Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość weronika

cilest czy diana?

Polecane posty

Gość _Katrin_
Kochane powiem wam tak ja używam cilestu od prawie 5 lat i nie przytylam ani grama nie mam boli glowy ani mdłosci a na mojej buzi bardzo żadko pojawia sie jaka kolwiek krostka naprawde polecam

Gość _Katrin_
Kochane powiem wam tak ja używam cilestu od prawie 5 lat i nie przytylam ani grama nie mam boli glowy ani mdłosci a na mojej buzi bardzo żadko pojawia sie jaka kolwiek krostka naprawde polecam

Gość _diana_
Mam pytanko czy ktoś wie czy trzeba robić sobie przerwe w zażywaniu pigułek np po roku albo po jakimś dluższym okresie ich zażywania?? blagam pomocy

Gość ewe21
mnie sie wydaje ze trzeba..najlepiej spytaj sie ginekologa..on ci na pewno doradzi..

Gość leila k
diano bedac jeszcze na studiach (rok temu)mialysmy przedmiot poloznictwo i ginekologia z roznymi lekarzami wiec moglysmy na zakonczenie seminariow podejsc i zapytac o to co akurat nas interesowalo ,ktoras z nas zadala pytanie takie jak ty tzn. czy nalezy robic przerwy .Lekarz odpowiedzial ze co pol roku nalezy robic badania tj. sprawdzac enzymy watrobowe, aspat, alat i ogolne bad krwi jesli wszystko jest ok to mozna brac pigulki dalej a jesli cos wyjdzie nie tak to zglosic sie do lekarza i on ustali co dalej robic.Poza tym odpowiedzial nam ze po dwoch latach nieprzerywannego brania pigulki antykoncepc. nawet gdy wszysko jest ok nalez sobie zrobic przerwe 3-6mcy by odpoczela watroba.w tym czasie oczywiscie powinno sie pomyslec o innym zabezpieczeniu.Gdy konczylam studia u nas w Polsce weszla na rynek EVRA(tj plastry) one wiec pytalysmy tez o te forme zabezpieczenia, na razie jest to jednak nowosc i nikt nie wie jakie czy w ogole beda skutki jej zazywania przez dlugi okres czasu ale moze ona np.zastapic pigulke antykon. w okresie gdy chcesz sobie zrobic przerwe i chcesz by twoja watroba troche odpoczela.Pozdrawiam

Gość zdesperowana
Witam!! Dawno nie pisalam i wogole dawno mnie tu nie bylo, bo nie mialam dostepu do neta :( Zazywam juz 3 opakowanie i musze powiedziec, ze efekty sa widoczne!! Naprawde!! Moja cera jest taka jakby zywsza!! Generalnie krost nie jest wiele-o wiele mniej niz bylo!!!!, ale czasem sa takie dni,ze mnie ni z tad ni z owad mnie obsypie, ale potem znow znika i jest spokuj. Chyba przytylam... nie chce obwiniac tak do konca diane, bo ostatnie 2 tyg przelezalam w lozku z grypa, wiec to dalo efekty :/musze sie wziasc za siebie... W sumie naprawde malo jem:/ moze nie powinnam wcale :p zarcik:) zobaczymy jak bedzie dalej!! Ej dziewczyny jeszcze jedno!! Czy papierosy przy dianie sa bardziej szkodliwe, niz normalnie??Zastanawia mnie to bardzo!!W porownaniu do nalogowcow to nie pale duzo.Zalezy od dnia i okazji-moge nie palic caly tydzien, ale przychodzi weekendowa imprezka i wypali sie kilka ;p A alkohol?? Jesli ktoras z was bedzie mogla dac mi profesjonalna odp, to bardzo prosze:) pozdrawiam wszystkich walczasych!!:*

Gość ewe21
Ja rzuciłam palenie...wiem ze palenie osłabia działanie pigułek..skoro chce zeby moja cera była ladniejsza to dobrze ze rzuciłam...tobie tez radze rzucic..chyba chcesz ładnie wygladac..

