Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość weronika

cilest czy diana?

Polecane posty

Gość pasterka
Ja od 3 lat używam Mercilon. Z tego co wiem są (a przynajmniej były) to tabletki na polskim rynku, zawierające najniższą dawkę hormonów. Głównie dlatego zdecydowałam się właśnie na te tabletki (wiadomo - zdrowie najważniejsze). Ciekawi mnie za to co innego. Otóż czytałam kiedyś na necie, że istnieją 4 generacje tabletek antykoncepcyjnych. Każda kolejna zawierała mniejsze dawki hormonów i oczywiście była bezpieczniejsza dla zdrowia. Popularne w Polsce tabletki (Cilest, Mercilon itp) miały należeć do 3 generacji, natomiast 4 generacja - jeszcze bardziej neutralnych dla organizmu tabletek, niestety niedostępnych wtedy w Polsce. Jestem ciekawa, czy wiecie coś na temat tych najnowocześniejszych tabletek. Czy są już dostępne w Polsce? Czy któraś z Was je używała? Pozdrawiam

Gość cilest a najlepiej spirala

Gość ja chce sie pozbyc tradziku
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Natychmiast!!!!!!!!!!!!! Ja juz mam dosc, mam 20 lat, sam powinien mi zniknac. zadna dziewczyna juz tego nie ma

Gość Mmalwaa
Dziewczyny! Mam dwa opakowania Diane-35, data ważności do 08.2006. Lekarka zmieniła mi na Mercilon, no i zostały bezużytecznie. Chętnie odsprzedam, bo szkoda, żeby się zmarnowały. Gdyby któraś z Was potrzebowała to dajcie znać na maila: malwaaa@gazeta.pl.

Gość SOŃKA
CHCIAŁAM POCIESZYĆ KOBIETKĘ , KTÓRA CHCE POZBYĆ SIE TRĄDZIKU.NIE MARTW SIĘ DZIEWCZYNO !!!TO NIEPRAWDA , ŻE TRĄDZIK KOŃCZY SIĘ W WIEKU 20 LAT JAK U TWOICH KOLEŻANEK!NIE UFAJ TEŻ , ŻE ODRAZU POMOŻE TYLKO GINEKOLOG!!!PĘDŻ DO DOBREGO DERMATOLOGA , A NAJLEPIEJ MŁODEGO WIEKIEM , PONIEWAZ ONI SĄ " NA CZASIE" Z NOWINKAMI , A STARZY DALEJ LECZĄ TETRACYKLINĄ.KURACJA POTRWA TO FAKT , ALE NIE ZAŁAMUJ RĄK , WARTO POCZEKAĆ NA TRWAŁE EFEKTY.ANTYKONCEPCJA POMAGA , ALE NIESTETY NA CZAS ZAŻYWANIA , POTEM W WIĘKSZOŚCI PRZYPADKÓW TRĄDZIK POWRACA.ŻYCZĘ WYTRWAŁOŚCI !!!!POZDRAWIAM

Gość I co zrobic
Biore diane 35 od marca tego roku, bo mam skonczone 24 lata a cere mialam straszna!!! No i pomoglo. Diana w zasadzie mi sluzy, ale ostatnio zauwazylam na swoim ciele bardziej widoczne zyly - wiem ze tabletki zwiekszaja krzepliwosc krwi , a nie chce sie nabawic zakrzepnicy i zylakow - nie daj Boze! Teraz skonczylam opakowanie i nie wiem co zrobic - isc do lekarza po recepte i brac dalej jakies inne tabletki, czy w ogole odstwaic,??? Ale los mojej buzki nie jest mi obojetny i boje sie znowu ataku pryszczy. Czy ktoras z Was zazywala diane przez 8 m-cy i pozbyla sie tradziku na amen, a moze po odstawieniu bylo jeszcze gorzej???? Bardzo prosze o opinie, dzieki :)))

Gość weronisia
odpowiedz na ostatnia wypowiedz: Osobiscie nie biore Diany i nie mialam problemow z tradzikiem,ale mam kolezanke,ktora jest zywym dowodem na to,ze jak sie przestaje brac Diane,to pryszcze wracaja.Nawet nie musiala mi nic mowic,nie sposob bylo nie zauwazyc,ze przestala brac pigulki.Jednak znam wiele osob,ktorym pomogl dermatolog,antybiotyki na tradzik-i to nietylko na czas stosowania.Pozdrowka

czesc dziewczyny mam problem biore diane od ponad roku i ostatnio jak mialam ta siedmio dniowa przerwe to powinnam wziasc tabletke dokladnie na 8 dzien a ja sie pomylilam i wzielam dzien wczesniej czyli na 7 i dotego w tym czasie wspolzylampowiedzcie mi czy moglam zajsc wciaze biorac jeden dzien za wczesnie pomocy odezwijcie sie jak najszybciej pozdrawiam pa

