjentce .Jej dane osobowe ,na co choruje itp.masz wszystko podane na tacy ,nie ma się czego bać .

Gość gość
Koleżanka ma rację nikt nikogo nie musza,jak nie chce pomóc to niech nie zagląda to nie jest ważne że 5 stron temu ktoś sie pytał ważna jest tu i teraz każda informacja.Chyba mam racje jak myślicie

Gość gość
masz rację-i dzięki za poparcie :) już mamy 13 stron,czasem się pytania powtarzają,ale ci co już zdawali powinni nas zrozumieć i wykazać odrobinkę cierpliwości,zrozumienia i wyrozumiałości...bo jeszcze "przed chwilą" byli w podobnej syt.jak my w chwili obecnej :) ja zdaję 5go,ale na pewno Wam napiszę jak było :)

Gość Pani Wiedźma
Ja tez przed egzaminem ale nie ma co sie nakręcac Ludzie nie szukajcie dziury w całym wszystko jest napisane nikt nie bedzie tu pisał dokładnie co i jak wszak rok chodziliście do szkoły a zmiana koszuli to podstawa pracy Przeczytajcie uważnie zadanie trzy wdechy i po stresie i nie wymyślajcie dodatkowych zadań jest koszula sonda i dziłania na pacjencie Pozdrawiam i powodzenia a tym co za soba mają zabawy do białego rana :):):0

Gość gość
skoro sesja letnia jest wszędzie taka sama,to dlaczego nam pielęgniarka/będąca również w komisji/ powiedziała,że do póki nie rozerwiemy na sali w dniu egz.koperty-to nikt nie wie jakie są zadania?? przecież wiadomości już krąża w internecie i wiemy że do tej pory było karmienie i koszula.To ja już nic z tego nie wiem

Gość gość
Witam ,przede mną pisemny i praktyczny ,może by ktoś napisał coś na temat pisemnego ,czy jakieś arkusze z pytaniami moze ktoś ma .

Gość gość
no właśnie-skąd wy macie takie informacje,że jak dziś np w Krakowie było karmienie i koszula...to w piątek np w Kielcach będzie to samo??? nam też w szkole mówiono,że co będzie to się okaże w dniu egz.jak kopertę rozerwiemy!!!! chyba byłoby to zbyt proste,gdyby cały miesiac było wszędzie to samo co 1go czerwca GDZIEŚ TAM!!!

Gość gość
pisemny jest w całej Polsce w tym samym terminie,więc wszyscy na niego czekamy ;) na necie krążą testy z poprzednich lat,najprędzej znajdziesz na CKE lub OKE.Lepiej byłoby gdyby ktoś zechciał opisać dokładniej praktyczny.Jak to wygląda,na co zwracać uwagę,czego wymaga komisja,jak opisał problemy(lub potrzeby-bo różnie do tej pory pisali i tak naprawde nie wiadomo w końcu CO)

Gość gość
mnie się też wydaje że każde województwo ma co innego ,to by było za proste .Przecież wiadomo że piszemy na forum co było, ci z komisji pewnie też śledzą o czym piszemy .

Gość opiekun medyczny
Oj ludzie, tłumaczyłem już to :) Jestem opiekunem med. od 10 lat i od 5 uczę w szkole i ZAWSZE egzaminy letnie/zimowe ( w tym wypadku letnie) praktyczne są takie same w całej Polsce, nieważne czy zdajecie 1.06 czy 5 lipca i czy ktoś jest z Warszawy czy Śląska, zadania są 3, zmiana koszuli, sonda oraz opis, nic innego nie będzie, zaręczam Wam :) Rozumiem Wasze zdenerwowanie i stres, ale poczytajcie wcześniejsze wpisy na forach, macie już wystarczający komplet informacji, aby zdać :) Ludzie, którzy piszą inaczej albo próbują wzbudzić w Was niepewność i zdenerwowanie albo najzwyczajniej nie mają egzaminu i robią to po złości.