Gość pipi
ho ho ho

Gość Ewunia-fazunia
Hej Zdesperowana. PAmietam moją wizytę u ginekologa gdy poszłam po tabletki. Gdy powiedziałam,że popalam czasem zamknął karte i powiedział zebym se wybiła tabletki z głowy a tym bardziej diane. Oczywiscie dogadalam sie powiedzilam ze nie bede palic i wogóle. Wiem ze tabletki z fajkami to zabojcza trucizna dla wątroby. Coo do alkoholu. Sam w sobie podobno nie przeszkadza. Tylko nie pij zbyt duzo zeby nie zwrócic tabletki czy nie zapomniec o niej. MAm nadzieje ze ci pomoglam. PA

Cześć laseczki biorę cilest prawie rok czuje się po nim dobrze ale zastanawiam się nad diane-35 są tańsze ale boje się skutków ubocznych bo z tego co wiem maja duża dawkę hormonów proszę doradźcie mi co mam zrobić

Gość zdesperowana
Hej!!Juz nie jestem tak do konca zdesperowan:) nareszcie!! koncze juz trzecie opakowanie i jest ok!!:)az milo spojrzez w lustro!! pamietam, jak lekarz poweidzial mi, ze faktycznie widoczne efekty beda za 3 miechy-pomyslalam, ze to za 100lat, ale milelo i warto bylo czekac:) Oj musze przyznac, ze z tymi fajkami, to mnie zmartwilyscie :( Lubie sobie zapalic :/ nie pale coprawda jakos duzo,ale ogranicze sie!! Obiecuje!! Zredukuje do palenia imprezowego/weekendowego. Pozdrawiam i zycze wesolutkich swiat!!!!!! :*

Gość Pegaz
Witaj Leila k...:) Mam pytanko do Ciebie? Po 3 opakowaniu Diane 35 zrobiłam sobie badanie krwi, całkiem przypadkowo-nie z powodu tabletek.Badanie wyszło OK :) a teraz po 6-sciu miesiącach brania tych samych tabletek Diane 35 miałam USG jamy brzusznej.Wątroba była OK. Czuję się po tabletkach OK. Zatem czy moge te wszystkie wyniki traktować pozytywnie??? Że moje anty mi nie szkodzą...tzn...na moją wątrobę??? Napisz mi proszę co o tym sadzisz??? Pozdrawiam:) 3majcie sie babeczki:)

Gość trililiaaaa
ja biore diane 35, koncze nieługo 2 listek i dobrze się czuje, wahania nastrojów są :( ginek przepisał diane bo po 1. nadmierne owłosienie, po 2, nieregularne miesiączki, po 3 antykoncepcja:) a jesli chodzi o cycki to lepiej zeby juz mi nie rosły :(

Gość Majka **
Dziewczyny mozecie podać mi jakąś stronkę skąd będę dostawała przypomnienie o pigułce smskiem ?? Niedawno zaczęłam brać pigułki i chcę o nich nie zapominać - z góry dziękuję za życzliwość

Gość DO ZDESPEROWANEJ
JA ZAZYWAM JUZ DIANE 35 ROK I PRZEZ CAŁY TEN OKRES TAK SAMO JAK TY CZASEM SOBIE PODPALAM JEST OKRES ZE NIE PALE ALE CZASEM JEST OKRES KIEDY PALE SPORO BO TO IMREZA ALBO INNA OKOLICZNOSC I TAK SAMO JAK TY NA POCZATKU ZAZYWANIA SIE MARTWIŁAM. ALE NIE ZREZYGNOWAŁAM Z PALENIA I JAK DO TEJ PORY CZUJE SIE DOBRZE A PO 7 ALBO 10 PAPIEROSACH NA TYDZIEN NAPEWNO NIE ZASZKODZI. ALE FAKTEM JEST ZE CERA PO SZLUGACH JEST GORSZA NIZ BEZ NICH. A Z ALKOHOLEM TO WĄŁSNIE JEST TAK ZE ON NIE DZIAŁĄ JAKOS NA TABLEKI JEDYNIE CO TO TYLKO MUSISZ UWAZAC ZEBY ICH NIE ZWRÓCIC PO DUZEJ ILOSCI ALKOCHOLU. TO CHYBA TYLE.