Gość Patinka1981
odstawilam diane 35! Bralam przez ok 10 cylki, dobrze sie czulam nie przytylam, buzia byla ladna - ale stwierdzilam ze chce odstawic je na bok. Nie biore juz dwa tygodnie, nie wiem czy czuje sie lepiej chyba tak samo (w sumie diana mi sluzyla), buzia dalej ladna - mam nadzieje, ze nie czeka mnie atak pryszczy....... I chyba mniej jem Mam nadzieje ze nie zdarzy sie nic nieprzewidzianego i dostane okres za miesiac a nie za pol roku Dajcie znac jak u Was bylo po odstawieniu diane - pozdrawiam :--)))

Gość Patinka1981
odstawilam diane 35! Bralam przez ok 10 cylki, dobrze sie czulam nie przytylam, buzia byla ladna - ale stwierdzilam ze chce odstawic je na bok. Nie biore juz dwa tygodnie, nie wiem czy czuje sie lepiej chyba tak samo (w sumie diana mi sluzyla), buzia dalej ladna - mam nadzieje, ze nie czeka mnie atak pryszczy....... I chyba mniej jem Mam nadzieje ze nie zdarzy sie nic nieprzewidzianego i dostane okres za miesiac a nie za pol roku Dajcie znac jak u Was bylo po odstawieniu diane - pozdrawiam :--)))

Gość martafil
A moja Pani lekarz powiedziała mi, że Diane można przyjmować przez okres do 6 miesięcy, a potem trzeba zrobić przerwę w ich stosowaniu (Diane zastąpić innymi). Nie mogą być stosowane długookresowo.

Gość martafil
A moja Pani lekarz powiedziała mi, że Diane można przyjmować przez okres do 6 miesięcy, a potem trzeba zrobić przerwę w ich stosowaniu (Diane zastąpić innymi). Nie mogą być stosowane długookresowo.

Gość martafil

A moja Pani lekarz poinformowała mnie, że Diane nie można stosować długookresowo. Po około 6 miesiącach należy zrobić przerwę w ich stosowaniu (tzn. zastąpić innymi).

Gość Mona22
Witam!!! jedno wam powiem nie ma leku, który by nie powodował skutków ubocznych..,:) Przeciez zwykłe tabletki przeciw-bólowe niszczą wątrobe. a jedzenie ??? Tak samo zawiera sporo chemii. Zażywam Dianę 35 od 3 miesięcy...Z początku miałam częste bóle głowy i wzdęcia, ale juz jest luzzz i nie narzekam....Faktycznie dobór tabletek to indywiadualna sprawa każdej znas...dlaczego??? Każda z nas jest inna i inaczej reaguje na chemię i hormony...Co do zabezpieczenia Diana 35, no cóż jak sie ją systematycznie zarzywa, o tej samej porze , to jest ona skutecznym lekarstwem na niechciana ciążę...Ale nigdy nic nie wiadomo, bo wiem ,że biegunka czy wymoty osłabiaja działanie pigułek...POZDRAWIAM , SORKI ZA BŁĘDY , ALE MAM MAŁO CZASU, WIECIE JAK TO JEST W KAFEJKACH...PAPA;)

Gość lefi
Cześć, Diane jest bardzo szkodliwy, w USA od dawna jest wycofany, a mi na cerę nie pomógł, za to po Cileście pryszcze zniknęły prawie całkowicie, a i cycki się trochę zaokrągliły, pozdrowionka

Cilest :D od roku, nie zauwazylam wiekszych zmian, raz na jakis czas, zazwyczaj przed okresem pojawi sie jakis samotny pryszcz, piersi takie same, ochota na sex.. caly czas jest :D Diany nie stosowalam, bo lekarz od poczatq zapisal mi Cilest (bez zadnych badan:() Ogolnie jestem zadowolona.. tylko cena jakos mnie kluje :)

