Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy będę musiała zawiesić działalność żeby móc pobierać kosiniakowe?

Polecane posty

Gość gość
Istotne jest również to, że pobieranie kosiniakowego pozbawia kobietę prawa do jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia dziecka tz. do becikowego (1000zł). W przypadku macierzyńskiego 1000zł- becikowe nadal przysługuje. Niestety zarówno kosiniakowe, becikowe i macierzyński wliczają się do dochodów, co jest istotne do wyliczania dochodu w programie 500+. Dotyczy to głównie tzw. samotnych matek.

Gość gość
14:28 Tak to wiem, że bezrobotne i to nawet również te, które nie są zarejestrowane w UP. No ja mam męża więc samotnej matki nie będę udawać hehe ;) Czyli chcąc pobierać kosiniakowe działalność muszę zawiesić bądź zamknąć. Tak to rozumiem. Co za lipaaaaa..... :o

Gość gość
14:31 Jak to? Ja czytałam gdzieś, że becikowe, które jest dla każdego mogą pobrać również rodzice, którzy pobierają kosiniakowe hmm

Gość gość
do 14:32 Nie musisz zawieszać. Dostaniesz na macierzyńskim 1000zł, ale musisz opłacić sobie składkę zdrowotną około 300zł co miesiąc. Więc bardziej opłaca się zawiesić.

Gość gość
do 14:33 Nowe przepisy pozbawiają osoby pobierające kosiniakowe- zaznaczam, że chodzi tu o osoby bezrobotne, nieuprawnione do macierzyńskiego- jednorazowej zapomogi tzn. becikowego.

Gość gość
Czyli musiałabym płacić około 800 zł ZUSu? No kurde to jeszcze nie jest tragedia. Bo gdzieś wyczytałam, że tego sobie trzeba dodatkowo wpłacać koło 1000 zł żeby ten 1000 macierzyńskiego dostać :o czyli o kant du/py rozbić za przeproszeniem bo więcej bym tam wpłaciła niż dostała potem przez rok.

Gość gość
Czyli masz na myśli zapomogę z MOPsu a nie becikowe, które dostaje każdy bez względu na dochody.

Gość gość
14:34 A ile czasu trzeba te 300 zł więcej płacić? Przez rok? Pół roku?

Bzdury niektóre tu piszą. Pobierając zasiłek macierzyński na dg można normalnie pracować tzn. wystawiać faktury itp. Tu jest przewaga dg nad etatem. Ja będąc na preferencyjny zusie przeszłam na zasiłek macierzyński (oczywiście musiałam opłacać wcześniej składkę chorobowa, to co innego niż zdrowotna ). Po pół roku siedzenia z dzieckiem zaczęłam ponownie realizować zlecenia w ramach swojej działalności, płacąc co miesiąc do zus jedynie składkę zdrowotną.

Poza tym wysokość zasiłku macierzyńskiego na dg zależy od podstawy, od jakiej odprowadzane są składki. Przy zusie preferencyjnym zasiłek będzie wynosił 1000 zł i nie będzie konieczności opłacania wtedy skladki zdrowotnej. Czyli na czysto wyjdzie ten tysiąc przez rok.

Gość gość
Jak nie będzie potrzeby odprowadzania zdrowotnej? haha dobre

Gość gość
18:52 Wydaje mi się, ze dlatego iż kobieta na macierzyńskim jest ubezpieczona. Modliszko czy to miałaś na myśli?

Gość gość
Jak wystawiasz faktury musisz też odprowadzić sobie składkę socjalną.

Gość gość
Oczywiście możesz pracować, dostaniesz zasiłek macierzyński, ale musisz opłacić sobie wszystkie składki, co przy preferencyjnym zusie daje bilans minusowy. Tyle w temacie.

Gość gość
Sorki ale mam działalność, urodziłam dziecko, pobieram zasiłek macierzyński po opłacaniu zusu preferencyjnego. Dostaję 1000zł z czego muszę opłacać składkę zdrowotną. Babka w zus powiedziała jasno- mogę wystawiać rachunki/faktury jednak muszę opłacać wtedy składkę społeczną.

Gość gość
Tu autorka. Tyle, ze ja nie jestem vatovcem więc nie wystawiam ani faktur ani rachunków. Paragony wystawiam niefiskalne.

Gość gość
ZUS sam potraca sobie składki spoleczne z zasilku, który mi wypłaca. Tylko ze ja mam maksymalny zasiłek jeszcze na starych zasadach.

Gość gość
Absurd! Zaradne przedsiębiorcze matki mają pod górę a bezrobotne dostaja kase ot tak?! A

W czasie pobierania zasiłku macierzyńskiego podczas prowadzenia dg podlega się obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalne - rentowym z tytułu pobieranego zasiłku, dlatego Zus jako płatnik potraca sobie sam składki z zasiłku. Z tytułu prowadzonej dg podlega się tylko ubezpieczeniu zdrowotne mu.

Gość gość
Gowno dostaniesz pani szefowa, choćbyś się zesrała, to na bachora będziesz musiała robić, nie będziesz kręcić.

Gość gość
Prowadze dzialalnosc od 8 lat i jestem juz drugi raz na macierzyńskim z dg. Teraz pobieram troche wyższy zasilek macierzyński bo placilam troche wyższe składki, ale wracając do tematu. Warto sie zainteresować i poczytać konkretne strony i przepisy a nie czytać głupoty na forum. Oczywiście ze będąc na macierzyńskim normalnie możesz prowadzić działalność gospodarczą (wystawiać rachunki, faktury, paragony czy co tam jeszcze masz), oplacasz wtedy WYŁACZNIE składkę zdrowotną, czyli te 280zl (nie pamiętam dokladnie ile). Kolejna sprawa - osoby których zasilek macierzynski jest niższy niż kosiniakowe 1000zl otrzymują wyrównanie do tego tysiąca, nie ważne czy umowa o prace czy działalność na preferencyjnym zusie (o to walczyly pod koniec roku "matki na dzialanosci gospodarczej"). I ostatnia sprawa, na preferencyjnym Zusie oplacasz skladki zdrowotne i społeczne (rentowe, emerytalne i możesz zgłosić tez chorobowe ktore wynoszą tylko kilka złotych więcej niż bez tych skladek wiec zrób to koniecznie).

Gość gość
Sprawdziłam dokladnie niecale 14zl więcej musisz zapłacić zeby oplacic składkę na ubezpieczenie chorobowe, wiec zglos sie.

Gość gość
20:27 Żal d**e scisnal widać Pani na prestiżowym stanowisku jako kasjerka w stonce :P po co ten jad? Żal Ci, ze ktoś jest bardziej zaradny to zrób coś ze sobą a nie cisniesz innych koleżanko :)

Gość gość
Nie całe 14 zl? Serio? Aż się jutro wybiorę do ZUS :)

Gość gość
Najlepiej to idź do ZUSu i się dowiedz.

Gość gość
Najlepiej to idź do ZUSu i się dowiedz. x świetna porada że też sama na to nie wpadłam :)

Gość legendarnamama
Hmm, ja zbytnio się nie znam. Jak mnie dręczyły podobne pytania to zgłosiłam sie do pana Daniela Kaparuka, który zna wszystkie przepisy i zus i bhp i wiele innych prawnych kruczków i on mi wszytsko załatwił.

Gość Kobieta na dg
Zapraszamy na www.kobietanadzialalnosci.pl Większość odpowiedzi na forum mija się z prawdą, przy pobieraniu 1000zł nie płaci się składki zdrowotnej z DG.