Gość leila k
Droga Pegaz jesli czujesz sie dobrze nie masz wahan nastroju nic cie nie boli , wyniki krwi rowniez sa w normie, domyslam sie ze zrobilas rowniez wyniki enzymow watrobowych i wszystko wyszlo idealnie tzn w granicach normy mozesz przyjmowac pigulki dalej.Badz jednak czujna bo chodzi przeciez o twoj organizm. Gdyby zaniepokoilo Cie cos wybierz sie do lekarza ale w cale nie musisz miec rzadnych niepokojacych objawow. Powodzenia i zdrowka.

Gość leila k
Droga Pegaz jesli czujesz sie dobrze nie masz wahan nastroju nic cie nie boli , wyniki krwi rowniez sa w normie, domyslam sie ze zrobilas rowniez wyniki enzymow watrobowych i wszystko wyszlo idealnie tzn w granicach normy mozesz przyjmowac pigulki dalej.Badz jednak czujna bo chodzi przeciez o twoj organizm. Gdyby zaniepokoilo Cie cos wybierz sie do lekarza ale w cale nie musisz miec rzadnych niepokojacych objawow. Powodzenia i zdrowka.

Gość Pegaz
Witaj Leila K:) Dziękuję za odpowiedz:) Wiesz, moje badania krwi były ogólne ...Takie , które sa potrzebne do przedłużenia Książeczki Zdrowia...Zatem szczerze Ci powiem,ze nie wiem czy były u mnie badane enzymy wątrobowe:/ Raczej na sprawach medycznych zabardzo się nie orientuję:)Ale moje samopoczucie jest OKI.A Diane 35 mam przepisana na torbiele na jajnikach:/ Ale dziękuje Ci jeszcze raz za odpisanie...Cmookasy i papatki:)

Gość eunice
Moja osobista przygoda z tabletkami hormonalnymi zaczela sie właśnie od Diany 35 lekarz przepisał mi ja na tradzik nie bralam jej dlugo tylko 2 miesiące bo lekarz stwierdzil że nie mam poprawy. Od 6 miesięcy spotykam sie z chlopakiem i postanowilismy zacząć współżyć więc poszlam zpowrotem do tego ginekologa co chodziłam poprzdenio przepisal mi Regulon. Dziewczyny to był koszmar!!! Nie bierzcie tego za żadne skarby!!! Miałam krwawienia prawie co dziennie, co dzien bolal mnie brzuch tak jak bym zaraz miała dostac miesiaczki, a o samopoczuciu nie wspomnie miałam ochote nonstop płakać. Po 14 dniach przerwałam branie. Poszłam do innej doktorki zrobiłam mi gruntowne badanie krwi i przepisała mi Jeanine. Obecnie wziełam już 13 pierwszych tabletek. Czy któraś z was mogła by mi powiedzieć? CzyJeanine pomogła wam w leczeniu trodzika. Czy sie po niej tyje? Czy wpływa jakoś na powiekszenie biustu? Ps. Diana 35 ma bardzo słabe dzialanie antykoncepcyjne. Pozdrawiam

Gość ewe21
nie no ..to juz przesada..diane sa takimi samymi tabletkami anty jak inne..juz zaczyna mnie to wkurzac...widze ze nie masz zielonego pojecia o antykoncepcji..