Gość ta co ma egz PRZED sobą
dziewczyny!!! to nie ma sensu!!! nas uczyła cały rok pielęgniarka,która jest też egzaminatorem.I też mówiła że do ost.chwili nikt nie wie,co będzie na egz.Na logike-po co się stresować cały rok,uczyć wszystkiego(to akurat pyt.retoryczne,bo wiadomo że uczyć się trzeba),ale wystarczyłoby np 1go czerwca sprawdzić co było i na egz.np 10go nauczyć się tylko tego i iść na luzaka...Nie ma tak łatwo.Podejrzewam że to że dziś było COŚ,nie znaczy ze jutro będzie takie samo COŚ :)

Gość opiekun medyczny
Jeżeli macie jakiekolwiek pytania (sensowne) na które nie ma odpowiedzi na forum, a dotyczą one egzaminu to śmiało możecie pisać opiekunmeed@wp.pl Pozdrawiam :)

Gość opiekun medyczny
''ta co ma egz PRZED sobą'' po co głupoty piszesz? Nudzi Ci się w domu? Nie stresuj ludzi jeszcze bardziej, na początku roku znasz terminu egzaminu, nie przejdziesz nauki i praktyk to nawet takie informacje z forum nic Ci nie dadzą bo nie będziesz wiedziała jak pean wygląda i co po kolei zrobić. Pisali tutaj ludzie, którzy egz. mieli 1.02 i 2 i z dzisiaj i jakimś trafem było to samo :).

Gość opiekun medyczny
nie znasz terminu egzaminu*

Gość gość
Mam koleżankę, która zdawała w sezonie zimowym i też wszystko było to samo dla każdego, w internecie jest wgląd do zadań na str oke również dla egz praktycznego i są 3 zadania. Nic się nie zmieniło będzie to samo tak jak napisał opiekun.

Gość gość
nie,nie nudzi mi się w domu.Nie musisz od razu nikogo obrażać!!!! poprostu nie jestem "wszechwiedzaca",mówię to co nam pielęgniarka-egzaminatorka mówiła...mam dużo pytań,wątpliwości,stresuję się...a jak masz zamiar mnie obrażać,to nie wchodź na to forum,nie czytaj i nie będziesz musiała udzielać żadnych informacji.

Gość gość
Dobrze, a teraz PO kolei opiszcie jak się z tą sondą postępuje, bo niestety tam gdzie ja chodziłam nikt o czymś takim nawet nie wspominał :/ tylko wiem jak ta sonda wygląda ale co dalej to trzeba brać normalnie odmierzać czy jak?, my mieliśmy porozwalane manekiny bez rak i nóg także...

Gość gość
no nieźle...a ja myślałam że to u nas był żenujący poziom nauczania....

Gość gość
Cały algorytm znajduje się kilka stron wstecz (lub na poczcie), więc wystarczy trochę poszukać.

Gość gość
na stronie 10 forum ktoś dokładnie opisał jak karmić przez sonde i co zabrać :)

Gość gość 1234
Proszę napiszcie po co jest ten trzeci kubek??????? jeden z wodą, drugi z pokarmem(mlekiem) a ten trzeci??? Co z nim robimy}}} a potem te wszyskie kubki myjemy, odkażamy bo nie mam pojęcia?????? czy po sprawdzeniu zgłebnika powitrzem podajemy 20 ml wody bo w moim algorytmie nic o tym nie ma tylko że 50 ml po karmieniu????

Gość gość
prosze napiszcie jeszcze jak z tymi dwiema żanetami, co robimy jedną a co robimy drugą???? Bardzo prosze o odpoiwdz

Gość gość
czy ta kobieta w opisie ma jakieś inne problemy,np nadciśnienie,albo założony cewnik? czy jeśli ma niedowład prawej str.to podnosiłyście ją do karmienia?