Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Masaya

Mamy na Kwiecień 2017!

Polecane posty

Gość Mama po raz czwarty
Dodam, że nie będę szczepić wcale. Szczepienia przeciwko pneumokokom są bez sensowne jak dla mnie.

Gość Mama po raz czwarty
Miało być, że zatajane są fakty na temat szczepień

Gość Mama po raz czwarty
Nie chce mi dodawać postów. Może mi nie powtórzy postów. Gośćmakak Podsyłam link na temat szczepień, ale też jest tam o zmywaniu mazi płodowej. Warto posłuchać to wypowiedz lekarza. https://www.youtube.com/watch?v=6fVk2zHc6qs

Gość gość
Eviii, co do szczepień to pierwsze dziecko 6w1, wszystko ok, ale drugie wybiorę chyba te refundowane, ponoć są lżejsze dla organizmu.

Gość Eviii
Poprzedni post mój, tylko źle wpisałam nick.

Gość gośćAnia27lat
Ja corke szczepie tym co trzeba i się zastanawiam skąd taka nagonka z tymi szczepieniami :-) synka będę szczepić jak corke tym czym trzeba i nieplatnie :-)

Gość druga ciaza32
Bede szczepic na obowiazkowe i nieplatne, cudom 6w1 mowie stanowcze nie. O pneumokokach slyszalam zle opinie, wiec nie wiem, jak to sie w koncu skonczylo? Rzad ponoc zamowil jakies tansze szczepionki spoza Europy?

Gość mama_last_minute
co do tych obowiązkowych pneumokoków, to czytałam, że zamówienie na szczepionki zostało złożone pod koniec roku i nie sposób wyhodować taką ilość szczepionek w tak krótkim czasie, więc tylko z Azji mogą zamówić, ale ich jakość jest dyskusyjna, do tego przepisy w pl nie pozwalają na stosowanie szczepionek spoza ue, przynajmniej na tę chwilę. No zobaczymy, jak to będzie. Co do rozstawu kół w wózku, to kupiłam emmaljungę bez skrętnych kół, jest dość szeroka. Ale przy podjazdach po schodach poprzednim wózkiem właśnie tylko na tych szerszych kołach się dało, bo rozstawy mają na wózki inwalidzkie u nas porobione. Spacerówką parasolką nie mogłam na dworzec zjechać, bo koła jechały zupełnie po wewnętrznych krawędziach.

Gość gośćmakak
Mama poraz czwarty- nie chce tu zadwac pytan o nieszcepienia ktore nie beda interesowac inne mamy i po co zasmiecac watek:-) podalabys mi swojego maila mam pare pytan:-) dzieki my na razie przestój z zakupami w ferie wyjazd do ikei . Aaa kupilam pare kosmetykow plyn do kapielo babydream, kremy lotion nivea baby- jesli maly nie skorzysta to ja napewno:-) krochmal do kapieli, bepanthen, jakies waciki gaziki patyczki itp a poszliśmy z mezem do rossmana tylko po płyn do naczyń hehe

Gość Mama po raz czwarty
Z tego co słyszałam to pneumokoki są już obowiązkowe . Wiecie, że szczepionki robią z martwych płodów ludzkich? Może dlatego nie zdaza wyhodować tak szybko odpowiedniej ilości. Wogole pneumokoki każdy ma w sobie, szkodzą dopiero gdy są w nadmiarze. Też słyszałam, że szepionki sprowadzaja z Azji.

Gość Mama po raz czwarty
Goscmakak Założę jakiegoś meila i Ci podam bo mojego prawdziwego meila można znaleźć na googlach i wolę nie podawać ☺

Gość Mama po raz czwarty
Goscmakak Masz rację już nic nie pisze o szczepieniach bo to zbyt drażniący temat ☺

Gość gośćmakak
Mama poraz czwarty- nie ma sprawy czekam:-) Kurcze najgorsze jest to ze jak jest cos płatne to jest lepsze niz nam Panstwo oferuje...a dla ludzi to szajs oferuja:-(