Gość kasica
witam!biore moje drogie juz drugi listek diany i jak narazie nie spodziewam sie dziecka, wiec chyba wszystkie wasze przypuszczenia jakoby nie byl to skuteczny sposob zabezpieczenia, okazaly sie panika!!!!czuje sie dobrze, tradzik jakby przestal mnie z taka ochota odwiedzac jak niegdys, moje piersi sa wieksze, ale i tak nigdy nie mialam na tym tle kompleksow, jedyny problem to klopoty z nawilzeniem wiadomych rejonow, ale sposob sie znalazl- dluzszee pobudzanie przed i w zasadzie problemu brak!wiec moze nie wprowadzajcie biednych dziewczat w blad?kazda z nas jest inna i inaczej reaguje!!!!apeluje do was!!!

Gość SOŃKA
WITAM PONOWNIE, PISZĘ ODNOŚNIE OSTATNIEGO LISTU.NIKT NIE WPROWADZA "BIEDNYCH DZIEWCZĄT" W BŁĄD .PIGUŁKA DIANE - 35 NIE JEST OBOJETNA DLA ORGANIZMU, ZRESZTĄ ŻADEN ŚRODEK ZAPOBIEGAWCZY NIE JEST.MEDYCYNA JEDNAK PODĄŻA NA DO PRZODU, WIĘC NA RYNKU SĄ JUŻ TABLETKI O WIELE BEZPIECZNIEJSZE NIŻ TAKIE STAROCIE JAK DIANE.OWSZEM , ONA DZIAŁA DOBROCZYNNIE NA SKÓRĘ, ALE ZAWIERA TEŻ "KOnSKIE" DAWKI HORMONÓW.COŚ ZA COŚ , PRAWDA?TO DZIWNE , ŻE GINEKOLODZY SĄ W NASZYM KRAJU "NIEREFORMOWALNI" I DALEJ PRZEPISUJĄ DIANĘ , A NA RYNKU SĄ JUZ PRZECIEŻ PIGUŁKI NAJNOWOCZEŚNIEJSZE , NA KTÓRE WARTO ZWRÓCIĆ UWAGĘ (CHOCIAŻBY JEANINE).P.S. DIANE - 35 WOLNO STOSOWAĆ TYLKO 6 CYKLI.ZAPYTAJCIE SWOICH LEKARZY.POZDRAWIAM.

Gość Skarb
Czesc Wam! Ostatnio byłam u swojego ginekologa w sprawie leczenia mojego tradziku.Zaczęłam 3 listek Diany 35. Zapytałam ginekolog czy rzeczywiscie sa konieczne badania hormonalne jesli lecze sie własnie takimi a nie innymi lekami.Otoz Pani ginekolog odpowiedziała mi tak, iz takie badania nie sa konieczne, poniewaz przed zapisaniem tych tabletek zbadała mnie ginekologicznie i nie stwierdziła zadnych przeciwskazan, abym nie mogła byc leczona diane 35.Ale jesli chce zrobic takie badania to moze napisac mi jakie nalezy wykonac (kosztuja ok.30zł) - i tak sie stało.Nie jest konieczne skierowanie od lekarza. Co do leku JEANINE Pani ginekolog powiedziała mi, ze lek ten, jest kontynuacja leczenia tradzika po Dianie 35 i faktem jest to, ze ma mniejsza dawke uderzeniowa hormonow.Pozdrawiam

Gość SOŃKA
MAM PYTANIE DO DZIEWCZYNY O PSEUDONIMIE" SKARB".ILE MASZ LAT I JAK ZAAWANSOWANY JEST TWÓJ TRĄDZIK?CZY LECZYŁAŚ SIĘ JUŻ W INNY SPOSÓB?JA MAM 30 LAT I SZCZERZE MÓWIĄC MOJA PANI DOKTOR NIGDY NIE PRZEPISAŁA MI DIANE -35, OD TRZECH CYKLI STOSUJĘ WŁAŚNIE JEANINE I PRAWDĘ MÓWIĄC OGÓLNIE CZUJĘ SIĘ NAD WYRAZ DOBRZE , ALE TRADZIK ZNIKA BARDZO POWOLI.POZDRAWIAM

