Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bruno Shatyn

Kaczka na taczkę... archiwum 18

Polecane posty

Gość gość
"Tak więc logicznie rzecz biorąc TK miał prawo w pierwszej kolejności zająć się własnie tą KLUCZOWĄ ustawą." x TK ma sie stosować to uchwalonego przez sejm prawa a nie posługiwać się jakąś swoją pokrętną logiką. bo sejm a nie trybunał konstytucyjny jest od uchwalania prawa nawet jak to się wszystkim "obrońcom demokracji" nie podoba. to jest w ogóle nie do pomyślenia żeby sejm uchwalał ustawę a jakieś organy państwa (np trybunał konstytucyjny) mówią że nie będą jej stosowały. no ale jak widać dla "obrońców demokracji" prawo jest dobre tylko wtedy gdy działa przeciw pisowi ale gdy procedury prawne pis wykorzystuje dla swojej korzyści to już można ich nie przestrzegać. i to nie jest "łamanie prawa" ani "demokracji". żenada.

Gość gość
Jakub Kornhauser o szwagrze prezydencie: “Nie zdziwię się, jeśli stanie przed Trybunałem Stanu” '“Nie rozumiem wyznawców PiS. Widziałem ludzi, którzy całowali dudabusa” – mówi w wywiadzie dla “Gazety Wyborczej” Jakub Kornhauser, poeta, szwagier prezydenta Andrzeja Dudy.'

Gość gość
"Jakub Kornhauser o szwagrze prezydencie: “Nie zdziwię się, jeśli stanie przed Trybunałem Stanu” x stefan graczyk z katowic o andrzeju dudzie: nie zdziwię się jak stanie przed trybunałem stanu.

Gość gość
"Kompromis nie może dotyczyć przestrzegania prawa." x dlatego właśnie oświadczenie rzeplińskiego i jego kolegów nie jest wyrokiem tk w rozumieniu ustawy o tk. po zostało podjęte sprzecznie z obowiązującym prawem (uchwaloną przez sejm i podpisaną przez prezydenta ustawą) a jak sam napisałeś: kompromis nie może dotyczyć przestrzegania prawa.

otulona_snem dziś kompromis jak sama nazwa wskazuje,ma polega na cofnieciu sie kazdej ze stron o krok do tylu,a nie spelnienie zadan do tego opozycji w kazdym punkcie x x Kompromis może dotyczyć jedynie nowej ustawy a nie przestrzegania prawa. Uważasz, że powinno się iść na kompromis ze złodziejem, że ukradł ci trochę mniej?

otulona_snem dziś powinni ten caly TK pogonic w diably i wybrac na nowo2/3 liczby glosow i byloby po sprawie,albo w ogole zlikwidowac i niech jego funkcje przejmie SN x x Czyli uważasz, ze powinno sie dalej łamać Konstytucję? Jak sedzie TK można zmienić to można zmienić i sędziego w normalnym sądzie bo jest nie taki jak powinien... Czy ty wiesz o czym mówisz?

Gość gość
{ Uważasz, że powinno się iść na kompromis ze złodziejem, że ukradł ci trochę mniej? } <<>> No ale to że poszło się na układ z bandytami przy okrągłym stole to już nic złego nie widzisz. Faktycznie kraj jakby trochę mniej bandycki jak za PRLu jest. :classic_cool:

Gość gość
nie powinno się łamać ani konstytucji ani ustaw ale co poradzić na to że obecna opozycja i TK łamią i konstytucję i ustawy. zaczęli już w kwietniu ubiegłego roku i oczywiste jest że pis nie może oddać im władzy tylko dlatego żeby samemu "nie łamać konstytucji". zostali postawieni pod ścianą, nie mają wyboru.

Gość s s
{ Czyli uważasz, ze powinno sie dalej łamać Konstytucję? Jak sedzie TK można zmienić to można zmienić i sędziego w normalnym sądzie bo jest nie taki jak powinien... Czy ty wiesz o czym mówisz? } <<>>> No właśnie sędziów pozmieniali komuniści, wiadomo po co, ale już po upadku komuny do dziś ich ruszać nie wolno. Ciekawe podejście. :classic_cool:

No ale to że poszło się na układ z bandytami przy okrągłym stole to już nic złego nie widzisz. Faktycznie kraj jakby trochę mniej bandycki jak za PRLu jest. x x A oni byli osądzeni i skazani, że nazywasz ich bandytami?

gość dziś nie powinno się łamać ani konstytucji ani ustaw ale co poradzić na to że obecna opozycja i TK łamią i konstytucję i ustawy. x x No to podaj przykłądy owego łamania...

bo ty wiesz tyle co przeczytasz w gazetach i na portalach x x Nie. Ja wiem tyle ile przeczytam co napisał Sąd NAjwyższy, co napisały organizacje prawnicze w Polsce, co powiedziała Komsija Wenecka itp. Dodam, że wszystkie te organizacje mówią jednym głosem.