Gość leila k
Jesli chodzi o te papierosy i branie tabletek to wyglada to tak. Nikotyna powoduje usztywnienie naczyn tetniczych oraz podwyzsza krotkotrwale cisnienie tetnicze natomiast pigulka antykoncepcyjna zwieksza krzepliwosc krwi a wiec przyczynia sie do zatorow ,zakrzepow.To z kolei grozi zawalem serca.Jednak do tego wszystkiego trzeba miec tez zdrowe podejscie poniewaz duza role odgrywaja czynniki dziedziczne czyli predyspozycje wystapienia zatoru zawalu.Trzeba przeprowadzic wywid rodzinny czy wystapily przypadki zatoru zawalu lub choroby zakrzepowej.Jesli kobieta pali umiarkowanie niezbyt duzo i bierze tabletki antyk., nie ma czestego bolu glowy,wyniki krwi w granicach normy nie cierpi z powodu zylakow i ogolnie dobrze sie czuje to przy niewielkiej kontoli moze sobie popalac i brac jednoczesnie tabletki antykonc.Mozna tez zrobic sobie w laboratorium badanie zwane CKK-czs krwawienia i krzepniecia. Ktore ukaze czy krew nie za szybko krzepnie.Namiernie szypkie krzepnieci krwi przyczynia sie do wystapienia zakrzepu lub zatoru ryzyko to wzrasta zlaszcza u kobie po 35 roku zycia dodatkowo przyjmujacych pigulki antyk.Pozdrawiam .

czy diana 35 od razu zabezpiecza przed ciaza juz przy pierwszym opakowaniu od pierwszej tabletki ??? prosze o odp!!

Gość ewe21
a dlaczego miałyby nie zabezpieczac? widze ze jestes niezorientowana...sa to pigulki anty...wiec musza zabezpieczac..ja biore 4 opakowanie..i bzykam sie prawie codziennie..i jest wszystko ok

chcialabym sie jescze dowiedziec jesli wystapila biegunka lekka po 12 godz od zazycia tabletki czy oslabilo to dzialanie antykoncepcyjne i czy powinnam wziac od razu tabletke a potem druga o zwyklej porze ??

Gość ewe21
na ten temat pisze w ulotce dolaczonej do opakowania..ja niestety jej nie mam

Gość Claudia_
brałam diane, ale mi nie służyły właśnie na cere, zwykle nie miałam zbytnio kłopotów z cerą, raz na jakiś czas mała krostka, a po dianie jakiś wysyp, nawet wyglądało to na jakieś uczulenie, sama nie wiem, potem brałam Novynette, no a po tym typowe objawy trądzikowe, zwariować można i co ja mam brać, czy ktoś może wie jakie pigułki brac zeby nie wychodziły krosty, bo moja gin mówi ze wszystkie powinny je chamować, a to guzik prawda

Gość czas płynie
Nie przeczytałam wszystkich postów, ale Dziewczyny zastanówcie sie CO JEST DLA WAS WAŻNIEJSZE, ładna cera i większy biust czy własne zdrowie ( np. zdrowa watroba) ? Czy jest sens zażywać antykoncepcyjne tabletki hormonale TYLKO Z TAKICH POWODÓW?..... DIANA 35 NIE POWINNA BYĆ ZAŻYWANA PRZEZ OSOBY MŁODSZE NIŻ 18 LAT ( wiem to z wykładu z seksuologii), ona strasznie niszczy wątrobę. Poza tym układ horomonalny dojrzewa i reguluje sie u kobiety do 21-25 roku życia, a "Ratowniczka 18" napisała że brała przez pół roku Diane bo "miała złe wyniki badań hormonalnych i musi być leczona hormonalne"( i to o zgrozo ze względu na trądzik! jak układ hormonalny jest jeszcze w trakcie samoregulacji bo jeszcze nie dojrzał , czasem są patologie ale nie są one nagminne w tym wieku)....Ludzie do jakich lekarzy wy chodzicie? ( chyba do takich którym zalezy tylko na kasie a nie na pacjentach) Trądzik można leczyc innymi metodami. Napiszę jakie miałam doświadczenia własne jesli chodzi o trądzik ( a miałam tez paskudny w okresie dojrzewania i długo jeszcze po) Byłam u dermatologa i przepisał mi lek ( nie hormonalny) który miałam stosowac przez pół roku , brałam ten lek ale nie widziałam szczególnej poprawy i stwierdziłam że zdemoluję sobie watrobę, odrzuciłam ten lek i zaczęłam leczyć się domowymi sposobami, różnymi, pielęgnowac w odpowiedni sposób cerę itp. Z biegiem czasu było coraz lepiej, pewnie i gospodarka hormonalna z czasem sama mi sie uregulowała . Teraz tradzik to przeszłość. Nie bierzcie hormonów bez ważnej potrzeby i bez żadnych badań. Pozdrawiam.