Gość Madrin
Witam! musze przynac ze naczytalam sie i nabralam duzych watpliwosci, obecnie juz od 2 lat przyjmuje tabletki Rigevidon, nie mialam po nich rzadnych problemow (plamien, wahan nastrojow czy zmniejszonego popedu) jednak w ostatnim czasie pojawil sie problem tycia, nie wiem czy spowodowany tabletkami, czy stresujacym trybem zycia jaki ostatnio wiode :(, mniejsza z tym, problemem bylo rowniez to ze ciagle lapalam infekcje pochwy (to chyba tez ma jakis zwiazek z tabletkami w niektorych przypadkach :( ) zmienilam doktora bo poprzedni jakos nie umial mnie wyleczyc a obecny powiedzial ze moze przepisac mi Diane, dzis wrocilam do domu z recepta i naszly mnie watpliwosci, bo wlasciwie to podobno przede wszystkim lek na tradzik, ja takowego nie mam, czy jest wiec sens zebym przyjmowala ten lek, przerazily mnie tez opowiesci o powiekszajacym sie biuscie, bo to sie rowniez stalo u mnie po Rigevidonie i chcialabym tego uniknac, juz i tak mam wystarczajaco duzy, wiem ze najlepsze w takim wypadku bylyby badania hormonalne (ile kosztuja?) tyle tylko ze nie stac mnie placic co miesiac na tabletki 30 zl, obecne sa refundowane i kosztuja 7 zl z czyms, zdecydowalam sie na Diane bo cena jeszcze byla akceptowalna, sama juz nie wiem co robic, nie wiem czy w moim wypadku Diane to dobre rozwiazanie? Czy sa wogole jakies dobre tabletki (z nowszej generacji) o niewygorowanej cenie (wiem, ze zdrowie jest bezcenne, mimo to jednak... ) pozdrawiam i licze na odzew

Gość Mona22
Sońka, napisz cos więcej.......skąd wiesz ,że Diane 35 nalezy brać 6 cykli??? I tak mam zamiar ja brać najdłuzej rok.Jadnak lekarz przepisał mi ją głównie na jajniki-BYM W PRZYSZŁOŚCI MOGŁA MIEĆ DZIECI.....Mam bardzo lekki trądzik:) Ale jak kazda z nas nie cieszy mnie fakt faszaerowania sie chemią. A wiem od mojego lekarza,że są kobiety, które przyjmują Diane od 30 lat. Zatem??? wiem tyle, że co pół roku , rok, nalezy robic badania Wątroby.POZDRAWIAM. I mam pytanko ile kosztuje JEANINE? I jestem ciekawa czy to lek pomocny przy torbielach jajnikow.????????;)

Gość kasica
hej dziewczyny!w zasadzie to mam tylko jedno pytanie- czy któraś z was po tabletkach, a konkretnie po dianie mial może powiekszone weżly chłonne pod pachami????bo ja nie wiem, czy to coś niedobrego mi sie tam robi, czy to moze efekt zazywania pigulek???pozdrawiam

Gość SOŃKA
CHCĘ NAPISAC ODNOŚNIE LISTU DZIEWCZYNY O PSEUDONIMIE "SKARB".TO , ŻE DIANE -35 MOŻNA BRAĆ BEZ OBAW PRZEZ OK. 6 CYKLI DOWIEDZIAŁAM SIĘ OD PANI DOKTOR , GDYŻ JESTEM PRZEWRAZLIWIONA NA PUNKCIE WSZYSTKICH MEDYKAMENTÓW JAKIE MUSZĘ ZAŻYWAĆ I DRĄŻĘ TEMAT DOPÓKI LEKARZ NIE UDZIELI MI ODPOWIEDZI NA WSZYSTKIE PYTANIA.WIEM TEŻ , ŻE DIANA ŚWIETNIE POMAGA SKÓRZE DOTKNIĘTEJ TRADZIKIEM, LECZ TEŻ NIE JEST NAJBEZPIECZNIEJSZYM ŚRODKIEM DLA ORGANIZMU , A ZWŁASZCZA WĄTROBY.JA JEDNAK UWAŻAM ,ŻE ŻADNA PIGUŁKA NIE JEST SUPERBEZPIECZNA, WIĘC KONTROLA WĄTROBY CO JAKIS CZAS JEST NIEODZOWNA.WIEM OD PRZYJACIÓŁKI Z NIEMIEC ,ŻE TAM LEKARZE DIANE-35 JUZ NIE PRZEPISUJA , GDYŻ TWIERDZA , ŻE ZAWIERA ONA ZBYT DUŻE STĘŻENIE HORMONÓW.W STANACH PONOC JEST PODOBNIE.U NAS MOZNA JUŻ KUPIĆ NP.JEANINE ,KTÓRĄ STOSUJĘ I SZCZERZE MÓWIĄC BARDZO DOBRZE SIĘ PO NIEJ CZUJĘ.MOJA CERA NIE JEST NAJLEPSZA, OD KILKUNASTU LAT MAM OKAZJONALNY TRĄDZIK , ALE NIE LICZE NA CUDA , ŻE AKURAT JEANINE MI POMOŻE.JEST JEDEN MINUS- KOSZTUJE OK. 40 ŻŁ.JEDNI TWIERDZĄ , ŻE W TEJ CHWILI JEST NAJLEPSZA PIGUŁKĄ, INNI , ŻE TO STARA VALETTE "UBRANA" W NOWE OPAKOWANIE.ZAPYTAJ "SKARBIE" O NIĄ SWOJA PANIA DOKTOR, MOŻE AKURAT POMOŻE NA TORBIELE.POZDRAWIAM.