Gość gość
"No to podaj przykłądy owego łamania..." x podałem już. nie stosowanie się rzeplińskiego do ustawy o tk uchwalonej przez sejm i podpisanej przez prezydenta która w polsce jest prawem obowiązującym wszystkich, także rzeplińskiego i TK.

No właśnie sędziów pozmieniali komuniści, wiadomo po co, ale już po upadku komuny do dziś ich ruszać nie wolno. Ciekawe podejście. x x Kadencja sędziego TK to dziewięc lat... Do czasów komuny jeszcze baaaardzo daleko.

podałem już. nie stosowanie się rzeplińskiego do ustawy o tk uchwalonej przez sejm i podpisanej przez prezydenta która w polsce jest prawem obowiązującym wszystkich, także rzeplińskiego i TK. x x Rzepliński zastosował sie do ustawy. Zasadniczej czyli Konstytucji RP.

_iftar_ dziś Shatyn no faktycznie. Gość zapewne zapomniał, że Kiszczak to człowiek honoru. Gościu, gosciu popraw się x x Gość zapomniał dużo wiecej. Akurat to że Kiszczak jest człowiekiem honoru to zdanie Michnika i jak widac, twoje...:O

A to co uchwalił Sejm jest z założenia niekonstytucyjne bo nie ma możliwości, żeby TK działając na podstawie tej ustawy okreslił, że ustawa jest niekonstytucyjna. Rzepliński nie miał innego wyjścia tylko działanie na podstawie Konstytucji czytanej wprost.

Gość gość
otulona_snem dziś > A kto to jak nie PiS ciągle dzieli Polakow na 'prosty lud' gorszy sort i lepszy sort, na PP i PPPP ... itd itp ps Podzielam zdanie gaz musztardowy gaz musztardowy dziś

_iftar_ dziś Komisja Wenecka to akurat powiedziała to co miała powiedzieć x x Oczywiście. Powiedziała to co znawcy konstytucji europejscy sądza na temat tego co sie dzieje w Polsce.

Gość gość
"Rzepliński zastosował sie do ustawy. Zasadniczej czyli Konstytucji RP. " x konstytucja wyraźnie mówi: tryb postępowania przed trybunałem konstytucyjnym określa ustawa. nie ustawa zasadnicza czyli konstytucja tylko ustawa zwykła uchwalona przez sejm i podpisana przez prezydenta więc nie, rzepliński to "ustawy zasadniczej" też się nie zastosował, złamał ją. zastosował się jedynie do własnego widzimisię -bende se procedował jak bende chciał a wszyscy majom mnie słuchac bo ja jezdem rzepliński, autorytet wielki i prezes i nie bendzie mi tu jakiś sejm uchwalał przepisów które mnie się nie podobajom.

tryb postępowania przed trybunałem konstytucyjnym określa ustawa. nie ustawa zasadnicza czyli konstytucja tylko ustawa zwykła uchwalona przez sejm x x No to zacytuj coś takiego zawartego w Konstytucji. Pośmiejemy sie z ciebie...:D

Gość s s
Z pod myra co bym nie napisał to spam. :o Dlatego spod gościa napisałem. <<<>>> Jak nastali komuniści powołali nowe niemal całe sądownictwo. Po ich upadku nic się nie zmieniło to bandytów nikt nie skazał bo to i ich sędziowie i ich sądy.

A to co uchwalił Sejm jest z założenia niekonstytucyjne bo nie ma możliwości, żeby TK działając na podstawie tej ustawy okreslił, że ustawa jest niekonstytucyjna. Rzepliński nie miał innego wyjścia tylko działanie na podstawie Konstytucji czytanej wprost.

Gość gość
"A to co uchwalił Sejm jest z założenia niekonstytucyjne bo nie ma możliwości, żeby TK działając na podstawie tej ustawy okreslił, że ustawa jest niekonstytucyjna. x wszystkie ustawy które się nie podobają upadającemu rezymowi są "z założenia niekonstytucyjne" ale czy to się rezymowi podoba czy nie są obowiązującym w polsce prawem i nie ma żadnej podstawy do tego żeby ktokolwiek mógł stwierdzić że go nie obowiązują.

_iftar_ dziś Jedni znawcy mówią to, drudzy to. x x No to zacytuj zdanie organizacji prawniczej która mówi co innego niż cała reszta.

Gość gość
gość dziś No ale to że poszło się na układ z bandytami przy okrągłym stole to już nic złego nie widzisz. Faktycznie kraj jakby trochę mniej bandycki jak za PRLu jest. > A kto bral udzial w Okrągłym Stole? Nie czasem bracia Kaczyńscy tak jak i w Magdalence!!! Słusznie dzisiaj mamy PRLbis i to dzięki PiSowi :( (((

wszystkie ustawy które się nie podobają upadającemu rezymowi są "z założenia niekonstytucyjne" x x To akurat nie jest prawdą. Ale ustawa która powoduje, że TK nie może orzec o niekonstytucyjności ustawy nie jest konstytucyjna...