Gość Pryszczolandia
Mam 19 lat , bardzo cierpię od kilku lat , nie chcę tu przytaczać nazw antybiotyków i maści , nie pomaga mi nic , wszystko traci sens , nie chcę żyć z trądzikiem do końca życia. Nadszedł sezon solarium , wszyscy moi znajomi tam chodzą ja nie mogę , za parę dni zacznę zażywać Diane 35 zapisał kmi ją dermatolog , panicznie bałam się iść do ginekologa. Skoro wam się przytrafiły skutki uboczne nie oznacza to , że każdy je musi mieć.

Gość Martynka02
Temat pigułek jest bardzo kontrowersyjny.Ja nie mam skończone 18 lat (dopiero za 5 miechów mam urodziny).Mimo to od mojej bardzo zaufanej ginekolog dostałam w styczniu diane 35 którą nigdy wcześnie nie chciała mi przepisać ani na trądzik ani jako antykoncepcje.Biore ją jednak tylko dlatego iż miałam w jajnikach liczne torbiele które tamowały mi owulacje (nie miałam okresu 3 miesiące)i przyczyniło to sie do powstania trądziku.Przed zastosowaniem diany na wywołanie owulacji brałam luteine ,sam estradiol i inne leki.Nic z tego nie byłobo leki te nie wywołały mi okresu.Bardzo cierpiałam miałam silne bóle jajników ten trądzik i nie miałam okresu.Ginekolog była ,,zmuszona,, zapisać mi diane choć to ryzykowne w tym wieku.Musiała wywołać mi okres i to właśnie nimi bo podczas owulacji cysty i torbiele pękają w jajniku.Biore Diane 2 miesiące okres jest regularnu i nie mam torbieli a trądzik zniknął.Bo tu nie trądzik stanowił okres tylko brak okresu.Na dianie czuje sie dobrze (nie utyłam).Ginekolog powiedziała że bende jąbrała jeszcze miesiąc bo dłużej niż trzy niesiące sie jej nie zaleca .Po odstawieniu znowu podane mi luteine a może nie będzie koniecznośći bo okres mi wróci.Na poczatku zażywania diany bardzo sie bałam skótków ubocznych.Nigdy więcej nie chciałabym jej brać bo tylko stany chorobowe wymagają jej leczenia.Nie przepisuje sie ją jako anty bo to nie wskazane.Boje sie tylko że po odstawieniu wypadnąmi włosy chociaż brałam tylko 3 miesiące bo będzie spadek hormonów.Przed zastosowaniem diany miałam badania krwi które były okoraz hormonu które również wyszły oika mimo to nie miałam okresu i miałam liczne torbiele.Ginekolog nie jest wstanie odpowiedzieć skąd te torbiele bo badania hormonów ok.Jednak mówi że w młodym wieku to sie zdarza.Ufam mojej ginekolog bo zawsze dobrze mnie leczyła i mam nadzieje ze po odstawieniu nie będzie aż tak żle.Jednak podczas stosowania moje piersi bardzo sie powiększyły o jeden rozmiar(nosiłam b a teraz c)rozmiary i cera ok.Ja jednak uważm że jeśli bende zdrowa to przenigdy nie bende stosować pigułek anty bo niszczą zdrowie i tak naprawde wszystkie są złe.Są inne metody zapobiegania ciąży.Chociaż nie którym kobietom one służą .Wybór pigułek to indywidualna sprawa.Pozdrawiam was wszyskie i bende jeszcze klikać.BuZka!

Gość Martynka02
przepraszm za liczne błędy w pisowni ale bardzo sie śpieszyłam.