Gość SOŃKA
DZIEWCZYNY , TO JESZCZE RAZ JA.TROCHE MI SIĘ POMYLIŁY PSEUDONIMY.OCZYWIŚCIE W POPRZEDNIM LIŚCIE ODPOWIEDZIAŁAM "MONIE 22" , A NIE "SKARBOWI".PRZEPRASZAM BARDZO , ALE CHYBA JEST JUŻ PÓZNO.POZDROWIONKA, PISZCIE KOBIETKI!!

Gość jaaaa
Nie jestem nowicjuszka w braniu tabl mam 35 lat i zdecydowanie diana na nie sa mowsze propozycje cilest tez juz przerobilam i kilka innych obecnie biore jeanine i jest superrrrrrrrr cera jak bajka a mialam dosc duze problemy ,wloski sie nie przetluszczaja sa blyszczace a piersi hmm z malego b na poazne c

Gość Mona22
Witam!!! Wiecie co jeszcze u siebie zauważyłam??? Od momentu brania Diane35 zaczeły mi wypadać włosy-z głowy oczywiście.Wiem,,że może sie wam wydać to śmieszne, ale mnie nie jest do smiechu...Jestem bardzo przewrażliwiona na punkcie swojej czupryny...Wiem,tez ,ze mieszcze sie w granicach dziennej ilości gubienia włosów-lecz mimo wszystko przed braniem tabletek tak nie miałam.I dlatego, mimo wszystko ten fakt mnie martwi.Czy któraś z was ma podobny problem??? SOŃKA dziękuje za odpisanie na moje pytanka....Pozdrawiam i do napisania!

Gość tolkaaa
Hej!Dziewczyny ale się naczytałam Waszych wypowiedzi:-) niedawno byłam u ginekologa i zapisał mi Cilest (to są moje pierwze tabletki anty...) ale nie wykupiłam ich jeszcze, boję się trochę z tego co się tu dowiedziałam, ale jedni chwalą inni nie... tak już jest. A co do mojego pierwszego badania, to strasznie mnie bolało:-( (dodam że jestem dziewicą i dopiero myślimy z chłopakiem o "pierwszym razie") Chciałam Was zapytać czy też tak będzie bolało? Podobno pierwszy raz powinno się kochać w pozycji klasycznej, żeby przeewanie błony mniej bolało... a mój chłopak jest ode mnie sporo wyższy i wygodniej jest nam jak "ja jestem na nim" :-) czy odradzacie Nam taką pozycję ten pierwszy raz? Proszę o wypowiedzi...........

Gość Mona22
Tolkaaa moim zdaniem na pierwszy raz nie jest ważna pozycja.Raczej liczy sie klimat, nastrój i namietność...Nie powinnaś sie skupiać na fizycznym przerwaniu błony...Lecz na zmysłowości jaka jest między Tobą a Twoim facetem.A co do tabletek, to daj im chociaż z miesiąc na ustabilizowanie sie w Twoim organiżmie, bo anty..nie działaja na drugi dzień!!!:) Proponuje Ci przez najblizszy miesiąc brania tabletek dodatkowo się zabezpieczyć,byś potem nie była zaskoczona:) I nie ma laeku bez skutków ubocznych:) Pozdrawiam ...Bedzie dobrze , jak nie za pierwszym razem to za drugim, 3,4 ......Zobaczysz;)