Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aniarafal100

asystentka stomatologiczna nowy egzamin praktyczny 2014 z

Polecane posty

Gość gość
egzamin wykonujemy tak jak w arkuszu wedle poleceń czy kolejność nie ma znaczenia ?

Gość gość
czy ktoś moze mi wysłać na maila egzamin teoretyczny? bede bardzo wdzięczna: kasiullenka2503@gmail.com

Gość gość
dziewczyny czy na praktycznym do sprzatania stanowiska juz na koniec po ekstrakcji zakladlyscie maseczke i okulary? chodzi mi o to czy zakladalyscie to do wszystkich czynnosci porzadkowych na koniec czy tylko przy wkladaniu zuzytych narzedzi do srodka dezynfekcyjnego?

Gość gość
Z postów powyżej wynika że roztwór był na 1500 l, a jaki dałyście CZAS w którym muszą być zanurzone narzędzia???

Gość gość
czy mozna dokumentacje wczesniej uzupełniać?? powiedzcie dziewczyny:)

Gość gość
Laski, pójdziecie na egzamin,spojrzycie w arkuszi będziecie wiedziały co robić najpierw :) ja zaczęłam od wypełniania dokumentacji,ale no siłą rzeczy nie wypełnicie metryczki od robienia roztworu nie zaznajamiając się z jego ullotką :) spokojnie,tam naprawdę jest wszystko opisane. A co do wyboru narzędzi- mi się wydaje że lepiej jest wziąć więcej niż stracic punkty za brak np kleszczy czy zestawu do szycia. U mnie takowego zestawu nie było,ale gdybymmiała możliwość to bym go wzięła.

Gość gość
Ja dokumentacje uzupełniałam na sam koniec na spokojnie.

Gość gość
Myśle , że warto uzupełniać ja na samym początku bo w stresie można pominąć dużo rzeczy ;) a najwiecej jest punktowana :) a zestaw diagnostyczny jedna tacka a druga narzędzia do ekstrakcji + Carpula?:)

Gość gość
1- tacka sterylna 2-tacka niesterylna na niesterylnej przygotowujemy sobie wszystkie potrzebne narzędzie w rękawach(carpula, kleszcze łyżeczka zestaw diagnostyczny) Gdy juz wszystko mamy uszykowane przystępujemy do odpakowywania na sterylną tace wysywamy narzędia z zestawów, (gaziki z rękawów wyciągamy sterylną pęseta ) taca 2- (niesterylna) kładziemy przygotowane znieczulenie (karpula nie zdejmujemy osłonki) tak to widzę

Gość gość
dzieki za cenne informacje ale powiedz prosze czy tak tylko "to widzisz",czy tak robilas (lub zrobisz) na egzaminie ?

Gość gość
Gość 16:16 dziękuje ;)

Gość gość
tak zamierzam to zrobić

Gość gość
co do osłonki to mam watpliwości bo musisz sprawdzić drozność igły więc po sprawdzeniu powinna być nałożona nowa ;)

Gość gość
tak racja z ta osłonką, tyle że nakłada się raczej tą samą

Gość gość
a skad wezmiecie druga oslonke? z kolei tej samej nie mozna zakladac gdyz jest juz niesterylna no i mozna sie zakłuc.Moze niech sie wypowiedza kolezanki ktore juz sa po egzaminie i powiedza jak one to robiły?

Gość gość
nie drugą osłonke a chodziło o to , że zakładam igłe ściągamosłonke sprawdzam drożność igły zakładam osłonke żeby się nie zakłóc ściagam igłe z osłonką i zakładam nową igłe i nową osłonkę ;)

Gość gość
przy carpuli nie ma zmiany igły

Gość gość
do gosc 17.32 czyli masz nowa igle i znowu musisz sprawdzic jej droznosc......odpada

Gość gość
niestety trzeba to zrobić bardzo ostrożnie żeby nie dotknąć igły i odprowadzamy powietrze nakładamy tą samą osłonkę, właściwie to lekarz wykonuje przed nakłuciem ale najwyraźniej oczekują tego od nas jeszcze się wszystkiego dowiem i napiszę:)

Gość gość
gość 17:36 no fakt ;) a w jańczuku na str 94 pisze o lekach w fiolkach płynnych :) przeczytajcie może żle zrozumiałam tekst ;)

Gość gość
do dziewczyn które zdawały egzamin co robicie z rękawicami gospodarczymi i fartuchem ?

Gość gość
zmiana igły jest wtedy gdy znieczulenie wykonywane jest strzykawką typu Luera, przy carpuli nie zmieniamy igły

Gość gość
dziewczyny jezeli macie możliwosc prosze wyslijcie mi arkusz z praktycznego:) bede bardzo wdzieczna i z gory dziekuje:) annagadek@onet.pl

jeżeli chodzi o osłonkę przy sprawdzaniu, to należy ją założyć ponownie, tak nam nasza wykładowczyni mówiła, która jest zarazem egzaminatorem, także ja generalnie trzymałabym się tej wersji ;)

Gość gość
ile mogę mieć odjętych punktów jeśli źle wypełniłam metryczkę z odpadami ostrymi i nie wpisałam nazwiska pacjenta w kalendarzu ?

Gość gość
dziewczyny ktore zdawaly ma pytanie bo za kilka dni mam egzamin otoz chodzi mi o narzedia wyjmujemy je z rekawow juz w momencie przygotowywania tacki na asystorze czy dopiero potem jak juz bede sprzatac stanowisko to dopiero wtedy otwieram pakiety w celu wyrzucenia tych rekawow do odpowiedniego worka na odpady?????????? prosze o odpowiedz

Gość gość
Jaki kalendarz ?

według mnie narzędzia powinny być odpakowane, przygotowujemy stanowisko do zabiegu, tak mnie uczono przynajmniej, że należy je odpakować i położyć na tackach, a po odejściu egzaminatora przy sprzątaniu wrzucamy je do roztworu

Gość gość
Ten z wizytami jedna data egzaminu druga po tyg - wizyta kontrolna :)

Gość gość
Gość 23:24 bardzo dziękuje ! ;) jutro ten wielki dzień :D