Dziewczyny, mam wózek :) Adamex Barletta. Używany, ale stan idealny - sis mojego męża oddała go do serwisu, wymienione amortyzatory i cośtam jeszcze - potem już go nie używała tylko zaniosła na strych. Więc mam nowy wózek, praktycznie :) Na razie testowałam tylko w domu i na podwórku i powiem Wam - prowadzi się super. Naprawdę jestem zadowolona. Jest 2w1, ze spacerówką na później, do tego ma takie bajery jak śpiworek, mufki, torba - no strasznie fajnie. Dokupiliśmy tylko adaptery, żeby można było założyć na ramę nasz fotelik samochodowy. Ostatnio natknęłam się na zestaw butelek w promocji, Tomee Tippee, o ten - http://www.smyk.com/tommee-tippee-zestaw-poczatkowy-dla-noworodka.html - akurat nie kupowałam w smyku tylko gdzieś indziej, ale promocja też była ;) Fajny w tym, że są małe i większe butelki i poza smoczkami dla maluszków, są też 2 z większym przepływem. Nastawiam się na karmienie naturalne, no ale myślę, że to mi się może przydać nawet później. Pranie ubranek - mam do prania Lovele, do białego i do kolorów, kupiłam też płyn do płukania z Loveli, ale... no nie wiem, używać w ogóle na to pierwsze pranie? Czy na razie poczekać? Wy używacie płynu do płukania od początku?

Gość druga ciaza32
Moj wozek tez prawie nieuzywany, opony jak nowe. Spiworka nie mam, ale dokupie pozniej, nie ma torby, ale to tez ogarne, nie musze miec oryginalnej. Ja kupilam w Biedronce plyn do prania Klebuszek dla dzieci, wypralam te najmniejsze ciuszki 56 i schowam. Plynow do plukania nie uzywam, mam kapsulki Ariel i Vizir, wystarczajaco pachna.

Gość gośćmakak
Ja wypralam w loveli bez plynu do plukania bo mnie samej nie sluza plyny a i tak zaleca sie plukanie extra dla dzieci wiec czy cos z tego płynu zostanie.. Rzeczy pi praniu maja swoj zapach mydlany ale ja nie potrzebuje intensywnego aromatu:-) Moj malec dziś ospaly jak nigdy- az się zaczelam martwić. Ale jedyny sposob zeby sie pokrecil to gdy mąż pogada do brzucha i postuka palcem. No wiecie co! Własny syn przeciwko mnie hehe Najważniejsze ze sie kreci ale leniwca ma totalnego:-) Nasz wózek wietrzy sie przykryty kocykiem w pokoju. Od czasu do czasu jeżdżę nim i sie zachwycam jaki skrętny- -ciekawe czy pozniej tez tak ochoczo bede sie nim bawic:p

Jestem po dłuuugiej przerwie :-) Czasami czytałam co sie u Was dzieje, ale już nie bardzo wszystko ogarniam. Nie mialam chwili, żeby pisać . Nie wiem kiedy będzie mi dane tempo zwolnić. Choć właśnie usłyszałam od lekarza, że już czas najwyższy na to. No właśnie powtarza się historia z pierwszej ciąży, szyjka zaczęła mi się skracac, odczuwam skurcze, dostałam luteine dopochwowo i nakaz oszczedniejszego trybu życia. Stosuje się, bo wiem, że jak sytuacja się nie poprawi, to będę leżeć. Tyle, że w pierwszej ciąży taka sytuacja miała miejsce od ok 8 miesiąca, a ja tu dopiero zaczęłam 7. W ogóle przeczuwam, że szybciej urodzę. I jak mówiłam o tym mężowi i prosiłam żeby wziął się szybciej za remont sypialni, to nie brał sobie tego do serca. A teraz tak się przejął, że wreszcie ruszył z robotą. Trochę trudno przy 3latku się oszczędzać i kombinuje jak mogę, zeby mu się nie nudziło. W przedszkolu na razie nie ma miejsc, więc trzeba sobie radzić. Muszę ogarnąć ubranka dla maluszka i dokupić rzeczy których nam brakuje. Jak wszystko będę miała to pakuję torbę. I tylko mam nadzieję, że do marca dotrwam w dwupaku. Mam nadzieję, że u Was spokojniej i jak najmniej dokuczliwych ciążowych dolegliwości ;-)

