Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanieosmaki

Jaka część wołowego jest najlepsza, pytanie do znawców mięsa najlepiej ze wsi

Polecane posty

Gość pytanieosmaki

Cześć Kupuję ostatnio mięso od pana który hoduje zwierzęta. Ma przeróżne części mięsa wołowego, wcześniej nie miałam pojęcia że takie są. Prosze was o opinie, co z wołowego lubicie najbardziej, jaka część jest najsmaczniejsza i jak ją przyżądzacie

Gość gość
Ligawa

Gość gość
ligawa i policzki

Gość gość
Polędwica zdecydowanie

Gość gość
Antrykot i poledwica

Gość gość
Ja ze wsi jestem i mój tata zabija swinie swoimi rękoma. Ja lubię mózg, ogon i sloninke z cebulką. A mózg najbardziej. Aha i krew swini jest dobra robi się z niej zupę

Gość gość
Aha kończyny są dobre zwłaszcza skora z nich.

Gość gość
I swojska kiełbasa wędzona ze swini jest pycha. Poproś tego gospodarza aby zrobił ci może. Ale z koszek się je robi czyli jelita iczyszczasz z gowna i tam mięso zmielone wprowadzasz i wedzisz.

Gość gość
zależy co chcesz ugotować, bo przecież z polędwicy nie zrobisz gulaszu, a właśnie polędwica jest najlepszą częścią wołowiny

Gość gość
do tej pani ze wsi... czy ty widzisz różnice? mięso wołowe a wieprzowe to chyba znacząca różnica

Gość gość
Ale przecież to zależy, co chcesz z tego mięsa zrobić... "1. Karkówka - doskonała na gulasz, do długiego gotowania, duszenia 2. Rozbratel - doskonały na pieczeń, rumsztyk, bryzol, do duszenia, powolnego gotowania, bardzo dobry na stek siekany 3. Antrykot - doskonały na steki i na pieczeń, do smażenia, grillowania, na słynny Rib Eye Steak 4. Łopatka - doskonała do pieczenia, duszenia, długiego gotowania, na gulasz, pieczeń, zrazy 5. Mostek - doskonały do duszenia, powolnego gotowania, na gulasz, potrawy jednogarnkowe, rosół, sztukę mięsa, po zmieleniu świetny do smażenia na hamburgery 6. Szponder (żeberka) - doskonały do duszenia, gotowania, na wywar, rosół, zupy, gulasz, dania jednogarnkowe 7. Goleń - doskonała do powolnego gotowania, duszenia, na gulasz, ossobuco, świetna na rosół i sztukę mięsa 8. Rostbef - doskonały do pieczenia w całości, smażenia, z rostbefu wycina się stek o nazwie New York Steak lub Striploin Steak, a razem z kością i polędwicą T-Bone, Porterhouse 9. Polędwica - doskonała do smażenia, pieczenia w całości, na steki, befsztyki, zrazy, fondue - generalnie każde zastosowanie 10. Zrazowa górna - doskonała do duszenia i pieczenia w całości, na pieczeń, zrazy, fondue, befsztyk tatarski, rumsztyk, bryzol 11. Zrazowa dolna - doskonała do duszenia w całości, powolnego gotowania, na rolady, pieczeń 12. Skrzydło - doskonałe do pieczenia, smażenia (rumsztyk, bryzol), duszenia, na befsztyk tatarski, do szybkiego smażenia 13. Ligawa - doskonała do pieczenia (sztufada), do duszenia, na małe rolady, carpaccio 14. Łata - doskonała na wywar, sztukę mięsa, po zmieleniu idealna na hamburgery 15. Krzyżowa - doskonała na steki, do krótkiego smażenia, pieczenia, duszenia, na rolady, fondue, bryzol, rumsztyk" A to tylko podział polski... Dobra rasa mięsna w innych podziałach pozwala na uzyskanie dodatkowo kilku innych ciekawych "wykrawków" (np. Tbone czy bavette d'Aloyau).

Najlepsza jest D U P A z wolowego , na wszystkie sposoby dupajest najlepsza, polecam sie...

Gość gość
Glupoe pytanie. Jaka czesc wolowiny jest najlepsza. Ale na co?

Gość gość
Ważne jest również to, skąd mięso pochodzi. Lepiej jest zakupić je od sprawdzonego producenta mięsa. Od siebie mogę wam polecić www.borowinabroszki.pl z województwa łódzkiego. Produkują mięso wołowe i wieprzowe. Sprzedają je w detalu i w hurcie.