Gość Mama po raz czwarty
Goscmakak Mam już meila mamaporazczwarty@wp.pl ☺ Masaya Będzie dobrze☺ Takie przymusowe odpoczywają też ma jakieś plusy bo potem to nie prędko odpoczniesz. Poprzednio w którym tygodniu urodziłas? A mnie nadal męczy taki suchy kaszel. Już tyle czasu. Dzieci dawno wyzdrowialy. Robiłam poziom cukru po słodkim śniadaniu i wyszło dobrze, więc lekarz mnie oszczędzi z piciem glukozy. Jeszcze ciśnienie mam niskie. Pożyczyłem aż ciśnieniomierz i pomierze sobie parę dni z ciekawości. Faktycznie czuje się momentami dość słabo. W sumie to lepsze za niskie ciśnienie niż za wysokie. Jeszcze od tego kaszlu to aż brzuch kłuje. Najgorsze jest to, że jeszcze imienia nie mamy.

Gość Mama po raz czwarty
Goscmakak W tym meilu to tylko do pl miało być, a tam dalej jakieś zbędne znaki wyskoczyły. Jak coś napiszesz to daj znać żebym zajrzała ☺

Gość druga ciaza32
Moj wozek stoi w corki pokoju i w kazdej czesci lezy jakis mis ubrany w dzieciece ciuszki. Dzis spacerowke zapakuje i trzeba bedzie wyniesc do piwnicy. Gondola i fotelik beda czekac. Strasznie sie wszyscy zachwycamy tym wozkiem, bo ma moskitiery w daszkach i na wozek, daszek calkiem rozkladany dla ochrony przed wiatrem choc teraz to standard przeciez. Coz sie dziwic, dla corki 9 lat temu mielismy zwykly tako

Zrobiłam krzywą cukrową - wyniki w normie. Za to w moczu glukoza (+++) :/ lekarz mysli ze to błąd laboratoryjny...a ja jak zwykle sobie dobieram do głowy. W poniedziałek zrobie powtórke badania moczu tym razem w innym laboratorium.

Gość gośćmakak
Mama poraz czwarty - napisałam maila :) W naszym wózku Joolz Day jedyny minus to właśnie płytki daszek- będę wietrzyć dziecko :)

Gość gośćAnia27lat
Zamówiliśmy meble do salonu bo mieliśmy tyle aby każdy z nas ciuchy włożył a synka w kartonie trzymać nie będę o ciuchy chodzi :-) będą gdzieś za trzy tygodnie Kupiłam też kocyk i podusie z minky czekam aż przyjdzie :-) mam już szlafrok koszule po mału kompletuje torbę jeszcze kosmetyki kupie Dziś to się licho czuje leze :(

Gość gośćmakak
Gdzie kupic takie koszule do karmienia? A szlafrok to chyba cienki bo na oddziale ciepło?

Gość gość
Czesc dziewczyny Pytanie zadalam gdzie indziej a rsraz dooiero znalazłam ten temat Ja takze mam termin na kwietnia Jestem w 27tc i 3 d Waga dziecka 880gram Czy to nie za malo ? Program pokazuje ze dziecko ma jakby 25 tyg Czyli 2 tyg mniej Zmiana jest dopiero teraz bo kaZde poprzednie usg pokazywalo zgodnosc wg terminu liczonego od miesiaczki a zgodnosc z waga wielkoscia dziekca

Gość MamaMM
Gośćmakak Ja kupowałam koszule i szlafrok na allegro, ale w każdym sklepie z artykułami dla niemowląt są też rzeczy na poród i po porodzie czyli staniki do karmienia, majtki poporodowa, wkładki laktacyjne itd

Gość MamaMM
gość Podobno w 3 trymestrze wymiary dzieci bardziej się różnią niż w pierwszym bo przecież i dorośli są mniejsze i więksi, ale lekarz powinien moim zdaniem sprawdzić czy wszystko ok np czy łożysko wystarczajaco substancji odżywczych przekazuję. Ze mną kiedyś na patologii leżała dziewczyna bo miała taką sytuację i dzidzia nie rosła wystarczająco.

Gość gośćmakak
Dzieki bede szukać:-) zastanawiam sie czy do porodu jakas brac bo u nas w szpitalu ubierają w szpitalna a podobno i tak jest do wyrzucenia po porodzie... gość spokojnie podobno statystyki co do wielkości plodow na obecnym etapie ciazy sa bardzo rozne ale wiadomo trzeba monitorować

Gość Mama po raz czwarty
Goscmakak Wiadomość doszła. Odpisałam ☺